Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Ρεκόρ στο σορτάρισμα κατά του ευρώ



ΠΗΓΗ: FT (via euro2day)
Δημοσιεύθηκε: 07:51 - 03/01/12

Οι τοποθετήσεις των hedge funds εναντίον του ευρώ ανήλθαν σε επίπεδα-ρεκόρ την τελευταία εβδομάδα του 2011, αυξάνοντας τις πιέσεις στο καταπονημένο ευρωπαϊκό νόμισμα, καθώς εισέρχεται στη δεύτερη δεκαετία του αντιμετωπίζοντας την πιο δύσκολη χρονιά της Ιστορίας του. 

Πολλά hedge funds έχασαν λεφτά στοιχηματίζοντας εναντίον του ευρώ στο μεγαλύτερο τμήμα του περσινού έτους, καθώς το νόμισμα παρέμεινε ανέλπιστα ισχυρό, παρά τη διαρκώς επιδεινούμενη κρίση χρεών στην ευρωζώνη. 

Ωστόσο, το ευρώ υπέστη απώλειες τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο κι έκλεισε τον χρόνο ως το «μεγάλο» νόμισμα με τις χειρότερες απώλειες, υποχωρώντας σε χαμηλό 10 ετών έναντι του γεν και ενός έτους έναντι του δολαρίου. 

ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΨΕΙ ΝΟΜΙΜΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΤΗΣ!



ΠΗΓΗ: ΙΣΚΡΑ

Η Ελλάδα θα μπορούσε να μην εισέλθει καθόλου στημνημονιακή παγίδα, στην οποία εισήλθε από το Μάιο του2010καταστρέφοντας και λεηλατώντας τη χώρα.
Σε πείσμα όλων όσων, ακόμα και τώρα, διατείνονται δογματικά ότι η χώρα τότε δεν είχε άλλη επιλογή, σήμερα επιβεβαιώνεται περίτρανα ότι η Ελλάδα είχε πολλές, χίλιες φορές προτιμότερες εναλλακτικές επιλογές.
Και αυτό επιβεβαιώνεται όχι απλώς από τις ρεαλιστικές και επιχειρηματολογημένες θέσεις κάποιων δυνάμεων της Αριστεράςαλλά και από έγκυρους νομικούς κύκλους, οι οποίοι, μάλλον, μπορούν να θεωρηθούν  ότι κατέχουν περίοπτη θέση στο παγκόσμιο νομικό κατεστημένο με εξειδίκευση στα θέματα του χρέους.

Αποχαιρετώντας το 2011: Η Πέτρα του Χρόνου



ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ
Του Νικόλα Σεβαστάκη*

Η σκληρότητα των καιρών ή, για να μη μιλάμε ως μετεωρολόγοι, συγκεκριμένες πράξεις και αποφάσεις, έχουν βάλει σε δεινή δοκιμασία τις αντοχές των ανθρώπων. Πόσων η ζωή δεν τραυματίστηκε από τις ριπές των μέτρων και τις ζοφερές προειδοποιήσεις για όσα θα επακολουθήσουν την άλλη εβδομάδα, τον ερχόμενο μήνα, την προσεχή πενταετία, το επόμενο μέλλον; Και, στο έλεος των περιβόητων «διευκρινιστικών εγκυκλίων», ευτέλεια και γελοιότητα, ηχηρές αποτυχίες και δογματικές εμμονές έγιναν ένα και το αυτό.
Αλλά καμιά πέτρινη επιφάνεια δεν υπάρχει χωρίς ρωγμές και μικρά, έστω, περάσματα του αέρα. Πρόσφατος φρέσκος αέρας: οι εργάτες της Χαλυβουργίας και ο υπέροχος αγώνας αντοχής τους, τα δείγματα της καθημερινής αλληλεγγύης που αρχίζουν να φτιάχνουν αληθινούς θεσμούς όπως τα κοινωνικά ιατρεία. Αθέατες για τη «μεγάλη σκηνή της δημοσιότητας» πρακτικές του βίου που επιβεβαιώνουν ότι παράγεται κοινωνικό νόημα πέρα από τη κωμικοτραγική κουστωδία δελφίνων και υποψήφιων θεσιθήρων της εθνικής μας σωτηρίας. Και σε μια άλλη, πιο διανοητική πλευρά: Πως να μη καλωσορίσει κανείς την ευφρόσυνη κινητικότητα στο χώρο των ιδεών και της κριτικής παρεμβατικής άποψης; Με νέες έντυπες και ηλεκτρονικές προσπάθειες που γίνονται όλο και πιο ώριμες και απαιτητικές δημοσιογραφικά, με συζητήσεις μεστές και αγωνιώδεις σε όλες σχεδόν τις πόλεις της χώρας για βιβλία και στιγμές από την ιστορία, τη φιλοσοφία, τις επιστήμες του ανθρώπου.

