Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Ληξιπρόθεσμες οφειλές 80 δισ ευρώ ετοιμάζονται να «πνίξουν» το Μεσοπρόθεσμο - Ανείσπρακτο εκτιμάται ότι θα μείνει το 30% των έκτακτων φόρων....


Πηγή: bankingnews
του Μ. Χριστοδούλου

Έκρηξη» ληξιπρόθεσμων οφειλών, που ενδεχομένως να φτάσουν ακόμη και τα 80 δισ. ευρώ, φοβάται η κυβέρνηση τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Μόνο οι απώλειες που υπολογίζονται από τη μη καταβολή των έκτακτων φόρων του Μεσοπρόθεσμου πιθανολογείται ότι θα φτάσουν το 30%.

Η «έκρηξη» θα προέλθει είτε από πραγματική αδυναμία των πολιτών να ανταποκριθούν στην έκτακτη φορολογία, τις εισφορές και τα Τέλη που επιβάλλει το Μεσοπρόθεσμο έως το 2015, είτε από την «ανυπακοή» τους.
Στο Υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι το κίνημα «Δεν πληρώνω» των διοδίων πολύ σύντομα θα επεκταθεί και στους φόρους. Και οι δύο αυτοί παράγοντες συνιστούν απειλή για τις εισπράξεις του Δημοσίου αλλά και για το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα, το οποίο θα κινδυνεύσει να βρεθεί στον «αέρα», εφόσον δεν εκπληρωθούν οι στόχοι των εσόδων.

Ποιους φοβούνται Τρόικα και Κυβέρνηση;

Πηγή: grsail
Τις τελευταίες ημέρες αποδείχτηκε ότι η επιβάρυνση από την εξωφρενική πληθώρα αστυνομικών σ’ αυτή την χώρα, δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και κοινωνική, αφού οι ασυγκράτητες ορδές των νεαρών ροπαλοφόρων της ΕΛ.ΑΣ. εμφορούμενες είτε από στρεβλή εκπαίδευση, σκοτεινή άγνοια και παντελή αμορφωσιά είτε από τα κελεύσματα χρυσών αυγών και άλλων παρόμοιων ευαγών ιδρυμάτων, επιτέθηκαν στους Έλληνες πολίτες με τυφλό μίσος διαπράττοντας κάθε μορφής βιαιότητα.

Τα παρακάτω στοιχεία δείχνουν με έναν γλαφυρό όσο και πολύ ανησυχητικό τρόπο, τις κινήσεις της κυβέρνησης των δοσίλογων, που στοχεύουν στην δημιουργία σιδερόφρακτων ταγμάτων ασφαλείας πρόθυμων να ορμήσουν με λύσσα και να εξαλείψουν κάθε κίνηση διεκδίκησης ή διαμαρτυρίας των Ελλήνων πολιτών.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΣΤΟ ΑΥΛΑΚΙ (ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ) ΚΑΙ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ




Το Δεν Πληρώνω (www.oxidiodia.gr) κλιμακώνοντας τον αγώνα του για ελεύθερα δημόσια κοινωνικά αγαθά προχώρησε. την Κυριακή 3-7-11, σε μία ακόμη δράση αιχμής, απελευθερώνοντας για πάνω από τρεις ώρες την παραλία του Αυλακίου στο Πόρτο Ράφτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραλία είναι περιφραγμένη περιμετρικά μην επιτρέποντας στον κόσμο να απολαμβάνει δίχως αντίτιμο το αυτονόητο δικαίωμά του στην ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία. Αυτό το απαράδεκτο καθεστώς ισχύει και σε πολλές άλλες παραλίες στην Αττική αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Καλούμε τους εργαζόμενους και ανέργους, οι οποίοι βλέπουν τα δικαιώματά τους να κατακρεουργούνται στο βωμό της αποπληρωμής του τοκογλυφικού χρέους της χώρας να σταματήσουν να πληρώνουν το άδικο χαράτσι εισόδου στις παραλίες και κάθε άλλο χαράτσι που τους επιβάλλεται.
Κατά τη μετάβαση από την Αθήνα προς το Πόρτο Ράφτη και στην επιστροφή το Δεν πληρώνω άνοιξε τα διόδια της Αττικής οδού αφήνοντας χιλιάδες οδηγών να διέλθουν ελεύθερα από αυτόν τον ήδη πληρωμένο δρόμο..

Οι παραλίες ανήκουν στο Λαό και σε κανέναν άλλο.

Πασόκοι αλλά αγανακτισμένοι


Πηγή: Ελευθεροτυπία
της Β. Σιούτη

Πολλοί από αυτούς, μάλιστα, συμμετέχουν και στις διαδηλώσεις των αγανακτισμένων.
Την περασμένη Τρίτη στην Καλλιθέα συγκεντρώθηκαν περίπου 200 μέλη του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων και μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, και συμφώνησαν ότι διαφωνούν με την κυβερνητική πολιτική (την οποία χαρακτηρίζουν νεοφιλελεύθερη) και ότι θα αγωνιστούν για ν' αλλάξει.
«Κάνουμε μια προσπάθεια σχηματισμού αριστερής πτέρυγας, με δημοκρατική διάρθρωση και δομή και με πολιτική και οργανωτική επάρκεια, τέτοια που θα της επιτρέψει να κερδίσει την πολιτική-ιδεολογική ηγεμονία και το συσχετισμό δύναμης μέσα στο ΠΑΣΟΚ και μέσα από το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή και στο κοινωνικό πεδίο, σε συνεργασία με δυνάμεις που βρίσκονται και εκτός ΠΑΣΟΚ» αναφέρει ο Θέμης Τζήμας, μέλος του Ε.Σ. 

Μανιφέστο για συγκρότηση αντιμνημονιακού μετώπου

 
Πηγή: Ελευθεροτυπία (3/7/2011)
 Του ΦΩΤΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ
Εντονες διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη στο χώρο της αριστεράς -πλην του ΚΚΕ- οι οποίες αναμένεται να επιταχυνθούν μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου.
Οι συζητήσεις που γίνονται μεταξύ στελεχών που προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ (μέλη του εθνικού του συμβουλίου, συνδικαλιστές των μεγαλύτερων ΔΕΚΟ, μέλη τοπικών οργανώσεων), με στελέχη της ευρύτερης αριστεράς, αποτελούν τη «μαγιά» ενός πειράματος, το οποίο σε πρώτο στάδιο πρέπει να ξεπεράσει τις αγκυλώσεις του παρελθόντος.
Το στίγμα το δίνει μέσα από ένα είδος πολιτικού μανιφέστου ο πανεπιστημιακός Ν. Κοτζιάς, ο οποίος σε κείμενό του σημειώνει: «Χρειάζεται μια νέα συλλογικότητα, που δεν αναζητά τους λογαριασμούς του παρελθόντος, αλλά τις λύσεις του μέλλοντος, που ενώνει το μεγάλο αντιμνημονιακό μέτωπο με μια προοδευτική υπέρβαση της κρίσης. Ενότητα και στρατηγική σε προοδευτική κατεύθυνση είναι τα δύο στοιχεία που πρέπει να οικοδομηθούν από όλες τις αντιμνημονιακές δυνάμεις, διατηρώντας η κάθε μία τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της».

Οχι απολύτως προτεκτοράτο



Το ‘χουν οι Τετάρτες του θέρους 2011: από την πρώτη Τετάρτη 25 Μαϊου, πρεμιέρα των Αγανακτισμένων, έως την Τετάρτη 15 Ιουνίου της πολιτικής λιποθυμίας του Γ. Παπανδρέου υπό την πολιορκία του πλήθους, και την πρόσφατη Τετάρτη 29 Ιουνίου, της υπερψήφισης του Μεσοπρόθεσμου, με κόλαση δακρυγόνων και πλήθος τραυματιών στην πλατεία Συντάγματος. Κάθε τέτοια Τετάρτη, και κάθε μέρα ενδιαμέσως αυτό τον καιρό, όλο και περισσότεροι Ελληνες συνειδητοποιούν κατάπληκτοι την ιστορική αλλαγή, την αλλαγή παραδείγματος.

ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ…



ΠΗΓΗ: Δρόμος  2 Ιουλίου 2011
Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΛΑΒΑΝΗ*
Από το μπούνκερ του Συντάγματος…
Τετάρτη, ώρα 3.00 μεσημεριανή, μετρό Συντάγματος. Αποβάθρες-θάλαμοι αερίων. Εκατοντάδες καθιστοί κι άλλοι τόσοι όρθιοι περιμένουν να επιστρέψουνε στην επιφάνεια. Παιδιά ψεκάζουνε τα πρόσωπα των γύρω με Maalox. Με τραβάει ένα χέρι: Ο Σταύρος, φοιτητής, που εδώ κι ένα μήνα κρατάει στο Σύνταγμα μαζί με τις «κυρίες» και το Μιχάλη (όλοι εθελοντές, πρωτοήρθαν σε επαφή με την ΕΛΕ, την Πρωτοβουλία για Λογιστικό Έλεγχο επί του Ελληνικού Δημόσιου Χρέους, αρχές Μαίου μέσα απ’ το Διεθνές Συνέδριο για το Χρέος στην Αθήνα) το τραπεζάκι για υπογραφές. Στο πάτωμα καθιστή μια από τις «κυρίες», με μάσκα. Στις 15 Ιουνίου στην Πλατεία μια εικόνα εκπληκτική: ο Σταύρος όρθιος, δύο «κυρίες» μασκοφόρες καθιστές, και μπρος από το τραπεζάκι μια μικρή ουρά με μάσκες περιμένει υπομονετικά: να υπογράψουν για έλεγχο του χρέους, μες στα χημικά… Ηλεκτρονικά και χειρόγραφα, μέχρι σήμερα 60.000 υπογραφές.
Μετρό, 29-06-2011: Το παρελθόν συναντά το μέλλον. Eικόνες Δεύτερου Παγκόσμιου Πόλεμου. Welcome σε μελλοντολογική ταινία καταστροφής του Κάρπεντερ. 

