Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Πίσω έχει η απογραφή... την ουρά!


ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ
Tου Χρήστου Κάτσικα*

Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι εξέφρασαν, ευθύς εξαρχής, την απορία τους, όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να απογράψει τους δημοσίους υπαλλήλους. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομικών, με βάση τον Νόμο 3845/2010, κάλεσε κάθε δημόσιο υπάλληλο ξεχωριστά να καταγραφεί με δική του ευθύνη, με τη ρητά διατυπωμένη, μάλιστα, απειλή, ότι όποιος δεν απογράφονταν θα αντιμετώπιζε την διακοπή της μισθοδοσίας του το Φθινόπωρο που θα έκανε το ντεμπούτο της η νεοσυσταθείσα Ενιαία Αρχή Πληρωμών. Το βασικό ερώτημα εστιάστηκε στο γιατί η καταγραφή δεν γίνονταν με τα στοιχεία που ήδη διέθεταν οι διευθύνσεις προσωπικού υπουργείων και άλλων φορέων του Δημοσίου.
Όποιος έχει στοιχειώδη εμπειρία από τους μάγιστρους της επικοινωνιακής πολιτικής της κυβέρνησης μπορεί να διακρίνει με γυμνό οφθαλμό τις αθέατες σκοπιμότητες: Η όλη διαδικασία, με τη βοήθεια των ηλεκτρονικών μας γκουβερνάντων, με τα ατελείωτα άρθρα της δημοσιογραφίας της αυλής και με το βάρος των πρόθυμων διανοουμένων της οθόνης, ερχόταν να πριμοδοτήσει, να στερεώσει και να νομιμοποιήσει έναν από τους βολικότερους αστικούς μύθους για το «διογκωμένο συγκεντρωτικό κράτος με τους άπειρους, προνομιούχους και βαριεστημένους δημοσίους υπαλλήλους», ο αριθμός των οποίων «σχετίζεται αφενός με τα δημοσιονομικά ελλείμματα αφετέρου με τις αναχρονιστικές αγκυλώσεις της κρατικής μηχανής». Στη συνείδηση της κοινής γνώμης οι δημόσιοι υπάλληλοι παρουσιάστηκαν για μια ακόμη φορά με αριστοτεχνικό τρόπο σαν «το βαρίδι στα πόδια μιας κοινωνίας και μιας οικονομίας που θέλει να προχωρήσει και δεν μπορεί».

Στα 316,9 δισ. ευρώ έφτασε το δημόσιο χρέος τον Ιούνιο


ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
Μέσα σε 12 μήνες το χρέος της χώρας διευρύνθηκε κατά 24,6 δισ. ευρώ! Εως το τέλος του 2015 το Δημόσιο καλείται να δανειστεί περίπου 172 δισ. ευρώ, για να καλύψει μόνον ομολογιακές λήξεις
Από τα στοιχεία γίνεται αντιληπτό πως η τάση του χρέους παραμένει σαφώς ανοδική και το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι κατ' αρχάς η σταθεροποίησή του και σε δεύτερη φάση η έναρξη μείωσής του, ώστε να περιοριστεί και το υπέρογκο κόστος εξυπηρέτησής του. Ενδεικτικά αναφέρεται πως έως και το τέλος του 2015 το Δημόσιο καλείται να δανειστεί περίπου 172 δισ. ευρώ για να καλύψει μόνον ομολογιακές λήξεις.
Πιο αναλυτικά, από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την εξέλιξη του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης στο πρώτο εξάμηνο προκύπτουν τα ακόλουθα:

Χιλιάδες άνθρωποι κάνουν αιτήσεις για βιβλιάριο απορίας

Περίπου 7.500 παραπάνω οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στη Νομαρχία Αθηνών το εξάμηνο Γενάρη - Ιούνη 2010, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2009. Σύμφωνα με στοιχεία, πολλοί από τους ανθρώπους που για πρώτη φορά έκαναν αίτηση είναι επαγγελματοβιοτέχνες που έκλεισαν το μαγαζί τους
Ολο και περισσότερα μικρά μαγαζιά βάζουν λουκέτο. Πολλοί επαγγελματοβιοτέχνες κάνουν αίτηση για βιβλιάριο απορίας

MotionTeam

Περίπου 22.000 άνθρωποι που ζουν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, είναι ανασφάλιστοι και δεν έχουν ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη, απευθύνθηκαν μέσα στο πρώτο 6μηνο (Γενάρης - Ιούνης) του 2010 στις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας Αθηνών για να εξασφαλίσουν βιβλιάριο υγείας για απόρους ή κάποιο επίδομα έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης.

