Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Δέκα αντίλογοι στο νομοσχέδιο για την Ανώτατη Παιδεία


Το νομοσχέδιο «Δομή, λειτουργία, διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών και διεθνοποίηση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων» ανατρέπει εκ βάθρων τη δημόσια παιδεία για την εξυπηρέτηση των νόμων της αγοράς.
1. Προβλέπεται Συμβούλιο Διοίκησης με 15 μέλη μακράς θητείας, 7 από τα οποία δεν θα προέρχονται από την πανεπιστημιακή κοινότητα και δεν θα εκλέγονται άμεσα από αυτή, αλλά παρ'όλα αυτά θα ασκούν διοίκηση και θα αποφασίζουν για την τύχη των Ιδρυμάτων.
2. Ο πρύτανης και οι κοσμήτορες θα επιλέγονται από το ολιγομελές Συμβούλιο Διοίκησης και όχι από την ακαδημαϊκή κοινότητα. Επίσης μπορούν να παυθούν με πράξη του Συμβουλίου του Ιδρύματος.

Τα ‘’πλεονεκτήματα’’ της ένταξης σε ΕΟΚ/ΕΕ: Από το μύθο στην διάψευση



Πηγή: aristeroblog
Του Γιώργου Κρεασίδη

Ανάμεσα στους μύθους  που καταρρέουν στις μέρες μας είναι κι αυτοί που αφορούν το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήδη από την εποχή που ονομαζόταν ΕΟΚ ακούγαμε συχνά ότι η ένταξη θα κάνει  την Ελλάδα παντοδύναμη οικονομικά και πολιτικά σαν κομμάτι της ενωμένης Ευρώπης.
Τα υποτιθέμενα πλεονεκτήματα, αφορούσαν πολλούς τομείς.
Οι υπερασπιστές της ένταξης, μιλούσαν για την ‘’τεράστια αγορά των 300 εκατομμυρίων καταναλωτών’’,  που δήθεν θα γίνονταν πελάτες της ελληνικής αγροτικής και βιομηχανικής  παραγωγής.
Η  ΕΕ θα μετατρεπόταν σε  εγγυητή της δημοκρατίας που θα απάλλασσε  την ελληνική πολιτική ζωή από το φόβο των τανκς. Λίγα χρόνια μετά την πτώση της δικτατορίας, ένα τέτοιο επιχείρημα είχε ξεχωριστή σημασία.

Failed Education Reform in Chile Prompts Hunger Strikes, Protests by Thousands of Students




ΠΗΓΗ: democracy now


In Chile, tens of thousands of students have been protesting across the country for the last several weeks demanding comprehensive educational reforms. Students have expressed frustration at President Sebastian Pinera’s failure to respond their demands. Last week, high school students in the port city of Antofagasta joined a hunger strike by students called earlier in the capital, Santiago. They are demanding an end to privatized education in Chile which has left generations of students deep in debt. We speak with Chilean political scientist Patricio Navia in Santiago. He teaches at the Center for Latin American and Caribbean Studies at New York University and at the Universidad Diego Portales in Santiago. He writes regularly for the Chilean newspaper, La Tercera.

Έλα να την ακούσεις στην Ελλάδα!



Πηγή: πιτσιρίκος 7/10/10
Την αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών εξετάζει η ειδική επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης, σε μια προσπάθεια να πειστούν οι Έλληνες να σταματήσουν το κάπνισμα. Η κυβέρνηση πιστεύει πως, αν οι Έλληνες εθιστούν στο χασίς, την κοκαΐνη και την ηρωίνη, θα καταφέρουν να απεξαρτηθούν επιτέλους από το τσιγάρο και θα πάψει η χώρα μας να είναι το μαύρο πρόβατο της Οικουμένης.
Οι χρήστες ναρκωτικών θα αντιμετωπίζονται με κατανόηση και επιείκεια, αλλά, αν βρεθεί πάνω τους ένα πακέτο τσιγάρα, θα μεταφέρονται αμέσως στη Μακρόνησο και θα σπάνε πέτρες από το πρωί μέχρι το βράδυ.
Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας θα απαγορεύσει το κάπνισμα του τσιγάρου στα αυτοκίνητα και θα επιβάλει τσουχτερά πρόστιμα στους παραβάτες, ενώ, αν στο αυτοκίνητο επιβαίνουν και παιδιά, θα γίνεται κατάσχεση τόσο του οχήματος όσο και των παιδιών, τα οποία στη συνέχεια θα πωλούνται για όργανα στο εξωτερικό.

