Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Μονά ζυγά, κερδίζουν οι τράπεζες

ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ
Ημερομηνία δημοσίευσης: 06/08/2010

Χθες ανακοινώθηκε άλλη μία γενναία δόση στήριξης των τραπεζών από δημόσιο χρήμα. Συγκεκριμένα, βρίσκονται σε πρώτη ζήτηση, σε ρευστό ή σε εγγυήσεις, άλλα 25 δισ. ευρώ. Η συνολική προίκα των ελληνικών τραπεζών από την έναρξη της κρίσης ανέρχεται σε 75 δισ. ευρώ.
Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι πρέπει οι τράπεζες να αφεθούν να χρεωκοπήσουν. Δεν είναι δυνατόν, όμως, να μην έχουμε βγάλει συμπεράσματα από τις ευθύνες των τραπεζών στη δημιουργία της κρίσης και γενικότερα για την κρίση του τραπεζοκεντρικού μοντέλου ανάπτυξης. Ολόκληροι τομείς της οικονομίας διαλύθηκαν στη δεκαετία του 2000 και η προσδοκία της ανάπτυξης εστιάστηκε στην τοκογλυφική γιγάντωση των τραπεζών, εντός και εκτός συνόρων.
Η κρίση αποκάλυψε ότι οι τραπεζίτες δεν λειτουργούν μόνο με μειωμένη κοινωνική ευθύνη, αλλά είναι και κακοί διαχειριστές του χρήματος. Τα κράτη ήρθαν σε αρωγή τους, με αποτέλεσμα η κρατική επιδότηση των τραπεζών να παροξύνει τα δημόσια ελλείμματα. Τώρα, οι τράπεζες ζητούν τα ρέστα.

Προετοιμασίες για την πανευρωπαϊκή απεργία


ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ

Με δυναμικές δράσεις θα δώσει το "παρών" η Συμμαχία "Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση σας" στην πρώτη απεργία από την ίδρυση της ΕΟΚ, η οποία μετεξελίχθηκε στη σημερινή Ε.Ε., που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων (ETUK) για τις 29 Σεπτεμβρίου. Η Συμμαχία, στην οποία συμμετέχουν τα περισσότερα κόμματα και οργανώσεις της γερμανικής αριστεράς και έχει διοργανώσει τις μεγάλες διαδηλώσεις κατά της κρίσης στη Γερμανία, συνεδρίασε προχθές στο Βερολίνο και αποφάσισε πως ανήμερα της πανευρωπαϊκής απεργίας θα προχωρήσει σε συμβολικές καταλήψεις σε τράπεζες, ενώ στις 18.00 τοπική ώρα θα διοργανώσει διαδήλωση.

Κατακρίνοντας τις οικονομικές πολιτικές του ΔΝΤ



Κρύβοντας το πρόβλημα των όρων δανειοδότησης

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στα Αγγλικά στις 15 Φεβρουαρίου του 2010, και μεταφράστηκε και δημοσιεύθηκε στα Ελληνικά τον Αύγουστος 2010.

Ενώ η πολιτική ατζέντα του ΔΝΤ αναπροσανατολίζεται στην μεταρρύθμιση της διακυβέρνησης και της εντολής του, υπάρχει η αυξανόμενη ανάγκη για την θεμελιώδη επανεξέταση του Ταμείο των νομισματικών και δημοσιονομικών πολιτικών που απαιτεί από τους δανειολήπτες του, εάν το Ταμείο πρόκειται να διατηρήσει την νομιμοποίηση του και να ανανεώσει την εντολή του.
Μια έκθεση του Ιανουαρίου από το Action for Global Health UK και το Stop AIDS Campaign εξετάζει τα προγράμματα του ΔΝΤ σε εννέα χώρες, επιλέγοντάς τες με βάση την υψηλή παρουσία του HIV / AIDS σε αυτές τις χώρες, με σκοπό να αξιολογήσει αν οι απαιτήσεις της πολιτικής του ΔΝΤ δημιουργούν αρκετό περιθώριο για τις χώρες να αναπτύξουν τις κατάλληλες παρεμβάσεις στον τομέα της υγείας.  Ενώ εκθειάζει το πρόγραμμα του ΔΝΤ στην Ουγκάντα για την απαγόρευση του υπουργείου Οικονομικών να αυξήσει τις δημοσιονομικές περικοπές, η μελέτη διαπιστώνει ότι «παρά τη ρητορική της αλλαγής, και την αυξημένη ευελιξία που ισχυρίζεται ότι εφαρμόζει η πολιτική του ΔΝΤ στις χώρες με τα προγράμματά του, εξακολουθεί να καταλήγει σε υπερβολικά αυστηρές μακροοικονομικές πρακτικές που έχουν σοβαρή επίπτωση στην ικανότητα των κυβερνήσεων να επενδύσουν στην δημόσια υγεία».  Μια σειρά από πρόσφατες εκθέσεις έχουν επικρίνει την οικονομική πολιτική του ΔΝΤ ως υπερβολικά αυστηρή, κρίνοντας ότι το ΔΝΤ δείχνει λιγότερη ευελιξία από ό, τι απαιτείται στα προγράμματά του για την αντιμετώπιση των κρίσεων (βλ. Update 68, 67).

