Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Πώς το ευρώ οδηγεί στη χρεοκοπία της Ελλάδας



Πηγή: Sofokleous 10

Η Ελλάδα θα καταλήξει σε χρεοστάσιο. Το ελληνικό χρεοστάσιο θα οφείλεται πρωτίστως στη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση. Αν η Ελλάδα δεν αποτελούσε τμήμα του ευρωσυστήματος, μπορεί να μην έχει καταλήξει στην παρούσα  απελπιστική κατάσταση, αλλά ακόμα κι αν έφτανε ως εδώ, θα μπορούσε να αποφύγει την ανάγκη ενός χρεοστασίου.
Το χρεοστάσιο της Ελλάδας δεν θα προκύψει ως ευθεία άρνηση της Αθήνας να αποπληρώσει το κεφάλαιο και τους τόκους στη λήξη των ομολόγων της. Θα πάρει τη μορφή της αναδιάρθρωσης του υπάρχοντος χρέους, υπό τη διεύθυνση  του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα περιλαμβάνει την ανταλλαγή των υπαρχόντων ελληνικών τίτλων με νέα ομόλογα χαμηλότερης ονομαστικής αξίας και χαμηλότερου επιτοκίου. Ή μπορεί να πρόκειται για μια ‘ήπια αναδιάρθρωση’ όπου η Ελλάδα θα συνεχίσει μεν να εξυπηρετεί το χρέος της, αλλά εκδίδοντας και παρέχοντας στους επενδυτές νέα ομόλογα, αντί να τους πληρώσει με ρευστότητα. Όποια μορφή κι αν πάρει το ελληνικό χρεοστάσιο, όμως, το γεγονός θα είναι ότι οι κάτοχοι των ελληνικών ομολόγων θα πάρουν λιγότερα από τα συνολικά ποσά που τους οφείλονται.

Ενάντια στη διάλυση και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ



ΠΗΓΗ: Συσάχθεια

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ


Να κλείσουν εργοστάσια κι ορυχεία, γραφεία κι υπηρεσίες! Να δείξουμε ότι τίποτα δεν μπορεί να κινηθεί χωρίς την εργασία μας, χωρίς εμάς, χωρίς τον αγώνα μας!

Σήμερα, σε κάθε εργαζόμενο στη ΔΕΗ, στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα, σε κάθε πολίτη αυτής της χώρας τίθεται ένα κρίσιμο ερώτημα: Θα επιτρέψει να ξεπουληθεί, να ιδιωτικοποιηθεί ο τόπος του, ο φυσικός του πλούτος, οι υποδομές του, οι λιγνίτες, τα νερά, τα δίκτυα και τα εργοστάσια, τα λιμάνια, τα τρένα, τα σχολεία, τα νοσοκομεία;
Όχι μόνο γιατί χωρίς αυτά δεν υπάρχει καμία δυνατότητα αξιοπρεπούς κοινωνικής οργάνωσης. Αλλά γιατί αν ξεπουληθούν, ιδιωτικοποιηθούν και καταργηθούν όλα αυτά δεν μένει τίποτα στη χώρα και το λαό της. Κι όπως όλοι ξέρουμε όταν κλείνει μια οικονομική δραστηριότητα, οι εργαζόμενοι που απασχολούνταν εκεί καθίστανται περιττοί. Αυτό προβλέπει το «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα» για έναν ολόκληρο λαό. Αφού αρπάξουν, ξεπουλήσουν και ξεζουμίσουν ότι απέμεινε σε αυτόν τον τόπο, να καταστήσουν και το λαό περιττό. Ήδη σήμερα καθιστούν περιττή τη νεολαία μας καταδικάζοντάς τη στην ανεργία και τη μετανάστευση.

Βόμβα: Η Γερμανία προετοιμάζεται για ελληνική πτώχευση από το 2010



Πηγή: xrimanews gr
Ο γαλλογερμανικός όμιλος Dexia όπως και ορισμένες ιταλικές τράπεζες αλλά και η Credit Agricole φαίνεται να έχουν πει 'ναι' στην επιμήκυνση του ελληνικού χρέους. Την Παρασκευή θα συνεχιστούν οι συζητήσεις του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών με τις γερμανικές τράπεζες, οι οποίες, σύμφωνα με δημοσίευμα της Welt, άρχισαν την Τετάρτη και διακόπηκαν για την αργία της Πέμπτης.
Την ίδια στιγμή, αποκαλύπτεται πως η Γερμανία έχει ήδη παράσχει μυστικά διευκολύνσεις στις γερμανικές τράπεζες 'διασώζοντας' τες με έμμεσο τρόπο και μεταφέροντας τα χρέη της στον κράτος, μέσω ενός φορολογικού νόμου που ισχύει από το 2010, με βάση τον οποίο εκπίπτουν από την εφορία οι απώλειες από ελληνικά ομόλογα. Ήδη στις φορολογικές δηλώσεις των τραπεζών έχουν αφαιρεθεί απώλειες από τα ελληνικά ομόλογα το 2010.

