Σάββατο, 2 Ιουλίου 2011

«Μεσοπρόθεσμη» απάτηΠηγή: Ποντίκι
Του Δημήτρη Καζάκη
Θα δοθεί η 5η δόση ή δεν θα δοθεί; Ιδού η απορία! Από την άλλη, ο πρωθυπουργός της χώρας, σε μια παράσταση απί­στευτου κάλλους και γελοιότητας, ανακοίνωσε χρηματοδότηση - μα­μούθ για τη ρύθμιση του κύριου μέ­ρους του δημόσιου χρέους της χώ­ρας. Την ίδια ώρα, ο Ομπάμα φαίνε­ται να πιέζει τη Μέρκελ για την Ελλά­δα, ενώ το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης φαίνε­ται να μην μπορεί να καταλήξει που­θενά.
Οι γερμανικές τράπεζες δηλώνουν έτοιμες να στηρίξουν την Ελλάδα. Οι επικεφαλής 35 ευρωπαϊκών κολοσ­σών, όπως η Siemens, η Τhyssen, η Repsol, η Total κ.ο.κ., ζητούν με δή­λωσή τους να διασωθεί η Ελλάδα. Όλοι φαίνεται να κόπτονται για το τι θα απογίνει η ψωροκώσταινα. Εκδή­λωση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης ή, πολύ απλά, συμφέρον και σκοπιμό­τητα;

«Η Γερμανία ήταν ο μεγαλύτερος παραβάτης χρέους τον 20ό αιώνα»Μια αποκαλυπτική συνέντευξη του Albrecht Ritschl στο Spiegel Online.


ΠΗΓΗ: Δρόμος 
* Μετάφραση: Νίκος Χαλκιάς


Η Γερμανία όπως, αναλύει ο ιστορικός της οικονομίας Albrecht Ritschl σε μια συνέντευξή του στο Spiegel Online, ήταν το κράτος με το μεγαλύτερο χρέος στον αιώνα που μας πέρασε και το κράτος που, για γεωπολιτικούς λόγους ασφαλώς, δέχθηκε την πιο ευνοϊκή μεταχείριση όσον αφορά την εξυπηρέτησή του. Ο Ritschl προειδοποιεί ότι οι Γερμανοί πρέπει να κρατήσουν μια πιο σεμνή στάση, όσον αφορά την ευρωπαϊκή κρίση, διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να ζητηθούν εκ νέου οι οφειλόμενες πολεμικές αποζημιώσεις. Μια «άλλη φωνή» από τη Γερμανία, που προασπίζει εξίσου, αλλά πιο έξυπνα, τα γερμανικά συμφέροντα.

Κύριε Ritschl, η Γερμανία εμφανίζεται σαν παντογνώστης κατά τις συζητήσεις παροχής βοήθειας στην Ελλάδα. Το Βερολίνο είναι αδιάλλακτο και απαιτεί υπακοή από την πολιτική ηγεσία της Αθήνας. Πώς μπορεί να δικαιολογηθεί αυτή η συμπεριφορά;
Δεν υπάρχει καμία βάση γι’ αυτήν.

Εργαζόμενοι στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα: ΔΕΥΤΕΡΑ 4 Ιούλη στις 9.30 π.μ. έξω από το ΠΟΡΤΟ ΡΙΟ


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ και ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ
ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΜΥΝΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ (Ε.Β.Ο.–ΠΥΡ.ΚΑΛ.)–ΑΙΓΙΟΥ
Έδρα: Αίγιο, Γέφυρα Μεγανίτη Τηλ 2691069510 Τηλ Fax 2691060960
Αίγιο, 1/7/2011
Αρ.πρωτ. 386

Η ΜΑΧΗ ΠΟΥ ΔΩΣΑΜΕ ΔΕΝ ΠΗΓΕ ΧΑΜΕΝΗ
Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ

Εμείς περπατάμε με το κεφάλι ψηλά.
Αυτοί που πρέπει να κρυφτούν είναι η χούντα που έπνιξε στα χημικά και την τρομοκρατία τη μεγαλειώδη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, είναι η κυβέρνηση του Παπανδρέου, το υπουργείο Άμυνας, ο χωριανός μας!!! υφυπουργός Κώστας Σπηλιόπουλος και όλοι οι ‘‘εξ Αχαΐας ορμώμενοι’’ βουλευτές και Υπουργοί!!! που ψήφισαν στο μεσοπρόθεσμο και στον εφαρμοστικό νόμο το κλείσιμο των ΕΑΣ (ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ) που σημαίνει:

Μπορεί να ανατραπεί η κυβέρνηση μαζί με το μεσοπρόθεσμό της;


