Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Δείγμα χρεοκοπίας η άνοδος του spread πάνω από 1.000 μ.β. - Η ανάλυση τρόμου του Cottarelli "δείχνει" Ελλάδα


Πηγή: Bankingnews


Ο Carlo Cottarelli ξαναχτυπά. Μετά το καμπανάκι κινδύνου που έκρουσε στις επτά πλουσιότερες οικονομίες του κόσμου ο επικεφαλής δημοσιονομικών ζητημάτων του ΔΝΤ, τώρα δίνει συνέχεια. Η έκθεσή του με τίτλο “Default in Today's Advanced Economies: Unnecessary, Undesirable, and Unlikely” δείχνει το νέο σενάριο καταστροφής. Σήμα κατατεθέν του, σύμφωνα με τον Cottarelli, η υπέρβαση των 1.000 μονάδων βάσης στα spread των κρατικών ομολόγων. Φυσικά, η πτώχευση σε μια δυτική οικονομία είναι ανεπιθύμητη και αχρείαστη, όπως άλλωστε διατείνεται και ο τίτλος της έκθεσης, δεν είναι όμως κατηγορηματικά απίθανη αν το spread των κρατικών ομολόγων της χώρας εκτιναχθεί σε τετραψήφιο νούμερο. Αυτό θεωρεί ο Carlo Cottarelli ως κριτήριο.

Η Διεθνής των Συμβούλων


Tου Παντελη Μπουκαλα

Μια φορά κι έναν καιρό, η πανάκεια κυκλοφορούσε στην αγορά με την ονομασία «Πολιτική Βούληση», που διαφημιζόταν σαν αποτελεσματικότερη και από την κατά Κοέλιο συνωμοσία του σύμπαντος προς ευόδωση των ονείρων ενός εκάστου. Σε μια χώρα υπό κηδεμονία, ωστόσο, το τελευταίο που θα μπορούσε να παρουσιάσει σαν όπλο της μια κυβέρνηση είναι η ελεύθερη πολιτική της βούληση· έχει και ο αυτοσαρκασμός τα όριά του. Εσχάτως, λοιπόν, και αφού πρώτα αναλάβαμε κάπως δυνάμεις στον μεσοσταθμό της Διαβούλευσης, μετατοπιστήκαμε (ή εκπέσαμε· ο καθείς και το ρήμα του) από την Πολιτική Βούληση στους Συμβούλους. Οι καλοί αυτοί άνθρωποι, παντογνώστες και θαυματουργοί, καθώς θρυλείται, αλλά και θεράποντες ενός φιλελληνισμού νέου τύπου, ανέλαβαν εκθύμως να επικουρήσουν τον πρωθυπουργεύοντα κ. Γ. Παπανδρέου, μήπως και δούμε επιτέλους λίγη από την ευτυχία που τρεις γενιές τώρα μας υπόσχεται η οικογένειά του.

Πόσοι είναι οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού δεν είναι εξακριβωμένο· η καταμέτρηση συνεχίζεται. Υπάρχουν πάντως ανάμεσά τους πολεοδόμοι, όπως ο Ισπανός Γιόσεφ Αθεμπίγιο, οικονομολόγοι, όπως ο Ιταλός Τομάζο Πάντοα-Σιόπα, Σουηδοί κληρονόμοι μεγάλου ονόματος, όπως ο υιός Πάλμε, Αμερικανοί και Βρετανοί σοφοί, νομπελίστες κ. ο. κ. Πρόκειται, εν ολίγοις, για μια Διεθνή των Συμβούλων, δουλειά των οποίων, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς προπαγανδιστές, είναι να προσφέρουν τεχνογνωσία για τη διαχείριση κρίσεων, την αγορά ομολόγων, τη βελτίωση της εικόνας της χώρας, την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας κ. λπ. κ. λπ.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΙ "ΜΠΟΝΑΜΑΔΕΣ" ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ!


ΠΗΓH:  Iskra
TΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΛΑΪΚΗΣ ΛΕΗΛΑΣΙΑΣ!
   Δεν πρόλαβε να περάσει μια εβδομάδα μετά τις δηλώσεις, τη Δευτέρα 30 Αυγούστου, του Προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου, με τις οποίες ζητούσε την μη επιβολή νέων φόρων καθώς και τη μείωση του συντελεστή της φορολογίας στα διανεμόμενα κέρδη των επιχειρήσεων, που σήμερα είναι στο 40% καιέσπευσε η κυβέρνηση να υπερθεματίσει!

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας την Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη, η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να ικανοποιήσει και με το παραπάνω τις θέσεις του ΣΕΒ.

Συγκεκριμένα, γίνεται καταρχήν λόγος για μείωση του συντελεστή φορολογίας των διανεμόμενων επιχειρηματικών κερδών από το 40% που είναι σήμερα. Κύριος στόχος της αλλαγής αυτής, είναι η διευκόλυνση της μεταφοράς κερδών, υπό τη μορφή μερισμάτων, από ελληνικές επιχειρήσεις στις μητρικές τους στο εξωτερικό. Μιλάμε με άλλα λόγια, για εξαγωγή κεφαλαίων με ευνοϊκούς όρους!

Ποιός θα ελέγξει τους ελεγκτές;


Πηγή: nomoneynodebt
του Λ. Βατικιώτη

Πλήθος ερωτηματικών δημιουργεί η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να παραδώσει τον λογιστικό έλεγχο των κρατικών νοσοκομείων και των δημόσιων ασφαλιστικών ταμείων, σε πρώτη φάση, στα χέρια πολυεθνικών λογιστικοελεγκτικών εταιρειών. Πρόκειται συγκεκριμένα για τις «τέσσερις μεγάλες», όπως συνηθίζεται να χαρακτηρίζονται στον διεθνή Τύπο: Ernst & Young και Pricewaterhouse Coopers (βρετανικών συμφερόντων), Deloitte & Touche (αμερικανικών συμφερόντων) και KPMG (ολλανδικών συμφερόντων). Μαζί δε με αυτές και η επίσης αμερικανική Grand Thornton. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου εμφάνισε αυτή την κίνηση ως μια ακόμη προσπάθεια στον... άοκνο αγώνα του να βάλει τάξη στα δημόσια οικονομικά καταπολεμώντας φαινόμενα κακοδιαχείρισης και σπατάλης. Άμεσα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, αναμένεται να πιάσουν δουλειά στα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Αττικόν και Γ. Γεννηματάς και στα ταμεία ΙΚΑ, ΟΠΑΔ, ΟΑΑΕΕ και ΟΓΑ. Στη συνέχεια δε στους δήμους και τις ΔΕΚΟ.