Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Οποία έκπληξις!


Πηγή: ΑΥΓΗ
του Γ. Κοροπούλη

Η λογική διάταξη επιχειρημάτων, που ωριμάζοντας έλαβε τη μορφή επιστήμης και υπήρξε ανέκαθεν το θεμέλιο της πολιτικής ανάλυσης, προϋπέθετε, ως γνωστόν, την απαίτηση να «σώζουμε τα φαινόμενα», να μην παραβιάζουμε τα δεδομένα της παρατήρησης κι εντέλει την ίδια την έννοια (και την ουσία) του προφανούς.
Όμως το προφανές απωθείται τώρα συντεταγμένα προς όφελος του επιφανειακού - που δεν είναι κατά κανένα τρόπο συνώνυμό του. Ένα πέπλο υφασμένο με ευσεβείς πόθους και με τα νήματα εκείνα ψευδούς συνείδησης τα οποία εκτυλίσσουν (με το αζημίωτο, εννοείται) σαν «αναλύσεις» οι opinion makers απλώνεται πάνω στη συγκεχυμένη πραγματικότητα -κι εμείς χαζεύουμε την κεντημένη στο πέπλο εικόνα, πεπεισμένοι ότι βλέπουμε την αλήθεια γυμνή. Η πρώτη επίπτωση είναι ότι εξουδετερώνεται η αίσθηση του γελοίου. Η δεύτερη, ότι πέφτουμε από έκπληξη σε έκπληξη και γινόμαστε κι οι ίδιοι γελοίοι. Κι αυτό συμβαίνει σε οποιοδήποτε επίπεδο.

Το Τέλος του ΕΣΥ.


ΠΗΓΗ: Ευ Ζην

Το ΕΣΥ, με τις «ευλογίες» της ηγεσίας «μας», και σύμφωνα με της Τρόικας τις διαταγές, βαδίσει στο από καιρό προγραμματισμένο τέλος του. Και Εμείς, όλοι εμείς, εργαζόμενοι, ασθενείς, πολίτες, θα βιώσουμε τι σημαίνει το να αρρωστήσει κάποιος ενώ η χώρα του βρίσκεται υπό κατοχή (Του ΔΝΤ, και των Ευρωπαίων «εταίρων» μας..).



Σε κάθε χώρα που έχει περάσει το ταμείο, εκτός από την κοινωνική συνοχή, την οικονομία, τις εργασιακές σχέσει, έχει αποβεί καταστροφικό και για την υγεία. Έχει μειωθεί το προσδόκιμο επιβίωσης λόγω της αποσάρθρωσης των νοσοκομείων και των υπηρεσιών υγείας, και έχουν φτάσει να πεθαίνουν οι άνθρωποι στους δρόμους (όπως στην Αργεντινή) μια και δεν είχαν ιδωτική ασφάλιση.

Στην Ουγγαρία από 124 νοσοκομεία, έμεινα 24 μετά την λαίλαπα του «εξορθολογισμού» και της «εξοικονόμησης πόρων»..

Το σχέδιο είναι καλά οργανωμένο, σαν τα εγκλήματα ένα πράγμα.. Στην αρχή έλεγαν ότι δεν θα περιορίσουν τους πόρους στην Υγεία, μετά είπαν να περικόψουν τις εφημερίες (λες και δεν υπάρχουν ουρές εκατοντάδων ασθενών σε κάθε γενική εφημερία των μεγάλων νοσοκομείων που εξυπηρετούνται από ελάχιστους γιατρούς), και μετά να κάνουν «ολοήμερη» λειτουργία των νοσοκομείων.

Η δομική κρίση του συστήματος


(του Σωτήρη Δημητρίου)

