Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Γερμανικό imperium στην «κινεζική» περιφέρεια της Ευρωζώνης


ΠΗΓΗ: ΔΡΟΜΟΣ 
Του Γιάννη Κιμπουρόπουλου.

Σκληρά παζάρια, εκβιασμοί και μυστική διπλωματία στις πλάτες του λαού.

Η ελληνική κοινωνία και τα κινήματα αντίστασης στην υποταγή της Ελλάδας στην τρόικα και το Μνημόνιο οφείλουν πολλά στον επικεφαλής του ΔΝΤ. Ο Ντομινίκ Στρος Καν προσφέρει μοναδικές υπηρεσίες, αρκεί να αξιοποιούνται. Με μια ασυνήθιστη φράση για το διπλωματικό σαβουάρ βιβρ, στο πολυαναμενόμενο ντοκιμαντέρ γαλλικού καναλιού, εξέφρασε γλαφυρά την κατάστασή μας: «Οι Έλληνες είναι βαθιά μέσα στα σκατά», εκμυστηρεύτηκε ο Στρος Καν, προσθέτοντας ένα ακόμη παζλ στην εικόνα για τη μεθόδευση παγίδευσης της χώρας στο ΔΝΤ. Ο επικεφαλής του «παγκόσμιου τοκογλύφου» είπε στο ίδιο ντοκιμαντέρ –που για ευνόητους λόγους έχει λογοκριθεί στο τελικό μοντάζ, καθ’ υπόδειξη αρμοδίων του ίδιου του ΔΝΤ- ότι ο Γ. Παπανδρέου, σε συνομιλία λίγο μετά τις εκλογές, είχε αναλάβει ο ίδιος να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους για τη «θεραπεία» της «διεφθαρμένης Ελλάδας» με τα γνωστά «φάρμακα» του ΔΝΤ.
Οι Έλληνες είναι, λοιπόν, βαθιά μέσ’ τα σκατά, και θα χωθούν ακόμη βαθύτερα, πρώτον, αν δεν πουν εγκαίρως στους σωτήρες «στα μούτρα σας» και δεύτερον, αν επιτρέψουν να δρομολογηθούν οι επιλογές των 17 της Ευρωζώνης που συμφωνήθηκαν κατ’ αρχήν χθες και θα γίνουν αποφάσεις των 27 της Ε.Ε. στις 25 και 26 Μαρτίου.

Κυβερνήσεις υπό διαρκή επιτήρηση

 

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ (16/3/2011)

του Γ. Δελαστίκ

Δραστική συρρίκνωση της οικονομικής κυριαρχίας των κρατών - μελών της ευρωζώνης προβλέπει το Σύμφωνο για το Ευρώ που αποφασίστηκε στη σύνοδο κορυφής των ηγετών τους τη νύχτα της περασμένης Παρασκευής στις Βρυξέλλες. «Κάθε χρόνο θα αναλαμβάνονται από τον κάθε αρχηγό κράτους ή κυβέρνησης συγκεκριμένες εθνικές δεσμεύσεις? Η υλοποίηση των δεσμεύσεων και η πρόοδος προς τους στόχους της κοινής πολιτικής θα επιτηρείται πολιτικά από τους αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων της ευρωζώνης και των χωρών που συμμετέχουν σε ετήσια βάση, επί τη βάσει έκθεσης της Κομισιόν» τονίζεται ρητά στη διακήρυξη του Συμφώνου για το Ευρώ.

Υπό διαρκή επιτήρηση δηλαδή τίθενται πλέον όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης, οι οποίες δεν έχουν δικαίωμα ούτε να χαράξουν μια πολιτική που οι ίδιες επιθυμούν ανεξαρτήτως του τι γνώμη έχουν για αυτήν οι εταίροι τους ούτε και να την τροποποιήσουν κατά τη βούλησή τους στη διάρκεια του χρόνου.

