Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Το πρωί χαρίζουν δισ στους τραπεζίτες το βράδυ βάζουν ταφόπλακα σε κάθε εργασιακό και ασφαλιστικό εργατικό δικαίωμα που είχε απομείνει

Τετάρτη, 07 Ιουλίου 2010 ·


Για την υποκρισία της «σοσιαλιστικής» κυβέρνησης μιλάει πρωτοσέλιδα ο Δ. Ρίζος στην φυλλάδα του. 
Και εδώ έχει απόλυτα δίκιο αν και αυτός το κάνει για καθαρά αντιπολιτευτικούς λόγους. (Ολοι θυμόμαστε τα πύρινα άρθρα που έγραφε προσωπικά ο Δ. Ρίζος ενάντια σ’ αυτούς που ήταν επικριτικοί στην απόφαση της νεοδημοκρατικής κυβέρνησης να δώσει τα 28 δισ. στους τραπεζίτες).

Επί του θέματος τώρα. Πριν γίνει χτες το απόγευμα η συζήτηση στην βουλή για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το πρωί στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων συζητήθηκε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Περί ιδρύσεως Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας». 

Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, είχε πάει με ειλημένες αποφάσεις τις οποίες έκανε ξεκάθαρες από την πρώτη στιγμή μιλώντας για «δίχτυ ασφάλειας για ένα τραπεζικό σύστημα που πρέπει να στηρίξει την ελληνική οικονομία», προσθέτοντας πως το νομοσχέδιο «έχει στόχο την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας». 


Στην τελική ευθεία η εκποίηση της κρατικής περιουσίας


ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ
Παναγόπουλος Θάνος
Ημερομηνία δημοσίευσης: 06/07/2010


Στην τελική ευθεία μπαίνει η επιχείρηση "ξεπούλημα του κράτους", καθώς μέσα στον τρέχοντα μήνα προσλαμβάνονται οι οικονομικοί σύμβουλοι για ΟΣΕ, λιμάνια, περιφερειακά αεροδρόμια, Αττική και Εγνατία οδό, ενώ ολοκληρώθηκε και η αποτίμηση της "option" που έχει η ΔΕΗ στη ΔΕΠΑ.
ΣΥΝ: Άνθρωπος του ΔΝΤ στη Στατιστική
Το χρονοδιάγραμμα αυτό, το οποίο έδωσε χθες στη δημοσιότητα κατά τον πρώτο απολογισμό εκτέλεσης των εντολών της "τρόικας" διά του μνημονίου ο υπουργός Οικονομικών  Γ. Παπακωνσταντίνου, δεν κάνει κουβέντα για ΕΘΕΛ, την επιχείρηση για την οποία έχει ξεσπάσει κόντρα μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών και Μεταφορών.
Στο μεταξύ προβληματισμός κυριαρχεί στο οικονομικό επιτελείο για την μικρή απόδοση του μέτρου των αποδείξεων (ήδη μελετώνται και νέα κίνητρα για τους φορολογούμενους ώστε να ζητούν την έκδοσή τους), τα έσοδα και την ύφεση, ενώ αναμένεται με αγωνία η έκδοση εντόκων γραμματίων, πιθανότατα την ερχόμενη Τρίτη, ενώ το τρέχον εξάμηνο οι φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν με άλλα 2 δισ. ευρώ από τα νέα εισπρακτικά μέτρα.
Ο υπουργός Οικονομικών είπε πως η Ελλάδα θα ξαναβγεί το 2011 για δανεισμό στις αγορές ομολόγων εννοώντας ότι η επικείμενη έκδοση εντόκων γραμματίων (στις 13 Ιουλίου για ποσό περί τα 4 δισ. ευρώ σύμφωνα με πληροφορίες) δεν αποτελεί προσφυγή δανεισμού, αλλά διαχείριση του χρέους που προβλέπεται από το Μνημόνιο.

Θρίλερ η ψηφοφορία για το ασφαλιστικό λόγω απεργίας των υπαλλήλων της Βουλής


Πηγή: freecity
Θρίλερ, αλλά για άλλο λόγο από αυτόν που αρχικά περιμέναμε, θα είναι η αυριανή επί των άρθρων ονομαστική ψηφοφορία για το ασφαλιστικό. Οι υπάλληλοι της Βουλής αποφάσισαν να συμμετάσχουν στη γενική απεργία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και έτσι το Κοινοβούλιο θα λειτουργήσει με προσωπικό ασφαλείας, με αποτέλεσμα να είναι στον αέρα η ψηφοφορία!
Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, πάντως, θα υπάρχει προσωπικό ασφαλείας, το οποίο θα επαρκέσει - σύμφωνα με τις εκτιμήσεις - για να καλύψει τις ανάγκες της ονομαστικής ψηφοφορίας. Ωστόσο, άγνωστο παραμένει τι θα συμβεί εάν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητήσουν ονομαστική ψηφοφορία σε περισσότερα του ενός άρθρα και οι διαδικασίες χρειαστεί να είναι αλλεπάλληλες.

