Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Ηλεκτρονικό φακέλωμα


by giorgis

Με ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα, που όμως πέρασε απαρατήρητο από όλα τα ΜΜΕ, (εξαίρεση η «Αυγή», ο «Ριζοσπάστης» και η τηλεόραση του «902» -δείτε το βίντεο), ασχολείται σε τετρασέλιδο του ρεπορτάζ το περιοδικό «Επίκαιρα» που κυκλοφορεί.
Μιλάμε για την «Κάρτα του πολίτη» που προωθεί η κυβέρνηση για να αντικαταστήσει την γνωστή αστυνομική μας ταυτότητα, και που σύμφωνα με το δημοσίευμα του περιοδικού που υπογράφει η Αννα Δολάνη, σημαίνει ότι όλοι/ες μας θα φακελωθούμε ηλεκτρονικά.

Απ’ αυτό το πάρα πολύ σημαντικό δημοσίευμα παραθέτουμε κάποια αποσπάσματα:

Δείγμα DNA, αποτύπωμα φωνής, βιομετρική φωτογραφία, ΑΜΚΑ, ενιαίος εκλογικός αριθμός, πρόσβαση στον ιατρικό φάκελο του κάθε πολίτη είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που θα αποτυπώνει και θα εμπεριέχει η κάρτα του πολίτη. Σύμφωνα με πρόσφατη διαβούλευση του υπουργείου Εσωτερικών, στόχος της δημιουργίας της είναι η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και η μετάβαση στη μετά ΚΕΠ εποχή.

Οι πολίτες δεν υπακούουν




ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
του Γ. Δελαστίκ
Μια σημαντικότατη πολιτική και κοινωνική πτυχή είχε η χθεσινή καθολική απεργία στα μέσα μαζικής μεταφοράς της πρωτεύουσας - λεωφορεία, μετρό, ηλεκτρικός, τρόλεϊ, τραμ. Δεν αναφερόμαστε στην κατά 100% επιτυχία της, αλλά σε κάτι άλλο: στο ότι πραγματοποιήθηκε παρά το γεγονός ότι τα δικαστήρια την έκριναν παράνομη. Χιλιάδες εργαζόμενοι αψήφισαν αδίστακτα αυτήν τη φορά μια δικαστική απόφαση που αφορούσε τον αγώνα που κάνουν για να αποκρούσουν ή να περιορίσουν την προσπάθεια της κυβέρνησης Παπανδρέου να λεηλατήσει τα εισοδήματά τους.


Δεδομένου μάλιστα ότι οι διοικήσεις των συνδικάτων αυτού του κλάδου πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ -άρα αποκλείεται εξ ορισμού αυτή η αγνόηση της δικαστικής απόφασης να οφείλεται σε πολιτική αντίθεση προς την κυβέρνηση Παπανδρέου- η στάση των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς προσλαμβάνει βαθύτερα κοινωνικά χαρακτηριστικά.

Για τις εκπομπές του Κώστα Βαξεβάνη για το δημόσιο πανεπιστήμιο


 ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ
Ημερομηνία δημοσίευσης: 14/01/2011
ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗ
Τον Κώστα Βαξεβάνη τον ξέραμε ως δημοσιογράφο με σημαντικό ερευνητικό έργο. Η εμβριθής ανάλυση «δύσκολων» θεμάτων, με τα οποία απέφευγαν συστηματικά να ασχοληθούν άλλες εκπομπές της ιδιωτικής τηλεόρασης, τον είχαν καταστήσει δημοφιλή και εντός της αριστεράς. Όσοι από εμάς μάλιστα είχαμε την τύχη να διαβάσουμε το βιβλίο του Το χαμένο γονίδιο είχαμε εδραιώσει ακόμη περισσότερο τη θετική μας άποψη.
Τον τελευταίο μήνα ο Κώστας Βαξεβάνης παρουσίασε στην κρατική τηλεόραση, όπου έχει βρει πλέον επαγγελματική στέγη, μία σειρά εκπομπών για το δημόσιο πανεπιστήμιο. Σε αυτές ορίζει δύο ζητήματα ως κομβικά για το πανεπιστήμιο. Τη διαφθορά και την ποιότητα του Διδακτικού και Επιστημονικού του Προσωπικού (ΔΕΠ).

