Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Δυόμιση αιώνες - ίδια κατάσταση

Πηγή: Ιστολόγιον

Έκθεμα 1: Άνταμ Σμιθ, ο "Πλούτος των Εθνών" 1776

Όποτε ο νόμος έχει επιχειρήσει να ρυθμίσει τους μισθούς των εργατών ήταν πάντα για να τους μειώσει και όχι για να τους αυξήσει....
Όποτε η νομοθετική εξουσία επιχειρεί να ρυθμίσει τις διαφορές μεταξύ αφεντικών και των εργατών τους, σύμβουλοί της είναι πάντα τα αφεντικά. Όταν η ρύθμιση, συνεπώς, είναι προς το συμφέρον των εργατών, είναι πάντα δίκαιη και ισόνομη. Είναι όμως συχνά το αντίθετο όταν είναι πρς το συμφέρον των αφεντικών...

Έκθεμα 2: Η ιστορία του "οικονομικά ανέφικτου" στις ΗΠΑ:


ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΟΜΙΣΙΟΝ: ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ GOLDMAN SACHS


Δημοσιεύτηκε στον Κόσμο του Επενδυτή, 11.12.2010

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Σοβαρές επιφυλάξεις, αν όχι θυμηδία, προκάλεσε η “γνωμάτευση” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ της αγοράς ασφαλίστρων αντιστάθμισης κινδύνου (CDS) και της μεγάλης ανόδου των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας και άλλων ευρωπαϊκών κρατών την περασμένη άνοιξη. 

Με άλλα λόγια, ήρθε η Κομισιόν και μας είπε ότι, αίφνης, η Goldman Sachs, που μαγείρευε τα ελληνικά στοιχεία και ήταν ένας από τους κύριους συμβούλους της ελληνικής κυβέρνησης για τη διαχείριση του χρέους και τις ιδιωτικοποιήσεις, δεν ήξερε τι γινότανε στην Ελλάδα, το κατάλαβε ξαφνικά και τίναξε, μαζί με τις συναδέλφους της, τα επιτόκια στον ουρανό. 

διαμαρτύρονται για αυτά που υπερψηφίζουν

Πηγή: Ελευθεροτυπία
Στάθης

Ολο και πιο πολύ μοιάζει η Ελλάδα με εταιρεία που εκκαθαρίζεται, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να παραλάβουν το μαγαζί «καθαρό» από περιττά βάρη (που δεν τα «αντέχει» η οικονομία) - ποιων η οικονομία όμως;
Πριν από την εκδήλωση της κρίσης στην Ελλάδα, η χώρα βρισκόταν σε κρίση. Μάλιστα μια κρίση που κρατούσε πολύ καιρό, βάθαινε τα χαρακτηριστικά της και απεδείκνυε ότι η φύση του συστήματος ήταν (και είναι) η κρίση του.

Πριν από την εκδήλωση της κρίσης η Ελλάδα ήταν ανάμεσα στις 30-35 πιο αναπτυγμένες χώρες, με τους Ελληνες να δουλεύουν περισσότερο από τους περισσότερους Ευρωπαίους και να αμείβονται λιγότερο απ' όλους πλην των Πορτογάλων.

Τις αντοχές του ευρώ δοκιμάζει το Τέταρτο Ράιχ


Πηγή: ΠΡΙΝ (12-12-2010)
Πολιτική κρίση στην ευρωζώνη προκαλεί η πεισματική άρνηση της Γερμανίας να εκδοθεί ευρω-ομόλογο και να αυξηθούν τα κονδύλια παρεμβάσεων
Όλοι, αν και για διαφορετικούς λόγους, κατηγορούν την Ευρώπη. Υπάρχει μια ισχυρή φυγόκεντρη τάση αυτή τη στιγμή! Τα λόγια του Όλι Ρεν (όσο και αν αφήνουν ασχολίαστες τις αιτίες που αφορούν αποκλειστικά και μόνο την λιτότητα) δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία για τη σύγκρουση που μαίνεται στο εσωτερικό της ΕΕ και την πρωτοφανή κρίση νομιμοποίησής της στη συνείδηση των λαών της γηραιάς ηπείρου.

«Υπάρχουν τα Χρήματα»; Όψεις της Παραγωγής και Κατανομής Εισοδήματος στην Ελληνική Οικονομία


Toυ Θεόδωρου Μαριόλη
Αν. Καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας, Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης, Πάντειο Πανεπιστήμιο, E-mail: mariolis@hotmail.gr
-Κείμενο εισήγησης στη διεθνή διάσκεψη «Ανατροπή του μνημονίου! Αριστερή εναλλακτική λύση και σοσιαλιστική προοπτική», την οποία οργάνωσε το «Αριστερό Βήμα Διαλόγου και Κοινής Δράσης» και η «Πρωτοβουλία Καλλιτεχνών» στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, 15 και 16 Οκτωβρίου 2010. Οι υποσημειώσεις δηλώνονται με [ . ], και δίνονται στο τέλος του κειμένου.