...Ανασχηματισμός με Ξένο Άρωμα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 06 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010

ΠΗΓΗ: "Το Ποντίκι"

Ένα τσούρμο ακριβοπληρωμένοι από τον ιδρώτα του ελληνικού λαού «περίεργοι» τύποι, χωρίς καμιά λαϊκή νομιμοποίηση ανέλαβαν την διακυβέρνηση της χώρας.

Ο ανασχηματισμός, το έχετε διαβάσει κι αλλού, είναι προ των πυλών, καθώς η κυβέρνηση μετά τη σύγκρουση της με την κοινωνία θέλει... ρεκτιφιέ. Αυτό που δεν έχετε διαβάσει είναι τα ονόματα αυτών που τελικά, και επί της ουσίας, (θα) κυβερνούν αυτόν το τόπο, μαζί βέβαια με τους ελεγκτές τροικάνους. Το «Π» έχει τη χαρά (;) να σας τους παρουσιάσει: 

Τομάζο Πάντοα Σκιόπα: Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης (αλλά σε ρόλο πολύ ευρύτερο του Πάγκαλου.Έχει ένα επιπλέον προσόν συγκριτικά με τον Θοδώρα: Στην Ιταλία είχε συγκυβερνήσει με την...Κομμουνιστική Επανίδρυση). 
Τζ. Στίγκλιτς: Υπουργός Οικονομικών (ο νομπελίστας υπάρχουν ελπίδες να τα καταφέρει καλύτερα από τον Γ. Παπακωνσταντίνου). 

Φ Αμαρτία Σεν: Υπουργός Οικονομίας (να ξεκουραστεί και η Λούκα Κατσέλη).

Διδάγματα από το '30 και το κίνημα ανέργων



ΠΗΓΗ: ΠΡΙΝ
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ

Kινητοποιήσεις ενάντια σε κλεισίματα εργοστασίων και κινήματα υπεράσπισης ανέργων διατρέχουν την ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος στη χώρα μας. Ποτέ άλλοτε όμως οι Επιτροπές Ανέργων δεν υπήρξαν η ραχοκοκαλιά ανάπτυξης και ενοποίησης του εργατικού κινήματος όπως συνέβη στις αρχές της δεκαετίας του 1930, μια εποχή που έχει πολλές ομοιότητες με τη σημερινή.





Η μεγάλη οικονομική κρίση του 1929 είχε ως αποτέλεσμα την εκρηκτική αύξηση της ανεργίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Από το 1930 στην Ελλάδα άρχισαν να κλείνουν επιχειρήσεις. Η βιομηχανική παραγωγή και η οικοδομική δραστηριότητα μειώθηκαν, ενώ πολλά εργοστάσια λειτουργούσαν μόνο για κάποιους μήνες το χρόνο. Δεν ήταν μόνο η μείωση της απασχόλησης, τα χαμηλά μεροκάματα και η έλλειψη οποιασδήποτε πρόνοιας για τους ανέργους από την πλευρά του κράτους, αλλά περισσότερο η ανέχεια και το επιτακτικό ζήτημα επιβίωσης που δημιουργούσαν εκρηκτικές συνθήκες. Όποιος έχανε τη δουλειά του δεν μπορούσε καν να επιβιώσει. Οι φτωχοί άρπαζαν από τους φούρνους καρβέλια και το έβαζαν στα πόδια.

Η... δεξιά Ουγγαρία αντιστέκεται στο ΔΝΤ!



Πηγή:Το Ποντίκι, 5.8.2010
via Ανεμογκάστρι

Του Δημήτρη Καζάκη
οικονομολόγου - αναλυτή


Τι συμβαίνει με την Ουγγαρία; Τόλμησε να αγνοήσει το ΔΝΤ και να αψηφήσει τα «αιτήματα» των δανειστών της. Όπως έγραψε ο ανταποκριτής των Times του Λονδίνου (25.7), «οι κραυγές οργής αντηχούν από τις Βρυξέλλες έως την Ουάσιγκτον. Όπως οι πειθήνιοι σκλάβοι στον Πλανήτη των Πιθήκων, η Ουγγαρία ψέλλισε την απαγορευμένη λέξη: Όχι».

Αμέσως μετά τη διακοπή των συνομιλιών ΔΝΤ και Ε.Ε. με την κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία, λόγω του ότι ο τελευταίος αρνήθηκε κατηγορηματικά να συνεχίσει την πολιτική λιτότητας που απαιτούσαν οι δανειστές της χώρας του, οι δυσοίωνες προβλέψεις για την Ουγγαρία έδιναν κι έπαιρναν. Οι κατάρες του Υψίστου, οι λιμοί, σεισμοί και καταποντισμοί όλης της Υφηλίου επρόκειτο να επιπέσουν στον άμοιρο τόπο των δύστυχων Μαγυάρων, επειδή – άκουσον, άκουσον – τόλμησε η κυβέρνησή τους να αρνηθεί να υπακούσει στις άνωθεν και έξωθεν εντολές.