Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

τα ντόμπερμαν της ενημέρωσης

 
Πηγή: Ελευθεροτυπία
Η «πόλις» έχει αρχίσει να κόβεται στα δύο. Μας μιλούν πλέον σαν να είμαστε δούλοι -θέλουν «συμβάσεις μιας ημέρας», «απολύσεις χωρίς αποζημιώσεις», θέλουν τις κόρες μας στο χαρέμι τους, τους γιους μας στη δούλεψή τους, γιουσουφάκια.

Αυτοί που λήστεψαν τη χώρα, αυτοί που έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό, θέλουν τώρα με εργαλείο την ακροδεξιά κατοχική κυβέρνηση Παπανδρέου να έχουν να διαθέτουν και να κατέχουν ανθρώπους των 500 Ευρώ.

Μας μιλούν με φερέφωνα (όπως άλλοτε με τα κατοχικά μεγάφωνα) τους καθεστωτικούς δημοσιογράφους.

.

Η Ευρώπη κάνει σχέδια για να λύσει λάθος κρίση


Πηγή: Sofokleous 10

Πιστεύει κανείς ότι η κρίση τελείωσε; Κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες θεωρούσαν από την αρχή ότι η αναταραχή στην Ευρωζώνη που κράτησε κιόλας ένα χρόνο οφείλεται στις κερδοσκοπικές επιθέσεις των  Αγγλοσαξόνων. Όποιος το πιστεύει αυτό, μπορεί να κοιμάται ήσυχος. Σήμερα οι κερδοσκόποι κινούνται προς άλλη κατεύθυνση. Οι αγορές ησύχασαν. Επομένως η κρίση έχει εξ ορισμού τελειώσει.
Όλα αυτά όμως συνιστούν διανοητική τεμπελιά. Όπως διανοητική τεμπελιά είναι κι ο χαρακτηρισμός της κρίσης ως καθαρά δημοσιονομικής. Μόνο στην Ελλάδα η κρίση υπήρξε  καθαρά δημοσιονομική. Πουθενά αλλού. Κατά συνέπεια η αλλαγή καθεστώτος των δημόσιων οικονομικών δεν είναι η πραγματική λύση.

Αλληλεγγύη στην Ελλάδα που αντιστέκεται







ill. Jorge Colombo

Οι Ελληνες των Βρυξελλών φτιάχνουν το δικό τους «Αριστερό Βήμα»

Πηγή: Αριστερό Βήμα

του Παναγιώτη Φραντζή

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η πρώτη εκδήλωση που οργάνωσε στις Βρυξέλλες η «Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στην Ελλάδα που αντιστέκεται» την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου. Σε μια πόλη που δεν φημίζεται ιδιαίτερα για την κυκλοφορία των ιδεών που αποκλίνουν από το κυρίαρχο πλαίσιο της ΕΕ, τη μέρα της Συνόδου Κορυφής, δεκάδες εργαζόμενοι και νέοι γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα του Espace Marx για να ακούσουν για προοπτικές αντικαπιταλιστικές και την εμπειρία εκείνων που έχουν μπει στο στόχαστρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της ευρωπαϊκής ολιγαρχίας.

Ο τίτλος της εκδήλωσης ήταν « De la Grèce et l΄Irlande à l΄Amérique Latine: mouvements et alternatives au capitalisme» και όπως είπαμε διοργανωτής της βραδιάς η «Initiative de Solidarité à la Grèce qui résiste». Ολες οι λεπτομέρειες είχαν ρυθμιστεί, από τις 6 παρά τέταρτο ήταν όλοι στις θέσεις τους. Οι κοπέλες που προσφέρθηκαν να κάνουν διερμηνεία από ελληνικά προς αγγλικά και γαλλικά. Τα ελληνικά κεφτεδάκια και σαλάτες που τίμησαν ιδιαίτερα οι αρκετοί Βρυξελλιώτες που βρέθηκαν στο χώρο. Οι ηχολήπτες, οι βιντεολήπτες, οι φίλοι της πρωτοβουλίας, οι ομιλητές. Νευρικός ο Γιώργος, δεν μπορούσε να υπολογίσει σε τι επίπεδα θα κινηθεί η προσέλευση, ετοίμαζε την εισαγωγική του παρέμβαση ως συντονιστής του πρώτου πάνελ. Σε μισή ώρα που η αίθουσα είχε γεμίσει ασφυκτικά διέκρινες τη χαρά στα πρόσωπα όλων.

