Σάββατο, 4 Ιουνίου 2011

Γιατί λέμε ΟΧΙ στο ξεπούλημα του Ταχ. Ταμιευτηρίου
Τελευταία πολύς λόγος γίνεται για την ανάγκη άμεσης ιδιωτικοποίησης των κρατικών υγειών επιχειρήσεων. Μάλιστα, για τη περαιτέρω τεκμηρίωση αυτής της ..."αναγκαιότητας" έχει επιστρατευτεί και μια μερίδα γνωστών δημοσιογράφων οι οποίοι χρόνια τώρα, έχουν αυτοπροσδιοριστεί ως η επιτροπή των "σοφών", με εξειδικευμένη βεβαίως εμπειρία και γνώση  επί παντός επιστητού. Είτε αφορά θέματα αγροτικής πολιτικής, είτε το ασφαλιστικό, είτε τη δημόσια υγεία, είτε την ενέργεια, είτε την οικονομία είτε το τι φόρεσε ο Σάκης Ρουβάς, η επιτροπή των σοφών έχει πάντα μια συγκεκριμένη θέση που αντιπροσωπεύει κάθε φορά  μια συγκεκριμένη άποψη (για να μην πω, πολιτική). Οσο δε, για αυτές τις άμοιρες απεργιακές κινητοποιήσεις εργαζομένων και κοινωνικών ομάδων, ως δια μαγείας είναι πάντα κατακριτέες και απαράδεκτες καθώς ..."ταλαιπωρούν τον κόσμο". 

Μια απάντηση στην εταιρεία που εκμεταλλεύεται την, κατασκευασμένη με τα λεφτά του ελληνικού λαού, γέφυρα Ρίου - ΑντίρριουΠΗΓΗ: www.oxidiodia.gr

Μια απάντηση στην εταιρεία που εκμεταλλεύεται την, κατασκευασμένη με τα λεφτά του ελληνικού λαού, γέφυρα Ρίου - Αντίρριου

Κατά το άνοιγμα των διοδίων στη γέφυρα του Ρίο Αντίρριο (27/5/2011), μετά την εκδίκαση της υπόθεσης στην Πάτρα για την Ολυμπία Οδό, οι συναγωνιστές του ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ (κάτοικοι των γύρω περιοχών, αλλά και απο την υπόλοιπη χώρα) διαπίστωσαν το εξής απίστευτο αλλά αληθινό: στις μπάρες επενδυμένες με αφρολέξ είχαν τοποθετηθεί ανά 40 εκ. σμυριδόπανα!!!(3 «δαχτυλίδια» σε κάθε μπάρα), ώστε αν κάποιοι ασυμβίβαστοι οδηγοί τις άνοιγαν χωρίς να πληρώσουν το χαράτσι, με το παρμπρίζ δηλ. των ΙΧ τους (χωρίς να βγουν και να το κάνουν με το χέρι) , τότε οι μπάρες πέφτοντας να φθείρουν τη λαμαρίνα στα καπό των αυτοκινήτων!

Ανακοίνωση Πλατείας: Δευτερα 6/6 ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ Στα πλαίσια υλοποίησης απόφασης της λαϊκής συνέλευσης της Τρίτης 31 Μαϊου, για τη διοργάνωση ημέρας λαϊκής διαβούλευσης και ενημέρωσης σχετικά με τη δανειακή σύμβαση και την αντιμετώπιση του χρέους, η σχετική Ομάδα Εργασίας ανακοινώνει ότι:


                  Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 6 Ιουνίου στις 19:00 στην Πλατεία Συντάγματος.

                  Συμμετέχουν:

-        Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, αναλύοντας τη δανειακή σύμβαση

-        Οι οικονομολόγοι Γιάννης ΒαρουφάκηςΔημήτρης ΚαζάκηςΕυκλείδης Τσακαλώτος

-        Όλος ο παρευρισκόμενος κόσμος με ερωτήσεις

www.real-democracy.gr

Η ελληνική διανόηση δεν έχει σωσμό…


Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου *

Οι διανοούμενοι είναι αποκλειστικά άνθρωποι που μελετούν την δραστηριότητα του σκέπτεσθαι. Είναι δηλαδή εκείνοι που εξετάζουν την λειτουργία της νόησης σε διάφορα οντολογικά πεδία. Ετούτοι είναι που αναπτύσσουν επιστημολογικά εργαλεία για την κατανόηση, επεξεργασία και καλλιέργεια του λόγου (όλων των μορφών έκφρασης και δημιουργίας συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογικών εφαρμογών), ο οποίος εμπεριέχει και αντανακλά πάντοτε σχέσεις εξουσίας. Η λογική αναπαράσταση αυτών των σχέσεων σε διάφορα πεδία της καθημερινότητας, της επιστήμης ή των τεχνολογικών εφαρμογών διαμορφώνει την πραγματικότητα εντός της οποίας αναπτύσσεται το εγώ, η ταυτότητα και η έννοια του συμφέροντος.


Ο διανοούμενος μέσω της ενασχόλησής του με την δομή του λόγου, ως μηχανισμού που τείνει να διαμορφώσει μήνυμα για δράση, γνωρίζει ότι μετατρέπεται σε φορέα αναπαράστασης εξουσιαστικών σχέσεων (δομών), οι οποίες μόνον στο βαθμό που κριθούν ψυχαναλυτικά μπορούν να απαλλάξουν το υποκείμενο (ερευνητή) από την καθεστωτική νεύρωση. Η τελευταία είναι το εμπόδιο του επιστήμονα, του καλλιτέχνη και γενικότερα του ανθρώπου που στοχάζεται και δημιουργεί σε ένα περισσότερο ή λιγότερο αφηρημένο και αναλυτικό πλαίσιο να συμβάλει στη κοινωνική πρόοδο, με την έννοια της διαρκούς διαδικασίας απελευθέρωσης του ατόμου, κοινωνικών ομάδων και λαών από την σκλαβιά της «ιδέας», ως αναπαράστασης κάποιας μορφής σωτηρίας.

«Κίνηση ματ» από το ΠΑΜΕ
Μια ογκώδη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια και μια απρόβλεπτη κίνηση που έκανε, έδειξε ξαφνικά να αλλάζει το πολιτικό σκηνικό που είχαμε συνηθίσει ως τώρα. Το ΠΑΜΕ δεν έκανε «μοναχική πορεία», δεν απέφυγε τους «άλλους», δεν σταμάτησε σε καμιά απαγόρευση που είχε επιβάλει η άρχουσα τάξη για τη συγκέντρωση στη πλατεία (έξω κόμματα, συνδικάτα, ιδεολογίες) και πήγε ξεκάθαρα κατ’ ευθείαν στο Σύνταγμα.

Η αλλαγή στο σκηνικό όσο γινόταν εκτυλίσσονταν, ανέτρεπε στερεότυπα και δεδομένα. Την «απαγόρευση» ούτε που διανοήθηκε κανείς να τη θυμίσει σε μια τεράστια διαδήλωση αλλά ούτε και κανένας επιθυμούσε να μη βλέπει αυτή τη μάζα να περνάει από το κέντρο των διαδηλώσεων των τελευταίων ημερών.

Το ΠΑΜΕ έκανε κανονικά τη συγκέντρωση στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος, αναμείχθηκε με το πλήθος χωρίς διαχωρισμούς και αλυσίδες περιφρούρησης, άκουσε τον ομιλητή, φώναξε νέα συνθήματα πολύ διαφορετικά από τα συνήθη και έδωσε μια αισιοδοξία στα αγωνιζόμενα στρώματα ότι «κάτι ψήνεται». Η δε ομιλία ήταν τόσο προσεκτικά διατυπωμένη που δεν είχε ίχνος αιχμής ή αντιπαράθεσης για άλλες δυνάμεις που αγωνίζονται στην ίδια κατεύθυνση.