Η «θεσμική στροφή» της μνημονιακής εξουσίας;



Στο ερώτημα λοιπόν «να γίνουν οι βουλευτές 200 από 300» εγώ θα απαντούσα: για να ψηφίσουν και αυτοί ένα κάποιο Μεσοπρόθεσμο;
Του Νικόλα Σεβαστάκη
Πηγή: REDNOTEBOOK

Η εξαγγελία Παπανδρέου για ένα multiple choice δημοψήφισμα το φθινόπωρο σε «θεσμικά ζητήματα» αποτελεί, ουσιαστικά, μιαν απάντηση στο «πρόβλημα» των πλατειών. Απευθύνεται προς την πλευρά όπου συνεχίζεται ενοχλητική και αινιγματική η κοινωνική διαμαρτυρία. Αλλά και ο προβιβασμός του Ε. Βενιζέλου - πέραν των όποιων ενδοκομματικών τεχνασμάτων και τακτικών συμβιβασμών - εντάσσεται στο ίδιο πλέγμα κινήσεων. Η «θεσμική» ρητορική του νέου Υπουργού Οικονομικών διαχωρίζεται από την υπερβολικά τεχνοκρατική και οικονομίστικη προσέγγιση του προκατόχου του. Ο άγριος δημοσιονομικός πυρήνας των Μνημονίων πρέπει, όσο γίνεται, να διαχυθεί στην απαλυντική γλώσσα της θεσμικής εξυγίανσης και του πατριωτισμού της συνευθύνης. Με άλλα λόγια, ο σχεδιασμός για το δημοψήφισμα και η υπερπροβολή της σημειολογικής διαφοράς του Βενιζέλου λειτουργούν ως συμπληρωματικές κινήσεις στο ρευστό τοπίο.

ΕΚΚΛΗΣΗ προς τους 52 ΠΡΩΤΟ-ΕΚΛΕΓΕΝΤΕΣ βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Αγαπητοί 52,

Αν έχετε στοιχειώδη επαφή με την πραγματικότητα θα πρέπει να έχετε πλέον αντιληφθεί ότι το πρόγραμμα με το οποίο εκλεγήκατε, το πρόγραμμα το οποίο πουλήσατε σε ανθρώπους που σας εμπιστεύθηκαν, με σκοπό την εκταμίευση των ψήφων τους, δεν είναι πλέον το ίδιο. Ή για την ακρίβεια είναι το αντεστραμμένο είδωλο αυτού που σάς εξιστόρησε ο αρχηγός σας.

Δεν σας κακίζω που τον στηρίξατε, που και εσείς τον εμπιστευτήκατε, όπως και το 40% των ελληνικού λαού. Πολλοί παραπλανήθηκαν από την ηπιότητα και την προσήνεια του χαρακτήρα του, και από όλα τα ωραία και εξωτικά που διατυμπάνιζε για πράσινη ανάπτυξη, για ανεμόμυλους και ποδηλατάδες στις καταπράσινες εξοχές.

Σήμερα, όμως, 24 Ιουνίου 2011, το τοπίο δεν είναι πια το ίδιο. Δεν μπορεί να μην το έχετε αντιληφθεί. Τι σόι βουλευτές είστε! Τι σόι επαφή έχετε με τους ψηφοφόρους σας στις ιδιαίτερές σας πατρίδες!

Γ. Βαρουφάκης: «Το ευρωσύστημα είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε με την πρώτη κρίση να καταρρεύσει»



ΠΗΓΗ: Vripol
Πείτε μας λίγο πως φτάσαμε ως εδώ, πως αξιολογείτε την κατάσταση και φτάσαμε σε αυτό το σημείο.
Το 2008 είχαμε ένα μεγάλο σεισμό παγκοσμίως, την παγκόσμια κρίση. Το οικοδόμημα του ευρώ δεν ήταν σχεδιασμένο για να μπορέσει να σηκώσει το ωστικό κύμα της κρίσης αυτής, του σεισμού αυτού. Και άρχισε να καταρρέει από το αδύναμο κι ασθενικό και σαθρό του διαμέρισμα που ήτανε το ελληνικό. Αν δεν ήταν το ελληνικό θα ήταν κάποιο άλλο γιατί το πρόβλημα της ευρωζώνης ήταν δομικό. Δεν είναι δυνατόν να πηγαίνει η κυρία Μέρκελ στην Ουάσιγκτον και να μιλάνε 2 ώρες για την Ελλάδα με τον κύριο Ομπάμα αν δεν υπάρχει δομικό πρόβλημα, αν ήτανε απλώς πρόβλημα της Ελλάδας θα το είχαν λύσει οι βοηθοί τους. Και το ζητούμενο τώρα είναι αν και πότε, εάν και πότε η Γερμανία και οι πλεονασματικές χώρες μαζί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφασίσουν να βγουν απ το στάδιο της άρνησης. Ποιας άρνησης; Ότι η κρίση είναι ευρωπαϊκή και δεν είναι μια κρίση της μικρής και ανόητης Ελλάδας και να αντιμετωπίσουν την κρίση ως αυτό που είναι. Κρίση συστήματος, κρίση της ευρωζώνης. 

Οικονομική κρίση: η πραγματικότητα και η ιδεολογική στρέβλωσή της



ΠΗΓΗ: aformi
του Άγγελου Καλοδούκα

Η παγκόσμια οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2007-2008 είναι, πανθομολογούμενα, η μεγαλύτερη από τη δεκαετία του 1930. Σχεδόν τρία χρόνια μετά, η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί παρά τους πακτωλούς τρισεκατομμυρίων δολαρίων και ευρώ που δαπανήθηκαν για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η κρίση έχει μετεξελιχθεί σε διπλή κρίση, σε κρίση δημοσίων οικονομικών και κρίση του ιδιωτικού τομέα. Η ελληνική δημοσιονομική κρίση είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου. Ο μεγάλος φόβος είναι η Ισπανία αλλά και η Ιταλία, από τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη: