Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Δεν είναι κρίση χρέους, είναι τέλος εποχής, του Αποστόλη Φωτιάδη


πηγή: tvxs
του Απ. Φωτιάδη
Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα είναι ένα πλυντήριο. Παίρνει χρήμα από την τρόικα για να αποπληρώσει χρεόγραφα που βρίσκονται στα χέρια τραπεζιτών και άλλων επενδυτών. Παίρνει δημόσιο χρήμα δηλαδή και το κάνει ιδιωτικό, αλλιώς αυξάνει τη ρευστότητα στις αγορές, ενώ το χρηματοπιστωτικό σύστημα ασφαλίζεται από ένα ενδεχόμενο ντόμινο που η κατάρρευση της οικονομίας της θα μπορούσε να προκαλέσει.
Ταυτόχρονα η ίδια δεν λύνει το πρόβλημα του χρέους, για το οποίο παίρνει τα δάνεια της τρόικας. Εάν το 'Μεσοπρόθεσμο' επιβιώσει, θα εκποιήσει μεγάλος μέρος του δημοσίου τομέα για να καλύψει το υπόλοιπο χρέος που περισσεύει από τα δάνεια, ενώ ιδιώτες κάτοχοι ομολόγων, βλέπε ελληνικές τράπεζες, θα συμβάλλουν στο δανεισμό. Με λίγα λόγια θα βάζει και μέρος των χρημάτων μόνη της για να λειτουργήσει το πλυντήριο, ενώ το πραγματικό της πρόβλημα δεν θα λυθεί.
Όλα αυτά σημαίνουν κάτι που οι αναλυτές μιντιάδες και η κυριαρχία του τόπου δεν θα τολμούσαν να πουν ποτέ στους πολίτες αυτής της κοινωνίας. Η χώρα είναι ένα εργαλείο στα χέρια της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας κυριαρχίας που παλεύει να δαμάσει τη μεγαλύτερη καπιταλιστική κρίση όλων των εποχών. Το εργαλείο ίσως χαλάσει, σημασία έχει να σωθεί η μηχανή. Αντίθετα οι μιντιάδες συνηγορούν στην εργαλειοποίηση της κοινωνίας. Γράφουν επιφυλλίδες υπέρ της έλευσης επιτηρητών για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που υπαγορεύει η τρόικα ή δημοσιεύουν τις αγωνιώδεις επιστολές ετερόφωτων διανοούμενων, συχνά νοσταλγών της δεξιάς αντίδρασης, για τη διάσωση της χώρας. Είναι γελοίο, είναι και μυωπικό. Πολλοί από αυτούς έχουν παρουσιάσει μέχρι και τον μέγα οπορτουνιστή Καρατζαφέρη ως ανερχόμενο ηγέτη, μονάχα για να υπαναχωρήσουν όταν αυτός άρχισε ξανά τις κωλοτούμπες για τη θεαματική ‘έξοδο του κοινοβούλιου' πριν μερικές μέρες.

«Κούφιος» ο εκβιασμός των Ευρωπαίων!


credit-agricole_katastimaΠηγή: Banks'News
«Ο χρόνος για τους Έλληνες πολιτικούς εξαντλείται», προειδοποίησε ο οικονομικός «κομισάριος» Όλι Ρεν, αλλά πριν στεγνώσει το μελάνι της συνέντευξης που παραχώρησε σε γερμανική εφημερίδα, εν χορώ οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης, με την υποστήριξη και των «σκληρών» από το ΔΝΤ, άφησαν τους εκβιασμούς και έσπευσαν να διαβεβαιώσουν τις αγορές ότι θα αποφευχθεί ένα «ελληνικό ατύχημα» τον Ιούλιο, καθώς αποκαλύπτεται όλο και περισσότερο η «γύμνια» του αφερέγγυου ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.
Τα δραματικά γεγονότα στο Σύνταγμα και το πολιτικό δράμα που κατέληξε στο χθεσινοβραδινό διάγγελμα του πρωθυπουργού, όπου εξήγγειλε ανασχηματισμό και ψηφοφορία για την παροχή εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, μονοπώλησαν χθες το ειδησεογραφικό ενδιαφέρον στην Αθήνα.

Θέατρο στην Αθήνα, τρόμος στις Βρυξέλλες!


maskesΠηγή: Sofokleous 10
Πολιτικό θέατρο για να περάσει το νέο μνημόνιο, έστω και μόνο με τις ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στήνει η κυβέρνηση, ενώ οι Βρυξέλλες παρακολουθούν με τρόμο τις εξελίξεις και παραμένουν έτοιμες να χορηγήσουν όπως - όπως στην Αθήνα την πέμπτη δόση, για να αποφύγουν την κατάρρευση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, που βρίσκεται πολύ πιο κοντά από όσο παραδέχονται οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Αυτό που φαινόταν ως πολιτικό δράμα υψηλής έντασης χθες το πρωί, με τον πρωθυπουργό να περνά την πύλη του προεδρικού Μεγάρου και χιλιάδες διαδηλωτές να έχουν κατακλύσει το κέντρο της Αθήνας, μέχρι το βράδυ είχε εκφυλισθεί σε άλλη μια πολιτική κωμωδία “made in Greece”: για λίγες ώρες η χώρα έζησε τα... γεννητούρια κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας», με τον πρωθυπουργό να τελεί ατύπως σε παραίτηση, αλλά αργά το βράδυ βρέθηκε και πάλι με μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο «τιμόνι», τη σύνθεση της οποίας δεν γνώριζε ούτε ο Πρωθυπουργός, αφού σήμερα θα τη σχηματίζει, για να ζητήσει αμέσως μετά ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Σκίτσο Χαντζόπουλου: Δεν περνάς κυρά Μαρία, δεν περνάς, δεν περνάς...

ΣΤΑΪΝΓΚΑΡΝΤ ΠΡΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΣΤΑΜΑΤΕΙΣΤΕ ΤΩΡΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΕ. ΖΗΤΕΙΣΤΕ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΣΑΛ.



Κόσμος του Επενδυτή, 11.6.2011

Συνέντευξη στον Δημήτρη Κωνσταντακόπουλο


H Handelsblatt είναι η σημαντικότερη οικονομική εφημερίδα της ηπειρωτικής Ευρώπης, η παληότερη, μεγαλύτερη και εγκυρότερη οικονομική εφημερίδα της Γερμανίας. Εκδίδεται στο Ντύσελντορφ, βιομηχανική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Τη διευθύνει ο Γκάμπορ Στάινγκαρτ, οικονομολόγος, πολιτικός επιστήμων, συγγραφέας πολλών best-sellers. Φιλέλλην και πεπεισμένος ευρωπαϊστής, μας μίλησε για το ελληνικό/ευρωπαϊκό ζήτημα.




Ερώτ. Πως βλέπετε τη νέα συμφωνία Ελλάδας-ΕΕ. Θα δουλέψει;


Απ. ‘Oχι. Οι δυτικές κυβερνήσεις και το ΔΝΤ αγοράζουν χρόνο. Δεν βοηθάει. Χρειαζόμαστε πραγματική λύση. Δεν είναι πολύ σοφό να καταπολεμάς κρίση χρέους με τεράστια νέα χρέη.