Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

H ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΡΑΒΩΝ


Πηγή: Επίκαιρα, 9.2.2010
του Δ. Κωνσταντακόπουλου
 
Συσσωρευμένη οργή και ματαίωση δεκαετιών του αραβομουσουλμανικού κόσμου, ηθική, κοινωνική, πολιτική, εθνική, εκρήγνυνται τώρα μπροστά στα ένοχα και αμήχανα μάτια Ευρωπαίων και Αμερικανών, προκαλώντας νέο κύμα ανασφάλειας στο Ισραήλ, κράτος του Διαρκούς Πολέμου στη Μέση Ανατολή. Ο ίδιος ο πυρήνας της «Αυτοκρατορίας» διχάζεται τώρα βαθειά για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσει το νέο δεδομένο που, εκτός των άλλων, απειλεί καθεστώτα-στυλοβάτες της Pax Americana και Israeliana στη στρατηγικότερη περιοχή του κόσμου. ‘Ηδη, πολύ δύσκολα φαντάζεται κανείς πως θα μπορέσει π.χ. το Ισραήλ να συνεχίσει τον αποκλεισμό της Γάζας με οποιαδήποτε ελάχιστα δημοκρατική κυβέρνηση στην Αίγυπτο, αναγκασμένη, ακόμα κι αν δεν το θέλει, να παίρνει υπόψιν της τις διαθέσεις του πληθυσμού.

Τα ψεματα τελείωσαν



Όσο νηφάλια και να προσπαθήσει κανείς να το δει –το προτεινόμενο απ’ την ‘τρόικα’ ‘πρόγραμμα ενεχυρίασης των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων’- για την άντληση 50 δις, τίθενται πολύ σοβαρά ερωτήματα.

Πρώτο: Είναι πολύ διαφορετικό να εκχωρείς την εκμετάλλευση για συγκεκριμένη χρονική περίοδο για μια υποδομή, ένα έργο, κλπ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ, επειδή ακριβώς δεν μπορείς και θέλεις να το φτιάξεις, και τελείως διαφορετικό να εκχωρείς ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ. Στην πρώτη περίπτωση θα μπορούσες να έχεις και μια δικαιολογία. Θέλησε για παράδειγμα κάποτε η πρωτεύουσα να αποκτήσει Ηλεκτρικό σιδηρόδρομο ή δίκτυο Υδροδότησης, και χρησιμοποίησε αυτόν τον τρόπο χρηματοδότησης. Και εάν ακόμη και στις περιπτώσεις αυτές, περί κλοπής πρόκειται, στο τέλος πάντως, μας έμεινε τουλάχιστον το έργο. Πληρώνουμε, και θα πληρώνουμε ας πούμε 13 ευρώ διόδια στην γέφυρα του Ρίου, αλλά ΑΠΟΚΤΗΣΑΜΕ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ. Στην τρέχουσα φάση ΔΕΝ υπάρχει καμιά δικαιολογία. Επειδή δηλαδή, είσαι στριμωγμένος οικονομικά, επειδή το ‘σοφό σχέδιο’ εξ αρχής ήταν ανέφικτο, θα αφήσεις το ιδιωτικό, ξένο και ντόπιο κεφάλαιο να αλωνίσει για κάμποσες δεκαετίες;;

"Ελεύθερη αγορά": Το επόμενο στάδιο

Πηγή: Βαθύ Κόκκινο
του ciaoant1

Σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic, που δημοσιεύονται στη Wall Street Journal, από τις αρχές του έτους έχουν ανακοινωθεί συμφωνίες αξίας 338 δισ. δολαρίων παγκοσμίως.

Το ποσό είναι αυξημένο κατά 25% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010, με την κινητικότητα να είναι ιδιαίτερα αυξημένη στις ΗΠΑ. Η αξία των συμφωνιών στις οποίες εμπλέκονται αμερικανικές εταιρείες είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με πέρυσι.