Αν υπάρξει τελικά πιστωτικό γεγονός credit event τι θα συμβεί στην Ελλάδα, στα ομόλογα, τις τραπεζικές μετοχές; Και Έλληνες πίσω από naked CDSΠηγή: Banking News
του Π. Λεωτσάκου
(upd)Η Ευρώπη καταβάλλει μια τιτάνια προσπάθεια ώστε η τελική λύση που θα υιοθετηθεί για την Ελλάδα δεν θα περιλαμβάνει πιστωτικό γεγονός δηλαδή credit event και αυτό γιατί δεν θέλουν να στιγματιστεί η Ευρώπη  ότι χώρα μέλος της χρεοκόπησε βρέθηκε σε καθεστώς default. 
Τι θα συμβεί αν τελικά υπάρξει credit event δηλαδή πιστωτικό γεγονός; 

Πρώτα από όλα να διευκρινιστεί έστω και απλουστευμένα τι σημαίνει credit event.
Μια χώρα όπως η Ελλάδα βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας. 
Όμως με νομικούς όρους δεν έχει χρεοκοπήσει καθώς η ΕΕ η Τρόικα στηρίζει οικονομικά την Ελλάδα άρα αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της τα ομόλογα της κανονικά ενώ επίσης καταβάλλει και τους τόκους με συνέπεια. 
Αν για κάποιο λόγο η Ελλάδα σταματήσει να καλύπτει τις υποχρεώσεις της ή η Ελλάδα προχωρήσει σε κάποιας μορφής αναδιάρθρωση χρέους άρα αλλάξουν οι όροι των αρχικών συμφωνιών μεταξύ δανειστή και δανειζόμενου των ομολογιούχων και της Ελλάδος τότε αυτό σηματοδοτεί το πιστωτικό γεγονός. 
Δηλαδή η Ελλάδα αθέτησε τις υποχρεώσεις της. 

Οι Anonymous εναντίον του ΔΝΤ


Αυγή (3-6-2011)
Η διάχυτη διαδικτυακή ακτιβιστική ομάδα Anonymous, γνωστή για τις "επεμβάσεις" της υπέρ του WikiLeaks και εναντίον των εταιρικών και κρατικών αντιπάλων του, μετά την έμπρακτη αλληλεγγύη που έδειξε στους εξεγερμένους λαούς της Αιγύπτου και της Β. Αφρικής, αναλαμβάνει και τη "συμβολική" υπεράσπιση της Ελλάδας, ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να επιτεθεί στους διαδικτυακούς τόπους του ΔΝΤ σε συμβολική αλληλεγγύη με τους διαμαρτυρόμενους Έλληνες. Όπως αναφέρει και ο γνωστός εναλλακτικός αμερικανικός ιστότοπος οικονομικής ενημέρωσης Zerohedge: "ανεξάρτητα από το πόσο αποτελεσματική ή μη είναι η δράση των Anonymous, στέλνει το μήνυμα πως κάποιος σκοπεύει να κάνει κάτι τουλάχιστον για να διαμαρτυρηθεί για τον επικείμενο βιασμό της Ελλάδας, που θα συμβεί σύντομα υπό τον πολύ ευγενικό όρο 'ιδιωτικοποίηση'"...
M.Π.

Γιο-γιο: Ο καπιταλισμός επιστρέφει στο έθνος-κράτος

Παλιά αλλά διαχρονική αφίσα, με την "διεθνή κοινότητα" των ιμπεριαλιστών να "αγκαλιάζεται" επιφανειακά, αλλά να βρίσκεται διαρκώς σε ανταγωνισμό μεταξύ της υπογείως


Πηγή: ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
του ciaoant1
Το παρακάτω ποστ αφορά μια γενικότερη-διεθνή τάση του καπιταλισμού, που επιστρέφει στο κράτος-έθνος. Βέβαια, οι πολιτικές εξελίξεις τρέχουν, και άρα το ποστ αυτό είναι κάπως "εκτός συγκυρίας" αυτή τη στιγμή.

Ωστόσο, η συγκυρία είναι προς το παρόν "χαοτική", με πολλά πράγματα να "κυοφορούνται" ακόμα χωρίς όμως να έχουν "γεννηθεί" (πιθανότερη εξέλιξη μια εξέγερση "α λα Αργεντινής" όταν βρισκόταν εκεί το ΔΝΤ), και παράλληλα εγώ είμαι -προς το παρόν- "καθηλωμένος" μακρυά από την "καρδιά των γεγονότων" (τις πλατείες), λόγω μιας άλλη υποχρέωσης που έχω εδώ και μερικούς μήνες και με αναγκάζει να γράφω αραιά, χωρίς πολύ χρόνο, κτλ. Άρα, αξίζει τον κόπο να δούμε τουλάχιστον κάτι σημαντικό, που θα μας απασχολήσει, σε παγκόσμια κλίμακα, τα επόμενα χρόνια: