Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Δεν θα καταφύγουμε σε ψυχοθεραπεία! Το δόγμα Πάγκαλου και η κατοχική προπαγάνδα


του Θανάση Σκαμνάκη

Τα όσα μαζεμένα έχουμε ακούσει ως κοινωνία το τελευταίο διάστημα αν τα ακούγαμε σε παρελθούσες, όχι πολύ μακρινές, εποχές θα είχαν κάνει το σάπιο βασίλειο της Δανιμαρκίας μας να κλονίζεται συθέμελα. Σήμερα όμως λέγονται ανενδοιάστως και πολλαπλασιάζονται μέρα με την ημέρα. Δεν φτάνει να βρίζουμε όμως τον Παπανδρέου, τον Παπακωνσταντίνου τον Πάγκαλο και τους λοιπούς κατοχικούς κυβερνήτες που τα ξεστομίζουν. Ούτε να αναθεματίζουμε τους πρόθυμους δημοσιογράφους για την αναπαραγωγή και την εκλαΐκευση τους. Όλα αυτά δεν είναι παρά τα συμπτώματα μιας παθογένειας με βαθύτερες αιτίες μέσα στο σώμα της ελληνικής, και όχι μόνο, κοινωνίας. Κατά συνέπεια είναι απαραίτητο να αρχίσουμε μια πιο σοβαρή μελέτη, να συζητήσουμε γι’ αυτό, να αντιπαραθέσουμε απόψεις, να προκαλέσουμε πρωτογενή έρευνα, να προσανατολίσουμε μελετητές, γενικώς να μιλήσουμε επί της ουσίας. Προσωπικά πιστεύω πως η συσσώρευση εύφλεκτων υλικών στη συνείδηση, μπορεί τώρα να προκαλεί τρόμο στους ανθρώπους, και συνεπώς να οδηγεί σε ακινησία, μήπως ταραχτεί το μείγμα και εκραγεί, αλλά κάποια στιγμή, μια ανεπαίσθητη σχεδόν αφορμή θα φτάσει για να γίνει ένα μεγάλο μπαμ. Αλλά η αναμονή μιας τέτοιας ώρας δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να την υποδεχτούμε. Πολύ περισσότερο όταν σπαταλάμε τον καιρό μας, η Αριστερά, και η ριζοσπαστική και η μη, και η κοινοβουλευτική και η εξωκοινοβουλευτική, σε περίτεχνες αντιπαραθέσεις χωρίς πραγματικό αντίκρισμα, με πολύ έντονα τα στοιχεία της ατομικότητας. (Περί αυτού όμως χρειάζεται άλλο σχόλιο). 

Ομερτά συνενοχής



Πηγή: Ποντίκι
Του Σταύρου Χριστακόπουλου
Ο σοσιαλδημοκράτης Γερμανός πολιτικός Πέερ Στάινμπρουκ, τον Ιανουάριο του 2009, ήταν υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του «μεγάλου συνασπισμού» υπό την Άγγελα Μέρκελ. Από μια μαρτυρία του (η οποία καταγράφεται στο βιβλίο του με τίτλο Under Strich, που στα ελληνικά σημαίνει κάτι σαν «Ο απολογισμός») προκύπτει ότι ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου γνώριζε την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας από τον Ιανουάριο του 2009!
Όπως καταγράφεται σε χθεσινά δημοσιεύματα (Ελευθεροτυπία, Ελεύθερος Τύπος κ.λπ.), Στάινμπρουκ και Παπανδρέου είχαν συναντηθεί εκείνες τις μέρες στο Βερολίνο και, όπως ισχυρίζεται ο τότε υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού άκουσε όσα του είπε ο Γερμανός ομοϊδεάτης του για την εξαιρετικά κακή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, «του ζήτησε συμβουλές για τη μείωση του ελλείμματος».
Ύστερα από την ενημέρωση, ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι «δεν είναι πλέον σίγουρος αν πραγματικά θέλει να κερδίσει τις εκλογές»...

Μουσική και Πολιτική ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ - ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ - ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ


ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΑΠΘ - ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΠΘ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

8-9 Οκτωβρίου 2010

Μουσική και Πολιτική
ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ - ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ - ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

Χώρος δοκιμών Κ.Ο.Θ. (πρώην ΠΑΛΑΣ)
Παλιά παραλία (Λεωφόρος Νίκης 73)
19:00

Ετοιμη να εκραγεί η Ρουμανία


ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
του Γ. Δελαστίκ
Οχι ένας και δύο, αλλά έξι (!) υπουργοί της ρουμανικής κυβέρνησης καρατομήθηκαν στις αρχές Σεπτεμβρίου -και μάλιστα όλοι οι οικονομικοί υπουργοί, αρχής γενομένης από εκείνους των Οικονομικών και της Οικονομίας- με στόχο να κατευναστεί προσωρινά η οργή των Ρουμάνων πολιτών, οι οποίοι διαδηλώνουν ασταμάτητα κατά της κυβερνητικής πολιτικής λιτότητας. Μάταιος κόπος. Η απόφαση του προέδρου Τραϊάν Μπασέσκου να συμφωνήσει τον Μάιο με το ΔΝΤ να περικόψει κατά 25% τους μισθούς των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα και κατά 15% τα επιδόματά τους, μαζί με την αύξηση του ΦΠΑ κατά 5 ολόκληρες εκατοστιαίες μονάδες ώστε να φτάσει στο 24%, έχει πυροδοτήσει μια ασυγκράτητη λαϊκή οργή.
Την προηγούμενη Δευτέρα κύλησε στο χώμα το κεφάλι και έβδομου υπουργού, του θεωρούμενου ως πανίσχυρου υπουργού Εσωτερικών Βασίλε Μπλάγκα. Τρία 24ωρα νωρίτερα είχαν προηγηθεί σκηνές που δύσκολα τις φαντάζεται κανείς.

Ούτε ίχνος αλήθειας ;







του Κ. Καλλωνιάτη

«Κατανοώ απόλυτα τη δύσκολη θέση όλων εκείνων που πασχίζουν να εμφανίσουν ως αριστερή πρόταση αυτό που επιδιώκουν τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια και οι μεγάλες τράπεζες, δηλαδή την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας εντός του ευρώ, υπό καθεστώς διεθνούς κηδεμονίας και επιτήρησης. Σ’ αυτήν την κατηγορία ανήκει και ο κ. Καλλωνιάτης…» (Δ. Καζάκης «Περί λάθους αξιοπιστίας και άλλων αλχημειών»).

Όταν κάποιος ξεκινά την αρθρογραφία του με την «πολιτική» κατηγοριοποίηση και ταμπελοποίηση του πολιτικού του συνομιλητή, τότε το μόνο που κάνει είναι να ξορκίζει τον διάλογο και να αναπαράγει τις γνώριμες σταλινικές πρακτικές του περασμένου αιώνα. Λυπάμαι ειλικρινά γι’ αυτό κ. Καζάκη γιατί, σε αντίθεση με το δικό μου «λάιτ αριστερό παρελθόν» και την ανύπαρκτη πολιτική δράση (στον ΣΥΝ δεν γνωρίζω και δεν με γνωρίζουν ούτε εξ όψεως), εσείς ηγείστε μαζί με κάποιους άλλους διακεκριμένους επιστήμονες μιας πολιτικής κίνησης (Πρωτοβουλία) η οποία μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο στο κίνημα. Όχι όμως με τέτοια μυαλά.




Ελέγχουν το χρέος, ελέγχουν τη χώρα


ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ
του Δ. Χρήστου
Δεν είμαι σίγουρος πως οι Έλληνες θυμούνται από πού ξεκίνησε αυτή η κρίση που πέφτει στα κεφάλια μας. Πως αυτός ο Αρμαγεδδών είναι αποτέλεσμα της απληστίας της διεθνούς των τζογαδόρων του χρήματος που δημιούργησαν απίστευτες πατέντες στοιχηματισμού για να θησαυρίζουν, υποσχόμενοι στους αποταμιευτές μεγάλες αποδόσεις! Ουσιαστικά δημιουργούσαν αεροπλανάκια με προϊόντα που καμία ανάγκη δεν τα είχε η πραγματική οικονομία. Και τα κατάφεραν, όχι μόνο γιατί ήταν εξαιρετικά έξυπνοι και πανούργοι, αλλά κυρίως διότι οι πολιτικές εξουσίες είχαν αφήσει το γήπεδο χωρίς κανόνες και διαιτητή. Και παρ' ότι το νεοφιλελεύθερο δόγμα μιλάει για τις αυτορρυθμίσεις της αγοράς, οι περί ου ο λόγος μάγκες απαίτησαν και πήραν τεράστια ποσά ενισχύσεων για να μην καταρρεύσουν, διότι, αν κατέρρεαν, θα παρέλυε -λέει- το καπιταλιστικό σύστημα σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες. Τελικά την κρίση καλούνται να την πληρώσουν τα θύματα. Οι απλοί εργαζόμενοι, που πρέπει τώρα να χάσουν μεγάλο μέρος του μισθού τους ή και όλο το μισθό τους, παραμένοντας επί μακρόν άνεργοι, αφού η θεραπεία που προτείνουν χρειάζεται -λένε- ανθρωποθυσίες!