Σάββατο, 25 Ιουνίου 2011

Κώστας Λαπαβίτσας: «Με την τρέχουσα πολιτική η Ελλάδα θα είναι χρεοκοπημένη το 2015»Πηγή: Εφημερίδα "ΑΞΙΑ"
(via Newscode.gr)


Συνέντευξη του Κ. Λαπαβίτσα στη Νατάσα Καντζάβελου
Σε στάση πληρωμών και έξοδο από το ευρώ , άμεσα, προτρέπει το ελληνικό κράτος ο Κώστας Λαπαβίτσας, προκειμένου η Ελλάδα να ξεφύγει από το αδιέξοδο του σήμερα και να εξασφαλίσει μια υγειής οικονομική ανάπτυξη στο μέλλον.
Ο καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών στο Λονδίνο, σχολιάζει την ελληνική οικονομική πολιτική και την επιρροή του ελληνικού λαού, εξηγεί γιατί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα αποτύχει, καταλήγωντας στην χρεοκοπία, ενώ εκτιμά ότι το οικοδόμημα που στηρίζεται το ευρώ θα καταρρεύσει ή θα υποστεί ριζικές αλλαγές.
-Πώς εκτιμάτε τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο; Πώς κρίνετε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου;

Η στρατηγική εξόδου από το ευρώ, κρίσιμη για τους ΈλληνεςΜετάφραση του άρθρου του Κ. Λαπαβίτσα από τον Guardian

Η αθέτηση πληρωμών και η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ ήταν ανέκαθεν το πιο πιθανό αποτέλεσμα της κρίσης της ευρωζώνης. Η αλήθεια είναι ότι η οικονομική και νομισματική ένωση έχει αποτύχει, κυρίως επειδή δημιούργησε ένα μη διατηρήσιμο χάσμα μεταξύ κέντρου και περιφέρειας. Για τις χώρες της περιφέρειας, η συμμετοχή στην ΟΝΕ πιθανότατα θα λειτουργήσει ως πηγή στασιμότητας και εισοδηματικής ανισότητας. Για την Ελλάδα, έχει ήδη αποδειχθεί αποτυχία ιστορικών διαστάσεων.

Το πρόβλημα με το οποίο ήρθε αντιμέτωπη η χώρα το 2009-10 έχει πολλά κοινά σημεία με την υπόλοιπη περιφέρεια: τεράστιο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, χαμηλή ανταγωνιστικότητα, γιγαντιαία ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών και ταχεία αύξηση του δημοσίου ελλείμματος και χρέους. Η αντίδραση της ΕΕ μπορεί να χαρακτηριστεί ανόητη. Δόθηκαν στην Ελλάδα δάνεια μέσω της αποκαλούμενης ‘διάσωσης’, αλλά με επιτόκια 3% και 4% υψηλότερα σε σχέση με αυτά που καταβάλλονται από τη Γερμανία. Ακόμη, επιβλήθηκε αυστηρή λιτότητα, μειώνοντας το εθνικό εισόδημα κατά 4,5% το 2010 και πιθανότατα 4% το τρέχον έτος.

Ψήφισμα της λαϊκής συνέλευσης της πλατείας Συντάγματος-23 Ιουνίου 2011«ΣΤΙΓΜΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΘΕΛΗΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ»
«Καλούμε τους αξιωματικούς και κυρίως όλο το απλό προσωπικό της αστυνομίας να σεβαστεί αυτή τη φορά τη θέληση του λαού και την συνταγματικά κατοχυρωμένη λαϊκή κυριαρχία.
Τους προειδοποιούμε να μην διανοηθούν καν να εφαρμόσουν παράνομες διαταγές από μια έκπτωτη κυβέρνηση, που έχει κουρελιάσει το σύνταγμα της Ελλάδας και έχει παραδώσει τα κλειδιά της χώρας στη Τρόικα, στο ΔΝΤ και στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό-τραπεζικό σύστημα.
Να μην τολμήσουν σε καμία περίπτωση να εμποδίσουν τον λαό από το να προστατεύσει το σύνταγμα του, όπως αυτό ορίζει με βάση το ακροτελεύτιο άρθρο του, ώστε να αποτρέψει το ξεπούλημα της χώρας. Διαφορετικά ο κάθε αστυνομικός προσωπικά θα φέρει ακέραια την ευθύνη της στάσης του και θα υποστεί τις συνέπειες των πράξεών του, όπως ακριβώς και οι πολιτικοί εντολείς του, που έχουν παραδώσει τη χώρα σε ξένα κέντρα εξουσίας με δανειακές συμβάσεις, μνημόνια και μεσοπρόθεσμα.
Είναι μια τελευταία μεγάλη ευκαιρία για την αστυνομία και τους αστυνομικούς και ελπίζουμε πολλοί από αυτούς να πράξουν κατά συνείδηση και να περάσουν με την πλευρά του λαού.

