Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Ανιχνεύσεις: Η απαγορευμένη συζήτηση (περί ευρώ/δραχμής)

Επιτροπής Κατοίκων Γλυφάδας ενάντια στο μνημόνιο




Δελτίο τύπου
Πολλές δεκάδες συμπολιτών μας συμμετείχαν τη Δευτέρα 21/11 στην παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Γλυφάδας που κάλεσε η επιτροπή μας. Ως κάτοικοι και δημότες του Δήμου Γλυφάδας διεκδικήσαμε το αυτονόητο, αυτό που μέχρι πρότινος η δημοτική αρχή είχε αρνηθεί. Τη δέσμευση του δημοτικού συμβουλίου και της δημοτικής αρχής ότι θα στηρίξει νομικά και τεχνικά τον αγώνα που δίνουμε ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική του μνημονίου και της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – ΝΔ - ΛΑΟΣ, ενάντια στο χαράσι της Δ.Ε.Η. το οποίο ούτε θέλουμε, ούτε και μπορούμε να πληρώσουμε.
Με την παρουσία μας πετύχαμε την καταρχήν δέσμευση της δημοτική αρχής ότι θα προχωρήσει στις αναγκαίες νομικές ενέργειες προάσπισης όλων των πολιτών που θα αρνηθούν να πληρώσουν το χαράτσι της ΔΕΗ, χωρίς όμως να δεσμεύεται περαιτέρω για την επί της ουσίας υπεράσπιση των πολιτών που θα βρεθούν αντιμέτωποι με μία πιθανή διακοπή παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος, μέσω των απαραίτητων ενεργειών π.χ. επανασύνδεση της παροχής κ.α.

E. Balibar: Μια επανάσταση από τα πάνω



Political changes in Greece, Italy and Spain have highlighted how European leaders have upset the balance of power between society and the state and politics and the economy. French philospher Etienne Balibar points out that these developments have overlooked the role of citizens.
ΠΗΓΗ: Liberation, (via Presseurop)
After the fall of the Greek and Italian governments and the disaster of the Spanish left in this Sunday’s elections, what is happening in Europe? Are we looking at incidents in a minor story of political reshuffles that have failed to keep up with the financial crisis? Or are we crossing a threshold in the very development of this crisis, which will have an irreversible impact on institutions and the manner in which they are legitimated? Despite the unknowns, it’s time to risk an assessment.

Καταθέτουμε εξώδικο στη ΔΕΗ


ΠΗΓΗ: Πολίτες κατά του χρέους / Ηράκλειο Κρήτης

Παραδόθηκαν ήδη στο Δήμο οι πρώτοι 350 λογαριασμοί

Αύριο Τετάρτη στις 10.00 το πρωί, 40 μέλη της κίνησης μας θα  καταθέσουν εξώδικη πρόσκληση – δήλωση και διαμαρτυρία κατά της ΔΕΗ, στα γραφεία της στου Τσαλικάκη, με την οποία επισημαίνονται οι ευθύνες της ΔΕΗ για το χαράτσι και καλείται η επιχείρηση να αποφύγει κάθε προσπάθεια για τη διακοπή της ηλεκτροδότησης με αφορμή τη μη πληρωμή του χαρατσιού, με επιφύλαξη παντός δικαιώματος στην περίπτωση που η ΔΕΗ αρνηθεί.

Τακτικές εκφοβισμού στην Ελλάδα (Scare Tactics in Greece)

 Πηγή: ΝΥΤ (via anti-news)

 Την ώρα που βαθαίνει η κρίση χρέους της Ευρώπης, οι τραπεζίτες πιέζουν τους κατόχους ελληνικών ομολόγων να υποστούν μεγάλες απώλειες.
Επικεφαλής των πιέσεων αυτών είναι η γαλλική BNP Paribas, που προσελήφθηκε από την κυβέρνηση της Αθήνας για να πείσει τους διεθνείς επενδυτές να χάσουν το μισό της αξίας των επενδύσεών τους.
Στα χαρτιά, αυτή αναδιάρθρωση  είναι εθελοντική. Οι ομολογιούχοι θα ανταλλάξουν τα παλιά ελληνικά ομόλογα τους στο 50% της αξίας τους, με νέα που θα λήγουν σε 30 χρόνια. Μπορεί να είναι μια οδυνηρή λύση, αλλά θεωρητικά αποτελεί την μόνη επιλογή για να ανταπεξέλθει η Ελλάδα, και να ωφεληθούν άπαντες.

Η ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΚΑΘΑΡΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΛΥΣΗ!


ΠΗΓΗ: ΙΣΚΡΑ
Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΤΣΑΝΕΒΑ

Και μετά την 6η δόση τι ; Θα ακολουθήσει η 7η, η 8η, κλπ, μέχρις ότου η κα Μέρκελ θα μας δέσει χειροπόδαρα, υποθηκεύοντας όλη τη χώρα με αυτονόητες ολέθριες συνέπειες. Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, μία είναι η λύση : Επιστροφή στη δραχμή με ισοτίμησή της με καλάθι ισχυρών και μαλακών νομισμάτων, σε συνδυασμό με αναδιάρθρωση και κούρεμα κατά 50% του συνολικού χρέους και περίοδο χάριτος 2-3 ετών. Ή η ένταξή μας σε μια δεύτερη ζώνη μαλακού νομίσματος της περιφερειακής Ευρώπης.

Έξω από το ευρώ αλλά παραμένοντας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ισχύει για πολλές άλλες χώρες.[1] Όταν ένα κράτος δεν έχει να πληρώσει τις βασικές του υποχρεώσεις, τυπώνει χρήμα με σύνεση, ειδικές ρυθμίσεις για τους πολίτες-οφειλέτες και καταθέτες της και αναδιαπραγμάτευση του εξωτερικού της χρέους. Σε αντίθεση με τους πονηρούς διεθνείς τραπεζίτες, πάμπολλοι είναι οι έγκυροι διεθνείς οικονομικοί αναλυτές που υποστηρίζουν μια τέτοια καθαρή λύση.

ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΜΟΣ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ ΣΤΟ 10ΜΗΝΟ! ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ, ΠΡΙΝ ΨΗΦΙΣΤΕΙ, Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2012!

ΠΗΓΗ: ISKRA 
 
ΕΛΛΕΙΜΜΑ €20,1 ΔΙΣ – ΣΤΑ € 3 ΔΙΣ Η "ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ"!
ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΚΟΥΣ ΑΥΓΑΤΙΖΟΥΝ! ΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΕΣΟΔΑ ΚΑΤΑΚΡΗΜΝΙΖΟΝΤΑΙ ΛΟΓΩ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗΣ ΥΦΕΣΗΣ!
Τραγική εικόνα παρουσιάζει η εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού (Κ.Π.) του 2011, στο 10μηνο με το έλλειμμα να φτάνει ήδη τα €20,1 δις.
Το στοιχείο αυτό, πρακτικά σηματοδοτεί την πλήρη κατάρρευση του Προϋπολογισμού του 2012 πριν αυτός ψηφιστεί από τη Βουλή! Και αυτό διότι ο εν λόγω εικονικός Προϋπολογισμός βασίζει τις παραδοχές και τις εκτιμήσεις του, σε έλλειμμα Κ.Π. της τάξης των € 22,96 δις ή αλλιώς 10,5% του ΑΕΠ για το σύνολο του 2011!
Ο στόχος αυτός είναι αδύνατον, να πιαστεί καθώς ο Δεκέμβριος είναι παραδοσιακά ο μήνας των υψηλών δημοσίων δαπανών (πχ τα έστω κουτσουρεμένα δώρα Χριστουγέννων σε μισθούς - συντάξεις).
Η εξέλιξη αυτή δείχνει ανάγλυφα την πλήρη αποτυχία των μνημονιακών προγραμμάτων, όχι απλά στο να πετύχουν τους στόχους των εμπνευστών τους, αλλά στην προσέγγιση, έστω(!), των στόχων αυτών!
Έτσι το έλλειμμα δεκαμήνου έφτασε τα €20,92 δις μετά από διαδοχικές υπερβάσεις των στόχων κυβέρνησης - τρόικας, όντας αυξημένο κατά 11%(!) σε σχέση με την αντίστιχη περίοδο του 2010!