Ανάκτηση χώρου ελευθερίας η δωρεάν παροχή αγαθών


ΠΗΓΗ: Εποχή
Του Ζαν Λουί Σαγκό Ντιβορού*

Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες η συζήτηση για τη δωρεάν απόκτηση αγαθών και χρήση υπηρεσιών έχει αρχίσει εδώ και αρκετά χρόνια. Πληθαίνουν ιδιαίτερα τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι εκδόσεις, βιβλία και περιοδικά, που ασχολούνται όχι μόνο με την πρακτική ή πολιτική πλευρά του ζητήματος, αλλά και τη θεωρητική του στήριξη, όπως το κείμενο που ακολουθεί.
 Η σημασία που έχει η τροφοδότηση της πολιτικής δράσης με τις ιδέες και την επιχειρηματολογία αυτού του κινήματος, είναι ολοφάνερη, ιδίως σε περίοδο που ο νεοφιλελευθερισμός επιχειρεί να αλώσει και να εντάξει στους κανόνες της αγοράς κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα. Μόνο νωθροί πνευματικά και κινούμενοι από σκοπιμότητα, όπως ένας υπουργός Μεταφορών, μπορούν να ταυτίσουν έναν που αρνείται να πληρώσει για ένα κοινό αγαθό με τον «τζαμπατζή» της αγοραίας αντίληψής τους.

Γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις και Αριστερά




ΠΗΓΗ: Aformi-site
του Άγγελου Κ.

Πριν από κάποιο διάστημα πληροφορηθήκαμε ότι με αιφνιδιαστική απόφασή του ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου:
«[…] ανακοίνωσε κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ασκήσει τη δυνατότητα παρέμβασης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης στην εκκρεμή διαφορά Γερμανίας-Ιταλίας για καταβολή αποζημιώσεων λόγω των σφαγών και των καταστροφών κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής»
Συμπλήρωσε επίσης ότι:
«“Αντιλαμβανόμαστε όλοι την σοβαρότητα και σημασία αυτού του θέματος καθώς και τον ιδιαίτερο συμβολισμό του”.
“Τιμούμε εμπράκτως τη μνήμη όσων θυσιάστηκαν για την πατρίδα”».[1]
Όπως έχουμε επανειλημμένα γράψει σε αυτό το σάιτ, ο εθνικισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο του κάθε τσαρλατάνου. Η κυβέρνηση των νεοφιλελεύθερων μισθοφόρων, της παραγραφής όλων των αδικημάτων που σχετίζονται με την καταλήστευση χρημάτων του δημοσίου (πρόσφατη είναι και η παραγραφή των αδικημάτων για το σκάνδαλο Βατοπεδίου[2]) βρήκε ένα θέμα για να αποσπάσει τη συναίνεση της «κοινή γνώμης» και δυστυχώς και των κομμάτων της Αριστεράς:

Υποθήκη η Ελλάδα για αναδιάρθρωση χρέους;



Πηγή: Banks'news
Μέσα στην ξηρασία της κρίσης, η ιδέα της «ήπιας» αναδιάρθρωσης του χρέους, με τη βοήθεια των χρηματοδοτικών θεσμών της ευρωζώνης φάνηκε σαν μια όαση: το χρέος θα μειωθεί αρκετά, η χώρα τυπικά δεν θα χρεοκοπήσει, το ελληνικό δράμα θα τελειώσει με happy end. Είναι, όμως, έτσι; Ή μήπως η «τελική λύση» προϋποθέτει την υποθήκευση της χώρας στους υπερεθνικούς μηχανισμούς των πιστωτών;
Το ινστιτούτο Brugel εδρεύει στις Βρυξέλλες, χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και πολυεθνικές και θεωρείται από τα πιο σοβαρά στις αναλύσεις του. Μία εξ αυτών, που επιδερμικά παρουσιάσθηκε  και από τα ελληνικά μέσα, επιχειρεί έναν έλεγχο φερεγγυότητας των ασθενών οικονομιών της ευρωζώνης.
 Και καταλήγει στο συμπέρασμα που όλοι υποψιαζόμαστε: η μόνη αφερέγγυα χώρας της ευρωζώνης είναι η Ελλάδα και το πρόβλημά της δεν μπορεί να λυθεί με ενέσεις ρευστότητας, αλλά θα χρειασθεί μια γενναία μείωση του εθνικού χρέους, για να μπορέσει η χώρα να το εξυπηρετήσει –σημαντική σημείωση: ανάλογοι έλεγχοι φερεγγυότητες θα διενεργούνται επίσημα από την Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2013, σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουν γίνει δεκτές από το Eurogroup και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για την καθιέρωση διαδικασιών ελεγχόμενης χρεοκοπίας.