LEX (FT): H Εκρηκτική Οικονομία της Αργεντινής


ΠΗΓΗ: FT
by LEX
Argentina: fiscal and monetary addiction

Three decades ago the cult German book Christiane F. (made into a gritty film with a score by David Bowie) captured the horrors of teenage drug abuse in 1970s Berlin. If only Argentina’s very own Cristina F understood the dangers of subjecting her adolescent country to fiscal and monetary addiction today. On Tuesday President Fernández announced she is seeking re-election in October for another 4-year term. Re-election is pretty much assured, and what should be done when she wins is clear. Sadly, Ms Fernández shows no desire to kick the habit of her whole career.
She will almost certainly win because the economy is booming – gross domestic product was 9.9 per cent higher last quarter than the year before. Export earnings rose 30 per cent in 2010, according to the national statistics institute. But the government is also giving the domestic economy regular shots in the arm. Public expenditure jumped 30 per cent year on year in the first quarter. Incredibly, given the surge in tax revenues, the government will rack up a fiscal deficit this year.

Το (νέο) 'ευρωπαϊκό πρόσωπο' της κρίσης Πηγή: http://www.xrimanews.gr/oikonomia/9529-to-neo-eyrwpako-proswpo-ths-krishs
(via  Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών)

Η κρίση έχει ένα νέο, πιο 'ευρωπαϊκό πρόσωπο' και αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Τα επιτόκια δανεισμού της Ιρλανδία, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, κινούνται ταυτόχρονα σε νέα υψηλά επίπεδα ρεκόρ την ώρα που στις χώρες αυτές υπάρχει παράλληλα και πολιτική αστάθεια. Γιατί μπορεί στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία να υπήρξε ΄συναίνεση' για την υπογραφή του Μνημονίου αλλά αυτό έγινε κάτω από την πίεση της επερχόμενη πτώχευσης και αφού πρώτα κατέρρευσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, δημιουργώντας ένα κλίμα πολιτικής αστάθειας το οποίο θα ενταθεί όσο ο χρόνος κυλά και το πρόβλημα διαιωνίζεται. Πολιτική αστάθεια υπάρχει και στην Ισπανία, όπου οι Αγανακτισμένοι αποτυπώνουν ένα τμήμα μόνο του πραγματικού προβλήματος, ενώ στην Ιταλία ο Πρωθυπουργός Μπερλουσκόνι πέρα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει, φαίνεται να ξέχασε να ενημερώσει τους πολίτες για τις πραγματικές διαστάσεις της ευρωπαϊκής κρίσης και την πραγματική εικόνα της οικονομίας της χώρας του.

Λογικές Πομπηίας


ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ
Ημερομηνία δημοσίευσης: 24/06/2011

Διαπραγματεύεται στη Φραγκφούρτη ο Σόιμπλε με εκπροσώπους τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών για να τους πείσει να συμφωνήσουν (εθελοντικά…) στη «μετακύληση» των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν. Να δεχτούν δηλαδή να «πληρωθούν» για ελληνικά ομόλογα που λήγουν το 2012 και το 2013 με άλλους τίτλους του ελληνικού δημοσίου που θα λήγουν πολύ αργότερα. Και παρόμοια πρωτοβουλία, όπως μαθαίνουμε, έχουν λάβει και η Γαλλία και η Ολλανδία με τους δικούς τους τραπεζίτες και δικούς μας πιστωτές.
Γιατί όμως από τη διαπραγμάτευση απουσιάζουν οι ελληνικές τράπεζες, που μαζί με τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ελληνικά ομόλογα αξίας περίπου 70 δισ.; Προσέξτε, εδώ είναι το ωραίο: Γιατί οι Οίκοι Αξιολόγησης έχουν προειδοποιήσει ότι εφόσον κρίνουν ότι ο χαρακτήρας της συμμετοχής των επενδυτών είναι υποχρεωτικός και όχι εθελοντικός, θα χαρακτηρίσουν μια τέτοια συμφωνία ως «ντε φάκτο χρεωκοπία» της Ελλάδας. Άρα όταν δεν εμφανίζεται η Αθήνα και οι ελληνικές τράπεζες τότε στερούνται οι οίκοι ένα επιχείρημα για να εκτελέσουν τη χώρα μας.