Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ



ΠΗΓΗ: Sofokleous 10
του Β. Βιλιάρδου

Βιώνουμε έναν παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο, με υπαίτιο τις χρηματοπιστωτικές αγορές, οι οποίες επιδιώκουν, μαζί με το Καρτέλ, την απολυταρχική εγκατάσταση τους στην παγκόσμια διακυβέρνηση, με την πλήρη ιδιωτικοποίηση της εξουσίας

Στις σκανδιναβικές χώρες, τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Γαλλία, προτιμήθηκε μετά τα μέσα του 20ου αιώνα ένα διαφορετικό οικονομικό «μίγμα». Το όραμα που αντιπροσώπευε θα μπορούσε ίσως να συνοψισθεί στην αντίληψη ότι, ο καπιταλισμός είναι το μοναδικό διαθέσιμο σύστημα που μπορεί να λειτουργήσει -  αλλά δεν μπορεί να λειτουργήσει ικανοποιητικά, χωρίς την ισχυρή παρουσία της κυβέρνησης(R.Heilbroner).      

Η Συνέχεια ΕΔΩ.

Κανόνες και εξαιρέσεις στο ελληνικό πανεπιστήμιο

Τα βαρομετρικά της οικονομικής κρίσης από τη μια και η εορταστική ατμόσφαιρα από την άλλη αναδεύονται περίεργα.
Χαρμολύπη; Ανάλογη σύνθεση συναισθημάτων βιώνει εν τω μεταξύ από μέρες όποιος παρακολουθεί τα πράγματα του ελληνικού πανεπιστημίου.
Από τη μια, κλίμα ζοφερό: η φθορά και οι ελλείψεις της υποδομής, οι διδάσκοντες που αλληθωρίζουν προς τα κερδοφόρα της αγοράς και οι έξωθεν κατηγορίες βυθίζουν βαθύτερα στην κατάθλιψη της οικονομικής κρίσης.
Από την άλλη, ικανοποίηση φωτίζει τα πρόσωπα φοιτητών που επιτυγχάνουν σε εισαγωγικές εξετάσεις, ολοκληρώνουν τις σπουδές τους και συνεχίζουν μεταπτυχιακά εδώ ή αλλού, διακρινόμενοι και παραγωγικοί. Διάχυτη είναι η εικόνα της χαράς την ώρα της ορκωμοσίας. Στις μεγάλες σχολές κατά την τελετή συρρέουν οι πολυάριθμοι νέοι πτυχιούχοι με τους γονείς τους. Χαμογελαστοί και υπερήφανοι. Ολοι γνωρίζουν ότι η ανεργία παραμονεύει, αλλά αφήνουν για λίγο το βάρος στην άκρη ανακεφαλαιώνοντας κόπους και προσπάθειες.

Τι λέει ο Γάλλος...


Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
του Γ. Πρετεντέρη


ΣΗΜΕΡΑ, ΗΜΕΡΑ ψήφισης του προϋπολογισµού, θα προτιµήσω να παραχωρήσω λίγο από τον χώρο µου στον Φιλίπ Ασκεναζί, οικονοµολόγο, διευθυντή ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Επιστηµονικής Ερευνας της Γαλλίας και βασικό οικονοµικό αρθρογράφο της «Le Monde» – µε άλλα λόγια σε κάποιον που δεν είναι ούτε καµία δεξιάντζα του Σαµαρά, ούτε κανένας ψηφοφόρος του Τσίπρα... 

ΣΤΙΣ 14 ∆εκεµβρίου, στο κύριο άρθρο του στο οικονοµικό ένθετο της εφηµερίδας και υπό τον τίτλο «Το Χρέος εναντίον της ∆ηµοκρατίας», ο Ασκεναζί υποστηρίζει ότι όλο και περισσότερο, σε όλους τους διεθνείς και εθνικούς οικονοµικούς οργανισµούς, χρησιµοποιείται για την κρίση που ζούµε ο όρος «window of opportunity» – σε ελεύθερη απόδοση: «παράθυρο στην ευκαιρία»... 

