Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Τρία σενάρια για την ελληνική οικονομία!


ΠΗΓΗ: euro2day
της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου  
05/11/10

Με άκρα μυστικότητα οι Βρυξέλλες και η Φρανκφούρτη εξετάζουν εναλλακτικά σενάρια για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.
 
Όπως ανέφερε στο euro2day κορυφαίος κεντρικός τραπεζίτης της ευρωζώνης, "βασικός άξονας και για τα τρία σενάρια είναι το πώς θα εξελιχτεί το πρώτο τρίμηνο του 2011, καθώς η πορεία του θα φέρει και τις ανάλογες εξελίξεις". 

Προς το παρόν, όπως είπε ο τραπεζίτης, "όλες οι παρασκηνιακές συζητήσεις για το μνημόνιο έχουν παγώσει" κυρίως λόγω της αδυναμίας ακόμα να υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα για την κατάσταση των δημοσιονομικών μας στοιχείων. 

Στα υψηλά κλιμάκια τόσο της Ε.Ε. όσο και της ΕΚΤ παραδέχονται πλέον ότι ο κρατικός μηχανισμός αλλά και οι διαρθρωτικές αλλαγές, ακόμα και εάν εφαρμοστούν κατά γράμμα, "δεν αποδίδουν όσο γρήγορα απαιτεί το μνημόνιο"

Χαλί σε λιτότητα-σοκ στρώνει το ΔΝΤ!



ΠΗΓΗ: Sofokleous 10
Την ώρα που το ΔΝΤ έχει ήδη αρχίσει διπλωματική «επίθεση» στην Γερμανία, με στόχο να εγκριθεί μια επιμήκυνση της εξυπηρέτησης του διεθνούς δανείου των 110 δις. ευρώ για άλλα πέντε χρόνια, το Ταμείο «σκιαγραφεί» στην τελευταία τακτική του έκθεση “Fiscal Monitor” το δύσβατο δρόμο λιτότητας άνευ προηγούμενου στα διεθνή χρονικά, που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα, για να θέσει υπό έλεγχο το δημόσιο χρέος.

Τρισέ: Σχέδιο διάσωσης των ελληνικών τραπεζών!

euro_burningΠΗΓΗ: Banks' News
Σχέδιο για τη διάσωση των ελληνικών τραπεζών από τα… δόντια της Γερμανίας και του σχεδίου Μέρκελ για «κούρεμα» πιστωτών έχει θέσει σε εφαρμογή ο Ζαν Κλωντ Τρισέ και σκοπεύει να το έχει εφαρμόσει με επιτυχία πριν αποχωρήσει από την κορυφαία θέση της ΕΚΤ, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες κυβερνητικές και τραπεζικές πηγές του «Β».
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Β», ο Τρισέ σκοπεύει να αναλάβει πρωτοβουλία, ώστε στις αρχές του έτους να εγκριθεί από τις χώρες της Ευρωζώνης (κυρίως δηλαδή την Γερμανία…) χρονική επιμήκυνση της δανείων 110 δις. ευρώ προς την Ελλάδα για μια πενταετία, έχοντας ήδη εξασφαλίσει τη στήριξη της Κομισιόν και του ΔΝΤ. Με τον τρόπο αυτό, θα αποτραπεί η διολίσθηση της Ελλάδας προς τη χρεοκοπία και μια σοβαρή κρίση, με καταλυτική επίδραση στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και την ίδια την ΕΚΤ.
Οι κινήσεις αυτές θα γίνουν παράλληλα με την προσπάθεια της ΕΚΤ να «εκτροχιάσει» το γαλλογερμανικό σχέδιο για ελεγχόμενες χρεοκοπίες, μέσω των προτάσεων που θα υποβάλει η κεντρική τράπεζα στον μόνιμο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι. 

