Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Τα κόμματα δεν μπορούν. Οι πολίτες;


ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ
Χρήστου Δημήτρης

Ημερομηνία δημοσίευσης: 08/09/2010
Συζητούμε εδώ και καιρό για την οικονομική κρίση και καλά κάνουμε, αλλά καθώς συζητούμε μόνον για αυτήν, δύσκολα παρακολουθούμε και ελάχιστα αξιολογούμε όσα συμβαίνουν στην κοινωνία και την πολιτική. Κρίση γενική, κρίση απέραντη, κρίση ασφυκτική και παραλυτική. Πανικόβλητοι πολιτικοί που τίποτα δεν καταλαβαίνουν από όσα συμβαίνουν γύρω τους και γύρω μας. Τι κατάλαβε για παράδειγμα ο υπουργός Οικονομικών από τις παταγώδεις αποτυχίες του στη βελτίωση των κρατικών εσόδων; Τι συμπέρασμα έβγαλε από τις αποδώσεις των μέτρων που έλαβε; Τίποτα απολύτως. Προσδοκούσε έσοδα 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από την αύξηση των εμμέσων φόρων και του ΦΠΑ και στο πρώτο εξάμηνο του έτους έχει μαζέψει μόλις 1,2 δισ. Βάλτε και άλλα τόσα στο δεύτερο εξάμηνο, πράγμα αμφίβολο και υπολογίστε πόση είναι απόκλιση. Και τι συμπέρασμα έβγαλε από τη συγκεκριμένη αποτυχία, τι εναλλακτικές λύσεις ανακάλυψε για να διορθώσει τα πράγματα και να απελευθερώσει την αγορά από τον ασφυκτικό στραγγαλισμό; Κατάλαβε πως μπορεί να αυξήσει την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και να την φέρει στο ύψος του πετρελαίου κίνησης!

Οι καπιταλιστές διαγράφουν τα χρέη τους, το δημόσιο ποτέ: Η περίπτωση Wind, ΕΘΕΛ και ΟΣΕ


του Κ. Μαραγκού

Τις τελευταίες μέρες τα τηλεοπτικά φερέφωνα της κυβέρνησης και των καπιταλιστών έχουν κάνει κεντρικό τους θέμα τα χρέη των ΔΕΚΟ και ειδικά της ΕΘΕΛ και του ΟΣΕ. Μας πληροφορούν λοιπόν ότι χρέη των δύο οργανισμών που συσσωρεύτηκαν τα τελευταία 20 χρόνια αγγίζουν τα 13 δις. Που οφείλονται αυτά τα χρέη; "Μα που αλλού, στους εργαζόμενους, τους παχυλούς μισθούς, στη δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία κ.ο.κ." Μάλιστα. Τι πρέπει να γίνει; Η γνωστή συνταγή. "Να βγούνε στο σφυρί. Να τους πάρει ένας ιδιώτης και να βάλει τάξη". "Να μειώσει το προσωπικό", φορτώνοντας φυσικά το κόστος των "εθελούσιων" στον κρατικό προϋπολογισμό, "να μειώσει τα παθητικά δρομολόγια, να κρατήσει μόνο τις κερδοφόρες γραμμές και φυσικά να αυξήσει τα εισιτήρια". Και φυσικά μπόλικη προπαγάνδα ότι δήθεν θα απαλλαχθεί ο προϋπολογισμός από άλλο ένα αγκάθι κλπ κλπ. Αυτό που δεν μας λένε όμως είναι πως δημιουργήθηκαν τα χρέη αυτών των οργανισμών. Για το πάρτι που στήθηκε με τις προμήθειες αμαξοστοιχιών που δεν κινήθηκαν ποτέ και το οποίο γνωρίζει με λεπτομέρειες ο Μαντέλης. Δεν μας λένε για τις μίζες, δεν μας λένε για το πώς οι διοικήσεις φόρτωναν με χρέη για αναλώσιμα που ποτέ δεν έφταναν στις αποθήκες των οργανισμών αυτών. Δεν μας λένε για τους μισθούς των στελεχών. Ας ανοίξει ο φάκελος να δούμε τους μιζαδόρους, να δούμε που πήγαν τα λεφτά και γιατί φτάσαμε στα 13 δις χρέη. Αν υποθέσουμε ότι πράγματι υπάρχουν αυτά τα χρέη.

Γιατί η Γερμανία δε δέχεται αλλαγή των κανόνων για τις τράπεζες;


by ciaoant1

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες που προωθούνται, οι τράπεζες θα πρέπει να διαθέτουν στα αποθεματικά τους περισσότερα χρήματα απ' ότι τώρα. Οι τράπεζες γενικά ΔΕ διαθέτουν όλα τα χρήματα που δανείζουν, αλλά μόνο ένα μέρος τους (πχ σύμφωνα με τον κανόνα 9:1 αν μια τράπεζα έχει 100 ευρώ, μπορεί να δανείσει έως και 900 ευρώ). Αυτό τους επιτρέπει να δημιουργούν ουσιαστικά χρήμα από το πουθενά, τις κάνει όμως και ευάλωτες στην περίπτωση που κάποιοι από τους δανειζόμενους δε μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνεια τους: Αν η τράπεζα δεν πάρει πίσω τα λεφτά της (+τους τόκους βεβαίως-βεβαίως), τότε θα χρεωκοπήσει.

Σύμφωνα λοιπόν με υπολογισμούς, αν περάσει ο νέος νόμος που υποχρεώνει τις τράπεζες να έχουν (σχετικά) μεγάλα αποθεματικά, τότε οι τράπεζες θα έχουν ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα απ' ότι τώρα - συγκεκριμένα για τις τράπεζες της Γερμανίας, θα χρειαστεί να βρουν περίπου135 δις $. Τι κάνει η Γερμανία για αυτό;

Θύελλα ανεργίας στη Β. Ελλάδα

Δραματική αύξηση της ανεργίας στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας δείχνουν τα στοιχεία των Εργατικών Κέντρων, που παρουσιάστηκαν σε χθεσινή σύσκεψη για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΕΚΘ κατά της κυβερνητικής πολιτικής, στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου, στο άγαλμα του Βενιζέλου.
Μέχρι το τέλος του χρόνου η ανεργία στη Θεσσαλονίκη θα πλησιάσει το 25% και περισσότερο πλήττονται οι νέοι και οι γυναίκες. Στην Κοζάνη και στη Δράμα η ανεργία είναι 30%, στη Φλώρινα 25%, στον Εβρο 20%, στη βιομηχανική περιοχή Κομοτηνής οι εργαζόμενοι από 17.000 το 2000 μειώθηκαν σε 1.500, στην Καβάλα το 60% των συμβάσεων εργασίας έχουν μετατραπεί σε μερικής απασχόλησης, στις Σέρρες το 50%, στη Χαλκιδική και στην Καστοριά το 50% των εργαζομένων είναι ανασφάλιστοι.

Παράλληλα αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των επιχειρήσεων που μετατρέπουν θέσεις πλήρους απασχόλησης σε μερικής απασχόλησης και στη Θεσσαλονίκη οι δύο στις τρεις νέες θέσεις που δημιουργούνται είναι μερικής απασχόλησης.

Οι Γάλλοι στους δρόμους για το ασφαλιστικό




ΠΗΓΗ: ΕΝΕΤ
Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές βρίσκονται στους δρόμους της Γαλλίας για να διαμαρτυρηθούν στις μεταρρυθμίσεις τού Νικολά Σαρκοζί στο συνταξιοδοτικό και ασφαλιστικό σύστημα.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, περίπου 450.000 άνθρωποι πραγματοποιούν πορείες στις πόλεις της χώρας, πριν ξεκινήσει η πορεία στο Παρίσι. Από τις απεργίες έχουν παραλύσει σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια, σχολεία και νοσοκομεία.

Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θέλει "να είναι αυστηρός" όσον αφορά το "κεντρικό θέμα" της μεταρρύθμισής του, δηλαδή την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια, όμως θεωρεί δυνατό να υπάρξουν ρυθμίσεις σε ορισμένες πλευρές της μεταρρύθμισης, δήλωσε ο ίδιος σε στελέχη του κόμματός του, του UMP, σύμφωνα με ένα εξ αυτών.

Η ελληνική οικονομία στην παγίδα του στασιμοπληθωρισμού





πηγή: ΔΡΟΜΟΣ
Του  Κώστα Μελά 
Εκατό μέρες μετά την εφαρμογή του Mνημονίου, η ελληνική οικονομία βρίσκεται παγιδευμένη στις δαγκάνες του στασιμοπληθωρισμού. Βαθιά ύφεση και υψηλή ανεργία μαζί με υψηλό πληθωρισμό, αποτελούν τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της παρούσας φάσης της.
Οι εξελίξεις αυτές, τουλάχιστον ως προς την πλευρά του πληθωρισμού, βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τις προβλέψεις που είχαν διατυπώσει οι συντάκτες του Mνημονίου. Όμως, λίγο-πολύ οι παραπάνω εξελίξεις είναι γνωστές. Εκείνο που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι να διερευνήσει κανείς τρία ζητήματα που, αναπόφευκτα, αναδύονται από την ήδη διαμορφωθείσα κατάσταση.
Το πρώτο ζήτημα αφορά το ύψος του πληθωρισμού. Πρόκειται για λάθος εκτίμηση ή για συνειδητή επιλογή; Νομίζω ότι με δεδομένη την πραγματικότητα δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία να επιλεγεί μια εκ των δύο απαντήσεων. Ανεξάρτητα των προθέσεων των ασκούντων την οικονομική πολιτική, αυτή αποδεικνύεται λανθασμένη ως προς τους διακηρυγμένους στόχους. Συνεπώς, παρουσιάζεται 
ως αναξιόπιστη και μάλιστα σε σχέση με στόχο που ιεραρχείται ως βασικός για την επίτευξη του συγκεκριμένου προγράμματος. Θα υποστήριζα με βεβαιότητα ότι η όλη ευθύνη θα πρέπει να αποδοθεί στο λανθασμένο τρόπο που το ΔΝΤ-Ε.Ε.-ΕΚΤ «διαβάζουν» την ελληνική οικονομία.  

Υβρις «μνημόνιου υπουργού» και 110 δισ.

πηγή: ENET

Εδειξαν υπουργού του κινέζου αυτοκράτορα Gaodi (206-195 π.Χ.) το φεγγάρι και επέμενε ότι εκείνο δεν έχει τη χάρη της μύτης του.
Του έδειξαν τις μύτες άλλων υπηκόων του, αλλά εκείνος επέμενε ότι μόνο αυτός διέθετε μύτη. Μάλιστα κατηγόρησε όσους τόλμησαν να υποστηρίξουν ότι υπάρχουν και άλλες μύτες, συχνά πιο αποτελεσματικές σε αναπνοή και όσφρηση από τη δική του, ως προδότες του έθνους. Δήλωσε δε, ο εκ Πάρου ορμώμενος υπουργός ότι «όποιος εθνικώς ανεύθυνα λέει κάτι εναντίον του μνημονίου (δηλαδή, της μύτης του) να φέρει πάραυτα 110 δισεκατομμύρια στη χώρα».
Αντίθετα με τον «μνημόνιο υπουργό», η κοινωνία στην παλιά πρωτεύουσα Nanjang της Κίνας γνώριζε αρχές και πολιτικές που εκείνος αγνοούσε.
 Λογικό εξάλλου. Δεν είχε ασχοληθεί με ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Ποιοι είναι οι κανόνες διαπραγμάτευσης. Τι διαφορετικό και πολύ πιο θετικό είχαν πετύχει σε ανάλογες συνθήκες χώρες όπως η μακρινή Latvia.