Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

VIDEO: Ο Γ. Μηλιός για την Οικονομική Κρίση

ΠΗΓΗ: Ενωση Οπαδών ΣΥΡΙΖΑ (Αναδημοσιεύσεις)

Παρουσιάζουμε την εισήγηση του Γιάννη Μηλιού στην συζήτηση που οργάνωσε το το "Δίκτυο Ανέντακτων Σύριζα Αιγάλεω" την Τετάρτη 28 Απριλίου με ομιλητές τους Αλέκο Αλαβάνο και Γιάννη Μηλιό:






ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΒΟΜΒΑ ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ: Η επίθεση των κερδοσκόπων




Βασίλης Βιλιάρδος (copyright)
Αθήνα, 28. Απριλίου 2010
Πηγή: CASSS


ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΒΟΜΒΑ ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ: Η επίθεση των κερδοσκόπων στο «σύστημα», η τεράστια απειλή που «ελλοχεύει» για τον πλανήτη, καθώς επίσης η πιθανότητα να εξέλθει η χώρα μας από τη μεγαλύτερη κρίση της Ιστορίας της, χωρίς να υποχρεωθεί σε συμβιβασμό

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει (άρθρο μας: Η ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ: Η αναμενόμενη δημοσιονομική κρίση πλήττει πρώτα τη χώρα μας, καθιστώντας την ανυπεράσπιστο στόχο των κερδοσκόπων και ωρολογιακή βόμβα μεγάλης ισχύος στα θεμέλια της Ευρωζώνης.  12/12/2009), η επίθεση των κερδοσκόπων εναντίον μίας χώρας της Ευρωζώνης, δεν είναι δυνατόν να κατευθυνθεί στο (κοινό) νόμισμα της – πόσο μάλλον όταν τα «αντίπαλα» νομίσματα, κυρίως το δολάριο, είναι πολύ πιο ασθενή από το Ευρώ. Είναι δυνατόν όμως να «επικεντρωθεί» στα κρατικά ομόλογα της, με τα οποία χρηματοδοτείται το δημόσιο χρέος της.

Ή καλύτερη στρατηγική για την επιτυχή «εκτέλεση» ενός τέτοιου «σχεδίου» είναι αναμφίβολα εκείνη, στην οποία προηγείται (ένα μικρό χρονικό διάστημα πριν από το καθορισμένο «σημείο μηδέν», την τελική επίθεση δηλαδή), η «αξιολόγηση» της χώρας-στόχου από κάποια «επίσημη» εταιρεία του χώρου – ενδεχομένως, εφ’ όσον κριθεί απαραίτητο, από περισσότερες. Η υποβάθμιση τότε της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, μία ή διαδοχικές φορές, έχει τα εξής, μεταξύ άλλων, «αλυσιδωτά» αποτελέσματα:

(α)  Αυξάνεται το επιτόκιο του δανεισμού, ο οποίος πραγματοποιείται από την εκάστοτε χώρα μέσω της έκδοσης κρατικών ομολόγων - οπότε κερδίζουν περισσότερο οι υψηλού ρίσκου και αυξημένης επικινδυνότητας δανειστές της, οι οποίοι συνήθως «αντικαθιστούν» τους συντηρητικούς επενδυτές σταθερών αξιών.

(β)  Αυξάνονται τα ασφάλιστρα των δημοσίων ομολόγων (CDS), με αποτέλεσμα να κερδίζουν περισσότερα οι ασφαλιστικές εταιρείες. Το ύψος των ασφαλίστρων προστίθεται φυσικά στο επιτόκιο «βάσης», οπότε ουσιαστικά πληρώνεται από τον δανειζόμενο (η αξία ενός CDS των 100 μονάδων βάσης σημαίνει ότι, η ασφάλεια κοστίζει ετήσια 1% της απαίτησης).

(γ)  Η χώρα δυσκολεύεται σε μεγάλο βαθμό να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της, όταν ένα μέρος του καθίσταται ληξιπρόθεσμο – ειδικότερα, ακόμη και όταν βρίσκει πρόθυμους δανειστές,  επιβαρύνεται με συνεχώς υψηλότερους τόκους.

