Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Le Monde: «Non» στα φάρμακα από την Ινδία!


Η μεγάλη γαλλική εφημερίδα δημοσιεύει παγκόσμια έρευνα που μιλά για αμφιβόλου ποιότητας σκευάσματα από τον Τρίτο Κόσμο, καθώς και για τις ανησυχίες της Ακαδημίας Ιατρικής της Γαλλίας

Le Monde: «Non» στα φάρμακα από την Ινδία!
ΠΗΓΗ: newsbomb.gr
Για πρώτη χρονιά πέρσι, οι πωλήσεις γενοσήμων στη Γαλλία σημείωσαν πτώση. Όχι επειδή οι Γάλλοι έχασαν την εμπιστοσύνη τους στα γενόσημα φάρμακα γενικά (αφού υπάρχουν εξαιρετικής ποιότητας τέτοια φάρμακα: όσα παράγονται στο δυτικό κόσμο, κάτω από πολύ αυστηρές προδιαγραφές και ελέγχους). Αλλά –όπως εξηγεί η μεγάλη γαλλική εφημερίδα Le Monde- επειδή εντείνεται διαρκώς η ανησυχία των Γάλλων γιατρών και, βεβαίως, των ασθενών για την ποιότητα των αντιγράφων φαρμάκων που εισάγονται σε χώρες του Τρίτου Κόσμου.
Στη Γαλλία δεν ισχύει παρόμοιος νόμος με αυτόν που πέρασε την περασμένη Τετάρτη από το ελληνικό κοινοβούλιο και θεσμοθετεί τη συνταγογράφηση βάσει δραστικής ουσίας. Στη δυτικοευρωπαϊκή χώρα, ο κάθε γιατρός συνταγογραφεί το φάρμακο που θεωρεί ως ιδανικό για τον ασθενή του. Από την πλευρά του, ο φαρμακοποιός έχει το δικαίωμα να αντικαταστήσει το φάρμακο αυτό με κάποιο άλλο, όμοιας δραστικής ουσίας. Αν, όμως, ο ασθενής αρνηθεί, ο φαρμακοποιός είναι υποχρεωμένος να χορηγήσει αυτό ακριβώς που έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός.

In 2015, 85% of Greece's debt will be owned by European taxpayers


As Open Europe has pointed out, Greece will most likely default or be required to take another bailout in three years' time, even with the help of this rescue package. Stuck with very poor growth prospects, the debt relief that has been offered to the country is not nearly enough to allow it to bounce back – initially, it only shaves off 2% of the country's debt to GDP (through the debt restructuring that will come with the bailout), while a large chunk of the bailout cash will go to banks and bondholders, not the Greek people.
But as we showed in a briefing published yesterday, there is another twist that should really worry taxpayers and political leaders across the eurozone and beyond. Consider the three graphs below.
Graph 1 shows that at the start of this year, 36% of Greece’s debt was held by taxpayer-backed institutions – the ECB, the IMF and the European Financial Stability Facility (the eurozone bailout fund).


Η ώρα της αλήθειας για το ελληνικό χρέος



ΠΗΓΗ: Sofokleous 10
Θα είναι διαχειρίσιμο το ελληνικό χρέος μετά την ολοκλήρωση του PSI; Οι επενδυτές βάζουν στο «τραπέζι» τις παρατηρήσεις τους με φόντο την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων.
Δεκαοκτώ μήνες μετά την είσοδο της Ελλάδας στο πρόγραμμα βοήθειας από την ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και οκτώ μήνες μετά τον «πυρετό» διαπραγματεύσεων με τον ιδιωτικό τομέα, η Ελλάδα ετοιμάζεται να εκτελέσει την μεγαλύτερη εθελοντική αναδιάρθρωση χρέους που έγινε ποτέ από μια χώρα, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο.
Οι απώλειες που θα υποστούν οι ιδιώτες ομολογιούχοι, θα είναι ανάλογου μεγέθους με αυτές που καταγράφηκαν στην Αργεντινή, δέκα χρόνια πριν.
Όπως καταδεικνύει το «πράσινο φως» που έδωσε το Γερμανικό Κοινοβούλιο  στο νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, οι νέοι επίσημοι πιστωτές της χώρας μας, προτίθενται να χρηματοδοτήσουν την Ελλάδα έως τα τέλη του 2014, και πιθανότητα και στη συνέχεια, μέχρι η Ελλάδα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

ΔΝΤ: Η ανατίμηση του ευρώ ακυρώνει την εσωτερική υποτίμηση!



