Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

Εργασιακή φλέβα χτυπάει πάλι η τρόικα



Πηγή: Δρόμος
Παρά τον δημοσιονομικό του εκτροχιασμό, το Mημόνιο παράγει νέα μέτρα μείωσης του εργατικού κόστους - Η αναδιάρθρωση χρέους παραμένει στο τραπέζι των αγορών με τη μορφή της επιμήκυνσης έναντι υποθήκευσης της χώρας. 

Του Γιάννη Κιμπουρόπουλου.
Παρ' ότι οι αγορές εξακολουθούν να ψηφίζουν «δαγκωτό» το αναπόφευκτο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, διατηρώντας το spread των δεκαετών ομολόγων στα οικεία πλέον επίπεδα των 1.270 μονάδων, η προσοχή της κυβέρνησης μέχρι το επόμενο Σαββατοκύριακο είναι αλλού στραμμένη. Στη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους της τρόικας από την οποία θα κριθεί η εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου, ύψους 12 δισ. ευρώ. Το τεχνικό κλιμάκιο των εκπροσώπων της τρόικας ολοκληρώνει τους ελέγχους στο Γενικό Λογιστήριο και στα «ευαίσθητα» υπουργεία αυτό το Σαββατοκύριακο και από Δευτέρα αναλαμβάνουν την πολιτική πλέον διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση οι κορυφαίοι επιτηρητές.

Ποιες είναι οι αιτίες του Δημόσιου Χρέους



Πηγή: Δρόμος
Του Χρίστου Καραμάνου.
Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι η συνολική πολιτική που ακολουθήθηκε στην Ελλάδα -και μάλιστα διαχρονικά- οδήγησε με μαθηματική ακρίβεια στην υπερχρέωση της χώρας. Η χρέωση υπήρξε, ανέκαθεν, εργαλείο ελέγχου των χωρών από τις Μεγάλες Δυνάμεις, βασικό εργαλείο της ιμπεριαλιστικής πολιτικής, αφαίμαξης και καθυπόταξης των λαών (ο πιστωτής δένει πολύ πιο γερά αυτόν που δανείζεται απ’ ό,τι ο πωλητής αυτόν που αγοράζει τα εμπορεύματα, γράφει ο Λένιν). Η χρέωση παραμένει στις συνθήκες του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού βασικός μοχλός για την πολιτική και οικονομική κυριαρχία των (κρατικών και υπερεθνικών) ιμπεριαλιστικών κέντρων των πολυεθνικών και την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. Συνεπώς, μόνο για λόγους ανάλυσης θα μπορούσαμε, να εντοπίσουμε ορισμένες ξεχωριστές αιτίες του Δημόσιου Χρέους (Δ.Χ.).

Το μυστικό σχέδιο Μέρκελ για την Ελλάδα



πηγή: sofokleous 10
Ένα σκληρό γερμανικό εκβιασμό για πλήρη «συμμόρφωση» της Ελλάδας με την πολιτική σκληρής λιτότητας και σαρωτικών ιδιωτικοποιήσεων που θέλει να επιβάλλει το Βερολίνο θα πρέπει να περιμένει τις επόμενες, δύσκολες εβδομάδες η ελληνική κυβέρνηση: εργαλείο αυτού του πολιτικού εκβιασμού θα είναι, όπως όλα δείχνουν, η περιβόητη ρήτρα του μνημονίου, που επιτρέπει στους επίσημους πιστωτές της χώρας ακόμη και να κατασχέσουν περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου!
Προς την κατεύθυνση αυτή δείχνει η αινιγματική χθεσινή δήλωση της Άνγκελα Μέρκελ: την ώρα που η αισιοδοξία για μια νέα διάσωση της Ελλάδας, με ένα πρόσθετο δάνειο 60 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επικρατούσε στις αγορές, η γερμανίδα καγκελάριος αρκέσθηκε να επαναλάβει αυτό που είχε πει αρκετές εβδομάδες νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγανγκ Σόιμπλε. Ότι, δηλαδή, οι αποφάσεις για την Ελλάδα θα ληφθούν αφού πρώτα εκδοθεί η ετυμηγορία της τρόικας για την πορεία εφαρμογής του μνημονίου.