(δ)  Υποβαθμίζονται αντίστοιχα οι τράπεζες της, οι οποίες συνήθως διατηρούν ένα μεγάλο μέρος των δημοσίων ομολόγων της - όχι μόνο επειδή μειώνεται η αξία των «ομολογιακών» περιουσιακών στοιχείων τους, αλλά και επειδή είναι υποχρεωμένες (συνθήκη της Βασιλείας ΙΙ, προηγούμενο άρθρο μας: ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ: Standard & Poors, Moodys, Fitch Rating - ένα απίστευτα ισχυρό ολιγοπώλιο αξιολογεί αυθαίρετα, βαθμολογεί ανεξέλεγκτα και κυβερνάει απολυταρχικά, με έδρα την πρωτεύουσα του μονοπωλιακού καπιταλισμού, την παγκόσμια οικονομία  7/12/2009) να αυξήσουν τα κεφάλαια που δεσμεύουν (αντίκρισμα, εγγυητικά κεφάλαια), για τα ομόλογα δημοσίου που κατέχουν (οπότε μειώνεται αυτόματα ο τζίρος και η κερδοφορία τους, ενώ ενδεχομένως έρχονται αντιμέτωπες με ξαφνικά προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας)    



Παίζεται το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας


Δημήτρης Καζάκης
Δημοσιεύτηκε στο Ποντίκι 29-4-2010

Ποιο είναι το κυρίως ζητούμενο μετά και την επίσημη προσφυγή της Ελλάδας στον «μηχανισμό στήριξης» της ΕΕ και του ΔΝΤ; Η επίσημη άποψη είναι τραγικά απλοϊκή: Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου «οι εταίροι  μας θα συνδράμουν άμεσα και αποφασιστικά, ώστε να παράσχουν στην Ελλάδα το απάνεμο λιμάνι που θα μας επιτρέψει να ξαναχτίσουμε το σκάφος μας με γερά και αξιόπιστα υλικά. Άλλα και να στείλουν και ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές, ότι η Ε.Ε. δεν παίζει και προστατεύει το κοινό μας συμφέρον και το κοινό μας νόμισμα.» Τι θα μας κοστίσει αυτό το «απάνεμο λιμάνι»; Κατά την κ. Μέρκελ, αλλά και την υπουργό οικονομικών της Γαλλίας, κ. Λαγκάρντ, απαιτείται καταρχάς να δεσμευτεί άμεσα η κυβέρνηση της Ελλάδας σε νέα μέτρα περιστολής δαπανών, σε νέα μέτρα λιτότητας, πριν καν εγκριθεί το «πακέτο» των 45 δις ευρώ. Όλοι γνωρίζουν τι σημαίνει αυτό. Ακόμη μεγαλύτερες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές δαπάνες, κοκ.

Αυτό όμως που δεν γνωρίζει ο πολύς κόσμος είναι ότι το κυρίως ζητούμενο με το «πακέτο στήριξης» και την εγκατάσταση του ΔΝΤ στη χώρα υπό την εποπτεία της ΕΕ, δεν είναι απλά οι επιπλέον «θυσίες» που θα κληθούν να καταβάλουν τα λαϊκά στρώματα. Το επίδικο ζήτημα είναι η εθνική κυριαρχία της χώρας. Με την κηδεμονία του ΔΝΤ και της ΕΕ ο Έλληνας εργαζόμενος δεν κινδυνεύει να χάσει μόνο τη δουλειά του, τη σύνταξή του, τα δικαιώματά του, αλλά και την ίδια την χώρα του. Κινδυνεύει να γίνει μετανάστης και μάλιστα λαθραίος στην ίδια του τη χώρα.

Ο κ. Παπανδρέου ήταν πολύ ξεκάθαρος πάνω σ’ αυτό: «Και επειδή πολλοί λένε, τι σημαίνει αυτή η επιτήρηση, τι σημαίνει αυτή η κηδεμονία, το έλεγα και το 2004, όταν μας έκαναν αυτή την απογραφή και μπήκαμε στην επιτήρηση. Έλεγα στην τότε κυβέρνηση: «ξέρετε, μας βάλατε σε επιτήρηση, αυτό είναι ουσιαστικά σαν να παίρνετε ένα μέρος της εθνικής ανεξαρτησίας της χώρας». Αυτό έχουμε σήμερα. Και πάλι, λόγω των ελλειμμάτων μας, ήρθε η Ευρωπαϊκή Ένωση - ήρθε σήμερα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - και μας επιτηρεί. Δεν είναι απλώς επιτήρηση, είναι μία μορφή κηδεμονίας, για να το πούμε πολύ απλά και με ειλικρίνεια. Δεν είναι καθόλου ευχάριστο. Και μάλιστα, εχθές είδα σε μια διαδήλωση αφίσες «Έξω από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο». Θα μπορούσα να συνυπογράψω και να βάλω και από κάτω «Έξω και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Απλώς, δεν θα φύγουν με πέτρες και δεν θα φύγουν με βία. Θα φύγουν, όταν εμείς θα έχουμε βάλει τάξη στην οικονομία μας, όταν εμείς θα έχουμε ανορθώσει ξανά την κοινωνία μας, όταν εμείς θα έχουμε ζήσει αυτή την επιτυχία.»