Greater productivity, and the eight-hour day




ΠΗΓΗ: What About Marx
του ciaoant1 

I received a comment from one of my readers in yesterday's post, asking me to translate in English some of my older articles about the monetary system and gold (i have been blogging in Greek for 5 years now). However, before we get there, we must first explore some issues that are much more important, despite the fact that they are not discussed as much as gold, or the fall of the dollar-centric monetary system we have today.

Here's something from the Keynesian economist Joseph Stiglitz (source: Vanity Fair):
[...] The argument has been made that the Fed caused the [1929] Depression by tightening money, and if only the Fed back then had increased the money supply—in other words, had done what the Fed has done today—a full-blown Depression would likely have been averted. In economics, it’s difficult to test hypotheses with controlled experiments of the kind the hard sciences can conduct. But the inability of the monetary expansion to counteract this current recession should forever lay to rest the idea that monetary policy was the prime culprit in the 1930s. The problem today, as it was then, is something else. The problem today is the so-called real economy. It’s a problem rooted in the kinds of jobs we have, the kind we need, and the kind we’re losing, and rooted as well in the kind of workers we want and the kind we don’t know what to do with. The real economy has been in a state of wrenching transition for decades, and its dislocations have never been squarely faced. A crisis of the real economy lies behind the Long Slump, just as it lay behind the Great Depression.

Στην αυγή του 2012...




Το 2011 έφυγε, το 2012 ήδη μπήκε. Αξίζει ίσως να προσπαθήσουμε να βγάλουμε ένα-δύο συμπεράσματα και να καταθέσουμε ορισμένες σκέψεις για τις προκλήσεις που έρχονται. Όχι ότι δεν έχουν γίνει τέτοιες αναλύσεις μέχρι ώρας. Νομίζουμε όμως ότι σήμερα είναι μια καλή στιγμή να δούμε εκ νέου ορισμένα ζητήματα.

Ας δούμε όμως τα πράγματα με μια ορισμένη σειρά.Κατά τη γνώμη μας μπορούμε να χωρίσουμε τη μέχρι τώρα κατάσταση σε τρεις μεγάλες υποπεριόδους:

Η πρώτη περίοδος είναι εκείνη η δύσκολη αρχή όπου η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εκίνησε τη διαδικασία παραχώρησης της χώρας και του λαού φέρνοντας στη χώρα το ΔΝΤ και τους επίτροπους της Μέρκελ. Τα μέτρα και τα μνημόνια ερχόταν το ένα μετά το άλλο φέρνοντας πόνο, δυστυχία και αγανάκτηση ενώ η κυβέρνηση δυνητικά έχανε κάθε μέρα την κοινωνική στήριξη και αποδοχή. Την περίοδο αυτή φάνηκαν τα όρια του λαϊκού κινήματος στην μέχρι σήμερα μορφή του και με την τροπή που είχε πάρει το συνδικαλιστικό κίνημα και η αριστερά στη χώρα μας. Κατέστη εν τέλει σαφές ότι έτσι δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα να τα καταφέρουμε απέναντι στη σαρωτική επίθεση του διεθνούς κατεστημένου Δεν κρίνουμε ορθή μια λογική αφορισμού του ότι υπήρξε μέχρι τώρα στο συνδικαλιστικό κίνημα ή στην αριστερά γενικά. Δεν μπορούμε όμως να μην παραδεχτούμε ότι έγινε επταφάνερη η ανεπάρκεια του. Κάτι καινούργιο έπρεπε να γεννηθεί.

