Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου 2010

Οι καταθέτες και ο… τρίτος δρόμος προς χρεοκοπία


Πηγή: Banks' News
Καθώς η αντιπροσωπεία της τρόικας «ξεσκονίζει» ήδη τα βιβλία των ιρλανδικών τραπεζών στο Δουβλίνο, για να ξεκαθαρίσει αν θα υπογραφεί άμεσα, ίσως και μέσα στο Σαββατοκύριακο, το ιρλανδικό μνημόνιο δανεισμού, τραπεζικά στελέχη στην Αθήνα υπογραμμίζουν ένα σοβαρό κίνδυνο για την Ελλάδα, ο οποίος προέρχεται από το τραπεζικό σύστημα και δεν έχει γίνει επαρκώς αντιληπτός, μέσα στον ορυμαγδό της δημόσιας συζήτησης για τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας.
Η Ιρλανδία, τονίζουν, δείχνει ήδη τον τρίτο δρόμο μιας χώρας της Ευρωζώνης προς τη χρεοκοπία: ο πρώτος περνά μέσα από μια στάση πληρωμών ενός κράτους, ο δεύτερος μέσα από τον αποκλεισμό μιας χώρας από τις αγορές ομολόγων, με τη διαμόρφωση μη βιώσιμου κόστους δανεισμού και ο τρίτος μέσα από το τραπεζικό σύστημα:

Η Ευρώπη οδεύει και πάλι στο μάτι του κυκλώνα


Πηγή: euro2day (FT.com)

Λίγους μήνες μετά τους πανηγυρισμούς για την παρ’ ολίγον αποφυγή της καταστροφής, η ευρωζώνη βρίσκεται ξανά αντιμέτωπη με τον κίνδυνο μεταδοτικών κρατικών χρεοκοπιών. Η αδέξια αντιμετώπιση της εκρηκτικής αστάθειας του ιρλανδικού τραπεζικού συστήματος αφήνειελάχιστες ελπίδες αφόπλισης και των άλλων ωρολογιακών βομβών, που απειλούν τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Το βασικό πρόβλημα της Ιρλανδίας είναι ότι καλείται να επιλέξει τώρα ανάμεσα στην κρατική χρεοκοπία και στη χρεοκοπία των τραπεζών της. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες -εντός και εκτός ευρωζώνης- ίσως βρεθούν σύντομα αντιμέτωπες με το ίδιο δίλημμα. Με άλλα λόγια, η διάσωση των τραπεζών με δημόσιο χρήμα διακυβεύει την κρατική φερεγγυότητα και μαζί με αυτήν, εν τέλει, το σύνολο του τραπεζικού συστήματος.

ο χορός του αλληλοσκοτωμού

Πηγή: Ελευθεροτυπία
του Στάθη

Υπάρχουν οι άνθρωποι που τους φταίει ο Θεός για όσα έχουν συμφωνήσει με τον Διάβολο. Θα τους βρείτε παντού: στα πάνελ να ζητάνε απολύσεις, στις εκκλησίες να κάνουν μεγάλους σταυρούς, στο σπίτι τους να λένε μεγάλες κουβέντες -ή να μη μιλούν καθόλου- και δίπλα σας. Οταν δεν μοσχοβολάει μέσα σας η αύρα του εσπερινού - κάποια απ' αυτές τις νεκρές ψυχές καταδίδει κάπου τον πλησίον της...
Το κυρίως θέμα τις τρέχουσες ημέρες είναι και θα είναι η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Η σταδιακή στην αρχή και η εξ ολοκλήρου στη συνέχεια υποκατάστασή τους με επιχειρησιακές ή και ατομικές συμβάσεις - που θα

απέχουν από τη μαύρη εργασία όσον ο ένας κρίκος μιας αλυσίδας απ' τον άλλον.

Έχει μετατραπεί το ευρώ σε ʽμηχανή χρεοκοπίαςʼ;Πηγή: Sofokleous 10
του Π. Παναγιώτου

Μία στρατηγική κίνηση που έκανε ο Μέγας Αλέξανδρος προκειμένου να διασφαλίσει την οικονομική και όχι μόνο την εδαφική κατάκτηση του κόσμου ήταν να δημιουργήσει την πρώτη διεθνή νομισματική ενοποίηση καθιερώνοντας σε μεγάλο βαθμό τη χρήση ενός νομίσματος σε όλες τις χώρες που είχε κατακτήσει, με το νομισματικό έλεγχο να αναλαμβάνεται από τη μητρόπολη. Στην πορεία της ιστορίας και μέχρι σήμερα κάθε αυτοκρατορία επέβαλλε στους κατακτημένους λαούς το δικό της νόμισμα και ασκούσε η ίδια τον έλεγχο της νομισματικής πολιτικής.

Εκβιασμοί και εξαπάτηση


Του Σταύρου Χριστακόπουλου

«Η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης θα παρθεί τον Δεκέμβριο και, αν όλα πάνε καλά, τα κονδύλια θα δοθούν τον Ιανουάριο, όπως ήταν άλλωστε προγραμματισμένο» δήλωσε χθες στην οικονομική ιστοσελίδα euro2day εκπρόσωπος του γραφείου του αρμοδίου επιτρόπου Όλι Ρεν.

Την ίδια περίπου ώρα ο Αμεντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του αρμόδιου της Κομισιόν για οικονομικά θέματα Όλι Ρεν, δήλωνε στον απεσταλμένο της Ναυτεμπορικής ότι η τρίτη δόση του δανείου από τις χώρες της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα είναι προγραμματισμένο να δοθεί τον Ιανουάριο και η απόφαση θα ληφθεί τον Δεκέμβριο, στη βάση όμως της αξιολόγησης της πορείας του Προγράμματος.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΤΟ ΕΥΡΩ!

Πίνακας της Αννας Γρηγορα
Πηγή: ISKRA
ΜΕΤΑ ΤΗ ΜΕΡΚΕΛ Ο ΒΑΝ ΡΟΜΠΕΪ ΒΓΑΖΕΙ "ΚΡΑΥΓΕΣ" ΠΑΝΙΚΟΥ!
Το τρομακτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η ευρωζώνη και η ίδια η ΕΕ επιβεβαιώνεται, με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, από τις δηλώσεις πανικού των ευρωπαίων πολιτικών ηγετών. Χτες ήταν κα Μέρκελ και σήμερα ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ, οι οποίοι με πανικόβλητες και υστερικές "κραυγές" προσπάθησαν να «ξορκίσουν» τη διαδικασία αποσύνθεσης στην οποία έχει εισέλθει η ευρωζώνη.  
Η ζώνη του ευρώ και ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ενωση «δεν θα επιβιώσουν» εάν δεν επιλυθούν τα σημερινάδημοσιονομικά προβλήματα ορισμένων χωρών, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ λίγες ώρες πριν τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
«Αντιμετωπίζουμε μία κρίση επιβίωσης. Οφείλουμε να εργασθούμε συντονισμένα για να επιτρέψουμε στην ευρωζώνη να επιβιώσει. Διότι, εάν δεν επιβιώσει η ευρωζώνη, δεν θα επιβιώσει ούτε η Ευρωπαϊκή Ενωση. Πιστεύω όμως ότι θα την ξεπεράσουμε», είπε ο πρόεδρος της ΕΕ ενώπιον του European Policy Center των Βρυξελλών.