Ο αγώνας συνεχίζεται, αλλά πως;


 
ΠΗΓΗ: Εποχή
του Στ. Κουβελάκη

1. Η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και η ηρωϊκή μάχη του πρωτοπόρου τμήματος του αθηναϊκού λαού αντιμέτωπου με την αστυνομική αγριότητα σηματοδοτούν το τέλος ενός εξεγερσιακού κύκλου που άνοιξε στις 25 Μαϊου με το κίνημα των πλατειών. Ο κύκλος αυτός, αν και τελειώνει με ήττα στον άμεσο στόχο του, αποτελεί καθοριστική τομή στην πολιτικο-κοινωνική σύγκρουση που την είσοδο στην εποχή του Μνημονίου. Μια τομή που διαπερνά όλα τα επίπεδα του κοινωνικού σχηματισμού, από τη διαμόρφωση της συνείδησης και των πρακτικών πλατειών λαϊκών στρωμάτων μέχρι τις μεταβολές στο εσωτερικό του πολιτικού συστήματος και του κράτους. Η συνέχιση του αγώνα προϋποθέτει κατανόηση του περιεχομένου και των συνεπειών αυτής της τομής.

Προσοχή, έρχονται οι «εθελοντές»


 

ΠΗΓΗ: Δρόμος, 2/7/2011
του Γ. Κιμπουρόπουλου

Μετά την «ανακούφιση» για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, οι ευρωκράτες χρυσώνουν το χάπι της νέας δανειακής φυλακής με το τρικ της «συμμετοχής των ιδιωτών» 

Η λέξη «ανακούφιση» ήταν αυτή που κυριάρχησε στις αντιδράσεις σχεδόν όλων των Ευρωπαίων αξιωματούχων στην είδηση της υπερψήφισης του Μεσοπρόθεσμου τέρατος. Λες και ολόκληρη η Ευρωζώνη έπασχε από μια μακρά και επώδυνη δυσκοιλιότητα. Λες και η Ελλάδα είναι ένα ενοχλητικό, ξεχασμένο περίττωμα, σφηνωμένο σε κάποιο σημείο του πεπτικού σωλήνα της Ευρώπης από το οποίο, επιτέλους, απαλλάχθηκε.

Βεβαίως, οι αντιδράσεις αυτού του είδους και τα συγχαρητήρια για το «επίτευγμα» υπερψήφισης του Μεσοπρόθεσμου από μόνη την κυβερνητική πλειοψηφία (κι αυτή με απώλειες), παρά την πρωτοφανή εκστρατεία εκβιασμών και πιέσεων και με την κοινωνική κατακραυγή να πνίγεται στα χημικά, είναι αποκαλυπτικές της βαθύτατα αντιδημοκρατικής νοοτροπίας της ευρωπαϊκής ελίτ. Και δεν είναι πρωτοφανείς. Όποτε υπήρξε απόρριψη επιλογών της μέσα από δημοψηφίσματα (στη Γαλλία, την Ιρλανδία, τη Δανία), η διαδικασία επαναλήφθηκε όσες φορές χρειαζόταν μέχρι να επανέλθουν οι κοινωνίες στον «ορθό δρόμο». Στην περίπτωση της ελληνικής κοινωνίας, επελέγη ο συντομότερος δρόμος: η κρατική βία.

μαμμά μαζί σου



"Μη με βαρέσεις" είναι η φράση που θα προτιμήσει το παιδί μπρος στο υψωμένο χέρι ενός γονέα που το κακοποιεί συστηματικά. Και που θα τη προφέρει παρασυρμένο από τη παθητική προστακτικότητα της παρήχησης "μ-μ-β-ρ" μέχρις ότου η αυτοεκπληρούμενη προφητεία αυτής της παθητικο-επιθετικότητας να ικανοποιηθεί.