Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Τι προωθεί το «μαύρο μέτωπο»




1. Μείωση του κατώτατου μισθού των 751 ευρώ (μεικτά) της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης. Σηματοδοτεί την κατάργηση και της ελάχιστης προστασίας που μπορεί να έχει ο εργαζόμενος. Λύνει τα χέρια των εργοδοτών και ανοίγει την πόρτα για γενικευμένη εφαρμογή των ατομικών συμβάσεων. Παύουν πλέον να έχουν οποιαδήποτε ισχύ και αξία οι συλλογικές συμβάσεις, αφού δε θα υπάρχει ούτε αυτό το κατώτερο όριο. Στην πράξη, θα δημιουργηθούν μισθοί πείνας, από 300 μέχρι 500 ευρώ.
2. Κατάργηση δώρων γιορτών και αδείας (13ος - 14ος μισθός). Οδηγεί σε αυτόματη μείωση όλων των μισθών κατά 15% και σε αντίστοιχη αύξηση των κερδών των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων που θα την καρπωθούν.
3. Κατάργηση όλων των μισθολογικών ωριμάνσεων (τριετίες) που λαμβάνουν σήμερα οι εργαζόμενοι. Η κατάργησή τους, τρεις στη διάρκεια του εργασιακού βίου, θα οδηγήσει άμεσα σε μείωση των μισθών των εργαζομένων κατά 11%.

Φτώχεια και «μνημόνια» είναι ο καπιταλισμός τους!



του Ν. Μπογιόπουλου

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα,
πάνω από 3 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ελλάδα
(για την ακρίβεια: 3.030.900 άτομα)
βιώνουν τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού!
Μιλάμε για το 27,7% του πληθυσμού της χώρας!
Το γεγονός θα ήταν... «ευτυχές» αν η πραγματική εικόνα δεν ήταν ακόμα χειρότερη. Χειρότερη ακόμα κι από αυτή που περιγράφεται στην έρευνα - ακτινογραφία της βαρβαρότητας.
Και τούτο διότι:
***
α) Η συγκεκριμένη έρευνα αφορά στα δεδομένα του έτους 2010, που προσδιορίστηκαν με περίοδο αναφοράς τα εισοδήματα του 2009.
Τι σημαίνει αυτό;
Οτι η τρέχουσα, η εν έτει 2012 κατάσταση που βιώνει ο ελληνικός λαός, είναι ακόμα πιο μαύρη, είναι πιο φριχτή ακόμα και από τα όσα φριχτά περιγράφει η ΕΛΣΤΑΤ στην παρούσα έρευνα.

Ιστορικές ευθύνες




Έμελλε το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Γ. Παπανδρέου, μετά από περίπου 35 ετών κυριαρχία στην πολιτική σκηνή, να το κατεδαφίσει οριστικά ο Γιώργος Α. Παπανδρέου. Ο ‘άνθρωπος της χρονιάς’ (σύμφωνα με ξένο περιοδικό) συνεχίζει να αυτό-διασύρεται με θλιβερό τρόπο, με ‘διαρχίες’, με δήθεν ηρωικές στάσεις απέναντι σε ‘συγκροτήματα’ και άλλα τέτοια ευτράπελα. Τα ‘ορφανά του Σημίτη’ και οι ‘άλλες δημοκρατικές δυνάμεις’, έχουν ήδη αρχίσει να αλληλοσπαράσσονται, πιστεύοντας πως ‘πάλι με χρόνια με καιρούς’ το πόπολο θα γυρίσει και θα τους εμπιστευτεί ξανά. Πολιτικοί νάνοι, που στερούνται και αυτής ακόμη της ‘ευεργεσίας’ του επωνύμου ‘Παπανδρέου’ το οποίο άλλωστε δεν προκαλεί τίποτε άλλο πλέον, παρά την χλεύη και την ειρωνεία: Oι βασιλείς που το έφεραν (ως άλλο θεϊκό σκήπτρο) απεδείχθησαν παντελώς ..τσίτσιδοι !

Ο σώζων εαυτόν σωθήτω…




Πηγή: Deutsche Welle


Ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας και της Ιταλίας έχει δημιουργήσει ανασφάλεια στους καταθέτες. Οι Έλληνες αγοράζουν χρηματοκιβώτια για τα ευρώ τους, ενώ οι Ιταλοί αγοράζουν διαμερίσματα στο Βερολίνο.

Αυτό είναι το σύνθημα όλο και περισσότερων καταθετών στην Ελλάδα και την Ιταλία. Οι καθημερινές ειδήσεις για επικείμενη χρεοκοπία και για τράπεζες που βρίσκονται στο όριο της κατάρρευσης προκαλούν τέτοιο φόβο, που πολλοί προσπαθούν με κάθε τρόπο να πάρουν τις καταθέσεις από τη χώρα τους και να τις καταθέσουν στο εξωτερικό.

Ο Σαχινίδης ομολογεί ότι διαπραγματεύεται το νομικό καθεστώς του PSI



ΠΗΓΗ: Καθημερινή 4/1/2012
Της Ζέζας Ζήκου

Η ομολογία Σαχινίδη χθες στη Βουλή πως «το δίκαιο που θα διέπει τα νέα ομόλογα αποτελεί μία από τις προς διαπραγμάτευση και συμφωνία παραμέτρους», επιβεβαιώνει πλήρως τις φήμες που σέρνονταν από καιρό. «H κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους δανειστές αν το PSI+ θα διέπεται από το ελληνικό ή από το βρετανικό δίκαιο αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης με έγγραφό του στη Βουλή».
Δυστυχώς έτσι επιβεβαιώνονται και οι φόβοι πως «έδωσαν» στην κυβέρνηση Παπαδήμου την έκτη δόση, ώστε να συμφωνήσει στα όσα έρχονται το αμέσως επόμενο διάστημα. Η στήλη ήδη είχε μεταφέρει τους φόβους πως «η Ελλάδα έχει αποδεχθεί μεγαλύτερο “κούρεμα” του χρέους της με αντάλλαγμα τη μεταφορά των ομολόγων από το ελληνικό στο βρετανικό δίκαιο, το οποίο επιτρέπει την κατάσχεση κρατικής περιουσίας.

Οξεία πρεμούρα για την παραμονή στο ευρώ



thumb
Από το Μαρικάκι
Τα’ χει χαμένα η εγχώρια επιχειρηματική και χρηματοπιστωτική ελίτ; Δεν είναι δυνατόν διαφορετικά να μας απειλεί ότι αν φύγουμε από το ευρώ γυρίζουμε 25 χρόνια πίσω! Δηλαδή στα 1987! Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών  και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Βασίλης Ράπανοςείπε σε πρόσφατη εκδήλωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών ότι «είτε θα μείνουμε στο ευρώ μειώνονταςτο επίπεδο διαβίωσης όλοι μας, είτε θα αποχωρήσουμε από το ευρώ γυρνώντας δεκαετίες πίσω»  και προσδιόρισε το ... πισωγύρισμα σε 20 με 25 χρόνια πίσω. Πραγματικά, θεωρεί ότι η «πτώση» του βιοτικού επιπέδου στα δεδομένα του 1987 είναι φόβητρο όταν σήμερα εν έτει 2012 - στα δέκατα γενέθλια του ευρώ - οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο της χρόνιας ανεργίας , της φτώχειας και της πείνας;
Ωστόσο δεν είναι ο μόνος που επιχείρησε να κινδυνολογήσει με την έξοδο της χώρας από το ευρώ το οποίο κανείς σήμερα δεν μπορεί να αποκλείσει ότι σε λίγο μπορεί να είναι γεγονός. Ακόμη και ο ίδιος σημείωσε ότι «το επόμενο τρίμηνο παίζεται η παραμονή της χώρας στο ευρώ», είναι δηλαδή πιθανή εξέλιξη στο ορατό μέλλον, έστω κι αν τεχνικά δεν μπορεί να συμβεί από τη μια στιγμή στην άλλη.

Με πετρέλαιο στα 200 δολάρια το PSI δεν έχει και τόση σημασία



πηγή: xrimanews.gr
Ένα από τα μεγαλύτερα και τραγικότερα λάθη που έκανε και συνεχίζει να κάνει η Τρόικα και η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση που την ακολουθεί πιστά είναι η άρνηση να λάβει υπόψην στις προβλέψεις τους εξωτερικούς παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν καταλυτικά την έκβαση οποιασδήποτε προσπάθειας της Ελλάδας να αντιμετωπίσει την κρίση. Μία από τις παραμέτρους που δεν υπολογίστηκε στο Μνημόνιο 1 και αναγκάστηκε το ΔΝΤ να παραδεχτεί ότι επηρέασε πολύ την εξέλιξη του προγράμματος στην Ελλάδα είναι η αύξηση των τιμών πετρελαίου. Στην υπογραφή του Μνημονίου το πετρέλαιο ήταν κοντά στα 65 δολάρια και λίγους μήνες αργότερα βρέθηκε στα 120.

Μετά από την αποτυχία του Μνημονίου 1 και γενικότερα κάθε προγράμματος της Τρόικας για την Ελλάδα το νέο στοίχημα είναι το PSI. Αν πετύχει με ονειρεμένο τρόπο θα φέρει το χρέος στο 120% του ΑΕΠ το 2020 αν ζούμε μέχρι τότε για να το δούμε να συμβαίνει. Το ερώτημα, ωστόσο, είναι με ποια τιμή πετρελαίου γίνεται αυτή η πρόβλεψη; Στα 120 δολάρια, στα 100 ή χαμηλότερα; Και τί θα γίνει αν η τιμή του πετρελαίου σκαρφαλώσει στα 150 ή στα 200 δολάρια; Θα είναι και πάλι το χρέος στο 120% του ΑΕΠ ή θα βρίσκεται στο 180% αφού η ελληνική οικονομία θα έχει βουλιάξει από τις διαδοχικές υφέσεις;

Δημόσιο χρέος: Kάνοντας τα δύσκολα, δυσκολότερα!



ΠΗΓΗ: Sofokleous 10
Μία νέα σελίδα από το γερμανικό οικονομικό εγχειρίδιο ξεσήκωσε ο γάλλος πρόεδρος, σύμφωνα με το σχήμα λόγου της Wall Street Journal της Τετάρτης 4 Ιανουαρίου. Ο λόγος γίνεται ειδικότερα για την πρόθεση του Νικολά Σαρκοζύ να μειώσει τις εργοδοτικές εισφορές στο υγειονομικό και συνταξιοδοτικό σύστημα, παρότι το 2011 το έλλειμμά τους έφθασε το επίπεδο ρεκόρ των 18 δισ. ευρώ. Τα διαφυγόντα έσοδα, με βάση το σχέδιο του Σαρκοζύ, θα καλυφθούν από την αύξηση του ΦΠΑ που σήμερα βρίσκεται στο 19,6%. Η συγκεκριμένη πρόταση που χαρακτηρίστηκε «κοινωνικός ΦΠΑ» σε μια προσπάθεια να συγκαλυφθεί ο αντικοινωνικός στην πραγματικότητα χαρακτήρας του μέτρου συνάντησε την οξύτατη αντίδραση των σοσιαλιστών, οι οποίοι (με όλη την ασφάλεια που παρέχει η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης) αντέτειναν ότι έτσι θα επιβαρυνθεί και θα συρρικνωθεί η κατανάλωση.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣ ΝΕΟΛΑΙΑ: ''ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΤΕ!!!''


ΠΗΓΗ: ΙΣΚΡΑ

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΕΛΙΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΩΣ... ΣΑΒΟΥΡΑ ΠΑΡΟΤΡΥΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΝΑ... ΜΙΜΗΘΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ!



Σε κινήσεις απίστευτου κυνισμούπροβαίνει η μνημονιακή κυβέρνηση της Πορτογαλίας. Κινήσεις που κάνουν την κυβέρνηση Παπαδήμου να μοιάζει ωςβράχος κοινωνικής "ευαισθησίας"μπροστά της!
Συγκεκριμένα, την ώρα όπου εκατοντάδες χιλιάδες απεργοί Πορτογάλοι διαδηλώνουν κατά των μέτρων λιτότητας, η κυβέρνηση της χώρας παροτρύνει τους ανέργους να ψάξουν για εργασία... στο εξωτερικό!
Σύμφωνα με τα πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης, το Ινστιτούτο Απασχόλησης και Επαγγελματικής Κατάρτισης (IEFP) φέρεται να στέλνει επιστολές σε νέους που διαθέτουν τα απαιτούμενα προσόντα, στις οποίες περιλαμβάνονται πληροφορίες για θέσεις εργασίας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στη συνέχεια, αυτοί που αναζητούν δουλειά καλούνται σε γραφείο του IEFP, όπου τους προτείνεται να βρουν εργασία εκτός συνόρων.

Η πρόταση για το PSI+….Haircut 60%, κουπόνι 5% με 5,3% και παράθυρο για ρήτρες συλλογικής δράσης – Αν ενεργοποιηθούν θα περιληφθούν και τα ομόλογα της ΕΚΤ και των ιδιωτών – Αν αποτύχει η προσπάθεια χρεοκοπία τον Μάρτιο….



Πηγή: bankingnews.gr
του Π. Λεωτσάκου
Αποκλειστικό….Το www.bankingnews.gr  παρουσιάζει το σχέδιο για το PSI+ με βάση τελευταίες πληροφορίες που προέρχονται από κύκλους που εμπλέκονται άμεσα και ενεργά στις διαπραγματεύσεις του σχεδίου εμπλοκής των ιδιωτών στην αναδιάταξη του ελληνικού χρέους.
Αν το σχέδιο προχωρήσει και αυτό θα εξαρτηθεί από την συμμετοχή στο PSI+ δεν θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης. Αν ενεργοποιηθούν τότε η διαδικασία καθίσταται υποχρεωτική και η χώρα επίσημα χρεοκοπεί τον Μάρτιο συντεταγμένα πιθανότητα εντός του ευρώ.

Ποιο είναι το σχέδιο

1)Προς τις 20 Ιανουαρίου θα ανακοινωθούν οι οριστικές πτυχές του πολυθρύλητου PSI+.
2)To PSI+ θα περιλαμβάνει haircut 60% δεν είναι 100% βέβαιο αν θα είναι ακριβώς 60% ή 58% ή 61% αλλά μεσοσταθμικά θα είναι περίπου 60%.