Περί διαπραγματεύσεων


ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ (16/3/2011)
Αντίθετα με τα θρυλούμενα στα φιλοκυβερνητικά ελληνικά ΜΜΕ, η διάσκεψη κορυφής της Ε.Ε. την προηγούμενη Παρασκευή δεν έγινε αντιληπτή ως κάποιου είδους “ήττα” της Ιρλανδίας από τα ιρλανδικά ΜΜΕ, αλλά και τα πολιτικά κόμματα. Ο Έντνα Κέννυ, ο νέος Ιρλανδός πρωθυπουργός, αρνήθηκε να συζητήσει το θέμα-όρο για την ευνοϊκή αλλαγή των όρων της δανειακής σύμβασης - που αφορούσε την αύξηση των εταιρικών φορολογικών συντελεστών της χώρας. Ο Κέννυ διακηρύττει σε όλους τους τόνους, και μέσα στην ιρλανδική Βουλή την ημέρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, πως το θέμα αυτό είναι εκτός συζήτησης, ενώ πρόκειται να διαβεβαιώσει και τους Ιρλανδοαμερικάνους επιχειρηματίες επ' αυτού στις επόμενες ημέρες. Έτσι η απειλή του ιρλανδικού βέτο επικρέμεται στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 25 του Μάρτη. Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, κατά τη δημόσια ιρλανδική ραδιοτηλεόραση RTÉ, ζήτησε από τους εταίρους του στην Ε.Ε. μείωση επιτοκίου πολύ μεγαλύτερη από 100 μονάδες.

Τα σούπερ μάρκετ και η εκπαίδευση


Πηγή: ΑΥΓΗ 16/3/2011
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΥ*
Το ότι το Μνημόνιο επιταχύνει, εξαιτίας της ύφεσης, τις διαδικασίες συγκεντροποίησης του κεφαλαίου αποδεικνύεται από στατιστικά στοιχεία ακόμη και σε κλάδους όπου η ύφεση δεν είναι τόσο βαθιά όσο σε άλλους κλάδους. Για παράδειγμα, πρόσφατα δημοσιεύματα στον διαδικτυακό οικονομικό Τύπο παρουσίασαν αποτελέσματα ιδιωτικής έρευνας σύμφωνα με τα οποία η κάμψη της αξίας των πωλήσεων σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ το 2010 περιορίστηκε μόλις στο 1,76%. Το ενδιαφέρον στα αποτελέσματα είναι το πώς προκύπτει η κάμψη αυτή: Η πτώση στις πωλήσεις στα μικρά σούπερ μάρκετ (μικρότερα από 400 τ.μ.) ήταν 9,7%, η πτώση στα μικρομεσαία (400-1.000 τ.μ.) ήταν 4,1%, ενώ τα πολύ μεγάλα σούπερ μάρκετ (πάνω από 2.500 τ.μ.) δεν είχαν πτώση αλλά άνοδο 5,44%! Πόσο μπορούν να αντέξουν τα μικρότερα; Πολλά από αυτά θα κλείσουν, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τα μερίδια για τα μεγαλύτερα. Έτσι, δημιουργούνται ή ενισχύονται οι ολιγοπωλιακές δομές της ελληνικής οικονομίας.

Γιατί η στάση πληρωμών πρέπει να είναι η αιχμή του σοσιαλιστικού προγράμματος της Αριστεράς



ΠΗΓΗ: ΕΠΟΧΗ (13-3-2011)
Του 
Πάνου Κοσμά

Στους πρώτους μήνες του 2011 είχαμε μια διπλή, σημαδιακή κατάρρευση: Αφενός, της μεγάλης κυβερνητικής αφήγησης ότι το Μνημόνιο (έστω και άδικο, έστω και με οδύνες και δάκρυα) θα λύσει το πρόβλημα της χρεοκοπίας του ελληνικού καπιταλισμού, της αποκαλούμενης και κρίσης χρέους. Αφετέρου, της βασικής ιδέας του «αριστερού ευρωπαϊσμού» ότι η Ε.Ε. και η ΟΝΕ εμπεριέχουν ένα «θετικό κεκτημένο για τους ευρωπαϊκούς λαούς», το οποίο θα μπορούσε να δικαιωθεί μέσα από μια πορεία μεταρρύθμισής τους στην κατεύθυνση μιας «μιας άλλης Ευρώπης». Οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος εμπεριέχουν πλέον πολύ πειστικά δεδομένα για το γεγονός ότι αφενός το Μνημόνιο είναι εκτός στόχων και επιδεινώνει την κρίση χρέους του ελληνικού καπιταλισμού και αφετέρου ότι η Ε.Ε. και ακόμη περισσότερο η ΟΝΕ είναι «μηχανές του κεφαλαίου» ταγμένες στο στόχο της συντριβής των εργατικών και κοινωνικών κατακτήσεων, και δεν επιδέχονται «φιλολαϊκής μεταρρύθμισης».