του Π. Μαυροειδή

Η ιστορική στιγμή δεν απαιτεί μόνο συνθήματα προπαγάνδας και δυναμικές διαδηλώσεις. Υπάρχει η ανάγκη της σαφούς πολιτικής εκτίμησης της διάταξης των κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών και δυνάμεων, και της κατεύθυνσης που αυτοί εξελίσσονται.
Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή υπάρχουν όλα τα στοιχεία μιας πολιτικής κρίσης που θέτουν το ερώτημα της ανατροπής της χούντας κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ  σε άμεσο καθήκον και με ρεαλιστικούς όρους.
Αυτό δεν προκύπτει μόνο από την εκπληκτική μαζικότητα, την επιμονή και την αποφασιστικότητα των δεκάδων χιλιάδων που μαζεύονται στο Σύνταγμα μέρες τώρα και στις άλλες πλατείες.
Ο ‘’αχταρμάς’’ για τον οποίο πολλοί μιλούν ότι υπάρχει εκεί, υποδηλώνει κάτι πάρα πολύ σημαντικό: Άνθρωποι από μια ευρύτατη κοινωνική διαστρωμάτωση, αλλά και με πολυποίκιλες πολιτικές και ιδεολογικές αντιλήψεις, αποδοκιμάζουν αποφασιστικά το κοστούμι που φορά στην κοινωνία και στις επόμενες γενιές η ΕΕ δια της κυβέρνησης Παπανδρέου στην επιχείρηση σωτηρίας του ευρώ και των δανειστών.

Σοκ από το Forbes: Η λιτότητα εφαρμόζεται γιατί η οικονομική ελίτ της Ελλάδας, δεν πρόλαβε ακόμη να βγάλει όλα τα λεφτά της στο εξωτερικό!


S.A.-Forbes
http://blogs.forbes.com/louiswoodhill/2011/06/29/our-big-fat-greek-bankrupcty/

(via kourdisto portokali, και http://www.antinews.gr/2011/06/30/109788/#more-109788 )

Και το Forbes στην “γραμμή” Σαμαρά: Δεν χρειάζεται λιτότητα, αλλά ανάπτυξη, για να σωθεί η Ελλάδα.
Ο κοινωνικός ιστός της Ελλάδας θα διαλυθεί πριν το ΑΕΠ μειωθεί στο 88.5% των επιπέδων του 2009.
Ο απλός κόσμος δεν πρόκειται να δεχθεί τόση οικονομική ζημιά.
Αν ο Παπανδρέου συνεχίσει αυτή τη πολιτική καμικάζε, εστιάζοντας στη λιτότητα, σύντομα θα απομακρυνθεί.
Η λιτότητα εφαρμόζεται επειδή οι οικονομικές ελίτ της χώρας δεν πρόλαβαν ακόμη να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό.
 Τι κάνεις όταν η οικονομία σου βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και το έδαφος πλησιάζει απειλητικά; Αν είσαι η Ελλάδα, ενισχύεις την λιτότητα, ώστε η πτώση σου να είναι ακόμη πιο θεαματική!
Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει τη λιτότητα, επιδιώκονταν να κατευνάσει τους δανειστές της, και να εισπράξει κάποια ακόμη δισεκατομμύρια βοήθειας, ώστε να τα χώσει στον καυστήρα (χρημάτων) του ελληνικού δημοσίου. Δεν έχει όμως καμιά σημασία. Η οικονομία της συρρικνώνεται τόσο ραγδαία, που οι οικονομικές ενισχύσεις της Ελλάδας δεν παίζουν κανέναν ρόλο.

Η κίνηση αγοράζει χρόνο για την Ελλάδα, αλλά το αυξανόμενο χρέος καραδοκεί

[BRUSSELS]

Greece is saved! But for how long? This week's votes in Parliament will allow euro-zone ministers, meeting on Sunday in Brussels, to discuss a new bailout for Greece, to pay out a slug of new money from last year's rescue and avoid an immediate payments crisis.
But every three months from now on risks a replay of a nail-biting drama.
Releasing more bailout funds will require the International Monetary Fund and European institutions to vouchsafe that Greece has not fallen short of its privatization and austerity pledges and the IMF will have to maintain that Greece's mountainous debt burden is sustainable. Even European optimists are not pretending that the deal has done much more than buy time.

The usual wisdom has been that there's a virtue in buying time. The longer the delay before the country's debts are fundamentally restructured, the more time banks and other financial institutions have to strengthen their balance sheets against losses, and the less the wider fallout.

