Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Πώς θα γίνει η ελληνική αναδιάρθρωση


Πηγή: Euro2day
Οποιαδήποτε συνολική αναδιάρθρωση του ύψους 350 δισ. δολ. χρέους της Ελλάδας πριν τον Ιούνιο 2013 θα έχει σοβαρές επιπτώσεις σε όλη την ευρωζώνη, σύμφωνα με τον νομικό σύμβουλο της υπόθεσης της επιτυχούς αναδιάρθρωσης του χρέους της Ουρουγουάης το 2003.

Ο κ. Lee Buchheit, partner στην νομική εταιρία Cleary Gottlieb Steen & Hamilton, σε έκθεση που παρουσιάζεται στο International Financing Review, προειδοποιεί ότι μια «καθολική προσέγγιση», που δεν θα έχει την εθελοντική σύμφωνη γνώμη των ομολογιούχων, θα προκαλέσει «τεράστιο σεισμό, που θα νοιώσει η Λισσαβόνα, η Μαδρίτη και η υπόλοιπη περιφερειακή Ευρώπη.»

Ο Ευρωπαίος μαθητευόμενος μάγος


του Κ. Βεργόπουλου

Η ευρωπαϊκή νομισματοπιστωτική κατάσταση υπερβαίνει τα όρια της ιλαροτραγωδίας, ενώ παράλληλα το κοινωνικό και ανθρώπινο κόστος αποτιμάται με εκατομμύρια θύματα, που δεν έχουν φταίξει, αλλά και οι θυσίες τους δεν ωφελούν σε τίποτα.
Τα ευρωπαϊκά κράτη αυτοπαγιδεύονται σ' ένα νόμισμα, το ευρώ, του οποίου ενώ παραμένουν εκδότες, εν τούτοις απεμπολούν τη ρυθμιστική χρήση του εκδοτικού προνομίου τους. Η Ευρώπη απειλείται σήμερα με «κυριαρχικά» χρέη, που οφείλουν σε ευρώ Ευρωπαίοι προς Ευρωπαίους. Δεν υπάρχει προηγούμενο στην οικονομική ιστορία. Στην Ιαπωνία, το δημόσιο χρέος υπερβαίνει το 200% του ΑΕΠ, όμως ουδείς ανησυχεί, καθ' όσον οφείλεται σε γεν. Ομοίως το αμερικανικό ομοσπονδιακό χρέος δεν εμπνέει ανησυχίες, εφόσον οφείλεται στο νόμισμα της οφειλέτριας χώρας. Ούτε απειλείται το δολάριο με τα χρέη που συνάπτονται σε αυτό από τις Πολιτείες των ΗΠΑ. Θα ήταν διαφορετικά, εάν το δημόσιο χρέος οφειλόταν σε συνάλλαγμα.

Οι εξοπλισμοί της τελευταίας 30ετίας αντιστοιχούν σε πάνω από το 1/3 του συνολικού μας χρέους: έχουμε ξοδέψει σχεδόν 100 δις!



Παρουσιάστηκε σήμερα στο ευρωκοινοβούλιο, με οικοδεσπότη τον ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μιχ. Τρεμόπουλο, η φετινή έκθεση του διεθνούς φήμης Ινστιτούτου SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute) για την εξέλιξη των εξοπλιστικών δαπανών τη χρονιά που πέρασε. Η συγκεκριμένη έκθεση παρουσιάζεται κάθε χρόνο στις 12 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά των Στρατιωτικών Δαπανών. 
Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος είπε μεταξύ άλλων: 

Από το άνοιγμα της εκδήλωσης:
"Η Έκθεση του SIPRI έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ευρώπη αλλά κυρίως για την Ελλάδα, η οποία ήταν μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων πελατών όπλων σε απόλυτα μεγέθη για την περίοδο 2005-2009.
Μια χώρα που ενώ βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση, εξακολουθεί και ξοδεύει σε όπλα μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ από κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης των 27, έστω κι αν τον τελευταίο χρόνο έχει ελαττώσει τις εξοπλιστικές δαπάνες της.

Πρωτοβουλία Γυναικών ενάντια στο Χρέος και στα Μέτρα Λιτότητας




 Πηγή: Γυναίκες ενάντια στο χρέος

Η πρώτη συνάντηση για ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Οι γυναίκες δεν χρωστάνε, τους χρωστάνε», που έγινε την    Παρασκευή στις 8 Απριλίου στην ΕΣΗΕΑ…. πήγε καλά!

To επόμενο ραντεβού,  θα γίνει Δευτέρα στις 18/4 – 7.00 μ.μ. στην ΕΣΗΕΑ στον 4ο όροφο,
Ακαδημίας 20 στην ΑΘΗΝΑ

Είμαστε 17 γυναίκες από πολλούς χώρους (εργασιακούς μετανάστριες, γυναίκες που συμμετέχουν σε κινήματα στις γειτονιές, από γυναικείες οργανώσεις, ανεξάρτητες…). Λόγω της απεργίας στα ΜΜΕ, λείπανε αρκετές που  έχουνε  εκφράσει την επιθυμία να συμμετέχουν.

ü     Μετά από ένα μικρό άνοιγμα, διαπιστώσαμε την πρωταρχική ανάγκη να φτιαχτεί ένα κείμενο με σημεία-άξονες που συμφωνούμε να παλέψουμε για να ορίσουμε την ταυτότητα μας.