Οι προτεινόμενες θεσμικές αλλαγές για την τριτοβάθμια εκπαίδευση: Μια κριτική ματιά


ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ
Ημερομηνία δημοσίευσης: 09/01/2011

του Θωμα Μαλουτα*
Οι θέσεις του Υπουργείου Παιδείας όσον αφορά τις απαιτούμενες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση μπορούν να συνοψισθούν στο ακόλουθο τρίπτυχο:
1. Έχουν αλλάξει οι συνθήκες από την εποχή του νόμου-πλαισίου του 1982 και το μαζικό πανεπιστήμιο δεν ανταποκρίνεται στις νέες απαιτήσεις. Προτείνεται να αντικατασταθεί από ιδρύματα πολλαπλώς διαφοροποιημένα, που να ανταποκρίνονται και στη διαφοροποίηση της ζήτησης.
2. Πάσχει σοβαρά η διοικητική διάρθρωση του πανεπιστημίου. Προτείνεται να μετριασθεί η συμμετοχή της πανεπιστημιακής κοινότητας στη διοίκηση των ιδρυμάτων με παράλληλη αύξηση της διοικητικής τους αυτοτέλειάς.
3. Το πανεπιστήμιο πάσχει όσον αφορά την Αριστεία, την εξωστρέφεια και τη διεθνή αναγνώριση. Προτείνεται αναβάθμιση μέσω αξιολόγησης σε όλα τα επίπεδα και αναζήτηση στελεχών διοίκησης και στις διεθνείς αγορές.

Για όλα φταίει το ... Δημόσιο!


ΠΗΓΗ: Seisaxthia
Του Δημήτρη Καζάκη
Το Δημόσιο τα φταίει όλα. Το Δημόσιο είναι υπερτροφικό, σπάταλο, διεφθαρμένο, αντιπαραγωγικό και γενικά συνιστά το μεγάλο πρόβλημα της χώρας. Αυτό είναι το γενικό μοτίβο των δηλώσεων και γενικά των τοποθετήσεων της κυβέρνησης, αλλά και του συστήματος μαύρης προπαγάνδας που έχει στηθεί στα πρότυπα της χούντας. Το ζητούμενο φυσικά δεν είναι να φτιαχτεί το Δημόσιο ούτε να λειτουργήσει καλύτερα για τον πολίτη, την κοινωνία και την οικονομία. Το ζητούμενο είναι να ανοίξει διάπλατα τις πόρτες του σε εκείνα τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα που μέχρι σήμερα το νέμονταν και το λεηλατούσαν συστηματικά.

P. Krugman: Can Europe Be Saved?


Πηγή: NewYork Times

January 12, 2011


THERE’S SOMETHING peculiarly apt about the fact that the current European crisis began in Greece. For Europe’s woes have all the aspects of a classical Greek tragedy, in which a man of noble character is undone by the fatal flaw of hubris.
Not long ago Europeans could, with considerable justification, say that the current economic crisis was actually demonstrating the advantages of their economic and social model. Like the United States, Europe suffered a severe slump in the wake of the global financial meltdown; but the human costs of that slump seemed far less in Europe than in America. In much of Europe, rules governing worker firing helped limit job loss, while strong social-welfare programs ensured that even the jobless retained their health care and received a basic income. Europe’s gross domestic product might have fallen as much as ours, but the Europeans weren’t suffering anything like the same amount of misery. And the truth is that they still aren’t.
Yet Europe is in deep crisis — because its proudest achievement, the single currency adopted by most European nations, is now in danger. More than that, it’s looking increasingly like a trap. Ireland, hailed as the Celtic Tiger not so long ago, is now struggling to avoid bankruptcy. Spain, a booming economy until recent years, now has 20 percent unemployment and faces the prospect of years of painful, grinding deflation.