ΟΗΕ: Απειλούν τα ανθρώπινα δικαιώματα τα ελληνικά μέτρα λιτότητας


ΠΗΓΗ: xrimanews.gr
Ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ για το εξωτερικό χρέος και τα ανθρώπινα δικαιώματα Σέφας Λουμίνα, προειδοποίησε σήμερα ότι η εφαρμογή πρόσθετων μέτρων λιτότητας και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προτάθηκαν από την τρόικα (ΔΝΤ, ΕΕ, και ΕΚΤ) για την επίλυση της κρίσης χρέους της Ελλάδος, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη σοβαρή παραβίαση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού.   (Σημ. Cynical: "Σχέδιο σύμβασης για την ευθύνη των κρατών από παράνομες πράξεις, που έγινε δεκτό από τη Γεν. Συνέλευση του ΟΗΕ στις 12/12/2001, άρθρο 25 παρ. 1, σύμφωνα με το οποίο τα κράτη μπορούν να επικαλεστούν κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και να ζητήσουν παύση πληρωμών..." Άρθρο Γ. Κατρούγκαλου)

«Η εφαρμογή του δεύτερου πακέτου μέτρων λιτότητας και των διαρθρωτικών αλλαγών που περιλαμβάνουν μαζικές ιδιωτικοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων και περιουσιακών στοιχείων, είναι πιθανό να έχει σοβαρές επιπτώσεις σε βασικές κοινωνικές υπηρεσίες και συνεπώς στην απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον Ελληνικό λαό και ειδικότερα από τα πιο ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού, όπως οι φτωχοί, οι ηλικιωμένοι, οι άνεργοι και τα άτομα με αναπηρία» είπε ο κ. Λουμίνα.

Η Γερμανία θα βγει χαμένη από το ελληνικό δράμα

 
H υπερψήφιση του νέου ευρωπαϊκού σχεδίου από το ελληνικό Κοινοβούλιο μπορεί να έδωσε χαρά και λίγο ακόμη χρόνο στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά σίγουρα θα ανεβάσει το τελικό κόστος της κρίσης και όχι μόνο για τη Γερμανία. Κάποιοι θυμούνται ότι πριν από 20 χρόνια ο Νίκολας Ρίντλεϊ υποχρεώθηκε να παραιτηθεί από την  βρετανική κυβέρνηση επειδή δήλωσε πως η οικονομική και νομισματική ένωση ήταν μια ‘γερμανική κομπίνα’. Η δήλωσή του αδικούσε τη Γερμανία, πλην όμως ακόμη και σήμερα όλοι συμφωνούν πως η Γερμανία είναι η μεγάλη ωφελημένη του ευρώ. Αυτό ήταν εν μέρει αληθές μέχρι στιγμής, αλλά από εδώ και πέρα θα πάψει να είναι.

Χωρίς έλεγχο της Βουλής οι ιδιωτικοποιήσεις!

vouli_2.12.08Πηγή: Sofokleous 10
Με μια κίνηση-έκπληξη, λίγο πριν ψηφισθεί χθες το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, η κυβέρνηση εξαφάνισε κάθε δυνατότητα πολιτικού ελέγχου στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, μετά τις έντονες πιέσεις της τρόικας στο παρασκήνιο, η οποία ζητούσε να μπει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων σε “fast track” και να εξαλειφθούν οι «κίνδυνοι» πολιτικών επιπλοκών στη διαδικασία.
Το θέμα του πολιτικού ελέγχου της διαδικασίας αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας προκαλεί εδώ και μήνες έντονες συζητήσεις, όχι μόνο στη Βουλή μεταξύ των κομμάτων, αλλά και μεταξύ τρόικας και υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και ελληνικής κυβέρνησης.

BLACKROCK, Ζ. ΝΤ' ΕΣΤΕΝ: ΤΡΕΛΟ ΚΑΙ ΑΔΙΚΟ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΥΠΕΡΟΓΚΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ!ΠΗΓΗ: ΙΣΚΡΑ

Η Ίσκρα έχει πολλάκις εξηγήσει ότι μέσα στο υφιστάμενο νεοφιλελεύθερο και μονεταριστικό πλαίσιο της ευρωζώνης είναι, επί της ουσίας,αδύνατη η όποια λύση στην κρίση χρέους που ταλανίζει τόσο τη χώρα μας όσο και άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, και δη της περιφέρειας αυτής.
Παράλληλα, έχει επισημάνει εξίσου πολλές φορές, πως πρόκειται για ένα άδικο χρέος το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί και δεν πρέπει να αναγνωριστεί ως χρέος του ελληνικού λαού. Οι απόπειρες των ευρωπαϊκών ελίτ να «εξυγιάνουν» τα ελληνικά δημοσιονομικά πέφτουν διαρκώς, κάτι που είναι αναπόφευκτο, στο κενό, ενώ την ίδια ώρα οι μνημονιακές πολιτικές που ακολουθούνται αφενός αδυνατούν να αντιμετωπίσουν το τεράστιο ελληνικό χρέος, αφετέρου ωθούν σε σημεία εξαθλίωσηςτον ελληνικό λαό, σε μια ατέρμονη διαδικασία που είναι ταξικά και κοινωνικά άδικη και αναποτελεσματική.