Του κουφού την πόρτα... σπάστε την



Ημερομηνία δημοσίευσης: 21/12/2010
ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ
Του Θανάση Καρτερού
Επιτύχαμε έναν άθλο και γράφετε ιστορία, είπε μεταξύ άλλων στους βουλευτές του ο Γιώργος Παπανδρέου. Για να τονώσει το ηθικό τους, γιατί άρχισε να τους τρομάζει κι αυτούς του έρμους το αίμα των αθώων και των ίδιων τους των δεσμεύσεων στα χέρια τους. Και για να υπογραμμίσει πώς γράφεται η ιστορία και πώς επιτυγχάνεται ο άθλος δεν άφησε κανέναν να μιλήσει. Όταν είμαστε σε πόλεμο -κι αυτό επίσης δικό του είναι- τότε πυροβολούμε, δεν μιλάμε... If it is to shoot, shoot, don't talk, που έλεγε κι ο Ίστγουντ σε ένα σπαγγέτι γουέστερν.

Τρόικα στην εκπαίδευση προβλέπει το Μνημόνιο


Ημερομηνία δημοσίευσης: 21/12/2010
Ειδική "τρόικα" για την εκπαίδευση, με αποστολή τη δραστική περικοπή της κρατικής επιδότησης, συγκροτεί η ελληνική κυβέρνηση κατ' εντολή του ΔΝΤ. Σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο (σελ. 43), η κυβέρνηση υποχρεούται να συστήσει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου "ανεξάρτητη ειδική ομάδα εκπαιδευτικής πολιτικής με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση) και την αποτελεσματικότερη χρήση πόρων"!

Οι μίζες της νέας γενιάς



thumb
Γράφει η Κουκίδα
Πάει ο παλιός ο χρόνος, πάει και ο παλιός ο τρόπος που τρωγόντουσαν οι μίζες σε αυτή τη χώρα. Μεγαλοεργολάβοι, μεγαλοβιομήχανοι, εφοπλιστές και μεγαλοεκδότες έφαγαν ό,τι έφαγαν και τώρα πρέπει να ζήσουν με ό,τι μάζεψαν (μην ανησυχείτε είναι εξασφαλισμένοι για 10 γενιές).
Το κράτος πτώχευσε και δεν έχει άλλα. Άλλωστε είμαστε ένα βήμα πριν την επίσημη αναδιάρθρωση του χρέους και όπως είπε και ο υπουργός οικονομικών, «κόβουμε από παντού, ακόμα και από τα αναγκαία». Ε, αφού είμαστε στο χείλος της καταστροφής, τουλάχιστο γλιτώσαμε από τους μιζαδόρους. Λάθος. Η μίζα στην Ελλάδα ζει και βασιλεύει, απλά διοχετεύεται με μεθόδους new age και σε καρτέλ new age. Σε μια νέα κάστα διαπλεκόμενων, που αναδύθηκε  μέσα από την κρίση.

Διπλωματικό μίνι φιάσκο με την επιμήκυνση!



Πηγή: Sofokleous 10
Την αρχική βεβαιότητα που μετέδιδε η κυβέρνηση, ότι η επιμήκυνση του δανείου των 110 δις. ευρώ ήταν σίγουρο πως θα εγκρινόταν μέσα στον Ιανουάριο, εξανέμισε το διπλωματικό μίνι φιάσκο για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης εβδομάδας: η καγκελάριος Μέρκελ, που είδαμε σε τηλεοπτικά πλάνα να συνομιλεί με τον Πρωθυπουργό κατ’ ιδίαν πριν αρχίσει η Σύνοδος την Πέμπτη, επέμεινε μέχρι τέλους στη σκληρή στάση της, αφήνοντας για αργότερα τις αποφάσεις.
Μιλώντας χθες στο υπουργικό συμβούλιο, ο Πρωθυπουργός προσπάθησε να «χρυσώσει το χάπι», δηλώνοντας στους παριστάμενους υπουργούς τη βεβαιότητά του, ότι τον Φεβρουάριο, πριν εγκριθεί η εκταμίευση της τέταρτης δόσης του δανείου, θα «ανάψει πράσινο» και για την επιμήκυνση.