Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Το νοικοκύρεμα των νοικοκυραίων: Τα μισόλογα ως φωτοσκιάσεις, 1946-2010


ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ
Τείνει να ξεχνιέται, ακόμα και από (πρώην) αριστερούς, αλλά δεν παύει να υφίσταται, ως ιστορικά διακριβωμένο και δραματικά επίκαιρο, το εξής φαινόμενο: Σε περιόδους κατά τις οποίες τίθεται ως κεντρικό επίδικο η εντατικοποίηση της συσσώρευσης, όπως και η αναπαραγωγή της ταξικής εξουσίας με όχημα τις δομικές και θεσμικές αναπροσαρμογές της οργάνωσής της, κάθε παραλλαγή και έκφανση του αυταρχικού τεχνοκρατικού εκσυγχρονισμού επενδύει, μεταξύ άλλων, στην ιδιότυπη "λαϊκοποίηση" συστημικών ιδεολογημάτων κοινωνικού ρατσισμού και πολιτικής μισαλλοδοξίας.
Η αντιστροφή της πραγματικότητας ενσωματώνεται σε μια ιερατική αντίληψη που υποθάλπει την πλαστοποίηση των δεδομένων, ανάγοντας κάθε κρίσιμο πρόβλημα σε ασφυκτικά "υπέρ" ή "κατά", τα οποία ανατροφοδοτούν, ως υπόρρητη ή ανοιχτή βία, την αντιστροφή της πραγματικότητας. Η προκατάληψη, που κάποτε διακινούσε η εθνικόφρων εφημερίδα και σήμερα καλλιεργείται από το "μεγάλο κανάλι", υποδαυλίζει τον κοινωνικό κατακερματισμό και διευκολύνει τη νομιμοποίηση της αντεστραμμένης πραγματικότητας με την επιβολή διλημμάτων του τύπου: "Είσαι υπέρ ή κατά του πελατειακού κράτους;".

Πνεύμα και ηθική


ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ

Ημερομηνία δημοσίευσης: 12/10/2010
Του Θανάση Καρτερού
Τι αποκάλυψε ο Γιούνγκερ τελικώς; Ότι τα νυχτοπερπατήματα της ελληνικής οικονομίας τα ήξεραν εδώ και καιρό και οι Γάλλοι και οι Γερμανοί και ο Τρισέ και το eurogroup και όλος ο καλός ο κόσμος στα μεγάλα ευρωπαϊκά σαλόνια. Κι αντί να ανακαλέσουν στοn δρόμο της ηθικής την αμαρτωλή, αυτό που έκαναν ήταν να εκμεταλλευτούν την ελαφρότητά της με όλους τους δυνατούς τρόπους. Εκ των οποίων ο εντιμότερος υπήρξε ο τρόπος του Χριστοφοράκου και του Μαντέλη.
Ύστερα -αυτό δεν το λέει ο Γιούνγκερ αλλά το ζούμε- αφού κατάντησαν όπως κατάντησαν την ουτιδανή και κέρδισαν όσα κέρδισαν από τον κατήφορό της, αποφάσισαν κάποια στιγμή να της επιβάλουν πνεύμα και ηθική. Να την επαναφέρουν από τον κατήφορο της αμαρτίας στον ανήφορο της αρετής. Να την αναμορφώσουν, να αποκαταστήσουν την τιμή της, να της βρουν και ένα καλό γαμπρό, που λέει ο λόγος. Με όρους και επιτόκια όμως που πάλι βγάζουν κερδισμένους τους ίδιους Φαρισαίους. Και με δικά μας έξοδα.

Οι Ευρωπαίοι τα ήξεραν όλα



ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
του Γ. Δελαστίκ

Ανατρέπει εκ βάθρων το πολιτικό τοπίο εντός του οποίου οδηγήθηκε η Ελλάδα στο καθεστώς του Μνημονίου, η δημόσια αποκάλυψη από τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, τον επικεφαλής της Ευρωζώνης, ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες γνώριζαν από δεκαετίες την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας. Και όχι μόνο αυτό, αλλά την απέκρυπταν και κυρίως δεν έκαναν τίποτα για να διορθωθεί επειδή η Γερμανία και η Γαλλία κέρδιζαν πάρα πολλά μέσω των εξαγωγών τους προς την Ελλάδα, ακριβώς εξαιτίας της υφιστάμενης κατάστασης!


