Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2010

Στο φως του Διαδικτύου


ΠΗΓΗ: Καθημερινή

Tου Νικου Γ. Ξυδακη

Η ανακοινωθείσα πρόθεση του υπουργού Οικονομικών να δημοσιεύει τα φορολογικά στοιχεία των ελεύθερων επαγγελματιών και εμπορικών επιχειρήσεων στο Διαδίκτυο, θέτει εκ νέου το ζήτημα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, αλλά και ζητήματα ατομικών ελευθεριών. Το σχετικό σχέδιο υπουργικής απόφασης έχει σταλεί στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ενώ στο υπουργείο σκέφτονται ήδη να επεκτείνουν τη δημόσια ανάρτηση των φορολογικών δεδομένων σε όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Ολα στο φως, λοιπόν. Ολοι στο τσιγκέλι της αγοράς, με τον φόβο της αποκάλυψης και της κατακραυγής. Δεν γνωρίζουμε πώς θα αντιμετωπίσει νομικά την απόφαση δημοσιοποίησης η ανεξάρτητη Αρχή, ωστόσο πολιτικά η τέτοια σπουδή δεν μπορεί παρά να συνδυαστεί με πρόσφατες ενέργειες της κυβερνητικής ηγεσίας. Αφενός, με την εσπευσμένη φορολογική περαίωση και την ουσιαστική αθώωση των φοροφυγάδων· αφετέρου, με την περίφημη δήλωση του πρωθυπουργού ότι κυβερνά χώρα διεφθαρμένων. Με την περαίωση η κυβέρνηση ομολόγησε ουσιαστικά την αδυναμία της να ελέγξει τους εισπρακτικούς μηχανισμούς και να επιβάλει τον νόμο, δηλαδή να ελέγξει το κράτος. 

Αντιπαράθεση στο ευρώ: Άλλη μια χαμένη ευκαιρία για την ΑριστεράΠΗΓΗ: ΔΡΟΜΟΣ
του Χρ. Καραμάνου

Με τα όσα είπε ο κ. Γιούνκερ έδωσε μεγάλα περιθώρια στην αριστερή κριτική του ευρώ και της πορείας ευρωποποίησης της Ελλάδας. Όταν ο ίδιος ο επικεφαλής του Eurogroup δέχεται ότι η πορεία της Ελλάδας προς τη χρεοκοπία συνδέεται με τη διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας (από την οποία μάλιστα η Γερμανία και η Γαλλία κέρδιζαν τεράστια ποσά), δεν είναι ένα πρώτης τάξεως επιχείρημα για την Αριστερά;
Αυτή ακριβώς η τοποθέτηση δεν είναι η ρητή αποκαθήλωση της αστικής προπαγάνδας για «ισχυρή οικονομία της Ελλάδας» μέσω της συμμετοχής στην ΟΝΕ και το ευρώ;
Μούδιασαν και αδιαφόρησαν οι ηγεσίες της Αριστεράς από τις δηλώσεις αυτές και ουδόλως τις αξιοποίησαν πολιτικά, ενώ θα μπορούσε να είχε γίνει πολύ σημαντική, ίσως και καθοριστική, πολιτική παρέμβαση. Μούδιασε, όπως είναι φυσικό, εκείνη η πτέρυγα που από δεκαετίες έχει ως σημαία της τον ευρωπαϊσμό. Η πτέρυγα αυτή, η λεγόμενη ανανεωτική, υιοθέτησε όλα τα ψεύτικα αστικά επιχειρήματα για τη νομιμοποίηση του ευρωπαϊσμού στη λαϊκή συνείδηση. Π.χ. για τα «λεφτά που μας δίνει η Ε.Ε.». Σιώπησαν οι «ανανεωτικοί» μας μπροστά στην πραγματικότητα που έδειχνε ότι τα λεφτά που μας παίρνει η Ε.Ε., μέσα από την εκτίναξη των εισαγωγών της χώρας από την ΕΕ, είναι πολλαπλάσια από τα «λεφτά που μας δίνει η Ε.Ε.». Σε ολόκληρη την τελευταία εικοσαετία εισέρρεαν από ευρωπαϊκές ενισχύσεις κατ’ έτος 4 δισ. ευρώ κατά μέσον όρο, ενώ το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο με τις ευρωπαϊκές χώρες ήταν περίπου 14 δισ. ευρώ κατά μέσον όρο ετησίως. 

Το να αλλοιώσεις εφικτό, το να αποκρύψεις.. ανέφικτοΠΗΓΗ: sofokleous 10
του Π. Παναγιώτου
Όταν ξέσπασε ο διεθνής σάλος σχετικά με την ‘αποκάλυψη’ από την ίδια την Ελλάδα του πραγματικού ποσοστού του ελλείμματος της, είχα διατυπώσει την άποψη ότι τόσο η Ευρώπη και οι ΗΠΑ όσο και οι ‘αγορές’ είχαν πλήρη γνώση των στοιχείων αυτών, ίσως καλύτερη ακόμη και από το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών.

Αυτό γιατί το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό / χρηματιστηριακό / νομισματικό και σε μεγάλο βαθμό οικονομικό σύστημα έχει δημιουργηθεί με επίκεντρο στις ΗΠΑ και με σκοπό την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των δικών τους και των συνεργατών τους. Μέσα σε αυτό το σύστημα οι κανόνες, τα μοντέλα και κυρίως τα εργαλεία που επιτρέπουν την άσκηση κρατικής δημιουργικής λογιστικής δεν είναι, φυσικά, αποτέλεσμα ελληνικής αλλά κυρίως αγγλοσαξονικής προέλευσης και αν κάποιος έχει την ουσιαστική δυνατότητα να παραποιήσει όχι μόνο τα στατιστικά στοιχεία αλλά την ίδια την ερμηνεία τους και ακόμη και την πραγματικότητα που αυτά υποτίθεται ότι εκφράζουν, αυτός είναι ο δημιουργός του συστήματος, οι συνεργάτες του και οι δυνατότεροι παίκτες εντός αυτού.

Αριστερά της ανατροπής


ΠΗΓΗ: ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΒΗΜΑ


Σήμερα η συνθήκη της κρίσης, της επίθεσης στα λαϊκά συμφέροντα και της ανατροπής όλων των κεκτημένων αποτελεί τεράστια πρόκληση για την Αριστερά. Ταυτόχρονα, όμως, τα προβλήματα στην εξέλιξη των αγώνων, τα εμπόδια στη συγκρότηση ενός νικηφόρου κινήματος, η αντιφατική κατάσταση των λαϊκών μαζών αποτυπώνουν και την υπαρκτή κρίση της Αριστεράς.

Άλλωστε, ποια η κοινωνική χρησιμότητα της αριστεράς εάν δεν μπορεί σε μια κρίσιμη ιστορική στιγμή να αποτρέψει την συντριβή των στρωμάτων που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί; Και εάν η Αριστερά δεν μπορεί να το κάνει αυτό, τότε αναπόφευκτα και αυτά τα στρώματα θα της γυρίσουν την πλάτη.

EUROSTAT: ΑΝΕΒΑΖΟΥΝ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΟΥ 2009 ΟΙ «ΝΕΟΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΕΣ ΤΗΣ ΕΕ!


ΠΗΓΗ: ISKRA


   Στο 15,5% του ΑΕΠ, θα αναθεωρηθεί, όπως όλα δείχνουν το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν την Πέμπτη 21 ή την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου, από τη Eurostat,μετά από συνεχείς υποδείξεις και εντολές της πρώτης στην ΕΛΛ. ΣΤΑΤ.
   H αναθεώρηση θα αφορά βασικά την αναθεώρηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων της περιόδου 2006 – 2009, γεγονός που με τη σειρά του όχι μόνο θα εκτοξεύσει το έλλειμμα του 2009, αλλά θα μετατρέψει και τον Προϋπολογισμό του 2010 σε πραγματικό κουρελόχαρτο. Μόνο εξαιτίας αυτής της αναθεώρησης το έλλειμμα του 2010, προβλέπεται να ανέβει κατά € 2,4 δις ή 1% του ΑΕΠ!    Κυρίως όμως, αυτή η έκτη κατά σειρά αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009, θα σημάνει ένα νέο κύκλο σκληρών μέτρων για τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους και τη νεολαία. Όπως άλλωστε, είχε δηλώσει ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Γ Παπακωνσταντίνου στη Βουλή, οι επιδράσεις από την αναθεώρηση αυτή θα ενσωματωθούν στο τελικό κείμενο του Προϋπολογισμού του 2011,χωρίς αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων του Μνημονίου!

Ακόμη τούτο το φθινόπωρο ραγιάδες


Ακόμη τούτο το φθινόπωρο ραγιάδες, ραγιάδες κι αν δεν αντιδράσουμε δραστικά να γίνει το σεφέρι..., πολύ φοβάμαι ότι ακόμη κι αν το πράξουμε αργότερα θα είναι πολύ αργά.
Αυτή η εκτίμηση προκύπτει και από ένα κείμενο του 1792 με τίτλο «Η εγκαθίδρυση του δεσποτισμού», του μεγάλου γάλλου επαναστάτη Ζαν Πολ Μαρά, που αναφέρεται στην αξιοποίηση των κρίσεων από τους κυρίαρχους και στην καθυστερημένη λαϊκή αντίδραση στα καταστροφικά μέτρα που παίρνουν οι κυβερνώντες για την αντιμετώπισή τους, το οποίο ας μου επιτραπεί να παραθέσω ως έξοχο δείγμα επικαιρότητας κλασικών επαναστατικών κειμένων.
Γράφει λοιπόν ο Μαρά: «Μερικές φορές ο ηγεμόνας, για να επιβουλευτεί την ελευθερία περιμένει τη στιγμή της εκδήλωσης μιας ανησυχητικής κρίσης, που έχει προετοιμάσει ο ίδιος· τότε, με το πρόσχημα της φροντίδας για τη σωτηρία του κράτους προτείνει καταστροφικά μέτρα, που τα καλύπτει με το πέπλο της αναγκαιότητας, του κατεπείγοντος, των περιστάσεων, της κακοδαιμονίας των καιρών. Εγκωμιάζει την αγνότητα των προθέσεών του, εκφωνεί μεγάλα λόγια για την αγάπη του δημοσίου συμφέροντος, διαλαλεί τη μέριμνα της πατρικής του αγάπης. Κι αν δει ότι υπάρχει δισταγμός για να γίνουν δεκτές οι προτάσεις του, βάζει αμέσως τις φωνές: Πώς, δεν θέλετε; Ε, τότε βγείτε μόνοι σας από την άβυσσο! Κανείς δεν έχει τη δύναμη να αντισταθεί, κι ο καθένας αφήνεται στο έλεος των πραγμάτων, παρ' όλο που δεν έχει καμιά αμφιβολία γι' αυτό που κρύβουν τα μέτρα αυτά, όπου κάτω από το όμορφο περίβλημα βρίσκονται τα πιο μοχθηρά σχέδια.

Επεισόδια στις ογκώδεις γαλλικές διαδηλώσεις σήμεραπηγή ΕΝΕΤ

«Πάγωσαν» οι συγκοινωνίες και οι μεταφορές - «Στεγνώνουν» τα βενζινάδικα της χώρας
Τελευταία ενημέρωση:
Περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια Γάλλοι συμμετείχαν στις σημερινές κινητοποιήσεις κατά της μεταρρύθμισης για το συνταξιοδοτικό σύμφωνα με τα γαλλικά συνδικάτα εργαζομένων. Για 1,1 εκατ. διαδηλωτές έκανε λόγο το υπουργείο Εσωτερικών επιχειρώντας να υποβαθμίσει και πάλι τη μαζικότητα των απεργιών. Οι διαδηλώσεις σημαδεύτηκαν και από επεισόδια με την αστυνομία να κάνει ευρεία χρήση δακρυγόνων.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε σήμερα το πρωί ότι φαίνεται πως οι συγκεντρώσεις έχουν αρχίσει να κλονίζονται αλλά εξακολουθούν να είναι σκληρές.
Όπως ισχυρίζεται η  γαλλική κυβέρνηση, ο αριθμός των διαδηλωτών είναι σημαντικά μειωμένος σε σχέση με την 12η Οκτωβρίου. Χαρακτηριστικό του χάσματος που χωρίζει τις κρατικές εκτιμήσεις για το μέγεθος των διαδηλώσεων από εκείνες των συνδικάτων είναι ότι οι πρώτες μιλούν για 60.000 διαδηλωτές στο Παρίσι και οι δεύτερες για 330.000 διαδηλωτές.
Τα μέσα μαζικής μεταφοράς παραμένουν ακινητοποιημένα, ενώ η βενζίνη σύντομα δεν θα είναι διαθέσιμη σε πολλά πρατήρια της χώρας. Επίσης, δύο στις τρεις πτήσεις προς και από το αεροδρόμιο της Λιλ ματαιώθηκαν εξ αιτίας της αποχής των υπαλλήλων του αεροδρομίου.
Οι απεργιακές κινητοποιήσεις επεκτάθηκαν στα δώδεκα διυλιστήρια της χώρας τις τελευταίες επτά ημέρες, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζεται η απεργία των λιμενεργατών στο μεγαλύτερο λιμάνι διακίνησης πετρελαίου, το Φος-Λαβερά, κοντά στη Μασσαλία.

ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ!


ΠΗΓΗ: ISKRA
ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ, ΜΕ ΛΗΣΤΡΙΚΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΙΣΤΩΤΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ!
 Σε εφιάλτη έχει μετατραπεί, εξαιτίας των ολέθριων μνημονιακών μέτρων, η καθημερινότητα για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, που αδυνατεί πλέον να εξοφλήσει ακόμα και τους πλέον βασικούς λογαριασμούς του.

Εκτός από το κράτος, το οποίο πρώτο προχώρησε σε στάση πληρωμών έναντισυμβασιούχων , προμηθευτών,ασφαλιστικών ταμείων, νοσοκομείωνκαι προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, ολοένα και περισσότεροι πολίτες σταματούν να πληρώνουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, τηςΕΥΔΑΠ. Επιπλέον η πλειονότητα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων αδυνατεί να εξοφλήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα να μπαίνουν χιλιάδες «λουκέτα» και ο αριθμός των ανέργων να εκτοξεύεται σε πρωτοφανή επίπεδα. Όμως μέσα σε αυτό το σκηνικό οικονομικής ερήμωσης υπάρχει και μια εξαίρεση: οι πιστωτές της χώρας, οι οποίοι, παρά τα ληστρικά επιτόκια που μας έχουν επιβάλλει, εξοφλούνται στην ώρα τους και στο ακέραιο. Αντιμετωπίζονται δηλαδή από την νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ως «ιερές αγελάδες», τις οποίες είναι αδιανόητο να ακουμπήσει κανείς. Κι ας ποδοπατούν τον ελληνικό λαό και την αξιοπρέπειά του οδηγώντας 1 στους 11 έλληνες σε συσσίτιο (!) και 1 στους τρεις να μην πληρώνει τη ΔΕΗ!