Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Greeks ditch middleman to embrace 'potato revolution'


Πηγή: BBC

The crowds keep building: hundreds of Greeks are queuing up to take part in what they're calling the "potato revolution".
It is a simple idea with simple products.
Thousands of tonnes of potatoes are sold directly from the farmer to the consumer, cutting out the costly middleman and so slashing prices by more than half.
The seed of the potato movement was planted in northern Greece a few weeks ago and is proving so successful that it's now come down to Athens, growing ever more popular as Greeks struggle with the worst recession in modern history.
"Salaries are very low, taxes are very high and the price of products doesn't seem to follow," says Sofia Manidou, one of those waiting in line.
"We have to pay a lot of money for basic products like potatoes. This is the potato revolution and we hope to see revolutions of other types of food too because we are in great need of this."
And that now seems likely, with similar schemes in the pipeline for rice, flour and olive oil. It's a movement that benefits both sides, with farmers earning for what they produce, without paying large intermediary fees to wholesalers.

Goldman Secret Greece Loan Shows Two Sinners as Client Unravels



ΠΗΓΗ: bloomberg
By Nicholas Dunbar and Elisa Martinuzzi - Mar 6, 2012 2:01 AM GMT+0200 
Greece’s secret loan from Goldman Sachs Group Inc. (GS) was a costly mistake from the start.
On the day the 2001 deal was struck, the government owed the bank about 600 million euros ($793 million) more than the 2.8 billion euros it borrowed, said Spyros Papanicolaou, who took over the country’s debt-management agency in 2005. By then, the price of the transaction, a derivative that disguised the loan and that Goldman Sachs persuaded Greece not to test with competitors, had almost doubled to 5.1 billion euros, he said.

Papanicolaou and his predecessor, Christoforos Sardelis, revealing details for the first time of a contract that helped Greece mask its growing sovereign debt to meet European Union requirements, said the country didn’t understand what it was buying and was ill-equipped to judge the risks or costs.
“The Goldman Sachs deal is a very sexy story between two sinners,” Sardelis, who oversaw the swap as head of Greece’s Public Debt Management Agency from 1999 through 2004, said in an interview.

Ανοικτή επιστολή του Κώστα Βαξεβάνη προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο.



Κύριε Βενιζέλο,
Σας απευθύνομαι για τρίτη φορά. Πολλοί θα αναρωτηθούν γιατί το κάνω. Άλλοι θα μιλήσουν για εμμονή. Δεν σας κρύβω πως δίστασα αρκετά πριν αποφασίσω να σας γράψω μια ακόμη επιστολή που δεν θα απαντήσετε. Μέσα στις αγιογραφίες των ημερών η επιστολή μου μπορεί να φαντάζει κουραστική και χωρίς νόημα. Αλλά το νόημα στα πράγματα, το δίνει ο καθένας με τον τρόπο του.
Σε καιρούς κρίσης οι άνθρωποι είναι περισσότερο έτοιμοι να εξαπατηθούν από το να αγανακτήσουν. Παρακολουθώ με σαρκασμό ανθρώπους που με έπαιρναν τηλέφωνο μετά τις δύο επιστολές μου για να μου προσθέσουν μια ακόμη πλευρά για τον τρόπο που πολιτευτήκατε, (περιέγραφαν όσα κάνατε «νομοθετικά τερατουργήματα») τώρα να κάνουν δηλώσεις υποστήριξής σας. Αγωνιούν σχεδόν να αναλάβουν το δύσκολο έργο να σας σηκώσουν στα χέρια για να σας οδηγήσουν ως το θρόνο της κομματικής ηγεσίας. «Αυτή είναι η πολιτική» θα σκεφτούν πολλοί. «Όχι, δεν είναι αυτή η πολιτική» σκέφτομαι και γι’ αυτό σας γράφω. Η πολιτική χωρίς ηθική είναι η ηθική των τυράννων. Η χώρα αυτή αξίζει κάτι παραπάνω.

Stratfor: Η περίπτωση της Ελλάδας



ΠΗΓΗ: Stratfor (via Euro2day)

Μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια, η Ευρώπη συνεχίζει να πλήττεται από την οικονομική κρίση. Αν και η Ελλάδα θεωρείται πλέον το υπόδειγμα της οικονομικής κακοδιαχείρισης, η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι ο μόνος εμπλεκόμενος που έχει μπει στο στόχαστρο των ΜΜΕ. Ούτε είναι η μόνη κυβέρνηση που παρακολουθείται στενά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι οποίες αποτελούν την επονομαζόμενη «τρόικα» η οποία έχει επιφορτιστεί με το έργο της σταθεροποίησης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Παράλληλα, τα άλλα μέλη των «PIIGS», δηλαδή η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Ιρλανδία και η Ισπανία, επίσης υποφέρουν οικονομικά, σε βαθμό που να αυξάνονται οι ανησυχίες ότι οι τέσσερις χώρες θα έχουν την ίδια μοίρα με την Ελλάδα –δηλαδή την χρεοκοπία. 

Μέχρι στιγμής μόνο η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα έχουν λάβει πακέτα διάσωσης, όμως η απειλή της επονομαζόμενης ελληνικής «μετάστασης» συνεχίζει να αποτελεί πιεστικό πρόβλημα, τόσο για τις χώρες αυτές ξεχωριστά όσο και για την Ευρώπη ως σύνολο. 

Πολλαπλές Λογικές


ΠΗΓΗ: RedNotebook.gr
Του Ευκλείδη Τσακαλώτου

Παρασκευή 9/3: Να μη γίνουν οι τράπεζες «μας» ΔΕΚΟ
Πανηγυρική συνέντευξη Βενιζέλου, πρόβα αρχηγού, μετά την «ανακούφιση» του PSI. Ιστορική επιτυχία, ήρεμα νερά, αισιοδοξία για το μέλλον. Πιο αποκαλυπτική βρίσκω την ανάλυσή του για το μέλλον των δικών «μας» τραπεζών, που μετά από μια διαδικασία εξυγίανσης θα επιστραφούν στον ιδιωτικό τομέα. Το βασικό, μας καθησυχάζει, είναι ότι δε θα γίνουν ΔΕΚΟ.

Με βάση την «ασαφή λογική» (fuzzy logic), που ήταν στη μόδα πριν από λίγα χρόνια, μια πρόταση μπορεί να είναι αληθής με κάποιο βαθμό αληθείας, και όχι απλά αληθής ή ψευδής. Επιπλέον, αυτή η λογική μας βοηθά να κατανοήσουμε φαινόμενα μετασχηματισμού. Κάποια παιδιά αρχίζουν και προσθέτουν πετραδάκια σ’ έναν χώρο.  Θα υπάρχει στιγμή που θα μπορούμε να πούμε ότι φτιάξανε ένα λοφίσκο από πέτρες. Και κάποια προηγούμενη στιγμή θα υπάρχει μόνο ένας σωρός από πέτρες. Αλλά καμία συγκεκριμένη πέτρα δε θα ευθύνεται για αυτόν τον μετασχηματισμό. Θα είναι ασαφές πότε ακριβώς ο σωρός έγινε λοφίσκος.

Το σημερινό σώμα



ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 11/03/2012
του Νικολα Σεβαστακη
Τα σώματα της νέας εποχής δεν είναι εκείνα που δοξάστηκαν, με φουτουριστικούς παιάνες, στα περιοδικά της «χρυσής» δεκαετίας του ’90. Δεν είναι τα σώματα της ευεξίας και της υπερδιογκωμένης ατομικότητας, εκείνα που μπορούσαν επιλεκτικά να «αποσταθεροποιούνται», να διαλύονται λιγάκι, με τη βεβαιότητα της ανασύστασής τους στη ρουτίνα, στην ουδέτερη πεζότητα του καθημερινού βίου. Σήμερα, η ίδια η ρουτίνα βρίσκεται υπό αίρεση, υπό διαρκή δοκιμασία. Η καθημερινότητα επιτίθεται με αγριότητα στο άτομο, κατακεραυνώνοντας κάθε ιδέα εξόδου από τον βραχνά των συναλλακτικών του σχέσεων, από τη δικτατορία της βιοτικής εξασφάλισης. Με αυτή την έννοια, το σημερινό σώμα είναι καταδιωκόμενο και καθημαγμένο. Οι εντάσεις του δεν εκδηλώνονται ως το περίσσευμα μιας προσποιητής (έστω) έπαρσης, αλλά με ελλείμματα και ταπεινώσεις.

Τι λένε τα νούμερα της δεύτερης ελληνικής ‘διάσωσης’



ΠΗΓΗ: Banks'News.gr

Αυτά τα ταλαίπωρα δισεκατομμύρια ευρώ της δεύτερης ελληνικής διάσωσης δεν παύουν να πολλαπλασιάζονται!… Να δούμε ποιος στο τέλος θα τα πληρώσει…Ας δούμε τι μας λένε τα νούμερα για τρία κρίσιμα μεγέθη της δεύτερης δανειακής συμφωνίας της Ελλάδας η οποία συνόδευσε το κούρεμα του ελληνικού ομολογιακού χρέους. Τα μεγέθη αυτά είναι:
• Πρώτον, το πραγματικό μέγεθος της δεύτερης δανειακής συμφωνίας της Ελλάδας που δεν  είναι 130 δις ευρώ όπως ακούγαμε μέχρι σήμερα αλλά 138.2 δις ευρώ.
• Δεύτερον, η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα που είναι αισθητά μικρότερη σε σχέση με το πρώτο.
• Τρίτον, το μέρος των κεφαλαίων της δεύτερης διάσωσης που θα πάνε να καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας και όχι τις ανάγκες της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και της ανακεφαλαίωσης των τραπεζών το οποίο είναι σχετικά περιορισμένο.