Άνθρακες ο θησαυρός της συμφωνίας στην ΕΕ



ΠΗΓΗ: euro2day
By LEX
Δημοσιεύθηκε: 15/03/11

Το πιο παλιό κόλπο στο εγχειρίδιο των μάγων είναι το πώς να τραβήξεις ένα λαγό από το μαγικό καπέλο. Αυτό ακριβώς έκαναν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες το Σαββατοκύριακο, όταν «τράβηξαν» το πακέτο μέτρο για την στήριξη των χωρών, ώστε να επιβιώσουν από την κρίση κρατικού χρέους την στιγμή που οι επενδυτές χαμήλωναν τις προσδοκίες τους. Το πακέτο κερδίζει χρόνο για την ΕΕ (διόλου ευκαταφρόνητος στόχος) αλλά δεν επιλύει το βασικό πρόβλημα της ευρωζώνης: τον κίνδυνο χρεοκοπίας.

Δεδομένων των δυσκολιών για την επίτευξη συμφωνίας σε μία διχασμένη ένωση, αλλά και των μέχρι τώρα χαμένων ευκαιριών, η ανακοίνωση αποτελεί πρόοδο. Το ευρωπαϊκό ταμείο χρηματοοικονομικής σταθερότητας (EFSF), το βασικό όχημα για την χρηματοδότηση των χωρών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, θα έχει περισσότερα διαθέσιμα κεφάλαια, από 250 δισ. ευρώ στα 440 δισ. ευρώ, ενώ το επιτόκιο των δανείων από το ταμείο θα είναι κατά 1% χαμηλότερο. Η Ελλάδα θα ευνοηθεί, αλλά δεν επετεύχθη συμφωνία για την Ιρλανδία και το πακέτο δεν έχει καμία αναφορά για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Πορτογαλία, η οποία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αναγκαστεί να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης. 

Η ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΩΝ ΤΟΚΩΝ



ΠΗΓΗ: Sofokleous 10
του Β. Βιλιάρδου
Οι διαπλανητικές συγκρούσεις συμφερόντων, η ευρωπαϊκή διάσταση, οι τρόποι επίλυσης της κρίσης δανεισμού, η ανάγκη εξόφλησης του ελληνικού χρέους, τα προβλήματα της χώρας μας και η υποχρέωση προστασίας του πλούτου της  
Ο καπιταλισμός είναι το μοναδικό διαθέσιμο σύστημα που μπορεί να λειτουργήσει, αλλά δεν μπορεί να λειτουργήσει ικανοποιητικά, χωρίς μία ισχυρή παρουσία της κυβέρνησης, η οποία αντιλαμβάνεται αφενός μεν ότι οφείλει να ανταγωνισθεί σε ένα όλο και πιο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, αφετέρου δε ότι επιβάλλεται να παρέχει γενναιόδωρα προγράμματα περίθαλψης και παιδείας, για τα θύματα της διαδικασίας της παγκοσμιοποίησης” (Keynes) 

Πληθωρισμός ή αποπληθωρισμός; Οι Η.Π.Α., έχοντας την «τραυματική» εμπειρία της Μεγάλης Ύφεσης του 1930 και επιλέγοντας μεταξύ δύο κακών το καλύτερο («το μη χείρον βέλτιστο»), συνηγορούν εμφανώς υπέρ του πληθωρισμού. Έτσι διοχετεύουν, με τη βοήθεια της Fed, τεράστιες ποσότητες χρήματος στις αγορές, χωρίς να υπολογίζουν τα εισοδηματικά ασθενή «στρώματα» των Πολιτών τους - πιστεύοντας ότι, μπορούν να ανταπεξέλθουν με τις πληθωριστικές «παρενέργειες», μεταξύ των οποίων με τις κοινωνικές αναταραχές. Άλλωστε, διαθέτοντας «μονοπωλιακά» το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα ($), έχουν τη δυνατότητα να εξοφλούν εύκολα τις υποχρεώσεις τους, «τυπώνοντας» απλά καινούργιο χρήμα.
   
 Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