Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Προϋπολογισμός 2012: Μνημονιακών περικοπών συνέχεια στην Υγεία – Πρόνοια


ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ
Του Φώτη Χρυσικου*

Η βαθιά αντικοινωνική πολιτική που εφαρμόζεται με υπερβάλλοντα ζήλο από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αποτυπώνεται και στον προϋπολογισμό για το 2012. Επισφραγίζει ουσιαστικά μια πορεία ραγδαίας απόσυρσης του κράτους από τη βασική υποχρέωση χρηματοδότησης ενός δημόσιου συστήματος υγείας και κοινωνικής φροντίδας, μεταθέτοντας το βάρος στις πλάτες ή, καλύτερα, στις τσέπες του ελληνικού λαού.
Στον νέο προϋπολογισμό υπό τον ψευδεπίγραφο τίτλο «κοινωνικός προϋπολογισμός» συνθλίβεται κάθε έννοια παροχής δημόσιων, δωρεάν και ποιοτικών υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας στους πολίτες.

Τα «έψαλαν» σε Έλληνες βουλευτές στο Βερολίνο

Δελτίο Κρίσης 02.12.11


Πηγή: protagon.gr
του Γ. Βαρουφάκη

Το σημερινό Δελτίο σας έρχεται εν μέσω συζητήσεων στις Βρυξέλλες (και συγκεκριμένα στην Ευρωβουλή, με λογιών-λογιών αξιωματούχους,  ευρωβουλευτές κλπ) και στο Cambridge (στο πλαίσιο ομιλιών και συναντήσεων με ανησυχούντες Άγγλους).

1. Η συντονισμένη κίνηση των έξι κεντρικών τραπεζών

Πριν δυο μέρες, το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα παραλίγο να μην μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του σε δολάρια. Γιατί; Επειδή οι αμερικανικές  τράπεζες σταμάτησαν να τις δανείζουν και οι ίδιες δεν έχουν αρκετό συνάλλαγμα (σε δολάρια, γιεν κλπ) για να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει σε δολάρια. Σε συνδυασμό με το γενικότερο κλίμα απόγνωσης, στο οποίο συνέβαλε τα μέγιστα το πιστοποιητικό θανάτου της Συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου (βλ. παρακάτω), με μια σειρά από εκδόσεις ομολόγων (Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας) να έχουν δρομολογηθεί για το περασμένο 24ωρο (που προδιαγράφονταν καταστροφικές για την ευρωζώνη και την ψυχολογία των επενδυτών στην αγορά ομολόγων γενικότερα), κάτι έπρεπε να γίνει. Εν ανυπαρξία σοβαρών πολιτικών, έδρασαν οι Κεντρικοί Τραπεζίτες. Και πολύ καλά έκαναν.

Τα αποσιωπητικά του κ. Παγκάλου



Πηγή: Καθημερινή 2/12/2011

Tου Παντελη Μπουκαλα

Δηλαδή τι; Να επιστρατεύσουμε τώρα όλο τον κομφορμισμό, όλες τις συμβάσεις, κι από πάνω όλη μας την ψυχραιμία, για να απαντήσουμε στα σοβαρά στον κ. Πάγκαλο, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, αν δεν απατώμαι; Και εκεί που η αυτού εξοχότης εξαπολύει στα γαλλικά, «ολογράφως» και ανενδοιάστως, τους χαρακτηρισμούς του κατά των Ελλήνων, να τον λογοκρίνουμε εμείς οι ανθυποουτιδανοί και να βάλουμε αποσιωπητικά, για να μην προκληθεί η δημοσία αιδώς; ΄Η να δώσουμε βάση σε όσα λέει κάθε φορά, σαν μπαλωματής αμπάλωτων, ότι δηλαδή παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις του, ότι άλλα ήθελε να πει, άλλα ξέφυγαν όμως από την αυτολατρευόμενη γλώσσα του; Το φιλμάκι ωστόσο κυκλοφορεί ήδη στο Διαδίκτυο.

