Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Τεμαχίζουν και χαρίζουν τη ΔΕΗ



Των Φλώρα Παπαδέδε και Σπύρου Κοντομάρη*


(Δημοσιεύτηκε σε εφημερίδα ΠΡΙΝ Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2011,  http://www.prin.gr/2011/07/blog-post_2269.html )

Οι εργατικοί και λαϊκοί αγώνες επέβαλλαν τα μαύρα χρόνια του ’50 στη ΔΕΗ την υποχρέωση να αντιμετωπίζει το ηλεκτρικό ρεύμα ως κοινωνικό αγαθό και να το παρέχει «εις την εφθηνοτέραν τιμήν». Σήμερα που μετατρέπεται σε εμπόρευμα με στόχο «να προσφέρει αξία στους μετόχους», το εργατικό και λαϊκό κίνημα πρέπει να διεκδικήσει την επανακατοχύρωσή του ως δημόσιου κοινωνικού αγαθού. Να διεκδικήσει την εθνικοποίηση των στρατηγικών τομέων της οικονομίας, ώστε να αποτελέσουν την ατμομηχανή της παραγωγικής ανασυγκρότησης, τη βάση για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
Να αναδείξει τη μοναδική πρόταση διεξόδου που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων και της χώρας: Την έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ. Την άρνηση αναγνώρισης και πληρωμής του χρέους προκειμένου να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι. Οι συνασπισμένες κατοχικές δυνάμεις ΕΕ, ΔΝΤ, κυβέρνηση σε συνεργασία με ΝΔ και ΛΑΟΣ αξιοποιούν το χρέος που οι ίδιοι δημιούργησαν για να αποδιαρθρώσουν και να ξεπουλήσουν τη δημόσια περιουσία.
 

Ανοικτή επιστολή στους γονείς των φοιτητών



Αθήνα 24 ιουλίου 2011
Αγαπητοί γονείς,
Ίσως σας φανεί παράξενο να λάβετε αυτή την επιστολή, καθώς δεν συνηθίζεται η επικοινωνία μεταξύ γονιών και καθηγητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όμως εμείς που διδάσκουμε τα παιδιά σας στο πανεπιστήμιο δεν αγνοούμε πόσο αγωνιάτε για το μέλλον τους και πόσες θυσίες κάνατε και κάνετε για αυτό. Προσωπικά δεν ξεχνώ την αγωνία των δικών μου γονιών πριν καταφέρω να μπω στο πανεπιστήμιο, την οικονομική συνδρομή τους και την ηθική τους στήριξη σε όλη τη διάρκεια των μακροχρόνιων (προπτυχιακών και μεταπτυχιακών) σπουδών μου. Η Ελληνική οικογένεια επενδύει στη μόρφωση των παιδιών της και εμπιστεύεται το ελληνικό πανεπιστήμιο· άρα έχει δικαίωμα να ξέρει τι γίνεται σε αυτό. Γι αυτό λοιπόν αποφάσισα να σας γράψω.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004 και “ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ” …



ΠΗΓΗ: ΕΟΣ

Η Ολυμπιάδα του 2004 σημάδεψε ανεξίτηλα την πορεία της χώρας με την "αναπτυξιακή" τομή που έκανε, μια τομή που έγινε μέσα σε ένα γενικευμένο πλαίσιο πανεθνικής συναίνεσης. Μια μεγάλη μερίδα της Αριστεράς τότε - όπως και τώρα - υποταγμένη στις επιταγές του εθνικοπατριωτισμού συνέδραμε τελικά με το δικό της τρόπο στην επιβολή των πιο σκληρών ταξικών επιλογών. Είναι τυχαίο άραγε ότι σήμερα από το θέμα έχει ξεχαστεί και κανένας δεν αναζητά να γίνει και για αυτό το θέμα καμία "ΕΛΕ"; Δεν νομίζουμε!

Για να μην ξεχνιόμαστε λοιπόν,δημοσιεύουμε ένα παλαιότερο κείμενο του Π. Τότσικα περί αυτών των ζητημάτων. 

«Τρίτος κόσμος» παντού




Πηγή: topontiki.gr

Του Δημήτρη Μυ

Δεν είναι μυστικό. Η ευημερία των λίγων βασίζεται στην αρπαγή. Ίσως είναι δύσκολο να το αντιληφθούμε κοιτώντας τη προσωπική μας ανέχεια και να τη συσχετίσουμε με την υποτιμημένη εργασιακή μας δύναμη, η οποία δημιουργεί, τελικά, τον πλούτο. Παραδόξως είναι ευκολότερο να δούμε τη «μεγάλη εικόνα». Ίσως έτσι καταλάβουμε τι μας... ξημέρωσε, τι μας συμβαίνει και κυρίως τι πρόκειται να μας συμβεί.


Εμείς οι... πρώην «τυχεροί» «δυτικοί», Ευρωπαίοι και Βορειοαμερικάνοι, φωνάζουμε – δικαίως - για την επίθεση που δέχονται τα εργασιακά «κεκτημένα» μας. Κάποιοι άλλοι, περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους του πλανήτη, δεν έχουν καν τη δύναμη να φωνάξουν, γιατί, στην κυριολεξία, δεν έχουν να φάνε...Μιλώντας για Δυτικοευρωπαίους και Αμερικανούς δύο στοιχεία είναι χαρακτηριστικά και απαντούν σε τι κόσμο (δημοκρατικό και... ελεύθερο) ζούμε.

ΕΦΟΔΟΣ, ΜΕ ΠΟΡΕΙΑ,ΤΟΥ "ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ" ΣΤΟΝ ΗΣΑΠ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ




ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ www.oxidiodia.gr : ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΟΥΤΕ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ- ΔΕΝ ΜΑΣ ΚΑΤΕΥΝΑΖΟΥΝ ΤΑ "ΜΠΑΝΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ"-ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΠΑΝΤΑ & ΠΑΝΤΟΥ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ!
ΕΛΑ ΚΙ ΕΣΥ ΜΑΖΙ ΜΑΣ...
 ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΑΒΑΚΗ  ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΗΣΑΠ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΑΠΟ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

http://www.youtube.com/watch?v=kFLPeWINr0Y

US: Where the debt comes from



Πηγή: american situation

As Congress dithers over extending the debt ceiling, the New York Times has published a useful chart that indicates when the current $14.3 trillion debt originated, as well as who holds the debt.
The chart shows that $6.1 trillion of the total, or about 43 percent, resulted from actions during the George W. Bush administration, the most of any of the presidencies. Specifically, the biggest contributors were tax cuts, the wars in Iraq and Afghanistan, and the recessions of 2001 and 2007.
A relatively small portion (17 percent) is from actions during the Obama administration, consisting of stimulus spending, tax cuts, and the effects of the 2007-09 recession in lost revenues and automatic spending (unemployment benefits).
China's holdings of US debt are a frequent topic of discussion, but as the chart shows, China holds $1.2 trillion, or about 8 percent of the total. All foreign countries' holdings are about 31 percent in total. The US government itself is the largest holder, with $6.2 trillion or 43 percent.