Πηγή: CYNICAL
Η Ελλάδα από την προ κρίσης εποχή μέχρι σήμερα έχει χάσει το15.8% του ΑΕΠ της, ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά που έχουν παρατηρηθεί παγκοσμίως, και αναμένεται να χάσει κι άλλο, μιας και όλα τα προγνωστικά ακόμα και αυτών που επιβάλλουν τις συνταγές είναι ότι η ύφεση θα συνεχίζεται ες αεί.
Όσο περνάει δε ο καιρός, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται και τα δάνεια να μεγαλώνουν, τόσο αυξάνεται και το ποσοστό του ΑΕΠ που δαπανάται σε τόκους, στο 6.8% σήμερα, με την Ιταλία και Πορτογαλία να είναι στο 4%. Άρα κι εδώ κρατάμε τα πρωτεία.
Ας δούμε όμως αν ο σκοπός για τον οποίο συρρικνώνονται οι αποδοχές και οι δημόσιες δαπάνες, δηλαδή ο στόχος της εσωτερικής υποτίμησης, έχει κάποια τύχη να εκπληρωθεί.
Μετά από 4 χρόνια ύφεσης, λοιπόν και με τριπλασιασμό της ανεργίας, δεν έχει υπάρξει καμιά ουσιαστική πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση, δια report του ιδίου του ΔΝΤ. Η πραγματική ενεργός συναλλαγματική ισοτιμία ( real effective exchange rate, REER) ήταν ελαφρώς υψηλότερη το 2010, απ’ ότι ήταν το 2006 (!). Σύμφωνα δε με το δείκτη τιμών καταναλωτή, η REER ήταν κατά 6-7 μονάδες υψηλότερη απ’ ότι το 2006.

Ηλία Ιωακείμογλου: Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ


του Ηλία Ιωακείμογλου


Για να το διαβάσετε πιο εύκολα πατήστε πρώτα "Fullscreen" και για να βγείτε "Exit Fullscreen"





Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ του Ηλία Ιωακείμογλου

Η Ελλάδα σήμερα, είναι η Ισπανία του 1936!




Κύριο άρθρο στο έντυπο και στην ιστοσελίδα του συνδικάτου των Βέλγων εργατών μετάλλου (www.metallos.be)

του Nico Cué
(Γενικού Γραμματέα του συνδικάτου Εργατών Μετάλλου Βαλονίας-Βρυξελλών της FGTB-Γενικής Συνομοσπονδίας Εργασίας του Βελγίου).

2012-02-28_Cue_Nico_Metallos_FGTBΤο μέλλον μας παίζεται στο λίκνο της δημοκρατίας. Επειδή έτσι το θέλει η Τρόικα (ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή), ο χρηματιστικός καπιταλισμός θέλει να γονατίσει τον ελληνικό λαό. Κάνουν την Ελλάδα κοινωνικό και πολιτικό εργαστήρι για την αυριανή Ευρώπη. Η εξαθλίωση και η ταπείνωση των ελλήνων εργαζομένων προαναγγέλλουν την εξαθλίωση και την ταπείνωση ολάκερης της ευρωπαϊκής εργατικής τάξης.

