Τρίτη, 8 Μαρτίου 2011

S. Carlson: "Στο 50% το μέσο κούρεμα από πιθανή αναδιάρθρωση"

Πηγή: Capital gr
Λίγο μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του οίκου Moody’s, που υποβάθμισε κατά τρεις βαθμίδες την ελληνική οικονομία, η αναλύτρια, Sarah Carlson –που έχει υπό την εποπτεία της τη χώρα μας–, μιλά στο Capital.gr για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με την ελληνική κρίση χρέους. Η κυρία Carlson δίνει απαντήσεις για τις πιθανότητες αναδιάρθρωσης του χρέους, το ύψος του κουρέματος –αν γίνει το restructuring–, τη διαδικασία της distressed ανταλλαγής, που προτείνεται στην έκθεση, τα μέτρα για την περίοδο 2012-2014, αλλά και για τις δυσκολίες, που εντοπίζει στην είσπραξη εσόδων από το Δημόσιο.

Συνέντευξη στο Νεκτάριο Β. Νώτη

- Κυρία Carlson, στην προηγούμενη συνέντευξή μας, είχατε πει ότι οι πιθανότητες της Ελλάδας να πτωχεύσει ή να αναδιαρθρώσει το χρέος της είναι 7% (αυτό το ποσοστό δίνετε για τις χώρες με αξιολόγηση Ba1). Τώρα, που η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας υποχώρησε στο Β1, αναφέρετε ότι οι πιθανότητες για τη συγκεκριμένη κατηγορία, είναι στο 20%. Για την Ελλάδα, το ποσοστό είναι υψηλότερο; 

LEX: Η Ελλάδα παλεύει με το "αδιανόητο"

 
Πηγή: euro2day

Ένα γκολ που πέτυχε η Tottenham Hotspur το σαββατοκύριακο χαρακτηρίστηκε από τον σχολιαστή του αγώνα «σχεδόν άπιαστο». Ένα παρόμοιο οξύμωρο σχήμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την Ελλάδα. Η υποβάθμιση της Moody’s κατά τρεις βαθμίδες τη Δευτέρα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «σχεδόν αναπόφευκτη». Με την απόδοση του διετούς ομολόγου να είναι διαπραγματεύσιμη σε επίπεδα ανώτερα του 15%, το ελληνικό κρατικό χρέος κατατάσσεται πέρα από την κατηγορία «junk». Οι επενδυτές εκτιμούν ότι η αναδιάρθρωση από την Αθήνα είναι σαν να έχει ήδη γίνει.
Το ερώτημα είναι εάν έχουν δίκιο. Η επιχειρηματολογία της Moody’s για την υποβάθμιση δεν αφήνει παρερμηνείες ως προς το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας. Το δανειακό βάρος της Ελλάδας εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 150% του ΑΕΠ. Η χώρα θα πρέπει να χρηματοδοτήσει δανειακές υποχρεώσεις ύψους 211 δισ. ευρώ την περίοδο 2013 - 2015. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δείχνει έτοιμη να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων, επιβαρύνοντας τους δυσθεώρητους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση προκειμένου να ανταποκριθεί στους όρους του πακέτου στήριξης των 110 δισ. ευρώ. Υπάρχουν όλοι οι παράγοντες για μία χρεοκοπία.

«Κλειδώνει» η αναδιάρθρωση με «κούρεμα» πιστωτών!

debttttttΠΗΓΗ: Sofokleous 10
Την ώρα που η Moodys «πετσόκοβε» τη  βαθμολογία της Ελλάδας σε επίπεδα Αγκόλας, επικαλούμενη τον κίνδυνο «κουρέματος» των ιδιωτών πιστωτών της χώρας, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έδειχνε στην Ελλάδα ακριβώς αυτό το δρόμο, της αναδιάρθρωσης χρέους με συμμετοχή των ιδιωτών.
Οι «ξεχασμένες», παρότι υιοθετήθηκαν στα τέλη του 2010, προτάσεις της Γερμανίας για ελεγχόμενες χρεοκοπίες χωρών της ευρωζώνης από το 2013, αναβιώνουν δια στόματος του Γερμανού υπουργού, παρότι προκαλούν τις έντονες αντιδράσεις των αγορών και των οίκων αξιολόγησης.

«Αντισυνταγματική» η κατοχύρωση της λιτότητας


ΠΗΓΗ: TVXS
«Δεσμεύει για το μέλλον την πολιτική ευχέρεια του λαού να επιλέγει κάθε φορά διαφορετικό είδος οικονομικής πολιτικής» δηλώνει στο tvxs.gr ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Κατρούγκαλος αναφορικά με την προώθηση της συνταγματικής κατοχύρωσης της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας από το Βερολίνο. Σε αυτό το πλαίσιο, παρατηρεί ότι προσβάλλεται η αρχή του κοινωνικού κράτους, γεγονός το οποίο άλλωστε έχει επισημάνει και το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο στην περίπτωση της Συνθήκης της Λισαβόνας.
Ο κ. Κατρούγκαλος, ο οποίος συμμετέχει και στην πρωτοβουλία για τη δημιουργία Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του ελληνικού δημόσιου χρέους, κάνει λόγο για πολλαπλές ευθείες παραβιάσεις του ελληνικού συντάγματος από την εφαρμογή του Μνημονίου. Αναφερόμενος γενικότερα στις αντιθέσεις του κοινοτικού δικαίου με το ελληνικό σύνταγμα, υπογραμμίζει χαρακτηριστική παλαιότερη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ζακ Σαντέρ:
«Ξέρουμε τι να κάνουμε για να λύσουμε τα οικονομικά προβλήματα, αλλά δεν ξέρουμε πώς να επανεκλεγούμε όταν το κάνουμε». Επεκτείνοντας το συγκεκριμένο συλλογισμό, διαπιστώνει ότι «οι περισσότεροι ηγέτες της Ευρώπης έχουν βρει τον εύκολο τρόπο, μέσω της οδού του κοινοτικού δικαίου, να επιβάλλουν πολιτικές που στην ουσία τις επιθυμούν, αλλά που δεν θέλουν να τις θέσουν στην κρίση του λαού».

Χρεοκοπία: Εμείς θα πληρώσουμε τα 108 δισ. που παίρνουν οι τράπεζες με “εγγύηση του Δημοσίου”φωτοσύνθεση του Constantinople
Υπάρχει ένας τομέας όπου η κυβέρνηση ΓΑΠ τα πηγαίνει περίφημα και πρέπει να της δώσουμε συγχαρητήρια. Για την ακρίβεια ο ρυθμός αύξησης του ρευστού και των εγγυήσεων προς τις τράπεζες ήταν πολύ ικανοποιητικός μέσα στο 2010. Να σημειώσουμε πως από τη βοήθεια των 11 δισ. (σε σύνολο 28 δισ.) που είχε δώσει η αναποτελεσματική κυβέρνηση της Ν.Δ. μέχρι τον Μάρτιο του 2010 φτάσαμε στα 78 δισ. στις 31.12.2010. Πρόκειται για μια αύξηση άνω του 700% .
Προκειμένου να καταφέρει να συντηρήσει αυτές τις καλές επιδόσεις, η κυβέρνηση ξεκίνησε από νωρίς την παραγωγή εγγυήσεων και το 2011. Έτσι το νέο πακέτο εγγυήσεων ύψους 30 δισ. αναμένεται να εγκριθεί μέσα στις επόμενες μέρες. Παρότι μέσα στο 2011 δεν μπορεί να επαναληφθεί ο θρίαμβος του 2010, είναι αναμενόμενο το ρευστό και οι εγγυήσεις να αυξηθούν με έναν υγιή ρυθμό. Τα 108 δισ. ευρώ, να υπενθυμίσουμε, αποτελούν ήδη το 45% του ΑΕΠ.

Ή χρεοκοπία ή… χρεοκοπία το τελευταίο δίλημμα ΠαπανδρέουΗ άνοδος των επιτοκίων του ευρώ θα καταδικάσει σε χρόνια ύφεση την οικονομία της Ελλάδας και των υπόλοιπων περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης
 Μπροστά στο πλήρες αδιέξοδο βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση πριν καν κλείσει ένας χρόνος από την υιοθέτηση του Μνημονίου το οποίο, υποτίθεται,  θα έσωζε την Ελλάδα από την χρεοκοπία. «Μνημόνιο ή χρεοκοπία» ήταν το δίλημμα του Παπανδρέου πέρυσι την άνοιξη για να φθάσουμε τώρα άπαντες,  πλην των γνωστών κυβερνητικών εξαιρέσεων, να θεωρούν τη στάση πληρωμών ή, εναλλακτικά, μια βίαιη αναδιάρθρωση του χρέους απλώς υπόθεση χρόνου.
Η τακτική του Παπανδρέου κατέρρευσε μπροστά στην αδιαλλαξία της Άνγκελα Μέρκελ, όπως φάνηκε με την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο και επιβεβαιώθηκε τις τελευταίες μέρες. Εν ολίγοις, η γερμανίδα καγκελάριος αρνήθηκε να ικανοποιήσει τα ελληνικά αιτήματα που περιλαμβάνουν: επιμήκυνση της χρονικής περιόδου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, μείωση του επιτοκίου, δυνατότητα επαναγοράς των ομολόγων με χαμηλό επιτόκιο και ενίσχυση του μόνιμου μηχανισμού στήριξης με επιπλέον κεφάλαια.