Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

«Οχι» στα διόδια και με εξώδικα στα υπουργεία

Δυναμώνει το κίνημα πολιτών ενάντια στην καταβολή διοδίων στους αυτοκινητόδρομους της χώρας.

Οι κάτοικοι της βορειοανατολικής Αττικής, ειδικότερα, αποφάσισαν να κινηθούν νομικά (αποστέλλοντας εξώδικα) ενάντια στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, το οποίο, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν, προσπάθησε να προστατεύσει τα συμφέροντα της εταιρείας «Νέα Οδός». Η κίνηση πολιτών της περιοχής μάλιστα προτρέπει τους οδηγούς που χρησιμοποιούν τους εθνικούς δρόμους να μην πληρώνουν διόδια, αφού η ελεύθερη διέλευση δεν αποτελεί ποινικό αδίκημα και τυχόν κυρώσεις (πρόστιμα κ.λπ.) δεν έχουν επιβληθεί έως σήμερα. 

Τα παραπάνω τονίστηκαν σε συνέντευξη Τύπου της συντονιστικής επιτροπής φορέων και κατοίκων ΒΑ Αττικής σε αίθουσα της ΕΣΗΕΑ χθες το πρωί. «Νιώθουμε πως έχει χτιστεί ένας φράχτης έξω από τα σπίτια μας», ανέφερε ο πρόεδρος της Μαλακάσας Κώστας Λίτσας. «Οχι μόνο τα επιβατικά αυτοκίνητα, αλλά και τα απορριμματοφόρα των δήμων καταβάλλουν το χαράτσι των διοδίων καθημερινά», συμπλήρωσε. Ο πολιτικός μηχανικός και μέλος της κίνησης, Χρήστος Παναγής, έκανε λόγο για «τρελό πάρτι εκατομμυρίων» που έχει στηθεί στις εθνικές οδούς, αποκαλύπτοντας πως μια οικογένεια που κατοικεί στην περιοχή και χρησιμοποιεί δύο Ι.Χ., καταβάλλει περίπου 2.500 ευρώ τον χρόνο, όταν η εταιρεία, όπως αναφέρθηκε, εισπράττει από τον σταθμό Αφιδνών σχεδόν 300.000 ευρώ ημερησίως από τα 40.000 οχήματα που διέρχονται από το σημείο. 

Η δημοσιογραφία της φέτας


Πηγή: ΑΝemos
22 Ιουλίου 2010

Πριν λίγες ημέρες δημοσιεύτηκε αυτό το άρθρο: Εδώ είναι Ελλάδα...

Τι έλεγε;
Πως η ΑΤΕ έχει αγοράσει μεταξύ άλλων ζημιογόνων επιχειρήσεων και την "Δωδώνη" και οτι εξ' αυτής "μπαίνει μέσα", θέλοντας να στηρίξει έτσι την άποψη πως "τι δημόσιο τραπεζικό πυλώνα μας λέτε όταν γίνονται τέτοια αισχρά πράματα".

Γράφει ο συντάκτης:


ΕΧΟΥΜΕ, ΔΗΛΑΔΗ, μια έξοχη περίπτωση «δημόσιου τραπεζικού πυλώνα» με όλη τη φαυλότητα που η έννοια του «δημόσιου» περιέχει στην Ελλάδα: οι δραστηριότητες ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος εξυπηρετούν τη σκοπιμότητα της εκάστοτε κυβέρνησης, όταν δεν τελούν υπό τη διαμεσολάβηση ακόμη και των τοπικών βουλευτών.


ΑΛΛΑ Η ΦΑΥΛΟΤΗΤΑ δεν εξαντλείται εκεί. Εχει και συνέχεια. Διότι οι ίδιοι που απαξιώνουν την τράπεζα με όλα αυτά τα τερτίπια, έρχονται μετά να μιλήσουν για «ευτελές τίμημα» όταν πρόκειται να πουληθεί.




Οι γειτονιές κόντρα στην κρίση

Αποφάσισαν να μην παραμείνουν με τα χέρια σταυρωμένα απέναντι στην πρωτόγνωρη οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα και την κοινωνική εξαθλίωση, στην οποία οδηγούν τα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης.