Με ευρώ χάνουμε, με... δολάριο κερδίζουν



Του Σταύρου Χριστακόπουλου
Η δεύτερη ανάγνωση των νομοσχεδίων στη Βουλή είναι μια περιττή διαδικασία, χάσιμο χρόνου που δεν διευκολύνει τις ταχύτατες νομοθετικές διαδικασίες που πρέπει να φέρει εις πέρας η κυβέρνηση Παπαδήμου. Έτσι η κυβερνητική επιτροπή θα «προτείνει» να καταργηθεί αυτή η διαδικασία. Και οι βουλευτές; Ποιος τους υπολογίζει! Έτσι κι αλλιώς μήπως διάβαζαν τι ψήφιζαν; Ούτε καν το μνημόνιο, όπως λένε κάποιοι από αυτούς. Ή μήπως έφερναν αντιρρήσεις;
Αφού λοιπόν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψήφιζαν τα πάντα, έστω και με πόνο ψυχής, για τη σωτηρία της πατρίδας, τώρα θα κολλήσουμε, που έχουμε 250 στη χειρότερη; Και η Βουλή; Ποια Βουλή! Και τι τον νοιάζει η Βουλή τον Παπαδήμο; Μήπως εξελέγη από την κάλπη; Ή μήπως μάθαμε ποιος τον έφερε στην Αθήνα για να γίνει πρωθυπουργός; Διότι αυτό κανείς μέχρι σήμερα δεν το παραδέχτηκε.

Το δολάριο ως "εθνικό" νόμισμα της Ελλάδας



ΠΗΓΗ: xrimaNews.gr

Σχέδιο υιοθέτησης του δολαρίου ως εθνικού νομίσματος της Ελλάδας, έχουν στο συρτάρι τους οι ΗΠΑ, με στόχο την ευθεία αντικατάσταση του ευρώ, σε περίπτωση εξόδου από την ευρωζώνη. Όπως αποκαλύπτει το περιοδικό "Επίκαιρα", οι Αμερικανοί βλέποντας ότι η στάση της Γερμανίας οξύνει τον ευρωσκεπτικισμό και οδηγεί σε φαύλο κύκλο είναι έτοιμοι να προωθήσουν περαιτέρω την διείσδυσή τους στην Ευρώπη. Έτσι, σύμφωνα με το περιοδικό, ομάδα εργασίας του Τμήματος Νομισματικής Πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών (FED) έχει επεξεργαστεί σχέδιο 74.000 λέξεων που προβλέπει την αντικατάσταση του ευρώ από το δολάριο ως εθνικού νομίσματος στα κράτη που τυχόν βρεθούν εκτός. 

Πώς θα φαγωθούν τα 8 δισ. ευρώ της έκτης δόσης



ΠΗΓΗ: euro2day
της  Έλενας Λάσκαρη

«Φαγωμένα» πριν καλά-καλά έρθουν είναι τα 8 δισ. ευρώ της έκτης δόσης, τα οποία αναμένεται να εισπραχθούν στα μέσα Δεκεμβρίου, εξανεμίζοντας τις όποιες ελπίδες της αγοράς για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Με δεδομένο ότι τα επόμενα λεφτά θα έρθουν -καλώς εχόντων των πραγμάτων- τον ερχόμενο Μάρτιο, όταν το ελληνικό δημόσιο θα είναι αντιμέτωπο με λήξεις ομολόγων ύψους 14,5 δισ. ευρώ, τα 8 δισ. ευρώ της έκτης δόσης θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των πλέον ανελαστικών αναγκών. Το αποτέλεσμα είναι οι συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου να κλείσουν το 2011 σε επίπεδα υψηλότερα των 7 δισ. ευρώ, στερώντας πολύτιμη ρευστότητα από την αγορά.

Ιστορίες Τραπεζικής Τρέλλας : Η Απάτη των CDS.



Toυ Κ. Τόμπρα

Έστω ότι η Τράπεζα Α έχει το 2009 μια μαύρη τρύπα 1 ΔΙΣ από επισφάλειες δανείων, αλόγιστη πολιτική μερισμάτων στους μετόχους, εξωπραγματικά μπόνους στα στελέχη της και από την υπεξαίρεση καταθέσεων από τους μεγαλομετόχους της.
Και έστω ότι η Τράπεζα Β έχει και αυτή μια μαύρη τρύπα παρόμοιου μεγέθους το 2009 και για τους ίδιους ανωτέρω λόγους.
Αυτή είναι σήμερα η καθημερινότητα του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος και η πραγματική αιτία της κρίσης.
Πως μπορούν να τακτοποιηθούν οι ισολογισμοί τους και να αποφευχθεί ο πανικός στην αγορά ?
Λεφτά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ αφού η ΕΚΤ δεν τυπώνει χρήμα όπως η FED και το όριο των εγγυήσεων, των τιτλοποιήσεων και του περαιτέρω δανεισμού έχουν εξαντληθεί.