Στις 12 Φεβρουαρίου, οι δρόμοι της Αθήνας είπαν «όχι» όταν τα Κοινοβούλιο πρόσφερε το άθλιο θέαμα της υποταγής. Στις γραμμές της πλειοψηφίας, εκείνοι που αποπειράθηκαν να αντισταθούν διαγράφηκαν. Έξω από τη Βουλή, μια εντυπωσιακή ανάπτυξη αστυνομικών δυνάμεων έπρεπε να «προστατέψει» τους βουλευτές από…το λαό.  Η συζήτηση, η αντίσταση και η απόρριψη κάθε αποθάρρυνσης βρίσκονταν απέναντι στους ένοπλους ανθρώπους, από την άλλη μεριά των συρματοπλεγμάτων, μέσα στα σύννεφα των δακρυγόνων.

Η Ιστορία που τραυλίζει

Η Ελλάδα είναι σήμερα η Ισπανία του 1936! Η τυχοδιωκτική περιπέτεια του Φράνκο είχε ανοίξει τότε το δρόμο στη φασιστική πλημμυρίδα σε όλη την ήπειρο. Εδώ, η κρίση του χρέους χρησιμεύει σαν προπέτασμα για καθεστωτική αλλαγή. Στο χέρι μας να επιστρατεύσουμε τις νέες «διεθνείς ταξιαρχίες»!

Η αγροτική παραγωγή εντός και εκτός ΕΕ



Πηγή: Stop euro – E.E.

Γιάννης Κυριακάκης
Παρακολουθείστε μια αποκαλυπτική παρέμβαση που αποκαλύπτει τις καταστροφικές για την αγροτική παραγωγή συνέπειες της προσαρμογής  της  Ελλάδας στην ΕΕ, ενώ ταυτόχρονα αποκρούει πολύ πειστικά την κινδυνολογία ότι ”θα πεινάσουμε” αν φύγουμε από το ευρώ. Η ομιλία του Γιάννη Κυριακάκη έγινε στο πλαίσιο εκδήλωσης της Πρωτοβουλίας κατά του ευρώ και της ΕΕ στο Ρέθυμνο στις 20/2/12




Η επόμενη κρίση θα είναι κινεζική


ΠΗΓΗ: FT (via euro2day)
Martin Wolf


Η επόμενη μεγάλη χρηματοοικονομική κρίση θα προέλθει από την Κίνα. Αυτό δεν είναι μία ακλόνητη πρόβλεψη. Πάντως, λίγες χώρες απέφυγαν την κρίση μετά την απελευθέρωση του χρηματοοικονομικού τους κλάδου και τη διεθνή τους ενσωμάτωση. Ας θυμηθούμε το παράδειγμα των ΗΠΑ τη δεκαετία του 1930, την Ιαπωνία και τη Σουηδία στις αρχές της δεκαετίας του 1990, το Μεξικό και τη Νότιο Κορέα στα τέλη της δεκαετίας του 1990, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και το μεγαλύτερο μέρος της ευρωζώνης στις μέρες μας. 

Οι χρηματοοικονομικές κρίσεις επηρεάζουν όλες τις χώρες. Όπως επισημαίνουν η Carmen Reinhart του Peterson Institute of International Economics και ο Kenneth Rogoff του Harvard, οι κρίσεις είναι «μία απειλή ίσων ευκαιριών». Θα αποτελέσει εξαίρεση η Κίνα; Μόνο εάν οι Κινέζοι αξιωματούχοι λειτουργήσουν επιφυλακτικά. 

Αυτή ακριβώς η επιφυλακτικότητα διαπότισε την έκθεση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας που κοινοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, βάσει της οποίας εισηγείται την επιτάχυνση του ανοίγματος του χρηματοοικονομικού συστήματος της χώρας. Λαμβάνοντας υπόψη όσα διακυβεύονται τόσο για την Κίνα όσο και για τη διεθνή οικονομία, είναι ουσιώδες να αναλογιστούμε τις συνέπειες. Ίσως έτσι η διεθνής κοινότητα μπορέσει να διαχειριστεί τη διαδικασία καλύτερα από ό,τι έκανε στο παρελθόν.