Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Κρίση, «απεχθές» Χρέος και Αθέτηση Πληρωμών.Το Ελληνικό…δίλημμα



κυκλοφορεί σε λίγες μέρες !!!

Το νέο βιβλίο του Γιάννη Τόλιου, εστιάζει σε ένα πολύ κρίσιμο και επίκαιρο ζήτημα. Στο ζήτημα της Κρίσης και του Δημόσιου Χρέους, καθώς και των εναλλακτικών «αφηγήσεων» αντιμετώπισης του στην ελληνική κοινωνία. 

Με αφετηρία την παγκόσμια κρίση και την κρίση της «ευρωζώνης», το βιβλίο επικεντρώνεται στην ανάλυση των αιτίων και των συνεπειών του χρέους ως «συμπυκνωμένη» έκφραση της κρίσης του ελληνικού καπιταλισμού και του πολιτικού συστήματος κυριαρχίας του. Διερευνά τις προεκτάσεις των μέτρων του «Μνημονίου» και της πολιτικής της «ελεγχόμενης πτώχευσης» που προωθούν κυβέρνηση και «τρόϊκα» με την υποστήριξη της χρηματιστικής ελίτ σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο. Εμπλουτίζει την ελληνική βιβλιογραφία με την ανάδειξη του «απεχθούς» χρέους και την αναγκαιότητα συγκρότησης ειδικής «επιτροπής λογιστικού ελέγχου» (ΕΛΕ) του δημόσιου χρέους. 

Το βιβλίο δίνει ξεχωριστή σημασία στην εξέταση της δυνατότητας «αθέτησης πληρωμών» στα πλαίσια μιας εναλλακτικής πολιτικής προοδευτικής εξόδου από την κρίση με ανοικτό τον ορίζοντα της σοσιαλιστικής προοπτικής. Η ανάπτυξη ισχυρού κινήματος αντίστασης κατά των πολιτικών του «Μνημονίου» και η κοινή δράση των δυνάμεων της Αριστεράς, αποτελούν αφετηριακές προϋποθέσεις για τη δημιουργία μιας ριζοσπαστικής-αριστερής κυβέρνησης που θα εφαρμόσει πρόγραμμα προοδευτικής εξόδου από την κρίση ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ένα ελπιδοφόρο μέλλον της νέας γενιάς και συνολικά της ελληνικής κοινωνίας. 

εκδ. «Τόπος», 2011, σελ. 156


Αναδιάρθρωση χρέους: Σαν πρόβατα επί σφαγή μέχρι το 2013

Διαβάζουμε στο reporter.gr, που βέβαια μας δίνει την άποψη του "επενδυτή" για τα γεγονότα, δεν προσποιείται δηλαδή καν ότι κοιτά τα "συμφέροντα του λαού", κτλ τα εξής:

Η αδυναμία της κυβέρνησης να μειώσει το έλλειμμα του δημοσίου, τελικά θα αναγκάσει την τρόικα – ώς διαμεσολαβητή μεταξύ των πιστωτών μας και ημών – να βρεί άλλες εφικτές λύσεις για να μην πτωχεύσουμε. Τι εννοώ: κανονικά η κακή επίδοση της κυβέρνησης στην εφαρμογή του μνημονίου, δεν επιτρέπει τη χορήγηση της επόμενης δόσης του δανείου απο την τρόικα. Όμως αν δεν πάρουμε τη δόση δεν θα έχουμε χρήματα να πληρώσουμε την επόμενη λήξη ομολόγου, συνεπώς θα αναγκαστούμε να δηλώσουμε αδυναμία πληρωμής, δηλαδή πτώχευση. Αυτό δεν το θέλει κανείς. Ούτε εμείς, ούτε οι πιστωτές, ούτε η τρόικα, ούτε η ευρωπαική ηγεσία, ούτε ο... Ομπάμα.

Η τρόικα λοιπόν ψάχνει δικαιολογίες ώστε να μας δώσει τη δόση παρόλο που εμείς δεν την αξίζουμε με βάση τα αποτελέσματα που (δεν)πετυχαίνουμε. Και η λύση, όσο κι αν ψάξουν είναι μια:

JP Morgan: Γιατί η ΕΚΤ βάζει «βέτο» σε χρεοκοπία!


jp-morganΠηγή: Banks'News
Την ώρα που η σεναριολογία για μια πρόωρη αναδιάρθρωση χρέους της Ελλάδας παίρνει φρενήρεις ρυθμούς, μια ανάλυση της JPMorgan που έγινε σε ανύποπτο χρόνο (δημοσιεύθηκε στις 18 Φεβρουαρίου) εξηγεί γιατί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει άκρως σοβαρούς λόγους να επιχειρήσει «μπλόκο» σε οποιοδήποτε σενάριο αναδιάρθρωσης πριν τη λήξη του μνημονίου, το καλοκαίρι του 2013.
Οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας επιχειρούν να ξεδιπλώσουν το «κουβάρι» που έχουν δημιουργήσει στην Ελλάδα, όπως και στην Ιρλανδία, οι τριγωνικές σχέσεις κυβέρνησης-τραπεζών-ΕΚΤ. Ένα «κουβάρι», που καθιστά απαγορευτική κάθε σκέψη για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους πριν τη λήξη του μνημονίου, αφού σε αυτή την περίπτωση η πρώτη που έχει να χάσει πολλά είναι η ίδια η ΕΚΤ:

Το παρασκήνιο Παπανδρέου, Soros και Goldman Sachs



ΠΗΓΗ: Sofokleous 10
Ένας περίεργος μηχανισμός κάτι ετοιμάζει στην αγορά με ορόσημο την 15η Απριλίου. Τις τελευταίες μέρες πολλά και ενδιαφέροντα συμβαίνουν στο παρασκήνιο το οικονομικό και χρηματιστηριακό. Κάτι συμβαίνει στο παρασκήνιο του χρηματιστηρίου ένας περίεργος μηχανισμός που.....περιλαμβάνει και την Goldman Sachs κάτι ετοιμάζει. Ήδη στελέχη της GS βρίσκονται στην Ελλάδα και το αμέσως επόμενο διάστημα οι επαφές θα πυκνώσουν ακόμη περισσότερο.

Η GS προφανώς θέλοντας να στηρίξει το σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων.  Κύκλοι που παρακολουθούν και γνωρίζουν όσα συμβαίνουν στο οικονομικό και πολιτικό παρασκήνιο αναφέρουν ότι προσεχώς θα ανεβάσουν την αγορά οι ξένοι με προφανή στόχο τις αποκρατικοποιήσεις. Ωστόσο ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί αν θα προηγηθεί η ολοκλήρωση του κύκλου της διόρθωσης δηλαδή να προηγηθεί μια σημαντική πτώση της αγοράς πολύ σύντομα για να ακολουθήσει επίσης σε σύντομο χρονικό διάστημα η άνοδος του χρηματιστηρίου. Φαίνεται ότι όσο πλησιάζουμε προς τις 15 Απριλίου τόσο το σχέδιο αυτό θα βαίνει προς υλοποίηση....

