Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Προς κατάρρευση η Ιρλανδία



Πηγή: ΈΘΝΟΣ
του Γ. Δελαστίκ
Καταπέλτης ο τίτλος στην πρώτη σελίδα της χθεσινής έκδοσης της αμερικανικής εφημερίδας "Χέραλντ Τρίμπιουν" - δηλαδή της παγκόσμιας έκδοσης των "Τάιμς της Νέας Υόρκης": "Η Αγγλο-ιρλανδική Τράπεζα φέρνει την Ιρλανδία στο χείλος της κατάρρευσης - Οι αξιωματούχοι αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν το πλήγμα υπερβολικών διαστάσεων του δανειακού ξεφαντώματος της τράπεζας!". Από την αρχή της ανάλυσής του ο αρθρογράφος θέτει το ερώτημα χωρίς περιστροφές: "Μπορεί μια τράπεζα να οδηγήσει σε κατάρρευση μια χώρα; Η Αγγλο-ιρλανδική, η μεσαίου μεγέθους τράπεζα που η ασωτία της την κατέστησε σύμβολο των υπερβολών της φούσκας των ακινήτων στην Ιρλανδία, κάνει ό,τι μπορεί περισσότερο για να βρει την απάντηση", γράφει.
Η ερώτηση είναι ρητορική. Από την περίπτωση της Ισλανδίας γνωρίζουμε ήδη ότι τρεις τράπεζες, με βαρύνοντα τον ρόλο μίας εξ αυτών, είναι υπεραρκετές για να χρεοκοπήσουν μια χώρα τόσο μικρή όσο η Ισλανδία, με μόνο 320.000 κατοίκους και ΑΕΠ μόλις 14 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Ιρλανδία, που εμφάνιζε ΑΕΠ και πληθυσμό κάπου 13-14 φορές μεγαλύτερο, σίγουρα δεν είναι το ίδιο. Θα αντέξει όμως;

Διχασμός στην τρόικα για την αναδιάρθρωση του χρέους



Του Δημήτρη Καζάκη,
οικονομολόγου - αναλυτή
Ξανά στην επιφάνεια η ιστορία της αναδιάρθρωσης του χρέους. Με το μνημόνιο να βυθίζει την ελληνική οικονομία στη χειρότερη ύφεση της μεταπολεμικής ιστορίας της, με απρόβλεπτη κατάληξη και χρονική διάρκεια, άρχισαν πάλι να βγαίνουν στον αφρό διάφορα σενάρια αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας ως «εναλλακτική λύση» στη σημερινή κατάσταση.
1. Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς υιοθέτησε επίσημα αυτή τη λογική προτείνοντας τηνμείωση του δημόσιου χρέους της χώρας έως το 2013 στο 100% του ΑΕΠ από125% που ήταν το 2009. Στην πράξη προτείνει αναδιάρθρωση του χρέους με «κούρεμα» κατά 25% μέσα σε τρία χρόνια. Τις λεπτομέρειες αυτού του σχεδίου ο κ. Σαμαράς τις κρατά για τον εαυτό του και τα συγκεκριμένα κυκλώματα κερδοσκόπων που φαίνεται να έχουν επενδύσει σε μια τέτοιου τύπου αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους. Κι όμως, αυτή υποτίθεται ότι αποτελεί εναλλακτική πρόταση σε σχέση με το μνημόνιο.



ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΜΗΔΕΝ


Πηγή: Σοφοκλέους 10
Του Βασίλη Βιλιάρδου

Η επιμονή της κρίσης, οι σκέψεις δημοσιονομικής ένωσης της ΕΕ ή εξόδου της Γερμανίας από τη ζώνη του Ευρώ, η ανάγκη περιορισμού της Κίνας, η ατυχής σύγκριση των Η.Π.Α. με την Ιαπωνία και οι προοπτικές της Ελλάδας

“Όλοι μας προσβλέπουμε με εμπιστοσύνη και κατανόηση στους «πολιτικούς» των διαφόρων χωρών, πρόθυμοι να τους απονείμουμε κάθε έπαινο, εάν «καταφέρουν να αποφύγουν τον πόλεμο», αγνοώντας το γεγονός ότι, ακριβώς οι πολιτικοί αυτοί είναι εκείνοι που προκαλούν τον πόλεμο - συνήθως όχι τόσο από κακή πρόθεση, αλλά από τον παράλογο χειρισμό των υποθέσεων που τους έχουν ανατεθεί”, γράφει χαρακτηριστικά ο E.From.