(Aναδημοσίευση από Anti-somata )
`
`
Η δομική κρίση του συστήματος
Το ζήτημα της οικονομικής κρίσης είναι εξαιρετικά περίπλοκο. Επιπλέον, επικρατεί σύγχυση για το χαρακτήρα της. Ακούγεται από κάποιους ότι πρόκειται για χρονία ή δομική κρίση αλλά το ενδεχόμενο να απειλούμαστε από μια τέτοια κρίση αμφισβητείται, τόσο από την επίσημη άποψη όσο και από την κοινή γνώμη. Αντίθετα, υποστηρίζεται ότι πρόκειται για μια ακόμα επανάληψη των γνωστών περιοδικών κρίσεων του καπιταλισμού, οι οποίες κατέληγαν πάντα σε αναδιάρθρωσή του με βάση τις χαρακτηριστικές τάσεις της επέκτασης και, ταυτόχρονα, της συγκεντροποίησης του κεφαλαίου.
Η αμφισβήτηση αυτή μεταφέρει το πρόβλημα στη σφαίρα του αξιοπερίεργου. Όχι τόσο εξαιτίας της ιδέας ότι φτάσαμε στο «τέλος της ιστορίας» και ότι θα ζούμε με συνεχείς περιοδικές κρίσεις στον αιώνα τον άπαντα. Ούτε εξαιτίας της συνακόλουθης ιδέας ότι η ζωή μας προσδιορίζεται από την κουλτούρα, άρα και από την τέχνη, και εντελώς άσχετα από τους κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες που, γι’ αυτό, δεν τους συζητάμε. Αλλά εξαιτίας του εξής:  Στα 1972 γνωστοποιείται στους ηγέτες των βιομηχανικών χωρών το αποτέλεσμα της μελέτης μιας ομάδας ειδικών καθηγητών, σύμφωνα με το οποίο υπάρχει η απειλή παγκόσμιας κρίσης και επείγει να ληφθούν ορισμένα μέτρα. Κύριοι παράγοντες της κρίσης, σύμφωνα με τη μελέτη  ήταν: η δημογραφική πίεση, η εξάντληση των φυσικών πόρων, η μόλυνση του περιβάλλοντος και η συνεχής αύξηση του ρυθμού της βιομηχανικής παραγωγής. Δεν θορυβήθηκε κανείς από τους ηγέτες της Δύσης, αλλά το 1973, όταν εκδηλώθηκε η πετρελαϊκή κρίση, έδωσαν σημασία στη μελέτη και ανέθεσαν σε άλλη, μεγαλύτερη επιστημονική, ομάδα να την επαναλάβει. Η νέα μελέτη επιβεβαίωσε τα συμπεράσματα της προηγούμενης, οπότε, με πρωτοβουλία του Κίσιγκερ η ηγεσία της Δύσης επιδίωξε να λάβει ορισμένα μέτρα. Ένα από αυτά ήταν ο έλεγχος των γεννήσεων για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, που απέτυχε εντελώς, και το άλλο, η περιοδική Σύνοδος Πλουσίων και Φτωχών χωρών με σκοπό τη μείωση του μεταξύ τους οικονομικού «ανοίγματος της ψαλίδας». Στα 1978, στην τελευταία Σύνοδο, που έγινε στο Ναϊρόμπι, η δύση δίνει τέλος στις συναντήσεις αυτές, λόγω ανησυχιών για την οικονομία της Αγγλίας. Το 1980 υιοθετείται το μοντέλο του νεοφιλελευθερισμού που πρότεινε ο Φρίντμαν, καθηγητής  στο Σικάγο. Αναγνωρίζεται, πλέον, από τους οικονομολόγους ότι η κρίση είναι χρονία.

Συνεχίζουν με προσφυγές κατά Μνημονίου



Στα διοικητικά και πολιτικά δικαστήρια σκοπεύουν να προσφύγουν, για να κηρυχθούν αντισυνταγματικά και να ακυρωθούν τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, εργαζόμενοι από τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα στη Θεσσαλονίκη (ΔΕΘ, Helexpo, ΕΛΒΟ, γιατροί ΕΣΥ κ.ά.).
Εχουν αναθέσει την υπόθεση σε δικηγορικό γραφείο και τις προσεχείς εβδομάδες θα ανακοινώσουν ποιες ακριβώς ενέργειες θα κάνουν. Τα επιχειρήματά τους είναι ότι τα μέτρα της κυβέρνησης παραβιάζουν το Σύνταγμα σχετικά με τη διαδικασία ψήφισης του Μνημονίου. Πρόκειται για διεθνή σύμβαση και άρα όφειλε να ψηφιστεί από αυξημένη πλειοψηφία 3/5 των βουλευτών (180 βουλευτές). Παραβιάζουν διατάξεις του Συντάγματος και συγκεκριμένα το άρθρο 22 για την προστασία της εργασίας και των αποδοχών. Είναι αντίθετες με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και το Κοινοτικό Δίκαιο, σύμφωνα με τα οποία δεν είναι δυνατόν να παραβιάζονται και να καταργούνται περιουσιακά ενοχικά δικαιώματα. Παραβιάζουν την αρχή της αναλογικότητας, διότι περικοπή περιουσιακών ενοχικών δικαιωμάτων των μισθωτών επιτρέπεται μόνο εάν συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος τηρούμενης πάντα της αρχής της αναλογικότητας. Παραβιάζουν την αρχή της ελευθερίας των συμβάσεων και δημιουργούν ανασφάλεια δικαίου.