Αλλο να το υποθέτει, να το υποπτεύεται ή να το εκτιμά κανείς αυτό και εντελώς άλλο να το επιβεβαιώνει ένα από τα πλέον αρμόδια πρόσωπα που το γνωρίζει από πρώτο χέρι, όπως ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου εδώ και 15 συνεχή χρόνια, από το 1995.

Σε κατάληψη πάνω από 150 σχολεία



ΠΗΓΗ: ΔΡΟΜΟΣ

Στον αγώνα, δείχνοντας το δρόμο στους μεγαλύτερους, βρίσκονται χιλιάδες μαθητές στα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας διεκδικώντας καλύτερο επίπεδο εκπαίδευσης σε μια εποχή που οι αριθμοί και η τρόικα είναι αυτοί που καθορίζουν την εκπαιδευτική κλίμακα.
Η εντατικοποίηση από τις πρώτες ημέρες του μαθητή στο δημοτικό σχολείο η οποία προωθείται με το «νέο σχολείο» της κ. Διαμαντοπούλου τόσο στο γυμνάσιο όσο και στο λύκειο, ήταν η αρχική αφορμή που ανάγκαζε τους μαθητές να κλείσουν τα σχολεία τους, προχωρώντας σε καταλήψεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, τουλάχιστον 150 σχολεία σε 5 μεγάλους νομούς της χώρας τελούν υπό κατάληψη (Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο και Γιάννενα) χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια ο αριθμός σε πανελλαδικό επίπεδο. Το βέβαιο είναι πως η καταλήψεις θα πολλαπλασιάζονται όσο το υπουργείο θα κλείνει τα αυτιά του στα αιτήματα μαθητών και καθηγητών. Επιπροσθέτως, η μείωση της χρηματοδότησης κατά 75%, είναι αυτή που βάζει τέλος στην ομαλή λειτουργία του σχολείου, αφού όπως αναφέρουν στο Δρόμο καθηγητές, σε λίγο καιρό, δεν θα υπάρχει η δυνατότητα αγοράς πετρελαίου για θέρμανση στα σχολικά συγκροτήματα.

Πώς οι ΗΠΑ στήριξαν τη διάσωση της Ελλάδας


ΠΗΓΗ: Euro2day
Δημοσιεύθηκε: 09:55 - 11/10/10

Το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας αλλά και της ευρωζώνης καθοδηγήθηκε εν μέρει από την ενισχυμένη ανησυχία των ΗΠΑ για τη σταθερότητα του διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος και τη βραδύτητα ανάληψης δράσης από την Ε.Ε., σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις συζητήσεις. 

Οι "Financial Times" αποκαλύπτουν ότι ανώτεροι αξιωματούχοι από την Ε.Ε., τις ΗΠΑ και το ΔΝΤ είχαν δύο κρίσιμες συναντήσεις στην Ουάσιγκτον, στα τέλη Απριλίου, όπου τέθηκε το πλαίσιο του σχεδίου διάσωσης.
 
"Οι Αμερικανοί ήταν όλο και πιο εκνευρισμένοι", δήλωσε στους "F.T." ο κ. Alistair Darling, υπουργός Οικονομικών τότε της Βρετανίας, και συμπλήρωσε: "Με απλά λόγια, άρχισαν να λένε: 'Τι γίνεται, επιτέλους, εκεί; Είστε απίστευτα εφησυχασμένοι'". 

Τα λεγόμενά του επιβεβαιώθηκαν από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, κ. Γ.Παπακωνσταντίνου, ο οποίος δήλωσε στους "F.T.": "Είναι μία δίκαιη εκτίμηση ότι η αμερικανική κινητοποίηση συνέβαλε στο να προχωρήσουν τα πράγματα".