Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

The Republic of Ireland: colonised by commissioners


Πηγή: e-spiked
by Brendan O’Neill

The Republic of Ireland, a supposedly independent sovereign state, was taken over by ‘men in black (or ‘the Germans’ as some Irish angrily refer to them) from the European Commission (EC) and its bank. These men in black will now effectively be the highest authority in Ireland, at liberty both to scrutinise and ‘modify’ (EU-speak for overhaul) the Irish government’s austerity package and economic recovery plans. Dominated for centuries by Britain, Ireland has now been re-colonised by commissioners, downgraded from a sovereign entity to an insolvent business in need of a banker’s stern rebuke.

ΣτΕ: "Συνταγματικό και αναγκαίο το Μνημόνιο"


Πηγή: Capital gr

Του Παναγιώτη Στάθη


Συνταγματικό, αναγκαίο για τη διάσωση της χώρας, αλλά και κοινωνικά δίκαιο αφού αφενός τα δυσμενή μέτρα διαχέονται σε όλα τα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας και αφετέρου οδηγούν στην εξυγίανση της οικονομίας , είναι το Μνημόνιο, σύμφωνα με τις εισηγήτριες του Συμβουλίου Επικρατείας.



Αυτό θα υποστηρίξουν την ερχόμενη Τρίτη 23/11 στην Ολομέλεια του ΣτΕ , οι κκ Μαίρη Σάρπ και Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου, οι οποίες θα ζητήσουν να απορριφθούν οι προφυγές κατά του μνημονίου που είχαν υποβάλλει ο Δικηγορικός Σύλλόγος Αθηνών, η ΑΔΕΔΥ, η ΕΣΗΕΑ, συνταξιούχοι και οι άλλοι φορείς.



Σύμφωνα με τις πολυσέλιδες εισηγήσεις:

Το δίδαγμα της Ιρλανδίας



Πηγή: Ποντίκι, 18/11/2010
Του Δημήτρη ΚαζάκηΟικονομολόγου - Αναλυτή

Η Ιρλανδία βρίσκεται στα πρόθυρα της επίσημης πτώχευσης. Κι αυτό ανεξάρτητα από το αν λάβει «βοήθεια» ή «στήριξη» από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αυτή τη στιγμή, ανάμεσα στα όργανα της Ε.Ε., τις ΗΠΑ, το ΔΝΤ, τον Γερμανικό άξονα στην ευρωζώνη και φυσικά τις περίφημες αγορές, παίζεται μια παρτίδα πόκερ για πολύ γερά νεύρα. Και οι βασικοί παίχτες αυτής της παρτίδας αδιαφορούν για την τύχη χωρών και λαών. Το ζητούμενο είναι ποιος και με ποιους όρους θα διαχειριστεί την χρεοκοπία των χωρών της ευρωζώνης και μ’ αυτόν τον τρόπο θα καθορίσει την τύχη του ευρώ.

Η Ιρλανδική κυβέρνηση μέχρις στιγμής εμφανίζεται να αρνείται την προσφυγή στον μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το μόνο που φαίνεται να δέχεται να συζητήσει είναι η χρηματοδότηση από το Ταμείο για τις τράπεζές της, που ομολογουμένως είναι σε άθλια κατάσταση. Σύμφωνα με την Irish Independent (15/11) ο υπουργός οικονομικών της Ιρλανδίας, Μπράιαν Λένιχαν, θα υποστηρίξει στο Ecofin την ανάγκη χρηματοδότησης μόνο των τραπεζών με 50 έως 80 δις ευρώ, για την αποπληρωμή των οποίων θα είναι υπεύθυνες μόνο οι τράπεζες. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση της Ιρλανδίας θέλει να αποφύγει την απευθείας χρηματοδότηση του Ιρλανδικού κράτους από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό, προκειμένου να γλυτώσει ένα μνημόνιο και μια δανειακή σύμβαση τύπου Ελλάδας.

Το στικάκι της χαράς...


Πηγή: ΑΥΓΗ
ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΡΤΕΡΟΥ
Χαμογελούν στη φωτογραφία ο Παπακωνσταντίνου που παραδίνει το στικάκι με τον προϋπολογισμό κι ο Πετσάλνικος που το παραλαμβάνει. Γιατί όμως είναι μέσα στην καλή χαρά αυτοί οι τύποι αντί να τους ζεματάει το αναθεματισμένο μαραφέτι, που κλείνει μέσα του όση δυστυχία, σκληρότητα και πόνο για τους πιο ευάλωτους μπορεί να φανταστεί κανείς;
Εκδοχή πρώτη: Χαμογελούν γιατί τους αρέσει ο λογαριασμός που θα στείλουν με το στικάκι τους σε εκατομμύρια ελληνικά σπίτια. Πάσχουν δηλαδή από πολιτικό σαδισμό, τη βρίσκουν που θα διπλασιαστεί το πετρέλαιο θέρμανσης, θα πετάξει η τιμή του ρεύματος, θα αυξηθεί ο ΦΠΑ, θα περάσουν διά στόματος μαχαίρας οι συλλογικές συμβάσεις, θα ξαναμπούν στην κλίνη του Προκρούστη οι συντάξεις, θα εκτελεστούν δουλειές και εισοδήματα στις ΔΕΚΟ και γενικώς.

Το ευρώ έχει μετατραπεί σε μια μηχανή πτωχεύσεων


Bloomberg

Ποιος θα είναι ο επόμενος; Πρώτα η Ελλάδα. Τώρα η Ιρλανδία βρίσκεται στα πρόθυρα του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης. Οταν θα συμβεί και αυτό, θα ακούσουμε παρήγορα λόγια πως απετράπη η μετάδοση της κρίσης, η Ευρωζώνη πατάει γερά στα πόδια της και το ευρώ σώθηκε.
Μην πιστεύετε λέξη. Το ευρώ έχει μετατραπεί σε μια μηχανή πτωχεύσεων. Μόλις ξεπερδέψουν με την Ιρλανδία, οι αγορές θα στραφούν στην Πορτογαλία και στην Ισπανία και στη συνέχεια στην Ιταλία και στη Γαλλία. Η διαδικασία δεν πρόκειται να σταματήσει αν δεν διαλυθεί το ευρώ. Η κρίση της Ιρλανδίας είναι πολύ πιο σοβαρή από της Ελλάδας. Είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσουν οι τελευταίοι υποστηρικτές του ευρώ γιατί έφτασαν τα πράγματα ώς εκεί. Η Ελλάδα δεν έπρεπε να έχει προσχωρήσει ποτέ στο ευρώ.

This Is The Way The Euro Ends

Πηγή: New York Times

του Paul Krugman

Not with a whimper but with a bank run.
OK, I’m overstating the case — we’re some ways from a euro exit for Greece, let alone Ireland. But we are drifting closer to the kind of scenario I wrote about back in April.
I used to be a full believer in the Eichengreen theory of euro irreversibility, which said that no nation could even discuss leaving the euro, because it would lead to the mother of all bank runs. But as I wrote in April,
But now I’m reconsidering, for a simple reason: the Eichengreen argument is a reason not to plan on leaving the euro — but what if the bank runs and financial crisis happen anyway? In that case the marginal cost of leaving falls dramatically, and in fact the decision may effectively be taken out of policymakers’ hands.
So what the FT is reporting is that there’s a sort of slow-motion run on Irish banks in progress, with corporate depositors gradually reducing their accounts. Not crisis-level yet. But the ghost of a possible ejection from the euro is starting to become visible.