Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Tρόικα:Ερχεται νέα συρρίκνωση του δημόσιου τομέα


πηγή: Euro2day
της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου

Την διευθέτηση όλων των εκκρεμοτήτων σε όλους τους τομείς της οικονομίας μέχρι το τέλος του έτους, ώστε η Ελλάδα να έχει μπροστά της ένα «καθαρό» 2011, που θεωρείται η πιο κρίσιμη χρονιά του μνημονίου, ζήτησε η τρόικα.
Παράλληλα ζήτησαν ακόμα πιο ευέλικτο δημόσιο τομέα και αναδιάρθρωση του τρόπου διακυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, αίτημα στο οποίο συμφώνησε η κυβέρνηση.

Αυτό μεταφράζεται σε νέες μετατάξεις, μεταθέσεις και καταργήσεις θέσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ τα υπουργεία έχουν λάβει εντολή να καταθέσουν σχέδια συρρίκνωσης οργανισμών, συμβουλίων και αρμοδιοτήτων που εποπτεύουν, ώστε σταδιακά η διακυβέρνηση να γίνει πιο ευέλικτη άρα να ελέγχεται καλύτερα.

Στόχος η συρρίκνωση να φθάσει το 30% σε ορίζοντας τετραετίας ώστε να εξοικονομηθούν περισσότεροι πόροι.

Το Μνημόνιο λιγόστεψε κατα 110.000 τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ



ΠΑΝΩ ΑΠΟ 14% Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΕΡΓΙΑ ΛΟΓΩ STAGE, ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ, ΚΡΙΣΗΣ

πηγή: enet
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ

Κατά 5% αυξήθηκε η ανεργία στον ιδιωτικό τομέα κατά το α' εξάμηνο του έτους λόγω των μέτρων του Μνημονίου, της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος, των υψηλών φόρων και της οικονομικής ύφεσης.

Οδεύουμε προς την εφιαλτική πρόβλεψη Λοβέρδου για 1 εκατ. ανέργους
 Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΙΚΑ, οι ασφαλισμένοι του Ιδρύματος μειώθηκαν κατά 110.000 άτομα -σε μέσα επίπεδα- τους πρώτους έξι μήνες του 2010. Και με δεδομένο ότι «πάγωσαν» οι προσλήψεις στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, έληξαν συμβάσεις ορισμένου χρόνου στα Νομικά Πρόσωπα, απομακρύνθηκαν πολλοί εργαζόμενοι με συμβάσεις Stage, ενώ καθημερινά αυξάνουν τα «λουκέτα» στην αγορά (ανεργία των ελεύθερων επαγγελματιών) συνεπάγεται ότι η ανεργία δεν κινείται στο 11,5%, που υπολογίζει η Στατιστική Υπηρεσία, αλλά πάνω από 14,1%. (Να σημειωθεί ότι το πρώτο εξάμηνο πέρυσι ήταν 9,1% και φέτος η Στατιστική δίνει 11,7% το α' τρίμηνο, κάτι που οδηγεί σε ποσοστό 11,5% στο εξάμηνο. Τα συγκεντρωτικά στοιχεία για το εξάμηνο θα βγουν σε λίγες ημέρες).

Χώρα υπό Διάλυση με Ευθύνη της τρόικας Παπανδρέου-Παπακωνσταντίνου-Λοβέρδου

Πηγή: "Το Ποντίκι"






Ενώ μέσα στο λιοπύρι του αθηναϊκού καύσωνα προχωρά η πιο ανήκουστη για σύγχρονο κράτος κατεδάφιση δικαιωμάτων και κατακτήσεων και οργανώνεται ολοκληρωτικό ξεπούλημα, η κυβέρνηση και τα υστερικά παπαγαλάκια της επιτίθενται σε κάθε αντίδραση και απεργία, προστάζοντας τους πάντες να σωφρονιστούν γιατί τα μέτρα τα ζητάει η τρόικα, λες και της αναγνώρισε κανείς δικαιοδοσία. 





Οι ίδιοι που επέλεξαν την τουριστική περίοδο για να προχωρήσει η λεηλασία είναι εκείνοι που βαφτίζουν "συντεχνία" όποιον αντιδρά και του προσάπτουν την κατηγορία ότι ζημιώνει τον τουρισμό και τη χώρα ολόκληρη. 
Κι ενώ βουλιάζουν τους πολίτες αυτής της χώρας στη φτώχεια - μέγιστο δείκτη ανελευθερίας όπου γης - χύνουν ποτάμι τα δάκρυα για τους άμοιρους τουρίστες.




Επιστράτευση: αυτοτελές το επεισόδιο ή σήριαλ;




Και τώρα ποιος έχει σειρά για επίταξη; Μήπως οι ναυτεργάτες σε επόμενη κινητοποίηση; Μήπως οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ; Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας αν τελικά τολμήσουν να ξανασκεφτούν για απεργία; Οι νοσοκομειακοί γιατροί; Οι αγρότες; Όλοι όσοι ανήκουν στα «κλειστά επαγγέλματα» κι έρχεται η ώρα τους;









Οι κρυφές όψεις της καπιταληστρικής εκμετάλλευσης


πηγή: Greek Rider
 29 /7/ 2010

Υποστηρίζω την πλήρη απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων για τους εξής λόγους και με την εξής λογική:

1) Ο Βάλερστάιν είχε προτείνει ως στρατηγική να παίρνουμε τα αιτήματα των φιλελευθέρων στην κυριολεκτική τους βάση τραβώντας τα μέχρι τα άκρα ώστε να αποκαλυφθεί στο τέλος ότι οι φιλελεύθεροι δεν είναι και τόσο αθώοι όσο εμφανίζονται.