Κόμμα Πειρατών Ελλάδας



Πηγή: Κόμμα Πειρατών Ελλάδας

Το κόμμα Πειρατών Ελλάδας βρίσκεται ένα βήμα πριν την επίσημη αναγνώρισή του ως πολιτικό κόμμα και στην Ελλάδα, δίπλα σε 56 ιδρυμένα και 21 επισήμως αναγνωρισμένα Κόμματα Πειρατών σε όλον τον κόσμο.
Μετά από δυο συναντήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τέσσερις μήνες συζητήσεων και επαφές με τη διοικούσα επιτροπή του Pirate Party International, το Καταστατικό και η Ιδρυτική Διακήρυξη έχουν φτάσει στην τελική τους μορφή. Στόχος είναι τα πάντα να έχουν ολοκληρωθεί πριν τα τέλη του Ιανουαρίου 2012.
Μέχρι  τότε μπορείς να συμμετάσχεις στο forum, να διαβάσεις ποιοι είμαστε, να δεις Άρθρα, να ακολουθήσεις το @piratepartyGR στο twitter και να δεις Πώς μπορείς να συμμετάσχεις στην προσπάθεια. Αν ενδιαφέρεσαι για τα διαδικαστικά, μπορείς να διαβάσεις το Καταστατικό.

«Οι ηγέτες της χώρας έχουν καταντήσει γελοίοι»


Του Σταύρου Χριστακόπουλου
«Ευρώ με θυσίες ή δραχμή και καταστροφή». Το μόνιμο«δίλημμα», ελλείψει άλλου που να πείθει έστω και μωρά, επιστρέφει συνεχώς. Επιστρατεύεται όλο και συχνότερα, κάθε φορά που βρίσκεται μπροστά μας ένα νέο «πακέτο» σκληρών υφεσιακών και καταστροφικών της οικονομίας μέτρων, εν όψει ενός ακόμη σκληρότερου «μνημονίου», εν όψει της άνευ όρωναποδοχής της ελεγχόμενης πτώχευσης. Θα επανέρχεταιδιαρκώς. Μέχρι που να μην πείθει πια κανέναν.
Οι περισσότεροι το εκλαμβάνουν ως έναν εκβιασμό που καθηλώνει την κοινωνία. Μόνο που τελευταία δεν μοιάζει τόσο με εκβιασμό όσο με παιχνίδι απόδοσης ή μετάθεσης ευθυνών.
Έτσι λοιπόν για τη σχεδιαζόμενη πτώχευση δεν θα φταίνε όσοι μας πέταξαν στον γκρεμό, αλλά οι «διαρθρωτικές αδυναμίες», η «μεταρρυθμιστική» απροθυμία, οι κοινωνικές αντιδράσεις και όλα όσα παρόμοια ακούμε και διαβάζουμε τόσο καιρό. Όλα και όλοι εκτός από τους αυτουργούς του εγκλήματος. Και ιδού τα... πειστήρια:

Χέρι-χέρι ακροδεξιά και Αλαφούζος



ΠΗΓΗ: ΔΡΟΜΟΣ
του Μιχ. Σιάχου

ΛΑΟΣ και Σκάι επιτίθενται εναντίον των εργαζομένων και της ΕΣΗΕΑ
«...Κλείνοντας κ. πρόεδρε να σας πω, πως ακούγεται η φωνή της λογικής από εσάς και τα στελέχη του κόμματός σας».
(6/11/2011, ο Α. Πορτοσάλτε μιλώντας στον αέρα του ρ.σ. Σκάι σε έκτακτη εκπομπή στην κοινή προσπάθεια για τη συγκυβέρνηση)

«Κύριε Πορτοσάλτε, να ανταποδώσω αυτή την εκμυστήρευση. Αν σήμερα υπάρχει αυτό το κλίμα, είναι γιατί εχθές ο Σκάι έκανε τις συνεχείς πολιτικές αναμεταδόσεις. Σας διαβεβαιώνω ότι το συνάντησα σε κάθε μου βήμα».
(Γ. Καρατζαφέρης, απαντώντας στη φιλοφρόνηση του διευθυντή ειδήσεων του ρ.σ. Σκάι)

Την αλλαγή των σχέσεων αγάπης και... αυτοεκτίμησης ανάμεσα στο ακροδεξιό ΛΑΟΣ και τη ναυαρχίδα του μνημονιακού αγώνα, Σκάι, επικυρώνει η πρόσφατη ερώτηση του Αθανάσιου Πλεύρη κατά των συνδικάτων και των εργαζομένων του ομίλου, οι οποίοι τόλμησαν να... απεργήσουν.