Δηλώνουν έτοιμοι να αγωνιστούν, ξεκινώντας την κοινωνική τους αντίσταση από τις ίδιες της γειτονιές τους. Ο λόγος για κατοίκους της Αθήνας και της επαρχίας που τον τελευταίο καιρό όλο και πιο συχνά οργανώνονται σε αυθόρμητες Πρωτοβουλίες Πολιτών.
Με αφορμή την κρίση οι Ελληνες ανακαλύπτουν ξανά τη γειτονιά τους και τα αισθήματα απέναντι στους ανθρώπους της διπλανής πόρτας, που έμοιαζαν τα τελευταία χρόνια ξεχασμένα. Οι κάτοικοι των γειτονιών της Αθήνας αποφασίζουν να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους και να υπερασπιστούν τις κοινωνικές τους κατακτήσεις με όπλο την κοινωνική αλληλεγγύη.
Πρωτοπόρος υπήρξε η γειτονιά του Νέου Κόσμου στην Αθήνα, ακολούθησαν Θησείο και Πετράλωνα, ενώ σήμερα είναι δεκάδες οι Πρωτοβουλίες Πολιτών ενάντια στην κρίση και καλύπτουν γεωγραφικά τις περισσότερες περιοχές της Αττικής. Ετσι από τον Κορυδαλλό ώς το Χαλάνδρι, από τον Αλιμο ώς τον Καρέα, από τα Εξάρχεια ώς του Παπάγου, κάτοικοι όλων των ηλικιών και πολιτικών πεποιθήσεων συναντιούνται, συζητάνε μαζί, εκφράζουν απόψεις και προβληματισμούς και προτείνουν κοινές δράσεις στις γειτονιές τους. Οι συνελεύσεις, συνήθως, ολοκληρώνονται με στιγμές χαλάρωσης, αφού αυτοσχέδια τσιμπούσια οργανώνονται από τους κατοίκους με ρεφενέ.

Πού οδηγεί την ΕΕ το Βερολίνο;


Πηγή: ΕΘΝΟΣ
του Γ. Δελαστίκ
Δραματικές είναι οι αλλαγές που συντελούνται στη φύση και στον χαρακτήρα της ΕΕ τους τελευταίους μήνες. Με αιτία αλλά και πρόσχημα την οικονομική κρίση προωθούνται με ταχύτατους ρυθμούς βαθύτατες αλλαγές χωρίς καμία σοβαρή συζήτηση και χωρίς την παραμικρή συμμετοχή των Ευρωπαίων πολιτών προς τους οποίους οι ηγέτες τους επιδεικνύουν πρωτοφανή αλλά και επιδεικτικά εμφανή περιφρόνηση. Το ερώτημα «προς τα πού βαδίζει η ΕΕ;» αποκτά επείγοντα χαρακτήρα, καθώς οι αλλαγές που προωθούνται ντε φάκτο και εκβιαστικά, συνεχώς με πρωτοβουλία και ασφυκτική πίεση του Βερολίνου, αλλοιώνουν θεαματικά το οικοδόμημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Η Γερμανία και η Γαλλία απηύθυναν προχθές κοινό έγγραφο στον μόνιμο πρόεδρο του συμβουλίου της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπέι με προτάσεις για την περαιτέρω αυστηροποίηση του συμφώνου σταθερότητας. Οι θέσεις του Βερολίνου και του Παρισιού είναι κυριολεκτικά απαράδεκτες.

Συνήθεις άνθρωποι και πυραμιδωτές παγίδες


Πηγή: Καθημερινή
Tου Παντελη Μπουκαλα


Αν είναι στα τριάντα του ή στα σαράντα, δεν είναι εύκολο να το συμπεράνεις· και τρία χρόνια, αν είναι βαριά, μετρούν για δέκα, έτσι όπως σκάβουν τη μορφή. Αδυνατισμένος, βασανισμένο πρόσωπο, σκυμμένο βλέμμα. Στέκεται στην είσοδο του σταθμού του μετρό· πιο κάτω, στις αποβάθρες, δεν επιτρέπονται τέτοια πράγματα, το επιβεβλημένο λούστρο δεν τα συγχωρεί. Κρατάει μια πρόχειρη πινακιδούλα, ένα κομμάτι από χαρτόκουτο: «Είμαι άνεργος και άστεγος. Χρειάζομαι τη βοήθειά σας». Κεφαλαιογράμματη η έκκλησή του, μήπως και τυπωθεί βαθύτερα στο βλέμμα των βιαστικών περαστικών. Ενστικτώδης η σκέψη την πρώτη φορά που τον βλέπεις, αλλά και κάπως αυτοπροστατευτική είναι η αλήθεια: «Μπα, τίποτα κακό δεν του συνέβη. Απλώς επαιτεί, αν δεν είναι και τεμπέλης».