Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Μαύρες μέρες θα φέρει η αναδιάρθρωση του χρέους



Πηγή: ΠΡΙΝ 22/4
του Λ. Βατικιώτη
Οποιοδήποτε σχέδιο πτώχευσης κι αν εφαρμοστεί θα συνοδευτεί από νέα μέτρα λιτότητας
Το θέμα δεν είναι αν θα γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, αλλά το πότε θα γίνει και επίσης η μορφή που θα πάρει! Αυτή είναι η πραγματικότητα έναν ακριβώς χρόνο μετά την επίσημη προσφυγή της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου στον κατ’ ευφημισμό «μηχανισμό διάσωσης» ΔΝΤ – ΕΕ, κάτω από το εκβιαστικό δίλημμα Μνημόνιο ή χρεοκοπία. Δώδεκα μήνες μετά και αφότου έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τέσσερα μνημόνια η κήρυξη χρεοκοπίας είναι προ των πυλών και θέμα λίγων εβδομάδων.
Εξ αρχής να γίνει σαφές ότι η περίφημη αναδιάρθρωση δεν είναι τίποτε άλλο παρά χρεοκοπία. Ο λόγος που δεν χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη, αρνητικά φορτισμένη λέξη και αντί αυτής την τεχνοκρατική και ουδέτερη λέξη «αναδιάρθρωση» είναι για να μην φανεί το ναυάγιο της συγκεκριμένης οικονομικής πολιτικής, η οποία εφαρμόστηκε παρά τις τεράστιες κοινωνικές αντιδράσεις μόνο και μόνο για να διαχειριστεί το «ακανθώδες» υποτίθεται πρόβλημα του δημοσίου χρέους. Σε αυτό το βωμό θυσιάστηκαν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα, το δικαίωμα των απολυμένων στην αποζημίωση, η κατάργηση επιδομάτων, η άγρια περικοπή μισθών και ημερομισθίων, χιλιάδες σχολεία και ακόμη η ύπαρξη 100 νοσοκομείων! Για να εξυπηρετηθεί το χρέος! Κι έρχονται τώρα λέγοντας επί της ουσίας ότι το δημόσιο χρέος δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί κι απεργάζονται νέα σχέδια για να διαχειριστούν αυτή την κατάσταση που οι ίδιοι προκάλεσαν.

ΠΡΟΣ ΚΗΔΕΜΟΝΕΥΟΜΕΝΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ – ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΘΗΛΕΙΑ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ!



ΠΗΓΗ: ISKRA
ΟΜΟΒΡΟΝΤΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΩΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ!
PIMCO: ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΛΥΣΗ ΜΙΑ ΝΕΑ ΤΡΟΪΚΑΝΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ!
 Σε ομοβροντία δημοσιευμάτων υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, προέβη ο γερμανικός τύπος την Τετάρτη του Πάσχα, τη στιγμή που οι αποτιμήσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων στις διεθνείς αγορές, βρίσκονταν στο ιστορικά χαμηλότερο τους σημείο!
Αφορμή των γερμανικών δημοσιευμάτων στάθηκε η αναθεώρηση των στοιχείων για το έλλειμμα της Ελλάδας κατά το 2010 από το 9,4% στο 10,5% του ΑΕΠ. Όμως, αυτό δεν αποτελεί παρά μιαγελοία πρόφαση καθώς η αναθεώρηση οφείλεται στην ύφεση, λόγω του Μνημονίου, και στην αλλαγή των κανόνων υπολογισμού, και όχι σε πρόβλημα διαφάνειας των ελληνικών στατιστικών στοιχείων!
Με άλλα λόγια, η αναθεώρηση αυτή ήταν γνωστή από καιρό στους κυρίαρχους κύκλους της ΕΕ και τωναγορών!
Ας δούμε όμως τι λένε τα σχετικά δημοσιεύματα.

Κανείς δεν μπορεί να γλιτώσει μόνος του



ΠΗΓΗ: Καθημερινή (22/4)
Tου Nικου Γ. Ξυδακη
Με τεντωμένα νεύρα, ακροποδητί, φτάσαμε στο Πάσχα, με άνοιξη που διστάζει να ξεμυτίσει, με κλίμα που περιγράφει τον μέσα καιρό, καιρό κρύο και θαμπό. Θα το θυμόμαστε κι αυτό το Πάσχα, αχνό, όπως αχνό θυμόμαστε το περασμένο, παραμονές του Μνημονίου, θα το θυμόμαστε μες στις προφητείες για τη χρονιά του '11, σκληρή χρονιά, για όσους ξεπέφτουν και δυστυχούν, για όλους όσοι αγωνιούν, για όλους όσοι μαζεύονται να πιουν ένα ούζο με νηστίσιμα και γυρνάνε την κουβέντα στον παρόντα ζόφο και μαυρίζουν.
Αλλά έχουν και οι προφητείες τις διαψεύσεις τους, έχουν και οι ζόφοι τα φώτα που τους διαλύουν. Αίφνης, παρά τη σύγχυση και την απαισιοδοξία, όλο και περισσότεροι Ελληνες κατανοούν ότι από τη συμφορά δεν μπορείς να κρυφτείς ατομικά. Ακόμη κι αν γλιτώσεις μια περιουσία κι ένα εισόδημα, μια δουλειά, είναι δύσκολο να ζήσεις σε μια χώρα όπου οι περισσότεροι θα δυστυχούν, όπου οι κάδοι απορριμμάτων στις αστικές συνοικίες θα 'ναι καβατζωμένοι από πρωινούς κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες, όπου οι ζητιάνοι θα περνούν ανά τρίλεπτο στο καφενείο, και στις χωματερές θα αλληλοεξοντώνονται συμμορίες ρακομεταλλοσυλλεκτών, ένυλα slum που διαχέονται στο ιστορικό κέντρο και στις παρυφές, άυλα slum, ψυχικά, που διαχέονται σε όλη τη δημόσια σφαίρα: Πώς γλιτώνεις από αυτά;