Δηλαδή, μιλάνε αυτοί για ισότητα και ίσα δικαιώματα; Να λέμε εμείς ισότητα και ένταξη των μεταναστών. Λένε αυτοί λιγότερο κράτος επειδή έμμεσα θέλουν να ευνοήσουν κάποια λόμπι; Να λέμε εμείς ανταγωνισμός των μεγάλων επιχειρήσεων μέχρι τελικής πτώσεως (σημείωση: Αν υπήρχε πραγματικά ελεύθερος ανταγωνισμός οι μεγάλες επιχειρήσεις δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν από τον αλληλοσπαραγμό και τις μειώσεις τιμών). Λένε αυτοί για θυσίες όλων; Να πούμε ναι, να βρεθεί όμως τρόπος να δώσουν και οι πλούσιοι το ίδιο ποσοστό του πραγματικού εισοδήματός τους που δίνουν και οι φτωχοί.

Eφιάλτης στο δρόμο με την ....''τρόικα''


πηγή: Sofokleous 10

Αν η τέχνη αναζητεί την ομορφιά και η επιστήμη την αλήθεια τότε η πολιτική, ιδιαίτερα στις μέρες μας, φαίνεται να αναζητεί, κυρίως, τον τρόπο της ωραιοποίησης του μη αληθούς. Και αν η τέχνη χρειάζεται την ψυχή και η επιστήμη τη λογική για να λειτουργήσουν, τότε η πολιτική χρειάζεται οτιδήποτε μπορεί να τη βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου της, ακόμη και αν αυτό πηγάζει από μία επιστήμη, όπως είναι η ψυχολογία, ή μία τέχνη, όπως είναι ο κινηματογράφος.

Γιατί ακόμη και ο Χίτσκοκ θα ζήλευε το σκηνικό τρόμου που έχει στηθεί στην Ελλάδα, με πρωταγωνιστές από τη μία την ‘τρόικα’ στο ρόλο του κακού και ενίοτε, σχεδόν, ψυχασθενούς ‘δολοφόνου’ των συντάξεων, των μισθών, των επιδομάτων και άλλων περιουσιακών δικαιωμάτων των Ελλήνων και από την άλλη των πολιτικών κομμάτων (άλλων περισσότερο και άλλων λιγότερο), στο ρόλο του καλού, του ήρωα που με αυτοθυσία αντιστέκεται στο ‘τέρας’ της φύσης, προκειμένου να σώσει τον ελληνικό λαό ( και γιατί όχι και τον κόσμο ολόκληρο, όπως ειπώθηκε από τα έδρανα της Βουλής) και να αποκαταστήσει τη δικαιοσύνη, την τάξη και την ασφάλεια.

Το μέλλον του ευρώ


πηγή: Hellenic Business News

Η INTERNATIONAL HERALD TRIBUNE σε άρθρο σύνταξης υπό τον τίτλο «Το μέλλον του ευρώ» (The euro’s future) υποστηρίζει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πέρασαν από τον «πανικό» της οικονομικής κρίσης στον «εφησυχασμό», γεγονός που κρίνεται «επικίνδυνο» καθώς δεν επιλύει κανένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη και, πρωτίστως, οι αδύναμες χώρες μέλη της.

Στο άρθρο επισημαίνονται τα εξής: «Η δημοσιονομική λιτότητα και η οικονομική ανάκαμψη δεν επαρκούν από μόνες τους» και, κυρίως, χωρίς τη λήψη «δύσκολων» αποφάσεων από τις πλουσιότερες χώρες για τη στήριξη των ασθενέστερων. Οι χώρες με ελλείμματα όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ιρλανδία οφείλουν να κάνουν πολλά κι επίπονα πράγματα, συμπεριλαμβανομένων της αύξησης των φόρων, της μείωσης των υπηρεσιών και της αναβολής αναγκαίων δημοσίων επενδύσεων. Για να πληρώσουν τα οφειλούμενα θα πρέπει, επίσης, να αυξήσουν σημαντικά τις καθαρές εξαγωγές τους». Αυτό, όμως, δεν μπορεί να γίνει εάν οι χώρες με αποθέματα στο εμπορικό ισοζύγιο δεν κάνουν μία παράλληλη προσπάθεια για τη συγκράτησή τους.

Aκραίος νεοφιλελευθερισμός απο μεταλλαγμένους σοσιαλιστές


 πηγή: ΔΡΟΜΟΣ
του Γιάννη Κουζή

Για τρικ της κυβέρνησης στο θέμα της διαιτησίας κατά την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, το οποίο αποδεικνύεται με την αντισυνταγματική απόφαση του υπουργού εργασίας να ακυρώσει τις αποφάσεις της διαιτησίας, κάνει λόγο μιλώντας στο Δρόμο, ο Γιάννης Κουζής, αναπληρωτής καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και επιστημονικός σύμβουλος του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ, σε συνέντευξή του στον Μιχάλη Σιάχο.

Χαρακτηρίζει επικίνδυνες τις πρόσφατες τοποθετήσεις του πρωθυπουργού για το Σύνταγμα, τονίζοντας ότι «θέτουν σε αμφισβήτηση το περιεχόμενο του Συντάγματος, το οποίο αποτελεί τον υπέρτατο νόμο του κράτους». Αναφερόμενος στις αλλαγές που προωθούναι στο εργασιακό περιβάλλον, σημειώνει ότι «αυτό που συντελείται τους τελευταίους μήνες είναι μια βίαιη απορρύθμιση, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, η οποία διαμορφώνει ένα τοπίο εξαιρετικά επισφαλές. Περνάμε σε πρωτοφανή δεδομένα…».