Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Everything is Ok!



Από Greek Rider

Ο Κ. Σημίτης αποκηρύττει την επιστροφή στη δραχμή


ΠΗΓΗ: zoomnews,gr
13-6-2010
Ο Κώστας Σημίτης, με άρθρο του στο Εθνος της Κυριακής, απορρίπτει κάθε συζήτηση για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, εξηγώντας τις καταστροφικές συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης. Αναδεικνύει τη θεσμική ανεπάρκεια της ΕΕ, τάσσεται υπέρ της προσπάθειας ολοκλήρωσης και επισημαίνει ότι η επιστροφή στη δραχμή θα ήταν ολέθρια, σε μια χώρα “χωρίς παραγωγική βάση”. 
Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:
“Στις 19 Ιουνίου συμπληρώνονται δέκα χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ) -τη ζώνη του ευρώ- και οκτώμισι χρόνια από την εισαγωγή του ευρώ σε φυσική μορφή.
Σήμερα πολλοί αντιλαμβάνονται την επιλογή να επιδιώξει η χώρα την είσοδό της στην ΟΝΕ ως αυτονόητη πολιτική επιλογή και την κατάληξη της προσπάθειας που άρχισε από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 ως ένα εύκολο επίτευγμα. Ομως η εικόνα στο ξεκίνημα ήταν πολύ διαφορετική. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 το κόστος της επίτευξης των κριτηρίων εισόδου θεωρούνταν ως κοινωνικά μη αποδεκτό. Η επιτυχία δε του εγχειρήματος θεωρούνταν από Ελληνες και ξένους εξαιρετικά αμφίβολη. Η Ελλάδα ήταν σε τροχιά αποσταθεροποίησης και απόκλισης από την Ε.Ε.
Ελάχιστοι θεωρούσαν ότι στο τέλος της δεκαετίας το «μαύρο πρόβατο της Ε.Ε.» θα γινόταν μέλος της ΟΝΕ.

Oι επιπτώσεις από την ένταξη στην ONE (15-6-2005)









Πηγή: Καθημερινή
Tου Μιχαλη Γ. Αργυρου*
ΠΡΟΣΟΧΗ

Το Αρθρο ειναι της 15-6-2005


Kλασικα συμπτώματα επικίνδυνης υπερθέρμανσης – Yψηλός πληθωρισμός με χαμηλή ανάπτυξη πολύ πιθανόν στο μεσοπρόθεσμο μέλλον


ΔΕΙΤΕ και την ΕΚΘΕΣΗ ΕΔΩ


Τα πρόσφατα δημοψηφίσματα στη Γαλλία και στην Ολλανδία έχουν πυροδότησει μια έντονη συζήτηση στους ευρωπαϊκούς πολιτικούς / ακαδημαϊκούς κύκλους σε σχέση με τις επιπτώσεις της ΟΝΕ στις οικονομίες της Ευρωζώνης και το μέλλον του κοινού νομίσματος. Μια αξιολόγηση των επιπτώσεων αυτών επιχειρείται για την Ελλάδα σε μελέτη που εκπονήθηκε πρόσφατα από τον υπογράφοντα για λογαριασμό του ΚΕΠΕ. Πιο συγκεκριμένα, εξετάζονται οι επιπτώσεις του ευρώ στον ελληνικό δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ), η συμβατότητα της κοινής νομισματικής πολιτικής με τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και οι συνέπειες για την ελληνική ανταγωνιστικότητα και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Στο άρθρο αυτό παρουσιάζονται τα βασικά ευρήματα καθώς και οι προτάσεις της μελέτης για τη μακροοικονομική πολιτική στην Ελλάδα.




Η πραγματική Ελλάδα του ευρώ (3-12-2000)





ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ
Δ. ΣΤΕΡΓΙΟΥ | Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2000



............Το ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΓΡΑΦΕΙ ΠΡΙΝ 10 ΧΡΟΝΙΑ..............
ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΧΡΗΣΙΜΕΣ


Από άποψη οικονομικού μεγέθους φαντάζει κουκκίδα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και παράλληλα υστερεί σημαντικά στους κοινωνικοοικονομικούς δείκτες και στις επιδόσεις, πράγματα που δείχνουν τη μεγάλη απόκλιση της πραγματικής οικονομίας από την αντίστοιχη ευρωπαϊκή και το χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων. Αυτή όμως η Ελλάδα σε 27 ημέρες θα ενταχθεί στη ζώνη του ευρώ με τον οξύτατο ανταγωνισμό, το υψηλότερο βιοτικό επίπεδο, την καλύτερη υποδομή και με τους καλύτερους βασικούς κοινωνικοοικονομικούς δείκτες. Με λίγα λόγια, η χώρα πορεύεται προς την Οικονομική και Νομισματική Ενωση με μια πραγματική οικονομία που παρουσιάζει σημαντική απόκλιση από την αντίστοιχη ευρωπαϊκή. Παρά τις εισροές στα δημόσια ταμεία δεκάδων τρισεκατομμυρίων δραχμών από τα κοινοτικά ταμεία (πάνω από 80 τρισ. δρχ.), από δάνεια (υπόλοιπο δημοσίου χρέους πάνω από 45 τρισ. δρχ.) και από φόρους (πάνω από 40 τρισ. δρχ.) από το 1981 ως σήμερα (2000), μόλις την τελευταία στιγμή επιτεύχθηκε κυρίως μόνο ονομαστική σύγκλιση ορισμένων βασικών οικονομικών μεγεθών, που μοιάζουν κουκκίδα στο ευρωπαϊκό οικονομικό σύστημα. Για τα υπόλοιπα, όπως αποδέχεται και η κυβέρνηση, θα χρειαστούν περίπου δέκα χρόνια προσπάθειας με υψηλό ρυθμό ανάπτυξης.

Αλλοι χρωστούν, εμάς βρίζουν!


ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ (6/7/2010)
Γ. Δελαστίκ
Οποιος Ελληνας παρακολουθεί υποτυπωδώς τα στοιχεία που εκδίδουν περιοδικά οι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί για το εξωτερικό χρέος των διαφόρων χωρών, αισθάνεται διαρκώς οργισμένος για την αδικία που διαπράττεται από τους ξένους εναντίον της χώρας μας και του λαού μας. Εμάς χαρακτηρίζουν διαρκώς «τεμπέληδες», που δήθεν ζούμε με δανεικά από το εξωτερικό εις βάρος των υπόλοιπων Ευρωπαίων και κυρίως των Γερμανών, όπως ο χυδαίος Τύπος τους διατείνεται με κάθε ευκαιρία.
Εντελώς διαφορετική κατάσταση όμως αποκαλύπτουν τα στοιχεία π.χ. του ΔΝΤ για το συνολικό εξωτερικό χρέος των χωρών. Πόσα χρωστάει δηλαδή σε ξένους, όχι σε Ελληνες, το ελληνικό δημόσιο, οι ελληνικές τράπεζες, οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα ελληνικά νοικοκυριά - και φυσικά το ίδιο για κάθε χώρα. Πόσα χρωστούν κράτος και ιδιώτες κάθε χώρας σε ξένους. Τα στοιχεία που θα παραθέσουμε προέρχονται από το ΔΝΤ και δημοσιεύθηκαν στη χθεσινή «Ελ Παΐς», γνωστή ισπανική εφημερίδα.

VIDEO: ΣΑΚΟΡΑΦΑ-ΚΑΝΕΛΛΗ