Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Η κρίση ξεκίνησε με τη διάσωση της Γερμανίας απ' το Νότο. Του Π. Παναγιώτου


ΠΗΓΗ: ΕΠΙΚΑΙΡΑ (via tvxs gr)
του Π. Παναγιώτου
Στις αρχές της δεκαετίας του '00 η Γερμανία βρέθηκε αντιμέτωπη με το σπάσιμο της φούσκας τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών που οδήγησε στην παρ' ολίγο κατάρρευση εταιριών κολοσσών των δύο αυτών κλάδων, προκαλώντας ένα γενικότερο χρηματοοικονομικό πανικό που αντέστρεψε τη ροή των επενδυτικών κεφαλαίων και έσπρωξε τη χώρα στην ύφεση. Αντί τα κεφάλαια να βρίσκουν το δρόμο τους προς τις γερμανικές τράπεζες και τα γερμανικά περιουσιακά στοιχεία, αποδημούσαν, με τους επενδυτές να πουλούν οτιδήποτε γερμανικό και μεταξύ άλλων και τα γερμανικά τραπεζικά και κρατικά ομόλογα. Η ρευστότητα άρχισε να εξαντλείται και τα επιτόκια των γερμανικών ομολόγων πήραν την ανιούσα κάνοντας δυσκολότερη τη χρηματοδότηση της οικονομίας σε μία περίοδο που το κόστος από την απορρόφηση της ανατολικής Γερμανίας εξακολουθούσε να δημιουργεί πολύ αυξημένες ανάγκες.
Το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου της χώρας σκαρφάλωσε γοργά από το 3,6% στο 5,6%. Το ευρώ βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση και έχασε περισσότερο από το 20% της αξίας του έναντι του δολαρίου προκαλώντας ερωτηματικά για την ίδια τη βιωσιμότητα του. Η Γερμανία δεχόταν επίθεση απ' τις αγορές και έβλεπε τα περιουσιακά της στοιχεία να υποτιμούνται, συμπεριλαμβανομένου και του νέου νομίσματος της. Η μόλυνση της απ' τον ιό της νομισματικής κρίσης ήταν γεγονός.

Η χρονική στιγμή που χτυπήθηκε η Γερμανία ήταν ιδιαίτερης σημασίας: ο βασικός της εμπορικός εταίρος, οι ΗΠΑ, κυλούσαν σε μία βαθιά ύφεση. Ο αναδυόμενος οικονομικός γίγαντας, η Κίνα, βρισκόταν ακόμη στα πρώιμα στάδια εισαγωγής προϊόντων του δυτικού πολιτισμού και δε μπορούσε να τραβήξει την γερμανική οικονομία έξω απ' την ύφεση. Η Ευρώπη, δεν είχε ακόμη ενιαίο νόμισμα και οι περισσότερες χώρες έβρισκαν ακριβά τα γερμανικά προϊόντα όταν τα μετέτρεπαν στο εθνικό τους νόμισμα. Ποιος, λοιπόν, θα μπορούσε να έρθει προς διάσωση της;

Ελλάδα, το νέο Ελντοράντο και η κίβδηλη “έκθεση του ΟΗΕ”



Σε έκθεση του ΟΗΕ που τονίζει ότι «βάσει ερευνών και εξορύξεων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, η χώρα κάθεται επάνω σε μία πλάκα με δεκάδες εξαιρετικά σπάνια ορυκτά με εφαρμογή στη βαριά βιομηχανία, την αεροναυπηγική κ.λπ., τα οποία διαθέτει και σε μεγάλες ποσότητες», αναφέρεται δημοσίευμα του ΕΘΝΟΥΣ, της εφημερίδας που εκδίδει ο κ. Μπόμπολας, κύριος μέτοχος της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΕ. Διαβάστε το σχετικό δημοσίευμα στο Βλέπουν Ελλάδα γεμάτη «θησαυρούς ορυκτών»

Και δεν είναι μόνο το εγχώριο ΕΘΝΟΣ, αλλά και η γαλλική FIGARO που αναφέρεται στον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας και την εκμετάλλευσή του! Στην ηλεκτρονική της σελίδα δημοσιεύεται σχετικό άρθρο της Hayat Gazzane, που βασίζεται σε στοιχεία που έθεσε στη διάθεση της δημοσιογράφου – ποιός άλλος; – ο πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος,  Γιάννης Μανιάτης. Διαβάστε το κι αυτό εδώ: Ορυκτός πλούτος: Στο χορό κι η Figaro!

Γερές δόσεις προπαγάνδας από τον κ. Μανιάτη, με ειδική αναφορά – φυσικά – στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων χρυσού, με βάση μια υποτιθέμενη “έκθεση του ΟΗΕ για τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας”. Ποιοι είναι όμως στην πραγματικότητα οι συντάκτες της περίφημης έκθεσης; Μας ενημερώνει ο ομότιμος καθηγητής γεωλογίας του Α.Π.Θ. κ. Σαράντης Δημητριάδης:

H Allianz προειδοποιεί αν η Γερμανία επιστρέψει στο μάρκο θα χάσει πάνω από 500 δις σε ΑΕΠ - HSBC: Το δολάριο προς τα τέλη του 2012 θα αποδυναμωθεί – Bank of America: Οι πιέσεις στην Ελλάδα θα ενταθούν, πιθανή η κατάρρευση


(upd2)Απαντήσεις σε σημαντικά στρατηγικά ζητήματα που απασχολούν την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα δίνουν η  Γερμανική Allianz, η Βρετανική HSBC και η Αμερικανική Bank of America.
H Allianz υποστηρίζει ότι αν η Γερμανία επέστρεφε στο μάρκο θα έχανε 520 δις από το ΑΕΠ της σε σύνολο 2,1 τρις ευρώ.
www.bankingnews.gr

Να σημειωθεί ως μέτρο σύγκρισης ότι η Ελλάδα έχει ΑΕΠ περίπου 220 δις ευρώ.
Η Bank of America εκτιμά ότι οι πιέσεις στην Ελλάδα θα ενταθούν προσεχώς και σύντομα θα γίνει αντιληπτό ότι ο κίνδυνος κατάρρευσης δεν έχει μειωθεί.
Στον αντίποδα η HSBC υποστηρίζει ίσως κόντρα στο ρέμα ότι το δολάριο προς τα τέλη του 2012 θα αποδυναμωθεί.
Η επιστροφή της Γερμανίας στο μάρκο  θα ήταν  μια ανεύθυνη  απόφαση που θα προκαλούσε οικονομική καταστροφή στην Γερμανία, προειδοποίησε  ο Michael Diekmann, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ασφαλιστικού ομίλου Allianz, που κατέχει περίπου 100 δισ ευρώ  ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων.
«Έχουμε υπολογίσει οικονομικά την επιστροφή στο γερμανικό μάρκο. Σε αυτό το σενάριο, η Γερμανία θα διολισθήσει σε βαθιά ύφεση, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα συρρικνωθεί για ένα χρόνο σε διψήφια ποσοστά, και μέσα σε 4 έως 5 έτη η Γερμανία θα μπορούσε να  χάσει έως και το 25% του ΑΕΠ της, τόνισε ο  κ. Diekmann.
Τι σημαίνει αυτό σε απλούς αριθμούς;