“O χειρισμός των δημοσίων υποθέσεων γίνεται κατά κανόνα «ανεξέλεγκτα», κυρίως επειδή δεν είναι υποχρεωτική η τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεων εκ μέρους των πολιτικών – δυστυχώς, με την ανοχή των Πολιτών των χωρών τους”, συμπληρώνουμε εμείς, έχοντας την άποψη ότι, η (προεκλογική) «παραπλάνηση» ενός ολόκληρου λαού, είναι ένα μάλλον σοβαρό αδίκημα. Ο δε Emerson με τη σειρά του πιθανότατα δεν υπερβάλλει, όταν ισχυρίζεται ότι: “Τα πράγματα βρίσκονται στη σέλλα, καβάλα στην ανθρωπότητα”.     


"ΣΤΑΣΗ" ΔΑΝΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΕΣ




ΠΗΓΗ: ΙΣΚΡΑ

 ΤΑ € 78 ΔΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ 1% ΤΗΣ ΕΚΤ ΣΤΙΣ "ΤΣΕΠΕΣ" ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ!


   Όλο και περισσότερο, κλείνουν οι τράπεζες τις στρόφιγγες χρηματοδότησης της οικονομίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε στις 31 Αυγούστου, η Τράπεζα της Ελλάδος, ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης έπεσε στο 2,0% κατά τον μήνα Ιούλιο, από 2,4% τον Ιούνιο και 4,2% το Δεκέμβριο του 2009.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εμφανίζεται στη βιομηχανία, το εμπόριο, τα καταναλωτικά και τα στεγαστικά δάνεια, όπου ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης «έγραψε» ποσοστά -2,2%, -1,8%, -0,7% και 1,9% αντίστοιχα για το μήνα Ιούλιο.

"ΛΟΥΚΕΤΟ" ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ


πηγή: ισκρα

ΣΤΟΝ ΚΑΙΑΔΑ ΟΙ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ ΕΛΕΩ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
  Τίτλοι τέλους ενδέχεται να πέσουν με το τέλος του έτους στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο παρέχεται σε 110.000 χιλιάδες ηλικιωμένους συνανθρώπους μας από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας και προσφέρει ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα, συναισθηματική υποστήριξη και διενέργεια εξωτερικών εργασιών . Αιτία, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ από την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ της Τετάρτης 1η Σεπτέμβρη, είναι η λήξη της χρηματοδότησης του προγράμματος μέσω των κοινοτικών πλαισίων στήριξης (Β' ΚΠΣ, Γ' ΚΠΣ, ΕΣΠΑ).
 
Τα κοινωνικά προγράμματα πρόνοιας όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι», τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), η Φύλαξη Παιδιών ΑμεΑ Ανέργων Μητέρων κ.ά. έχουν ενταχθεί εδώ και δεκαετίες στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης χωρίς ποτέ, όμως, να εξασφαλιστεί η διαρκής και σταθερή χρηματοδότησή τους από εθνικούς πόρους. Συγκεκριμένα, από το 2000 η χρηματοδότηση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» εντάχθηκε στο Β' ΚΠΣ, και στη συνέχεια, με συνεχείς επαναδιαπραγματεύσεις και παρατάσεις των χρηματοδοτήσεων μέσω του Γ΄ ΚΠΣ και τελευταία μέσω του ΕΣΠΑ (180 εκατ. ευρώ για το διάστημα 2008-2010) κρατιέται με νύχια και με δόντια σε λειτουργία και κυρίως χάρη στην αυτοθυσία 5.000 εργαζομένων, στην πλειοψηφία τους συμβασιούχων.

Μυστικές διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Κίνας;




Μια συνάντηση στο Πεκίνο, την Δευτέρα, που είχε κρατηθεί μυστική και αποκαλύφθηκε ύστερα από περίεργες αλυσιδωτές συμπτώσεις, τροφοδοτεί εκ νέου τη σεναριολογία στα τραπεζικά dealing room για «διακριτικές» διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Κίνας, με αντικείμενο την είσοδο κινεζικών κεφαλαίων στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, ώστε να διευκολυνθεί η επάνοδος της χώρας στις αγορές από το 2012.
Ο Ιταλός τραπεζίτης και πρώην υπουργός Οικονομικών, κ. Τομάσο Παντόα Σιόπα, αμέσως μόλις ανέλαβε καθήκοντα οικονομικού συμβούλου του Πρωθυπουργού, βρέθηκε στην Κίνα, όπου είχε συνάντηση την Δευτέρα με τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της ασιατικής υπερδύναμης.
Η συνάντηση δεν θα είχε αποκαλυφθεί, πιθανότατα, αν δεν είχε κυκλοφορήσει τα τελευταία 24ωρα στις διεθνείς αγορές μια πολύ περίεργη φημολογία, την οποία υποχρεώθηκε να διαψεύσει η κεντρική τράπεζα της Κίνας, δίνοντας στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τη συνάντηση του επικεφαλής της, κ. Τσου Ξιαοτσουάν, με τον Ιταλό σύμβουλο του Έλληνα Πρωθυπουργού: