Στην αμέσως κατώτερη θέση βρίσκονται οι υπάλληλοι των Υπουργείων με τις μειώσεις στις μηνιαίες αποδοχές τους να αγγίζουν σε μέσα επίπεδα το 30% και να ακολουθούν οι συνταξιούχοι με 15,7% και τα ειδικά μισθολόγια (δικαστές, διπλωμάτες, γιατροί, καθηγητές πανεπιστημίων, αστυνομικοί κλπ.) με 15%.
Σε ότι αφορά τον ιδιωτικό τομέα το μέσο εισόδημα των εργαζομένων φαίνεται να μειώθηκε μόλις 6,6% όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχουν στην διάθεση τους κυβέρνηση και Τρόικα και παρουσιάζει σήμερα το «bankingnews». Ειδικά για τον ιδιωτικό τομέα η Τρόικα έρχεται τον Μάιο με άγριες διαθέσεις…
Δευτέρα 9 Απριλίου 2012
Λεόντεια υπέρ της Γερμανίας η δημιουργία και λειτουργία της Ευρωζώνης
Ημερομηνία δημοσίευσης: 08/04/2012
ΤΟΥ ΜΑΝΟΛΗ Γ. ΔΡΕΤΤΑΚΗ*
ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ
Σε ένα άρθρο μας στην «Αυγή» της 8.1.2012 εξετάσαμε την εξέλιξη του κατά κεφαλή ΑΕΠ σε ΜΑΔ 8 κρατών της Ευρωζώνης κατατάσσοντας τις σε δύο ομάδες: η μία περιλάμβανε τα 4 μεσογειακά κράτη - μέλη της (Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία) και η άλλη 4 βόρεια κράτη της (Γερμανία, Ολλανδία Αυστρία και Φινλανδία) που αποτελούν και τον σκληρό πυρήνα και είδαμε ότι από τη λειτουργία της Ευρωζώνης ωφελήθηκαν μόνο τα 4 κράτη του σκληρού πυρήνα της με αποτέλεσμα τη βελτίωση της σχετικής θέσης τους, ενώ η θέση των 4 μεσογειακών χωρών χειροτέρευσε. Πολύ μεγαλύτερα, όμως, είναι τα οφέλη όλων των βόρειων κρατών-πρώτων μελών της Ευρωζώνης στα ισοζύγια εξωτερικών συναλλαγών.
Στο άρθρο αυτό θα εξετάσουμε τα ισοζύγια αγαθών, αγαθών και υπηρεσιών και τρεχουσών συναλλαγών όχι μόνο των 8 αλλά και των 4 άλλων, δηλαδή των 12, συνολικά πρώτων κρατών-μελών της Ευρωζώνης την περίοδο 1995-2010 (την οποία χωρίζουμε σε δύο υποπεριόδους:1995-2010 (προ ευρώ) και 2001-2010 (μετά ευρώ) προκειμένου να δούμε τις διαφορές που προέκυψαν από τη λειτουργία της. Τα στοιχεία που χρησιμοποιούμε προέρχονται από τη βάση δεδομένων της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ε.Ε., της Eurostat.
Ετικέτες
ΑΡΘΡΑ / Δρεττάκης Μ.
«Κοινωνικό κραχ» στην Ελλάδα δείχνει μεγάλη δημοσκόπηση
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Του Βασίλη Σ. Κανέλλη
Βαθειά «ρωγμή» στο πολιτικό και κοινωνικό σύστημα της χώρας, προκαλεί η σφοδρότητα της οικονομικής κρίσης και οι επιπτώσεις της στα ελληνικά νοικοκυριά. Η τελευταία δημοσκόπηση που διενήργησε σε 1.679 άτομα το τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, περιγράφει την έντονη απαισιοδοξία των Ελλήνων για το μέλλον τους αλλά και στην αμφισβήτηση των πολιτικών κομμάτων τα οποία θεωρούν ανίκανα να οδηγήσουν τη χώρα στην έξοδο από την κρίση. Οι περισσότεροι πολίτες, στην πορεία προς τις εκλογές, δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση, την αξιωματική αντιπολίτευση, τους συνδικαλιστές αλλά και θεσμούς όπως το Χρηματιστήριο, τις τράπεζες, τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Το εντυπωσιακό, ωστόσο, της έρευνας είναι ότι μήνα με το μήνα επιδεινώνεται η οικονομική κατάσταση των οικογενειών σε σημείο που η απόγνωσή τους να προσομοιάζει με κοινωνικό κραχ. Η πρόσφατη αυτοκτονία του συνταξιούχου στο Σύνταγμα και η αύξηση των αυτοκτονιών γενικότερα, αναδεικνύει την «εθνική κατάθλιψη» που βρίσκεται η χώρα.
Στα μισά του δρόμου ο Κορέα, Αποστολή στον Ισημερινό
ΠΗΓΗ: ΠΡΙΝ 8/4/2012
του Λ. Βατικιώτη
«Εμείς τον είχαμε προειδοποιήσει τον Γιώργο Παπανδρέου έγκαιρα! Πριν ακόμη η Ελλάδα προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ο τότε έλληνας πρωθυπουργός σε ένα διεθνές φόρουμ είχε απευθυνθεί στον πρόεδρο Ραφαέλ Κορέα, ζητώντας την εμπειρία του για την αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους. Έλεγε πολλά ο έλληνας πρωθυπουργός. “Κοίτα” του αντιτείνει ο Ραφαέλ Κορέα. “Υπάρχει ένα πράγμα που δεν πρέπει να κάνεις κι ένα μόνο που πρέπει να κάνεις αν θες να μην το πληρώσεις. Αυτό που δεν πρέπει να κάνεις είναι να απευθυνθείς στο ΔΝΤ. Κι αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να συστήσεις επιτροπή λογιστικού ελέγχου”. Στη συνέχεια ο Παπανδρέου έκανε τα ακριβώς αντίθετα…». Τάδε έφη ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού, Έκο Ρικάρδο Πατίνιο, στην ομιλία με την οποία κήρυξε την έναρξη του διεθνούς συνεδρίου στην πρωτεύουσα του Ισημερινού, Κίτο, με θέμα την διεθνή χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική και την εμπειρία από τον λογιστικό έλεγχο του χρέους.
Ετικέτες
ΑΡΘΡΑ / Βατικιώτης Λ.,
ΕΚΟΥΑΔΟΡ
S.King: Η Ελλάδα που βρυχάται
ΠΗΓΗ: euro2day
Μια φανταστική ιστορία με θέμα την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ δημοσίευσε την Τετάρτη ο επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC, Stephen King με τίτλο "How the Greek tiger learnt to roar again...".
Σύμφωνα με την ιστορία αυτή, "Στο τέλος του 2015 η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να κοιτάξει πίσω με κάποια ικανοποίηση για τα πρόσφατα επιτεύγματά της. Ο έξω κόσμος, που κάποτε απελπίζονταν τόσο πολύ με την Αθήνα, τώρα θεωρεί την Ελλάδα ως τον «Ελληνικό Τίγρη». Η χρηματιστηριακή αγορά της χώρας, που είχε υποχωρήσει κατά 90% από την «κορυφή» που είχε πιάσει το 2007 μέχρι τους πρώτους μήνες του 2013, πλέον βρυχάται. Τα επιτόκια, που κάποτε βρισκόταν στην οικονομική στρατόσφαιρα, είναι τώρα πολύ χαμηλότερα από αυτά της Ιταλίας ή της Ισπανίας. Και ενώ η ανάπτυξη δεν ήταν διψήφια, η Ελλάδα έκανε την Κίνα και την Ινδία να… τρέχουν.
‘Χρυσοί κανόνες’ για την Ευρωζώνη
ΠΗΓΗ: Sofokleous 10
Η ευρωπαϊκή νομισματική ένωση έχει αρκετές ομοιότητες με τον λεγόμενο ‘χρυσό κανόνα’ των χρόνων πριν το 1913 που επέβαλε σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες σε άκρως διαφορετικές οικονομίες. Αλλά είναι αυτές οι ομοιότητες τόσο κακές όσο ακούγονται ή όσο υποστηρίζουν οι φωνές που ασκούν κριτική στο ευρώ;
Η έλξη του ιστορικού χρυσού κανόνα έγκειτο στη θεσμική του δυνατότητα να οικοδομεί εμπιστοσύνη. Μια πλήρως σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία αποκλείει κάθε πρωτοβουλία της νομισματικής πολιτικής και κατά συνέπεια καθιστά πάρα πολύ δύσκολη την προσαρμογής σε μεγάλες εξωτερικές ανισορροπίες. Και το βάρος είναι άνισο επειδή το κύριο μέρος της πίεσης πέφτει στις ελλειμματικές χώρες οι οποίες πρέπει να πραγματοποιήσουν την προσαρμογή μέσω αποπληθωρισμού και όχι στις χώρες πιστωτές που θα έπρεπε να δεχτούν υψηλότερο πληθωρισμό.
Οι απαισιόδοξοι ανησυχούν ιδιαίτερα για τις δυσάρεστες αναλογίες και τα διδάγματα του χρυσού κανόνα. Προβλέπουν πολλά χρόνια ή και δεκαετίες ολόκληρες χαμηλής ανάπτυξης για την Ευρώπη. Πολιτικά επίσης, η διαδικασία μιας προσαρμογής μέσω αποπληθωρισμού στις ελλειμματικές χώρες είναι τόσο δυσάρεστη και δύσκολη που οι απαισιόδοξοι θεωρούν ότι στο τέλος θα αποδειχτεί ανέφικτη.
«Αναλφάβητοι» μιλούν για έξοδο από το ευρώ
πηγη: FT (via euro2day)
Έχω συχνά αναφερθεί στον μακροοικονομικό αναλφαβητισμό του κατεστημένου που χαράσσει την οικονομική πολιτική της ευρωζώνης. Εξίσου, αν όχι περισσότερο εκνευριστικός, είναιο πολιτικός και νομικός αναλφαβητισμός των οικονομολόγων που χειρίζονται τα θέματα της ευρωζώνης. Το οικονομικό βραβείο Wolfson είναι το αποκορύφωμα.
Το ερώτημα που τίθεται από την επιτροπή του βραβείου Wolfson είναι το εξής: «Εάν ένα κράτος – μέλος εγκαταλείψει την οικονομική και νομισματική ένωση, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος διαχείρισης αυτής της οικονομικής διαδικασίας ώστε να παρασχεθεί το πιο υγείες υπόβαθρο για την μελλοντική ανάπτυξη της ευημερίας που απολάμβανε εντός της ένωσης;»
Το συγκεκριμένο ερώτημα έχει δύο αμφισβητήσιμα σημεία. Το πρώτο είναι εάν η προϋπόθεση που θέτει είναι όντως εφικτή, γιατί σε αντίθετη περίπτωση το ερώτημα δεν έχει νόημα. Το δεύτερο σημείο είναι πιο ουσιώδες: Εάν ρωτάς ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για κάτι, πρακτικά θεωρείς δεδομένο ότι υπάρχει τέτοιος τρόπος.
Κρυφή έκθεση της Τρόικας για το «ποιοι πλήρωσαν το μάρμαρο» στην διετία 2010 – 2011 -Κατά 35% μειώθηκαν οι μισθοί στις ΔΕΚΟ κατά 30% στα Υπουργεία
Πηγή; bankingnews.gr
Απώλειες εισοδήματος που κατά μέσο όρο φθάνουν το 35% έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι στις Δημόσιες Επιχειρήσεις ( ΔΕΚΟ), οι οποίοι αποτελούν και τα μεγαλύτερα «θύματα» του Μνημονίου.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)