Το “επαχθές” χρέος, μηχανισμός οικονομικής εκμετάλλευσης και εθνικής κηδεμονίας


του Γιάννη Τόλιου*

Η έννοια του “επαχθούς/απεχθούς” χρέους και οι διεθνείς εμπειρίες από την “αθέτηση πληρωμών”
Πριν προχωρήσουμε στην εξέταση των εναλλακτικών “σεναρίων” αντιμετώπισης του ελληνικού δημόσιου χρέους, χρειάζονται ορισμένες αποσαφηνίσεις που έχουν σχέση με τις πολιτικές αντιμετώπισης του. Ειδικότερα στη διεθνή θεωρία και πρακτική υπάρχουν τρεις σχηματικά προσεγγίσεις για τη νομική φύση του δημόσιου χρέους και την αθέτηση πληρωμής του1.
-Η πρώτη των αγγλοσαξόνων θεωρητικών, αντιμετωπίζει το χρέος ως μια συνηθισμένη εμπορική πράξη και στις περιπτώσεις αδυναμίας πληρωμής εφαρμόζεται το πτωχευτικό δίκαιο με τις διάφορες μορφές αναδιάρθρωσης που καθορίζουν οι πιστωτές2.
-Η δεύτερη, θα λέγαμε η “κρατούσα”, θεωρεί ότι ένα κράτος έχει το δικαίωμα να αρνηθεί την πληρωμή χρέους επικαλούμενο την “κατάσταση ανάγκης” (state of necessity), η οποία υιοθετείται από την Επιτροπή Διεθνούς Δικαίου του ΟΗΕ και αναφέρει ότι «ένα κράτος δεν μπορεί να κλείσει τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και τα δικαστήρια, να διαλύσει την αστυνομία, να παραμελήσει τις δημόσιες υπηρεσίες και να εκθέσει το λαό του σε συνθήκες χάους και αναρχίας, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει τους δανειστές του, αλλοδαπούς ή ημεδαπούς»3.

Eξοπλιστικές δαπάνες: Αύξηση 66,7%!!! Δαπάνες υπέρ ΝΑΤΟ: Αύξηση 22,5%!!!


Πηγή: Ριζοσπάστης
Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Τι έγινε ρε παιδιά;
Η χώρα δεν είναι σε «δεινή» θέση; Δεν είμεθα σε κατάσταση «εντατικής»; Δεν πορευόμεθα ως άλλος «Τιτανικός»; Δεν χρειάζεται «οικονομία», «σύνεση» και «περιορισμός» στις δαπάνες του προϋπολογισμού;
*
Ε, τότε, γιατί στον κρατικό προϋπολογισμό (σελίδα 57) της κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας», που συγκροτήθηκε από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ.,
στον ίδιο προϋπολογισμό που καταγράφεται όχι απλώς μείωση, αλλά καταβύθιση των δαπανών για μισθούς, συντάξεις, Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Πρόνοια,
υπάρχει ένα κονδύλι που η αύξησή του αγγίζει το 67%; Μήπως επειδή αυτή η αύξηση της τάξης του 67% (!!!) αφορά στις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για πληρωμές χρεών από παλιά (και νέα)... εξοπλιστικά προγράμματα(!!!);