Το μέγεθος των συμφωνιών είναι επίσης πολύ μεγαλύτερο. Από τις αρχές της χρονιάς έχουν ανακοινωθεί συνολικά 12 εξαγορές ή συγχωνεύσεις αξίας άνω των 5 δισ. δολαρίων. Εξ αυτών οι οχτώ είναι, σύμφωνα με τη Dealogic, σε αμερικανικό έδαφος.

Την αντίστοιχη περσινή περίοδο είχαν πραγματοποιηθεί μόνο δύο συμφωνίες τέτοιου μεγέθους στις ΗΠΑ. Σε επίπεδο κλάδων, εντονότερες τάσεις συγκέντρωσης καταγράφονται σε αυτούς της ενέργειας, εξόρυξης μεταλλευμάτων, αλλά και διαχείρισης χρηματιστηρίων.

Αδιαπραγμάτευτη άρνηση πληρωμής των τοκογλύφων τώρα


Πηγή: stopcartel (via Ανεμογκάστρι)

Η χθεσινή εμφάνιση των εκπροσώπων της τρόικας, η οποία ουσιαστικά κυβερνάει τη χώρα, ήταν τουλάχιστον εξοργιστική. Βάζοντας στην άκρη και τα τελευταία προσχήματα που είχαν απομείνει, θέλησε κατά τον πλέον σκληρό τρόπο να δώσει και στον τελευταίο – απολιτίκ – πολίτη το μήνυμα για το ποιος είναι πλέον το αφεντικό της χώρας.


Αφού έδωσε την ξεκάθαρη δημόσια εντολή του ξεπουλήματος της περιουσίας των πολιτών, δηλαδή όλων μας, στα ντόπια και διεθνή κοράκια της τοκογλυφίας, δηλαδή στους τραπεζίτες, εμποροβιομήχανους και λοιπούς αεριτζήδες, έκανε και... σκόντο δηλώνοντας με θράσος ότι τα μνημεία της χώρας μπορεί να μην πουληθούν, αλλά απλά να παραχωρηθούν για αξιοποίηση και προσωρινή εκμετάλλευση!..


Με έκπτωση 60% πωλείται το Δημόσιο


Σε ιστορικά χαμηλές αποτιμήσεις για τις κερδοφόρες δημόσιες επιχειρήσεις, τα ισχυρά κρατικά μονοπώλια και τον -ήδη υποθηκευμένο, μέσω του Μνημονίου- πλούτο της χώρας επιβάλλει εσπευσμένα γενικό πωλητήριο η τρόικα.
Η κυβέρνηση δεν πουλάει, χαρίζει, εφόσον συναινέσει στις απαιτήσεις των δανειστών, καθώς με την απαξίωση των αποτιμήσεων κατά 70-80% εντός και εκτός χρηματιστηρίου την τελευταία τριετία, κάθε εγχείρημα ιδιωτικοποίησης με τις σημερινές τιμές ισοδυναμεί με εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Πολύ δε μάλλον, όταν πλέον ανοίγει ο δρόμος για την παραχώρηση στρατηγικών υποδομών, είτε μέσω πώλησης είτε μέσω μακροχρόνιων συμβάσεων. Αν αύριο το Ελληνικό Δημόσιο αποφάσιζε και μπορούσε να πουλήσει και την τελευταία μετοχή που κατέχει σε εισηγμένη επιχείρηση, θα εισέπραττε όλα κι όλα 6,6 δισ. ευρώ.
Από 43 δισ. στα 17 δισ. σήμερα

Η εγκυμονούσα στιγμή

του Μανιάτη Γ. (ΠΡΙΝ 13/2/2011) via (Αριστερό Βήμα)