αριθμός αυτός αναδεικνύει τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει εργατικές - λαϊκές οικογένειες, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. Δείχνει ακόμα ότι στην καπιταλιστική ανάπτυξη δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων για υψηλού επιπέδου δωρεάν υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας. Παρά το γεγονός ότι η επιστήμη και η έρευνα μπορούν να προσφέρουν σε όλο το λαό όσα χρειάζεται για να έχει μια καλή υγεία, ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη. Ομως, από τη στιγμή που οι υπηρεσίες αυτές, το φάρμακο, η ιατρική έρευνα, αποτελούν πεδίο αύξησης της κερδοφορίας για τα μονοπώλια, μοιραία, ο λαός υποφέρει και σε πολλές περιπτώσεις πληρώνει με τη ζωή του αυτή την κατάσταση.

Εκπαιδεύονται στην Καταστολή Διαδηλώσεων


ΜΕ ΤΟΝ ΠΛΕΟΝ ΕΠΙΣΗΜΟ ΤΡΟΠΟ, ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ ΓΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΕΙ ΑΣΚΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΧΟΥ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΟ ΣΩΜΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Τον επικίνδυνο προσανατολισμό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ρόλους κατασταλτικής δύναμης, όπως και την αντίστοιχη διαπαιδαγώγηση των στελεχών τους για την αντιμετώπιση του «εχθρού λαού», αποκαλύπτει η συμμετοχή της ελληνικής δύναμης Κοσσυφοπεδίου σε μεγάλη άσκηση καταστολής διαδηλωτών («ταραξιών»!) που πραγματοποιήθηκε στο Νόβο Σόλο κοντά στην πόλη Μιτρόβιτσα.
Το γεγονός δημοσιοποιήθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο, από το περιοδικό που εκδίδει το Γενικό Επιτελείο Στρατού «ΣΤΡΑΤΟΣ και Ενημέρωση»(τεύχος 16), κάτω από τον τίτλο «Πιστοποίηση Λόχου Καταστολής». Στο δημοσίευμα σημειώνεται:
«Την Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010, πραγματοποιήθηκε άσκηση πιστοποίησης σε αντικείμενα καταστολής – CRC – (σ.σ. Crowd Riot Control – Ελεγχος πλήθους ταραξιών) του 3ου Ειδικού Μηχανοκίνητου Λόχου του 646 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού στο Στρατόπεδο “MARCHAL TASSIGNY” στο Novo Selo από τη γαλλική Gendarmerie. Στην άσκηση πιστοποίησης χρησιμοποιήθηκε σημαντικός αριθμός χημικών και καπνογόνων ουσιών, προκειμένου οι συνθήκες να προσομοιάζουν σε πραγματική κατάσταση, και ήταν απόλυτα επιτυχής».

Αν η ΕΚΤ ηταν FED...


Πηγή: Sofokleous 10

Φοιτητής του τμήματος του ανώτερου διπλώματος στην επιστημονική τεχνική ανάλυση της ΕΚΤΑ με ρώτησε την εξής αφοπλιστικά απλή και εύστοχη ερώτηση: ‘Θα υπήρχε ελληνική κρίση αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε τις αρμοδιότητες της Τράπεζας της Νέας Υόρκης;’
Αφορμή για την ερώτηση στάθηκε η αναφορά που έκανα σχετικά με την πρόσφατη αγορά αμερικανικών ομολόγων από τη FED ύψους 2,5 τρις δολαρίων, ώστε να μη μειωθεί η ρευστότητα στο αμερικανικό σύστημα. Η FED αγόρασε, σχεδόν, ό,τι υπήρχε προς αγορά από βραχυπρόθεσμα αμερικανικά ομόλογα, επενδύοντας χρήματα από προηγούμενα ομόλογα που έληγαν ή είχαν λήξει. Με βάση το κλασματικό αποθεματικό νομισματικό σύστημα των ΗΠΑ, η Κεντρική Τράπεζα μπορεί να παράγει χρήμα από το τίποτα και στη συνέχεια να αγοράζει αμερικανικό χρέος λαμβάνοντας τόκο από τον αμερικανικό λαό.

Ανεργία 16% το Φθινόπωρο



Του Γιώργου Γάτου
«Eκρηξη» της ανεργίας στο 16% από 12% (επιπλέον 200.000 άνεργους ή στα 800.000 άτομα) ταυτόχρονα με τη...λήξη της τουριστικής περιόδου και περαιτέρω επιδείνωση του δείκτη της απασχόλησης έως το τέλος του έτους και στις αρχές του 2011, προβλέπει ο επιστημονικός συνεργάτης του Iνστιτούτου Eργασίας της ΓΣEE Γ. Pωμανιάς στην «H».

«Tο πρώτο... κύμα θα ξεσπάσει από τον Σεπτέμβριο και μετά, όταν θα πάψουν να λειτουργούν οι εποχιακές επιχειρήσεις στον κλάδο του τουρισμού» εξηγεί ο Γ. Pωμανιάς εκτιμώντας ότι 4% θα προστεθεί «αυτόματα» στο ήδη υψηλό ποσοστό ανεργίας.