Η ΜΕΡΚΕΛ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩ



Δημοσιεύτηκε στο ΕΘΝΟΣ την Τρίτη 22 Νοεμβρίου
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ
Οποιος ευρωπαϊστής άκουγε την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελνα μιλάει την περασμένη εβδομάδα στο συνέδριο του κόμματός της, της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU), θα ενθουσιαζόταν με τις θέσεις της υπέρ της προώθησης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Και τι δεν είπε. "Αν το ευρώ αποτύχει, αποτυγχάνει η Ευρώπη και αν η Ευρώπη πάει άσχημα, τότε πάει άσχημα και η Γερμανία" διακήρυξε. "Το ευρώ είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα νόμισμα. Είναι το σύμβολο μισού αιώνα ειρήνης, ελευθερίας και κοινωνικής ευημερίας" πρόσθεσε.
Ηταν ασυγκράτητη: "Το καθήκον της γενιάς μας είναι να ολοκληρώσουμε τη νομισματική και οικονομική ένωση και να οικοδομήσουμε την πολιτική ένωση της Ευρώπης βήμα βήμα. Αυτό δεν σημαίνει λιγότερη Ευρώπη, σημαίνει περισσότερη Ευρώπη" υπογράμμισε.

τα αμερικανικά "Κεφάλαια Γύπες" κερδίζουν εκατομμύρια από την εκμετάλλευση των αφρικανικών χωρών


Πηγή: truthout

by: Amy Goodman, Democracy NOW! | News
American "vulture" investors, including a top funder of the Republican Party, have demanded that African nations pay over half a billion dollars for old debts – for which the investors paid only a few million. One New York vulture speculator, Peter Grossman of FG Capital Management, is demanding $100 million from the Democratic Republic of Congo. Is he collecting a legitimate debt from the Congo — or is the vulture’s claim based on a stolen security? Greg Palast reports from the Congo, Bosnia and New York in the joint investigation by the BBC, the Guardian and Democracy Now!
Guest:
Greg Palast, an Investigative reporter with the BBC and author of the books, “Armed Madhouse” and “The Best Democracy Money Can Buy.” His most recent book is called, "Vultures’ Picnic: In Pursuit of Petroleum Pigs, Power Pirates, and High-Finance Carnivores.”

"Εδω μέσα γίνονται σόδομα και γόμορα"



ciaoant1

Το ΣτΕ ακύρωσε το πρόστιμο των 83.5 εκατ. ευρώ σε Vodafone και Ericsson για τις υποκλοπές!
Το ποσό των 83,5 εκατομμυρίων ευρώ καλείται να καταβάλει η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) στις εταιρίες Vodafone και Ericsson, όπως αποκάλυψε σήμερα στην Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Α. Λαμπρινόπουλος.

Το ποσό αφορά στο πρόστιμο το οποίο είχε επιβληθεί στις δύο πολυεθνικές για την εμπλοκή τους στο σκάνδαλο των υποκλοπών.

Όμως το Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε το πρόστιμο άκυρο και τώρα η υπηρεσία πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα αυτά και μάλιστα εντόκως. 

Germany's Finances Not as Sound as Believed



ΠΗΓΗ: SPIEGEL
By Ralf Neukirch and Christian Reiermann

When it comes to fiscal stability, frugality and responsible economic management, German Chancellor Angela Merkel and Finance Minister Wolfgang Schäuble have only one role model: themselves.
The chancellor praises herself and her team for having "a clear compass for reducing debt," and insists: "Getting our finances in order is good for our country."
Her finance minister, a member of Merkel's conservative Christian Democrats, is no less effusive. Germany, says Schäuble, is a "safe haven" for capital from around the world, because "the entire world has great confidence in both the performance and soundness of the fiscal policies of the Federal Republic of Germany."
Developments in the financial markets seem to bear him out. Last week, the suspicions of international investors reached the stable core of the euro zone. Investors embarked on a massive selloff of securities issued by supposedly model countries like Finland and Austria and sought refuge in German government bonds.

LIVE από την κατάληψη στο κέντρο έκδοσης εντολών διακοπής ρεύματος, Μεσογείων 190

Κάλεσμα για συμπαράταξη και συμπαράσταση. Τα ΜΑΤ καραδοκούν...








Επίσης δείτε ΕΔΩ