23% σαλτάρισαν οι απολύσεις



ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΑΝ 31.000 ΑΝΕΡΓΟΙ ΚΑΙ 

ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΙΣ 659.000 * ΟΑΕΔ: 566.000

Η ανεργία τραβάει την ανηφόρα, τον Ιούνιο οι απολύσεις εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου σημείωσαν αλματώδη αύξηση 22,9% (31.296 σε όλη τη χώρα, δηλαδή 5.839 περισσότερες από τον Μάιο), και ο ΟΑΕΔ κάνει τα στραβά μάτια, καταγράφοντας ως ανέργους μόνο όσους εμφανίζονται να αναζητούν εργασία, για να υποστηρίξει ότι οι άνεργοι... μειώνονται.
Τον Ιούνιο -μήνα με μεγάλα περιθώρια απορρόφησης εποχικά εργαζομένων-, επισημαίνουν οι επιστημονικοί συνεργάτες των συνδικάτων, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι έφτασαν τους 659.119 και όχι τους 566.804, όπως υποστηρίζει ο ΟΑΕΔ, χωρίς επιπλέον να διευκρινίζει αν όσοι προσλαμβάνονται έχουν σταθερή και πλήρη απασχόληση ή εργάζονται σε ευέλικτο καθεστώς.

Ειδικότερα, από την αποκωδικοποίηση των στοιχείων που δημοσιοποίησε ο ΟΑΕΔ προκύπτει ότι:
Αλχημείες
* Ο Οργανισμός εμφανίζει το ποσοστό των ανέργων μειωμένο κατά 1% σε σχέση με τον Μάιο, ενώ τον Ιούνιο ήταν περισσότεροι κατά 1.034.
* Το 33,54% των εγγεγραμμένων ανέργων στα μητρώα του ΟΑΕΔ υπερβαίνουν χρονικά τους 12 μήνες (δηλαδή είναι μακροχρόνια άνεργοι) και μάλιστα αυξημένοι αριθμητικά κατά 1.507 τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο.

Η Γερμανία ανακαλύπτει "τα κατορθώματα" της στην Ελλάδα



ΠΗΓΗ: ISKRA
ΑΦΟΡΜΗ Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΣΕΕ
Σύσσωμος σχεδόν, ο γερμανικός τύπος αναφέρθηκε χθές  στην οικονομική κρίση της Ελλάδας και στο πρόγραμμα λιτότητας που στην ουσία η Γερμανία επέβαλε στη χώρα μας,προκειμένου να  μας σώσει .Ο Γερμανικός τύπος,με αφορμή τη μελέτη της ΕΣΕΕ για το λιανεμπόρειο,κανει εκτεταμένες αναφορές στα λουκέτα που μπαίνουν στην ελληνική αγορά και τις άλλες βαριές συνέπειες στην ελληνική οικονομία απο τα μέτρα που εχουν λειφθεί και κατάρτισε η κυβέρνηση για να σώσει τη χώρα από τη χρεοκοπία.

ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΠΡΟΣ ΜΜΕ

«Κατά τους τελευταίους 10 μήνες πολλά εμπορικά καταστήματα έχουν κλείσει, το δε ποσοστό ανέρχεται σε 17%. Ακόμα πιο χειρότερη είναι η κατάσταση στο κέντρο της πρωτεύουσας. Σύμφωνα με τον ελληνικό Τύπο και με τα στοιχεία που προκύπτουν από μελέτη του εμπορικού συλλόγου, κατά μήκος της οδού Σταδίου ένα στα τέσσερα καταστήματα έχουν κλείσει.