Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Έρευνα-σοκ Unicef: 13 εκατ. παιδιά υποφέρουν στην "πλούσια" Ευρώπη λόγω λιτότητας



ΠΗΓΗ: defencenet

Η λιτότητα που επιβάλλεται στους λαούς της Ευρώπης δείχνει το πιο απάνθρωπο πρόσωπό της στα παιδιά, όπως προκύπτει από έρευνα της Unicef. Στην έκθεση, που αποκαλύπτει την έκταση της παιδικής φτώχειας στις προηγμένες οικονομίες του κόσμου, επισημαίνεται ότι περίπου 13 εκατομμύρια παιδιά στην ΕΕ (συν την Νορβηγία και την Ισλανδία) στερούνται βασικών αγαθών απαραίτητων για την ανάπτυξή τους. Στην κατάταξη αυτή των 29 χωρών, η Ελλάδα βρίσκεται στην 21η θέση.
Εντυπωσιακή, δε, σύμφωνα με το in.gr, είναι η σύγκριση μεταξύ ισοδύναμων οικονομικά χωρών: Η Δανία και η Σουηδία παρουσιάζουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά παιδικής αποστέρησης από ότι το Βέλγιο ή η Γερμανία, γεγονός που καταδεικνύει ότι η κυβερνητική πολιτική μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις ζωές των παιδιών.
 
«Η έκθεση καθιστά σαφές ότι ορισμένες κυβερνήσεις τα καταφέρνουν πολύ καλύτερα στην αντιμετώπιση της παιδικής αποστέρησης από άλλες», δήλωσε ο διευθυντής του γραφείου ερευνών της Unicef Γκόρντον Αλεξάντερ. «Αυτές με τις καλύτερες επιδόσεις δείχνουν ότι είναι δυνατή η αντιμετώπιση της φτώχειας στις παρούσες οικονομικές συνθήκες. Από την άλλη πλευρά, η αποτυχία να προστατευθούν τα παιδιά από τη σημερινή οικονομική κρίση είναι από τα λάθη που μια κοινωνία μπορεί να πληρώσει πολύ ακριβά» τόνισε.

Το διώξιμο των Ελλήνων δεν αρκεί για την κάθαρση της ευρωζώνης



Πηγή: ppol gr
του Σάιμον Τίλφορντ

Από το χειρισμό της Ελλάδας εξαρτάται η επιβίωση της ευρωζώνης και άρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) συνολικά. Αν γίνει κακός χειρισμός της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, η επέκταση της κρίσης και στα άλλα αγωνιζόμενα κράτη-μέλη θα τεθεί εκτός ελέγχου, οδηγώντας αναπότρεπτα στην κατάρρευση του ευρώ. Αν αντιθέτως η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ συνδυασθεί με γενναίες θεσμικές μεταρρυθμίσεις, η νομισματική ένωση μπορεί ακόμα να διασωθεί. Μάλιστα η αποχώρηση της Ελλάδας μπορεί να αποδειχθεί θετική για την ευρωζώνη αν δώσει στις γερμανικές αρχές τον απαραίτητο πολιτικό χώρο ώστε να υποστηρίξουν αυτές τις μεταρρυθμίσεις.

Μερικοί πολιτικοί ιθύνοντες της ευρωζώνης θεωρούν πως η αποχώρηση της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα θα λειτουργήσει ως καθαρτήρια εμπειρία. Η αποβολή της Ελλάδας θα δείξει στα άλλα προβληματικά κράτη-μέλη της ευρωζώνης πόσο επικίνδυνο είναι να παραβλέπουν τους δημοσιονομικούς στόχους που περιλαμβάνονται στα προγράμματα διάσωσής τους. Οι κίνδυνοι επέκτασης της κρίσης μπορεί να ελεγχθούν καθώς οι κυβερνήσεις θα διαπιστώνουν πως δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από την εφαρμογή των συστάσεων των δανειστών τους, πράγμα που θα καθησυχάσει τους επενδυτές όσον αφορά τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών τους. Σύμφωνα με αυτή την ανάλυση, η εκδίωξη της Ελλάδας θα αναδείξει την ανάγκη για μεγάλες θεσμικές μεταρρυθμίσεις της νομισματικής ένωσης, σαν την κοινή διαχείριση του χρέους και την πανευρωπαϊκή προστασία του τραπεζικού συστήματος.

H πρόταση της Deutsche Bank για να βγει η Ελλάδα από την κρίση – Τα οκτώ αγκάθια που οδήγησαν στην πολυετή ύφεση την οικονομία – Δέσμη μέτρων για να βγει από το τούνελ



www.bankingnews.gr

Την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που έχει η Ελλάδα συστήνει η Deutsche Bank προκειμένου να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη. Στην ειδική έκθεση της για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, η γερμανική τράπεζα παρουσιάζει τα αποτελέσματα μελέτης που έκανε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Goethe της Φρανκφούρτης, για το πώς μπορεί να ανατραπεί το αρνητικό κλίμα για τη χώρα μας.