   Οι επιπτώσεις της καπιταλιστικής κρίσης –μιας κρίσης που συνεχώς βυθίζεται σε αδιέξοδα- καθορίζουν πια την καθημερινή μας εμπειρία.  Η βίαιη διάλυση των μεσαίων στρωμάτων και η ραγδαία προλεταριοποίησή τους, η συνεχής εξαθλίωση των συνθηκών ζωής της εργατικής τάξης και η απαξίωσή της από την καπιταλιστική ηγεμονία αποτελούν καταστάσεις που διαμορφώνουν μια νέα, αδυσώπητη κοινωνική πραγματικότητα. Από την άλλη, οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων, έστω και ακόμη αποσπασματικές, η συνολική κοινωνική ένταση, που, ή σιγοβράζει, ή εκδηλώνεται συχνά σπασμωδικά, συγκροτούν την απαρχή μιας δυναμικής αμφισβήτησης των κυρίαρχων μηχανισμών της καπιταλιστικής ρύθμισης. Αν συνυπολογίσει κανείς την εκρηκτική κατάσταση στον Αραβικό κόσμο, την εκδήλωση των βαθιών ταξικών αντιθέσεών του, στις διάφορες μορφές που αυτές παίρνουν, ανάλογα με την τοπική του ιδιομορφία καθώς και τη διόγκωση των κινημάτων διαμαρτυρίας και αντίστασης στην Ευρώπη, μπορεί να αναρωτηθεί για την ιστορική κρισιμότητα της στιγμής.

Απολογία από τους Υποτελείς του Μνημονίου


του Σπύρου Κότσια, 
Πρώην Προέδρου ΠΟΣ

Ανακοίνωση με την οποία διαχωρίζει τη θέση της από την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική εξέδωσε η συνδικαλιστική παράταξη της ΠΑΣΚΕ ιδιωτικού τομέα που ανήκει στο ΠΑΣΟΚ. Την ανακοίνωση υπογράφουν 102 συνδικαλιστικά στελέχη μεταξύ των οποίων τα 21 μέλη της Διοίκησης της ΓΣΕΕ με προεξάρχοντα τον κ Γ Παναγόπουλο Πρόεδρο της Συνομοσπονδίας, 40 Πρόεδροι εργατικών και οι Πρόεδροι μεγάλων Ομοσπονδιών και Συνδικάτων του ιδιωτικού τομέα και των ΔΕΚΟ.Τα συνδικαλιστικά στελέχη της ΠΑΣΚΕ ένα περίπου χρόνο μετά την εφαρμογή του Μνημονίου θυμήθηκαν να καταδικάσουν την ασκούμενη κατ’ εφαρμογή του οικονομική πολιτική η οποία όπως αναφέρουν « δεν έχει καμιά σχέση με τις αρχές, τις ιδέες και τις αξίες του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι η πολιτική για την οποία στρατευθήκαμε, αγωνιστήκαμε, ψηφίσαμε.

Καρπαζιά σε φάπα μείζονα



Του Σταύρου Χριστακόπουλου
Θα ήταν γελοία, αν δεν ήταν τραγική. Ο λόγος για την αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί τη βόμβα που έριξε η τρόικα την Παρασκευή ξετινάζοντας όλα τα αποθέματα κουτόχορτου με το οποίο συστηματικά η κυβέρνηση και οι επιτηρητές τάιζαν τον ελληνικό λαό από τη μέρα που η κυβέρνηση αποφάσισε να υπαγάγει τη χώρα στον Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο. Παταγωδώς κατέρρευσε κάθε προσπάθεια να διατηρηθεί ζωντανή η εικόνα μιας κυβέρνησης που πράγματι...κυβερνά τη χώρα.
Το πρώτο χαστούκι έπεσε από τον επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Μπομπ Τράα, που, στην πρώτη επίσημη εμφάνισή του στην Αθήνα, σε συνέδριο της Τράπεζας της Ελλάδος, την Παρασκευή περιέγραψε το σχέδιο του οργανισμού που εκπροσωπεί για την Ελλάδα. Το οποίο συμπυκνώνεται στο παρακάτω απόσπασμα:

«Ανταλλάξτε το χρέος με κρατικούς πόρους και ακίνητα. Η κυβέρνηση πρέπει να ενεργοποιηθεί σε αυτόν τον τομέα. Χρησιμοποιήστε τα κέρδη για να εξαγοράσετε το χρέος με έκπτωση (discount). Μην ανησυχείτε για τις τιμές, απλώς κάντε διαφανείς δημοπρασίες».
Το μεσημέρι της ίδιας μέρας η τρόικα έδινε συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της οποίας οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Κομισιόν ζήτησαν ιδιωτικοποιήσεις μέχρι του ποσού των 50 δισ. ευρώ. Όπως είπαν οι επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου, αυτά τα 50 δισ. ευρώ θα δοθούν αποκλειστικά για τη μείωση του χρέους.

Το κυβερνητικό σχέδιο για τα 50 δισ. ευρώ



****Διαβάστε την πλήρη λίστα με τις συμμετοχές του Δημοσίου στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".ΠΗΓΗ: Euro2day

Έντονες αντιδράσεις, επίσημα διαβήματα, "συγγνώμη", διαψεύσεις και ενδοκυβερνητικές κόντρες συνθέτουν το πολιτικοοικονομικό σκηνικό από τη συνέντευξη της τρόικας την Παρασκευή μέχρι και χθες το βράδυ. 

Όλα αυτά, όμως, δεν αλλάζουν την ουσία

Η κυβέρνηση, και κυρίως το οικονομικό επιτελείο, καλείται να βρει τον τρόπο με τον οποίο θα εξασφαλίσει 50 δισ. ευρώ έως το 2015 από τις αποκρατικοποιήσεις για να μειωθεί το δημόσιο χρέος. 

Το χρονικό 
Την Παρασκευή το μεσημέρι, ύστερα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις μεταξύ της τρόικας και του οικονομικού επιτελείου, οι εκπρόσωποι των πρώτων αποφάσισαν να ανακοινώσουν ότι, στο πλαίσιο της διαχείρισης του ελληνικού χρέους, συμφωνήθηκε πως η Ελλάδα θα προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2015. 

Η συνέντευξη της τρόικας έχει καθιερωθεί να γίνεται μετά το πέρας κάθε τριμηνιαίου ελέγχου της ελληνικής οικονομίας και μέχρι τώρα γινόταν πάντα πριν από την οποιαδήποτε παρουσίαση του υπουργείου Οικονομικών (αυτό η τρόικα σκέφτεται πολύ σοβαρά να μην το ξανακάνει).

Ελλάδα όπως...Αργεντινή;




Πηγή: Sofokleous 10
Το αμύθητης αξίας χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, που με βάση τις αντικειμενικές αξίες της εφορίας αποτιμάται σε 272 δις. ευρώ και αποτελεί δέλεαρ για τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες στον πλανήτη, βρίσκεται στο επίκεντρο του θηριώδους προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, που ανακοίνωσαν η τρόικα και το υπουργείο Οικονομικών την Παρασκευή, λίγες μόλις ημέρες μετά τη μυστηριώδη επίσκεψη στην Αθήνα του δεύτερου στην ιεραρχία τραπεζίτη της Goldman Sachs.
Τα γεγονότα αυτά φαίνονται εκ πρώτης όψεως ασύνδετα μεταξύ τους, αλλά πολλοί στην τραπεζική αγορά εκτιμούν ότι δεν είναι. Όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, που παρακολουθούν στενά τη δραστηριότητα των μεγάλων διεθνών επενδυτικών τραπεζών στα ελληνικά πράγματα, η Goldman Sachs έχει την πατρότητα σχεδίου, που είχε παρουσιασθεί στην ελληνική κυβέρνηση από τις πρώτες ημέρες που ανέλαβε την εξουσία και μπήκε στη θύελλα της κρίσης, για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, κυρίως ακίνητης, με σύγχρονες τεχνικές χρηματοοικονομικής μηχανικής και τελικό στόχο την απόσβεση μέρους του δημόσιου χρέους.