1. Εισαγωγή

Εάν δεχθούμε ότι οι λέξεις-κλειδιά της διάσκεψης είναι: «Μνημόνιο», «Χρέος» και «Σοσιαλιστική Προοπτική», τότε θα ήθελα να διευκρινίσω εξαρχής ότι, κατά την άποψή μου, όσον αφορά στη «Σοσιαλιστική Προοπτική», περισσότερο αρμόδιαείναι μάλλον η «Σοσιαλιστική Διεθνής», ενώ όσον αφορά στο «Μνημόνιο» και στο «Χρέος», τα θεωρώ επιφαινόμενα. Έτσι, θα ήθελα να εμμείνω σε άλλα ζητήματα, και συγκεκριμένα σε όψεις της παραγωγής και κατανομής εισοδήματος στην ελληνική οικονομία, από την ανάλυση των οποίων εξάγονται συμπεράσματα για το «Χρέος» και το «Μνημόνιο».

Και ένστολη διαμαρτυρία


Πηγή: ΕΝΕΤ

Κάλεσαν τους εν ενεργεία, αλλά και τους συνταξιούχους συναδέλφους τους -που πλήττονται επίσης από τα κυβερνητικά μέτρα- να δώσουν δυναμικό «παρών» στην πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που διοργανώνουν σήμερα στις 4.30 το απόγευμα στην παλαιά Βουλή και ζήτησαν «τη συμπαράσταση» των πολιτών «στα δίκαια αιτήματά τους».
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, χθες, οι συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ., του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος, τόνισαν ότι οι «εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας, θα υποστούν νέα οικονομική αφαίμαξη».
Στην κοινή τους ανακοίνωση αναφέρουν: «Το συνδικαλιστικό μας κίνημα τονίζει επίσης ότι στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, όταν το καζάνι της κοινωνίας βράζει τα σώματα ασφαλείας δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την κατοστολή των κοινωνικών αγώνων, γεγονός που δυστυχώς συμβαίνει κάτα κόρον τις τελευταίες ημέρες, με πιο πρόσφατα τα όσα συμβαίνουν στην Κερατέα».

ΚΑΤΑΛΗΨΗ κεντρικου Κτηρίου ΟΣΕ





Το κεντρικό κτήριο του ΟΣΕ στην ΚΑΡΟΛΟΥ
βρίσκεται υπο κατάληψη ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ
από τους σιδηροδρομικούς που αντιδρούν στη διάλυση του ΟΣΕ
και στην εξαθλίωση που επιχειρεί να τους επιβάλλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. 
Χρειαζόμαστε συμπαράσταση και φυσική παρουσία συντρόφων και είναι ανοιχτοί σε κάθε ιδέα και πρόταση. Τηλ. 6972255222

Τυρανία και με την βούλα

Πηγή: Το μεγαλύτερο blog της Πόλης

Παπακωνσταντίνου: Σπατάλη χρόνου η βουλή και οι αγώνες.
Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε  πως η διαδικασία του κατεπείγοντος επελέγη προκειμένου να αποφευχθούν πολυήμερες κινητοποιήσεις (είκοσι ημερών). Επίσης φέρεται να είπε πως με όλα όσα γίνονται είναι αναγκασμένος να αναλώνει τα 2/3 του χρόνου του για να απαντά επί της διαδικασίας και όχι επί της ουσίας.
Σχόλιο: Ξαφνιάζει ίσως η υποτίμηση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και η ουσιστική κατάργηση της βουλής και του δημοσίου διαλόγου, μα περισσότερο ξαφνιάζει το χαμηλό  επίπεδο των βουλευτών σε σχέση με τον ρόλο τους σε μαι Δημοκρατία.
Ίσως τελικά να επιλέχτηκαν γι αυτό ακριβώς τον λόγο.
Ο James Madison 4ος προεδρος των ΗΠΑ έχει πει: Η συσσώρευση όλων των εξουσιών νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική, στα ίδια χέρια του ενός, των λίγων ή των περισσοτέρων, κληρονομικα ή  αυτόκλητα, ή κατ ‘επιλογήν, μπορεί δίκαια να προφέρεται ως ο ορισμός της τυραννίας »

Στρος Καν: στην υπεράσπιση του κέρδους


Πηγή: ΕΠΟΧΗ
Του
Ηλία Ιωακείμογλου

«Να ευθυγραμμίσουμε το κόστος εργασίας με την παραγωγικότητα», δήλωσε ο Στρος Καν κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα για το θέμα της μείωσης των μισθών. Η φράση αυτή σημαίνει ότι οι εκατοστιαίες αυξήσεις των ονομαστικών μισθών (και όχι της αγοραστικής δύναμης των μισθών) πρέπει να είναι ίσες με τις αντίστοιχες αυξήσεις της παραγωγικότητας της εργασίας. Εάν, για παράδειγμα, η παραγωγικότητα αυξηθεί κατά 2%, τότε, ανεξάρτητα από το ύψος του πληθωρισμού, ο μισθός μας υπολογισμένος σε ευρώ θα πρέπει να αυξηθεί κατά 2%. Επειδή, όμως, κατά τα πρώτα έτη μιας ύφεσης η παραγωγικότητα μειώνεται (και πράγματι έτσι συνέβη στην Ελλάδα κατά το 2009-2010), αντίστοιχα πρέπει να μειώνεται και ο ονομαστικός μισθός -εάν ακολουθήσουμε, βεβαίως, την συμβουλή του Στρος Καν (και παλιότερα της Τράπεζας της Ελλάδος και άλλων). Έτσι, αφού η παραγωγικότητα μειώθηκε αθροιστικά κατά 3,1% στη διετία 2009-2010, τόσο θα έπρεπε να είχαν μειωθεί και οι ονομαστικοί μισθοί και όχι να αυξηθούν κατά 0,5%, όπως καταγράφεται στα στατιστικά στοιχεία.