Σύμφωνα με την Deutsche Bank, η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει στην καινοτομία και στην τεχνολογία, και να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα του τουρισμού, των κατασκευών και της αγροτικής παραγωγής. Παράλληλα με τις δομικές μεταρρυθμίσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις, την απλοποίηση διαδικασιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας, η Deutsche Bank προτείνει την παροχή κινήτρων για την ίδρυση εταιρειών  υψηλής τεχνολογίας.
Η Ελλάδα σε πολύ χαμηλά επίπεδα επένδυσης σε καινοτομία και τεχνολογία, χαμηλότερα σε σχέση με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Η επένδυση σ’ αυτούς τους κλάδους θα πρέπει να είναι μια μακροχρόνια καθώς τα αποτελέσματα δεν είναι άμεσα. Ωστόσο, εάν παράλληλα δημιουργήσει θετικό επιχειρηματικό και επενδυτικό κλίμα μπορεί να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών.

Η μόχλευση στην ΕΚΤ έχει ξεπεράσει και τα όρια της υπερβολής – Διαθέτει 85,5 δισ κεφάλαια ενώ η μόχλευση, ξεπερνάει τις 24 φορές – Αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα η ΕΚΤ θα έχει αρνητικά κεφάλαια…



Πηγή: bankingnews.gr
του Π. Λεωτσάκου


(upd2)Στην Ευρώπη συντελείται μια ακραία στρέβλωση που αν δεν προσέξουν οι θεσμικοί παράγοντες μπορεί να τινάξει στον αέρα την ΕΚΤ. 
Η ΕΚΤ διαθέτει 85,5 δις ευρώ κεφάλαια μαζί με τα αποθεματικά. 

Το εντυπωσιακό είναι ότι η μόχλευση των κεφαλαίων φθάνει τις 24 φορές που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών.
Ποτέ δεν έχει υπάρξει τέτοιας κλίμακας μόχλευση από κεντρική τράπεζα ή επενδυτή. 
Η Κεντρική τράπεζα της Σουηδίας έχει μοχλεύσει 5 με 5,5 φορές τα κεφάλαια της και κατά μέσο όρο τα hedge funds αυτή την περίοδο έχουν μοχλεύσει τα κεφάλαια τους 4 με 5 φορές. 
Με την έννοια μόχλευση αναφέρεται πόσες φορές έχει χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια της η ΕΚΤ για επενδύσεις. 
Τα 85,5 δις ευρώ η ΕΚΤ τα έχει χρησιμοποιήσει 24 φορές που σημαίνει ότι η συνολική έκθεση της φθάνει τα 2 τρις ευρώ. 
Να σημειωθεί ότι ο συνολικός ισολογισμός των περιουσιακών στοιχείων  της ΕΚΤ δηλαδή  ενεργητικό και παθητικό ανέρχεται σε 3,02 τρισ ευρώ όταν της FED κινείται στα 2,4 τρις ευρώ ή κοντά στα 3 τρις δολάρια. 

Το κόστος της εξόδου από το ευρώ



Πηγή: CYNICAL

Το κόστος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι πολύ δύσκολο να αποτιμηθεί. Η διασπορά στις διάφορες αποτιμήσεις της ζημιάς είναι κάτι παραπάνω από μια τάξη μεγέθους, και κυμαίνεται ανάμεσα στα 50 δις και τα 1000 δις, το τελευταίο αποτελεί εκτίμηση Νταλλάρα, συμφέρον του οποίου είναι να γνωρίζει και καλύτερα. Η αιτία της διασποράς αυτής είναι ότι πέρα από τις μετρήσιμες και ήδη γνωστές οφειλές του ελληνικού δημοσίου, της Τράπεζας της Ελλάδας και των ιδιωτών στην ΕΚΤ, στα κράτη, και τις τράπεζες της ΕΖ, υπάρχουν και οι μη μετρήσιμες εισέτι, ζημιές που ενδέχεται να εμφανιστούν και στα υπόλοιπα κράτη, ίσως και ακόμα παραέξω, κυρίως από την διατάραξη του εμπορίου, από μαζικές αναλήψεις και φυγή κεφαλαίων, κυρίως όμως από την απώλεια εμπιστοσύνης στην ίδια την κοινότητα, η οποία απώλεια θα μπορούσε να οδηγήσει και στη διάλυσή της. Ήδη, οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο, δεν είναι πια μηδενικές, όπως συνέβαινε κάμποσους μήνες πριν, αλλά ανέρχονται, σύμφωνα με εκτιμήσεις γύρω στο 35%.  

Σε άρθρο του ο Economist ανεβάζει τις οφειλές της Ελλάδας στις κυβερνήσεις και τράπεζες της ΕΖ στα 290 δις ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 3% του ΑΕΠ της ΕΖ. Στο τέλος του 2011, η έκθεση του ιδιωτικού τομέα σε τράπεζες του εξωτερικού ανερχόταν στα 69 δις. Η σούμα δίνει 360 δις ευρώ, ποσό, το οποίο είναι κοντά σε μια άλλη εκτίμηση που είχα δει προ ημερών, η οποία έβγαζε το συνολικό χρέος της χώρας μας γύρω στα 400 δις. 

Οι ελληνικές εκλογές και το μέλλον της ευρωζώνης



Του Δημήτρη Μυ

Μπορεί και να είναι τυχαίο, αλλά αν κάτι ακούστηκε τα τελευταία δυο χρόνια για το περιθώριο αλλαγής των συνταγών των μνημονίων που τίναξαν στον αέρα την οικονομία και την κοινωνία της Ελλάδας, διατυπώθηκε μετά τις εκλογές της 6ης Μαίου. Για την ακρίβεια, αυτό που ακούστηκε ήταν η φωνή της ελληνικής κοινωνίας η οποία προειδοποίησε: Δεν πάει άλλο.

Αυτό που  επίσης διατυπώθηκε με τη μέγιστη δυνατή ευκρίνεια στις εκλογές του Μαίου ήταν η απέχθεια της ελληνικής κοινωνίας για το σύστημα που διακυβέρνησε τη χώρα τα τελευταία 35 χρόνια και η διάθεσή της να διαρρήξει   τους δεσμούς της με τους πολιτικά υπόδικους στο δικαστήριο της ιστορίας, οι οποίοι εξακολουθούν να πολιτεύονται σαν να μη τρέχει τίποτε.

Πλησιάζοντας, τώρα, προς  τις εκλογές, καλό θα είναι να μη λησμονούμε τί ακριβώς προκάλεσε η ψήφος μας: Φόβο. Καλό θα είναι επίσης να προσπαθήσουμε να μην φοβηθούμε από το  φόβο που σκορπίσαμε μέσα στην κάλπη και να ολοκληρώσουμε τη δουλειά που ξεκινήσαμε…

Πώς θα χτιστεί η ένωση που θα σώσει το ευρώ



Πηγή: FT ( via euro2day)
by W. Munchau

Φτάσαμε στην διακλάδωση, στο σημείο που πρέπει να ληφθούν αποφάσεις. Αν η Ελλάδα υποχρεωνόταν να εγκαταλείψει το ευρώ, η ευρωζώνη θα μεταλλασσόταν από νομισματική ένωση σε μια χαλαρή ζώνη με ενιαίο νόμισμα. Μετά πιστεύω ότι θα ακολουθούσε μαζική απόσυρση ξένων επενδύσεων, πιστωτική αποστράγγιση και μεγάλη σταθερή διολίσθηση οικονομικής παραγωγής. Δεν υπάρχει τρόπος ώστε να αντέξει η ευρωζώνη ένα τέτοιο σοκ ακέραιη. Οι επιπτώσεις της απόσυρσης θα είναι καταστροφικές και για την Ελλάδα. 

Στην άλλη κατεύθυνση βρίσκεται η δημοσιονομική ένωση. Αν όμως πρόκειται να σώσει την ευρωζώνη, θα πρέπει να περιέχει τα τέσσερα παρακάτω στοιχεία. Δεν χρειάζεται να εισαχθούν όλα άμεσα, αλλά οι ηγέτες της ευρωζώνης θα πρέπει να δεσμευθούν σε αυτά. 

Πρώτον, ένα ταμείο εγγυήσεων για όλη την ευρωζώνη με ομόφωνη εγγύηση ότι οι καταθέσεις θα πρέπει να ξεπληρωθούν σε ευρώ, ακόμη κι αν μια χώρα φύγει από την ευρωζώνη. 

It is (un)official (but true): Spain is the fourth fallen Eurozone member-state




29 MAY
When the Spanish Prime Minister declared that the Spanish state would save Bankia while at the same time admitting that Spain could not raise the cash to do it, two were the plausible explanations of how this feat was to be achieved.

One was that Spain would officially become the fourth Eurozone member-state to have fallen out of the markets, securing a bailout from the rest of Europe.
The second explanation was that Spain would become the fourth Eurozone member-state to have fallen out of the markets, securing a bailout from the rest of Europe, without admitting that this is the case; unofficially.
Guess which of the two options Europe opted for: The second one naturally! Indeed, why come clean when the option of subterfuge is available?

So, this is what they did: Europe allows Spain to issue fresh public debt that it passes on to Spanish banks (instead of money) in exchange for shares. Then, the banks will post this new public debt to the ECB as collateral in exchange for the cash that will keep the Spanish banks’ ATMs going. The end result will be, of course, that Spanish debt will increase and the banks will remain in a zombified state.