Η φούσκα

φωτο: www.bleeps.gr

ΠΗΓΗ: ΚΙΜΠΙ

Θα το αντέξετε; Τέσσερις μέρες σε ενημερωτικό κενό, χωρίς πυξίδα, χωρίς τη δόση πληροφόρησης που σας κρατά σε επαφή με την πραγματικότητα. Αν, βέβαια, αυτό είναι η πραγματικότητα… Αν είναι πραγματικότητα ο «αποκαλυπτικός» λόγος των τηλεοπτικών δελτίων, ο χορός των δισεκατομμυρίων στα ραδιόφωνα, η στατιστική τρομοκρατία στα πρωτοσέλιδα. Νέα μέτρα 6 δισ. ευρώ. Και άλλα 22 δισ. Και άλλα 50 δισ. ευρώ. Δημοσιονομικός Αρμαγεδδών. Χαστούκια, χαστούκια, κι άλλα χαστούκια. Κι έπειτα χάδια. Δεν θα γίνει αναδιάρθρωση χρέους (σ.σ. πόσοι Έλληνες έχουν καταλάβει τι είναι αυτό το φρούτο και γιατί απορρίπτεται σαν τον απαγορευμένο καρπό από το δέντρο της γνώσης;). Δεν θα ληφθούν οριζόντια μέτρα (γιατί, μέχρι τώρα γευτήκαμε τα κάθετα;). Ουδέν πρόβλημα με τα δώρα, τις συντάξεις. Τι είναι πραγματικότητα και τι δεν είναι απ’ όλα αυτά; Και πού είναι η άλλη πραγματικότητα: η ειδοποίηση της τράπεζας για την καθυστερημένη δόση. Η απόρριψη της αίτησης για το δάνειο. Το τηλέφωνο από το λογιστήριο της εταιρείας για την αποζημίωση. Τα παραπεταμένα βιογραφικά για την αναζήτηση δουλειάς. Τα «όχι» και τα συγκαταβατικά χαμόγελα. Οι απλήρωτοι λογαριασμοί, οι «εθελοντικές» περικοπές μισθών, η εκ περιτροπής απασχόληση. Να μην αδικούμε τους διαμεσολαβητές της πραγματικότητας. Καμιά φορά τρυπώνουν κι αυτές οι πλευρές της στα τηλεοπτικά παραθύρια, άλλοτε γιατί το μελό πουλάει κι άλλοτε για να διατυπωθούν βαρύγδουπα ηθικά διδάγματα για τη «Νέμεση», την τιμωρία της «απληστίας», το τέλος της ευημερίας.

Αναμνήσεις από το Μέλλον: Ο «Νέος» Διεθνής Καταμερισμός Εργασίας


ΠΗΓΗ: Παραλληλογράφος

Γράφει ο Θεόδωρος Μαριόλης
Αν. Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Προδημοσίευση από το υπό έκδοση (Ιούνιος 2011) βιβλίο: Ελλάδα, Ευρωπαϊκή Ένωση και Οικονομική Κρίση, Αθήνα, Matura. Οι υποσημειώσεις δηλώνονται με [.], και βρίσκονται στο τέλος του κειμένου.


Προλογικό Σημείωμα
Το παρόν κείμενο γράφτηκε το Νοέμβριο του 1999, με αφορμή την επικείμενη Διάσκεψη Υπουργών του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου στο Σιάτλ των ΗΠΑ (30 Νοεμβρίου 1999), η οποία πέρασε στην ιστορία από την άρνηση εκπροσώπων του «Νότου» να ευθυγραμμιστούν με προτάσεις των ισχυροτέρων οικονομιών του «Βορρά», την τελική αποτυχία της και, τέλος, τις σχετικά μαζικές αντιδράσεις-διαδηλώσεις που προκάλεσε, άμεσα και έμμεσα (έχει εκτιμηθεί ότι, στο Σιάτλ, ήταν της τάξης των 50 χιλιάδων ανθρώπων, και περιελάμβαναν «ακόμα και» αγρότες από την Ινδία και τις Φιλιππίνες, ενώ αυτές της Γένοβας, τον Ιούλιο του 2001, με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής του G8, ήταν της τάξης των 100 χιλιάδων). Δημοσιεύτηκε στα Τετράδια της Οικονομίας, 27-28/11/1999, σελ. 18, της εφημερίδας Ημερησία, και αναδημοσιεύτηκε στο Μαριόλης, Θ. και Σταμάτης, Γ. (2000) Η Εντός ΟΝΕ Εποχή, σσ. 25-40, Αθήνα, Στάχυ.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