Φυλές οικονομολόγων



ΠΗΓΗ: http://loseconomicosalternativos.blogspot.com


Επειδή η αβάσταχτη ελαφρότητα της αυγουστιάτικης καθημερινότητας, με τα μπάνια του λαού και το folklore που τα συνοδεύει, την προσωρινή διάλυση των σκηνών στο Σύνταγμα, το ψήσιμο των νέων μέτρων και την φαιδρότητα της τεϊοδιασκεδάσεως (που αν λεγόταν Weed Party, θα ήταν πιο χαρούμενος, τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός της γης) καταλήγει να είναι δις(α)βάσταχτη,  οπότε και η διάθεση εδώ είναι μακριά από καθημερινότητα, αλλά ελαφρύτερη των ελαφρυτέρων.

Το να θεωρείς ότι όλοι οι οικονομολόγοι είναι ένα και το αυτό, είναι εξίσου έξυπνο με το να θεωρείς ότι οι μουσικοί είναι όλοι βιολιστές σε κουαρτέτα μουσικής δωματίου, ότι οι σκηνοθέτες είναι όλοι παιδιά του Spielberg και τουLucas, ότι όλες οι χορεύτριες είναι μπαλαρίνες, ή, ότι η κβαντική φυσική είναι γραμμική συνέχεια της θεωρίας της σχετικότητας. Τα οικονομικά πήραν μορφή περί τον 16ο με 17ο αιώνα, οπότε, όπως είναι λογικό, έχουν περάσει από πάρα πολλά στάδια, με κοινό χαρακτηριστικό την αλλαγή θέσεων και αντιλήψεων, ακολουθώντας πάντα τις όποιες κοινωνικές αλλαγές (ο οικονομολόγος πρώτα κοιτάει αυτό που λειτουργεί σωστά στην πράξη και μετά ψάχνει να δεί αν λειτουργεί σωστά και στην θεωρία).   

H αφόρητη προβλεψιμότητα του κ. Manager



ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΡΘΗΣ ΜΑΝΑΤΖΕΡΙΚΗΣ


1. ΤΙΤΑΝΙΣΜΟΣ
Δημιουργείς την εικόνα μίας εταιρείας που έχει βγει από χολιγουντιανή υπερπαραγωγή. Μεγάλη σημασία έχει το παγκόσμιο δίκτυο και το φανταστικό πελατολόγιο, το οποίο βασίζεται στη (δυνητική) λίστα που περιλαμβάνει κάθε έμβιο ον του γνωστού γαλαξία. Δεν έχει σημασία αν συστεγάζεσαι με δύο συμβολαιογράφους, ένα λογιστή κι ένα χειροπράκτη σε διάρι της πλ. Βάθη. Ως βάση της περιγραφής έχεις πάντα κάποιον ουρανοξύστη στο Ντουμπάι ή ένα υπερμοντέρνο συγκρότημα της Silicon Valley.
2. ΜΕΣΙΑΝΙΣΜΟΣ
Πρέπει οπωσδήποτε να πείσεις ότι μόνο το φάρμακο κατά του καρκίνου θα μπορούσε να ξεπεράσει τη δική σου κοινωνική προσφορά. Αν καταφέρεις να συνδέσεις το όνομα της εταιρείας σου άρρηκτα με το μέλλον της χώρας, το οποίο τίθεται υπό αμφισβήτηση χωρίς την ύπαρξή σου, τόσο το καλύτερο. Το κράτος οφείλει να σου παρέχει αιώνια ευγνωμοσύνη, μεταφραζόμενη σε φοροαπαλλαγές, εισφοροελαφρύνσεις, στημένους διαγωνισμούς και “υγειονομική ζώνη” από ελέγχους του ΣΔΟΕ, των υγειονομικών υπηρεσιών και της επιθεώρησης εργασίας. Δεν έχει σημασία αν τα προϊόντα σου είναι κάτι ξεχαρβαλωμένες κινεζιές ύποπτες για ηλεκτροπληξία, τοξική δηλητηρίαση, πνιγμό βρεφών (ή και όλα τα προηγούμενα), ή αν τις υπηρεσίες σου απολαμβάνουν κάτι μυστήριοι τύποι για να κλέψουν τη σύνταξη παπούδων με αλτσχάιμερ και καραμέλες από πιτσιρίκια. Το βασικό είναι να πείσεις ότι η ανθρωπότητα θα μπορούσε να ζει χωρίς την πενικιλίνη, αλλά όχι χωρίς τις δικές σου υπηρεσίες.