Σενάρια και διαψεύσεις για αναδιάρθρωση χρέους


Δημοσιεύθηκε: 28/04/10
Πηγή:euro2day


Εντείνονται τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης χρέους της Ελλάδας, με τους αναλυτές και τα ξένα μέσα ενημέρωσης να επιδίδονται σε ασκήσεις εργασίας σχετικά με το ενδεχόμενο χρεοκοπίας, τη στιγμή που οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι διαψεύδουν τέτοιο ενδεχόμενο.   

Ειδικότερα, σε περίπτωση που η Ελλάδα κηρύξει χρεοκοπία, οι κάτοχοι ομολόγων της χώρας θα χάσουν έως και 265 δισ. δολάρια, όπως αναφέρει το Bloomberg βασιζόμενο σε εκτίμηση της Standard & Poor’s. 

Βάσει του οίκου, στην εκτίμηση που περιλαμβάνεται στην έκθεσή του που "δικαιολογεί" την υποβάθμιση της Ελλάδας τονίζεται ότι σε περίπτωση χρεοκοπίας οι κάτοχοι ομολόγων θα κατορθώσουν να ανακτήσουν από 30% έως 50% των κεφαλαίων που έχουν επενδύσει. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, η Ελλάδα έχει εκδώσει ομόλογα συνολικής αξίας 296 δισ. δολαρίων, το 70% των οποίων το κατέχουν ξένοι επενδυτές και κυρίως γαλλικές και γερμανικές τράπεζες. 



Reuters: 3+1 σενάρια εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει


Οι αγορές φαίνονται βέβαιες ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους. Τα σενάρια σε περίπτωση στάσης πληρωμών από τη χώρα, σύμφωνα με το Reuters. 

Οι αγορές εμφανίζονται όλο και πιο σίγουρες ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της. Το ποσό των 45 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό βοήθειας είναι αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες της χώρας το πολύ για ένα έτος. Το Reuters παρουσιάζει -βασιζόμενο στις απόψεις αναλυτών και οικονομολόγων- τα βασικά σενάρια που θα μπορούσαν να συμβούν, εάν τελικώς η χώρα αναγκάζονταν να κηρύξει πτώχευση.

Διαπραγμάτευση για αναδιάρθρωση χρέους 



Πιθανότητες: Αρκετά υψηλές σε μεσομακροπρόθεσμο διάστημα. 

Τι σημαίνει η υποβάθμιση για τη χρήση των ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση για τη ρευστότητα της ΕΚΤ




27-4-2010



Όμηρος της Moody’s κινδυνεύει να γίνει και πάλι η ελληνική οικονομία. Έστω και εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναθεώρησε πρόσφατα τον κανόνα σε ό,τι αφορά τα κρατικά ομόλογα που δέχεται ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες, εντούτοις, η επιθετική υποβάθμιση της Ελλάδας από τους ξένους οίκους θέτει και πάλι υπό αμφισβήτηση την πρόσβαση σε αυτή την πολύτιμη πηγή ρευστότητας. 


Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ είχε αναθεωρήσει το κατώφλι για την αξιολόγηση των ομολόγων που δέχεται ως εγγύηση στο ΒΒΒ-. Η Ελλάδα αξιολογείται με ΒΒ+ από την S&P, με Α3 από τη Moody’s και με BBB- από τη Fitch. Και οι τρεις οίκοι τηρούν τις αξιολογήσεις τους υπό αναθεώρηση, προς πιθανή υποβάθμιση. 

Έτσι, με βάση τα σημερινά δεδομένα, εάν η αξιολόγηση της χώρας υποβαθμιστεί περαιτέρω από Fitch και Moody’s, τότε οι τράπεζες δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα κρατικά ομόλογα στην πλήρη αξία τους για να λάβουν ρευστότητα. 

Ειδικότερα, εάν η Moody's υποβαθμίσει την Ελλάδα στην περιοχή του ΒΒΒ, τότε, οι τράπεζες θα λαμβάνουν από την ΕΚΤ ρευστότητα που θα αντιστοιχεί στο 95% (και όχι στο 100%) της αξίας των κρατικών ομολόγων που δίνουν ως εγγύηση. 

«Η Ελλάδα κρέμεται από τις άκρες των δακτύλων της, καθώς μόνο η αξιολόγηση της Moody’s την κρατά στο καθεστώς όπου τα ομόλογά της γίνονται δεκτά ως εγγύηση από την ΕΚΤ χωρίς πέναλτι», εξηγεί ο John Davies, στρατηγικός αναλυτής της WestLB. 

Βέβαια, μένει να φανεί το κατά πόσο η ΕΚΤ είναι διατεθειμένη να αναθεωρήσει και πάλι τους σχετικούς κανόνες, γνωρίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό προστατεύει την Ελλάδα αλλά υπονομεύει την αξιοπιστία της.