Η ενοχοποίηση του Δημοσίου


Πηγή: ΑΥΓΗ (7/7/2010)

Το "σημείο φυγής" των απολογητών του Μνημονίου και του μονόδρομου της κυβερνητικής πολιτικής είναι η ενοχοποίηση του πελατειακού κράτους. Είναι χαρακτηριστική η παρουσίαση της κόντρας Παπακωνσταντίνου - Ρέππα από τον κ. Ι. Πρετεντέρη χθες στη στήλη του στα "Νέα". Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, ο υπουργός Οικονομικών λέει ότι “ο δημόσιος τομέας πρέπει να συρρικνωθεί και να αλλάξει ριζικά τρόπο λειτουργίας, γιατί αυτός είναι τελικά η πηγή όλων των δεινών μας”. Εξειδικεύει μάλιστα λέγοντας ότι “ο Παπακωνσταντίνου αμφισβητεί των κοινωνικό χαρακτήρα των ελλειμμάτων των δημοσίων οργανισμών. (...) Τι σόι κοινωνικό όφελος προκύπτει αν τα χρήματα των φορολογουμένων πηγαίνουν σε τσέπες συνδικαλιστών, λαμόγιων, άχρηστων επιτροπών και υπεράριθμων δημοσίων υπαλλήλων”.

1974-76: Τα άγνωστα δάνεια του ΔΝΤ

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΑΡΗΣ ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 15 Μαΐου 2010


«Ξεχασμένα» δάνεια της Ελλάδας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατά την περίοδο του 1974-1976 φέρνει στο φως έρευνα των «ΝΕΩΝ» που αποκαλύπτει πως δεν είμαστε εντελώςπρωτάρηδες στο συγκεκριμένο... σπορ. 


Μπορεί η βοήθεια που έλαβε τότε η χώρα να ήταν υποπολλαπλάσια του σημερινού ποσού, όμως το επιτόκιο ήταν αρκετά υψηλότερο και η εξόφληση των δανείων διήρκεσε περίπου 7 χρόνια. Ωστόσο, όπως επισημαίνει και το ΔΝΤ σε πρόσφατη αναφορά του, «όλες οι υποχρεώσεις προς το Ταμείο εκπληρώθηκαν εντός των χρονικών ορίων». 

Φθινόπωρο 1974. Οι αυξήσεις στην τιμή του αργού και στα εισαγόμενα προϊόντα πετρελαίου προκαλούν στο εμπορικό ισοζύγιο «άνοιγμα» 400 εκατομμυρίων δολαρίων. Ηδη από τις 17 Αυγούστου, ο υπουργός Συντονισμού Ξενοφών Ζολώτας είχε περιγράψει σε δραματικούς τόνους την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. «Πρωταρχικός στόχος της οικονομικής πολιτικής της Κυβερνήσεως, παραλλήλως προς την εξασφάλισιν ετοιμότητος διά την εξυπηρέτησιν των εκτάκτων εθνικών αναγκών, διά την οποίαν δεν θα φεισθώμεν κόπων και θυσιών, είναι η τόνωσις της υγιούς οικονομικής δραστηριότητος και η διασφάλισις της νομισματικής ισορροπίας... Οι ανωτέρω στόχοι θα επιδιωχθούν διά συντονισμένου πλέγματος πιστωτικών και δημοσιονομικών μέτρων», είχε προειδοποιήσει. 

Γιατί δεν απεργούν


Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Tης Χριστινας Κοψινη

Την Πέμπτη ψηφίζεται στη Βουλή το ασφαλιστικό και τα νέα εργασιακά του ιδιωτικού τομέα. Την ίδια ημέρα πραγματοποιείται η 4η πανελλαδική απεργία, με τα ίδια αιτήματα, από ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ομοσπονδίες και ενώσεις. Εντός της επόμενης εβδομάδας θα ψηφιστεί και το ασφαλιστικό του Δημοσίου.

Η σφοδρότητα των μέτρων και των απότομων προσαρμογών θα δικαιολογούσαν μια θεαματική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία και μία μεγάλη ανοχή από τις επιχειρήσεις και τους εργοδότες, όπως επέδειξαν και στο ασφαλιστικό Γιαννίτση. Εκείνο, αν και ηπιότερο των σημερινών μέτρων, προκάλεσε μία από τις μαζικότερες απεργίες της 20ετίας. Τότε ακόμη και εργοδότες ενθάρρυναν το προσωπικό να απεργήσει.

Ποιά κατεύθυνση απέναντι στην πολιτική κρίση




Πηγή: ΔΡΟΜΟΣ
Του Ρούντι Ρινάλντι.

Στο προηγούμενο σημείωμα (Δρόμος 26/6 –σελ. 14) υποστηρίξαμε ότι έχουμε μπει σε μια περίοδο πολιτικής κρίσης, της πιο βαθιάς πολιτικής κρίσης που γνωρίσαμε από το 1974 μέχρι σήμερα, η οποία τείνει να εξελιχθεί σε οργανική κρίση, σε κρίση ηγεμονίας για το αστικό σύστημα κυριαρχίας, αφού συμπίπτουν με ιδιαίτερη σφοδρότητα η οικονομική, η πολιτική και η ιδεολογική κρίση.
Στο παρόν σημείωμα θα ασχοληθούμε με το πώς επενεργεί η πολιτική κρίση στις υποτελείς τάξεις.
Όταν συντελείται μια διαδικασία πολιτικής κρίσης και αυτή βαθαίνει, δηλαδή δεν είναι απλά μια ενδοκυβερνητική αντίθεση ή ένα επεισόδιο ανταγωνισμών μέσα στη σφαίρα της αστικής τάξης, σημαίνει δύο πράγματα αρκετά σημαντικά: πρώτον διαρρηγνύονται οι σχέσεις του μπλοκ εξουσίας με παραδοσιακά ή ευκαιριακά στρώματα και τάξεις που το στήριζαν και, δεύτερον, αυξάνεται η ανεξάρτητη δράση και κινητοποίηση των καταπιεζόμενων τάξεων και στρωμάτων.