Δεν αλλάζουν με διατάγματα οι κοινωνίες

Η κοινωνική ένταση στην Ευρώπη ανέρχεται, όμως ευθύνονται γι' αυτό όχι οι πολιτικοί και συνδικαλιστικοί φορείς της Αριστεράς, αλλά κατά πρώτο λόγο οι συντηρητικές κυβερνήσεις, που επεκτείνουν τη γερμανική συνταγή επιθετικής λιτότητος, περικοπών δημοσίων δαπανών, μισθών, συντάξεων.
Ενώ στην Αμερική η κρίση κατανοείται ως υστέρηση της εσωτερικής ζήτησης έναντι της προσφοράς, στη Γερμανία αποδίδεται στην υπερβολική ζήτηση, τη σπατάλη, τον καταναλωτισμό.
Εάν η γερμανική κατανόηση ήταν βάσιμη, θα έπρεπε η χώρα αυτή να βρίσκεται σε ελλειμματική διεθνώς θέση και όχι πλεονασματική, όπως είναι σήμερα. Εάν χώρες όπως η Γερμανία, με σοβαρά εξωτερικά πλεονάσματα, περικόπτουν την εσωτερική ζήτηση και επιβάλλουν παρόμοια επιλογή στους εταίρους της ευρωζώνης, τότε συμβάλλουν όχι στην υπέρβαση της σημερινής κρίσης, αλλά στην επιδείνωσή της. Κι ακόμη χειρότερα: ενώ η κρίση απορρέει διεθνώς από την υπερβολική ανισότητα και πόλωση στην κατανομή εισοδημάτων, δηλαδή από τη διεύρυνση του χάσματος μεταξύ υψηλών και χαμηλών εισοδημάτων, η γερμανική επιλογή επιβάλλει ως θεραπευτική αγωγή την περαιτέρω διεύρυνση του εισοδηματικού χάσματος, ωσάν η μέχρι σήμερα να μην ήταν επαρκής, και αυτό σε αντίθεση με την Αμερική, όπου ο Ομπάμα επιχειρεί να τη μειώσει.

Η ελεγχόμενη κατάρρευση του δολαρίου


του ciaoant1
Η "ελεγχόμενη κατάρρευση" του δολαρίου συνεχίζεται ακάθεκτη...Ο Μπέρνακι τυπώσε άλλα 600 δις $ (και "έχει ο Θεός...")

Είχαμε δει σε σειρά παλιότερων άρθρων (πχ εδώ) το γιατί η διαρκής υποτίμηση του δολαρίου είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ προκειμένου να υπάρξει καπιταλιστική ανάπτυξη στο σημερινό καπιταλιστικό σύστημα. Όπως μάλιστα φαίνεται και στο άρθρο που δίνουμε ως παράδειγμα, αυτό ήταν γνωστό ζήτημα εδώ και δεκαετίες, καθώς ήδη από τη δεκαετία του 1960 ο Τριφιν είχε παρουσιάσει αυτό το φαινόμενο στο Κονγκρέσσο των ΗΠΑ, και από τότε μάλιστα το φαινόμενο αυτό πήρε και το όνομα του ("δίλημμα του Τρίφιν").

Μάχη στην πλάτη της Ελλάδας

ΠΗΓΗ: Ποντίκι (4-11)
Του Δημήτρη Καζάκη*


«Παραλογισμός είναι να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά και να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα. Το διατύπωσε, όπως λένε, ο 'Αλμπερτ Αϊνστάιν. Οι αξιωματούχοι σε ολόκληρη την Ευρώπη προσπαθούν να αποδείξουν ότι είχε δίκιο».
Έτσι άρχιζε το σχόλιο του ο Ίρβιν Στέλζερ στη «Wall Street Journal» (4/10), για να υπογραμμίσει ότι η πολιτική να δανείζεσαι συνεχώς για να χρηματοδοτείς τον παλιότερο δανεισμό σου είναι τελείως αδιέξοδη. 

«Αν ο επιπλέον δανεισμός για να ξεπληρώσω τον ήδη υπερβολικό δανεισμό δεν ταιριάζει γάντι στον ορισμό του παραλογισμού που έδωσε ο μεγάλος φυσικός, τότε είναι δύσκολο να πει κανείς τι ταιριάζει». 
Αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια, που επαναλαμβάνουμε από την αρχή αυτής της κρίσης, όταν όλοι οι μεγαλόσχημοι «ειδικοί» μιλούσαν απλώς για πρόβλημα υψηλού ελλείμματος και κόστους δανεισμού. Είναι αδύνατον να ξεφύγει κανείς από τον φαύλο κύκλο της χρεοκοπίας όταν έχει φτάσει να δανείζεται για να πληρώνει παλιότερα δάνεια του. Όσα δάνεια κι αν βρίσκει, με όποιο επιτόκιο, όσο μικρό κι αν είναι το έλλειμμα του προϋπολογισμού.