Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

ΣΤΕΦΑΝ ΧΟΜΠΟΥΡΓΚ: «Δεν πιστεύω ότι το ευρώ θα καταρρεύσει από την Ελλάδα»


ΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ για πιθανή διάλυση της ευρωζώνης εξαιτίας της ελληνικής κρίσης χρέους αυξάνονται μεταξύ των πολιτικών και χρηματοοικονομικών κύκλων. Υπάρχουν όμως και οικονομολόγοι, όπως ο κορυφαίος γερμανός καθηγητής Στέφαν Χόμπουργκ, οι οποίοι θεωρούν ότι η διάλυση της ευρωζώνης θα ξεκινήσει από τις βόρειες χώρες.
Ο ίδιος πιστεύει μάλιστα πως η Γερμανία πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ και κατηγορεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και την ΕΚΤ για εξαπάτηση των πολιτών, όσον αφορά τη διαχείριση του ελληνικού χρέους. Δηλώνει απερίφραστα στη συνέντευξη που ακολουθεί πως η καλύτερη επιλογή της Ελλάδας θα ήταν να κηρύξει πτώχευση.
Υποστηρίζεται τελευταία ότι η ελληνική κρίση χρέους απειλεί ολόκληρη την ευρωζώνη και ενδεχομένως ακόμη και την αναπτυξιακή δυναμική της παγκόσμιας οικονομίας. Εμένα μου ακούγονται ως υπερβολές αυτά τα πράγματα. Εσείς τι λέτε περί αυτού;

Το ευρώ χάνει τη λάμψη του και στη Γηραιά Ηπειρο


ΠΡΩΤΑ ένταξη στην Ε.Ε. και ύστερα στο ευρώ. Αυτός ήταν λίγο ή πολύ ο δρόμος που ακολουθούσαν μέχρι προ τινος οι χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ οι οποίες άρχισαν από το 2004 να εντάσσονται στην Ε.Ε. και να σχεδιάζουν να ενταχθούν στο ευρώ προς το τέλος της δεκαετίας ή στην αρχή της επόμενης.
Τρεις, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Εσθονία, είναι ήδη μέλη του ευρώ. Η τελευταία εντάχθηκε μάλιστα φέτος το 2011. Με το ξέσπασμα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008 και κυρίως μετά τις εξελίξεις στην Ελλάδα, οι χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ έχουν αρχίσει να το ξανασκέφτονται...
Η Πολωνία, για παράδειγμα, έχει εγκαταλείψει τον αρχικό στόχο για ένταξη στο ευρωπαϊκό νόμισμα το 2012, με τον υπουργό Οικονομικών Γιάζεκ Ροστόβσκι να δηλώνει ότι η χώρα του ενδεχομένως να μην ενταχθεί πριν από το 2019. Η Πολωνία έχει γενικά χαλαρώσει τους δεσμούς με το ευρώ, αφήνοντας το νόμισμά της, το ζλότι, να υποτιμηθεί κατά 20%, καταφέρνοντας έτσι την κρίσιμη διετία 2008-2009 να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της.

Απεργία Πείνας μπροστά στην Αμερικανική Πρεσβεία Αθήνας



On eve of U.S. Independence Day, (3/7) U.S. passengers on flotilla start open-ended fast at U.S. Embassy in Athens
Demand that U..S government pressure Greece to free their boat and captain, and allow boat to sail to Gaza

Athens, Greece - 

Members of the U.S. Boat to Gaza have begun an open-ended fast calling on the U.S. government to defend our right to sail out of Greece. The fast has begun in front of the U.S. Embassy at 91 Vasilisis Sophias Avenue in Athens. Fasters delivered an urgent letter to the Embassy and plan to sleep overnight outside the Embassy gates.

Passengers and U.S. boat organizers participating in the fast are: Medea Benjamin, Ken Mayers, Paki Wieland, Kathy Kelly, Ray McGovern, Helaine Meisler, Nic Abramson, and Carol Murry.