Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2010

Οι Πιλάτοι ενδεδυμένοι ρύπους ουδετερότητας

Ο τίτλος από: Χριστίνα Μπάρτζη, «Περί προβάτων»
Ηθεωρία (ή το πρόσχημα) της «υπαρκτής πολιτικής», που ισοπεδώνει το παρόν στο όνομα του παρελθόντος, που δημιουργεί νέους κοινωνικούς μύθους (όπως την ειρηνική συμβίωση/συνύπαρξη αποξενωμένων ανθρώπων), που προωθεί υποπροϊόντα μονοδρομικών ψευδαισθήσεων και απομιμήσεων, στην ουσία δολοφονεί τα όνειρα των πολιτών με το στιλέτο μιας κατασκευασμένης πραγματικότητας.
ΣΤΙΣ κοινωνίες της κρίσης δεν διαμορφώνονται ζωντανά δίκτυα συνανθρώπων, αλλά παρα-πολιτικοειδή αόρατα κυκλώματα, δεν καλλιεργούνται σταθερές θεσμικές αξίες αλλά ανομικές υποκουλτούρες, δεν ενθαρρύνονται νέες ιδέες αλλά διατιμώνται ποσοτικά προγραμματικές «φούσκες».
ΣΤΗΝ κλειστή παρέα των κατεχόντων και κυβερνώντων, οι οποίοι κατέχουν άλλωστε την απόλυτη αλήθεια, έχουν προστεθεί αυτοκλήτως και οι διανοούμενοι της συναίνεσης (που κατέχουν άλλωστε την απόλυτη γνώση).

Συνηγορία της πολλαπλής Αριστεράς


ΠΗΓΗ: LLS

«Στην σύλληψη της Μπραζίλια ,και σχεδόν σε όλα τα projects του Niemeyer ,υπάρχει μια δυναμική αποτύπωση των κωδίκων ,που επιμετρά την γη και τον ουρανό. Είμαι πάντα εντυπωσιασμένος από τους Ελληνικούς Ναούς ,από αυτήν την επιθυμία να διαχειριστεί ως ίσα τον ορίζοντα, το υψόμετρο , τον αέρα και τον άνεμο. Πάνω από όλα ο Παρθενώνας του οποίου η προσαρμογή στο τοπίο , η γήινη ακρίβεια του , πραγματικά κόβει την ανάσα. Ο Niemeyer είναι σαν «Έλληνας» κομμουνιστής .Σαν τον Πλάτωνα .»
«Τι είναι κομμουνισμός; Το πολιτικό όνομα του προτάγματος ισότητας στις αλήθειες»
Alain Badiou “Logic of Words” p 536, 537

Δεν υπάρχει πιο ριζοσπάστης πολιτικός φιλόσοφος σήμερα εντός αριστεράς όσο ο Α.Badiou. Κινείται σε αυτό που συμβατικά θα χαρτογραφούσαμε ως «άκρα αριστερά» , αλλά θεμελιώνει την δράση του σε μια συγκλονιστική «ιδεαλιστική» διάσταση, πρωτοποριακή ευρηματική, δημιουργική. Η κριτική του για την πιο «συμβατική» αριστερά είναι θεμελιακή. Ωστόσο αν τον κοιτάξουμε προσεκτικά και μακριά από προκαταλήψεις, και κυρίως εκτός ενός Μπαντουισμού , μας ανοίγει διαδρόμους και όψεις πολύ ενδιαφέρουσες. Θα επανέλθουμε στο θέμα σύντομα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΜΙΧΑΛΗ ΣΠΟΥΡΔΑΛΑΚΗΠΗΓΗ: ΕΠΟΧΗ

Χωρίς κοινωνικές συμμαχίες


αναζητά στήριξη από δυνάμεις,


που θα του είναι χρήσιμες την επόμενη ημέρα

Τη συνέντευξη πήρε


ο Πάνος Λάμπρου

Συμπληρώθηκαν 36 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ. Από το αρχικό σχήμα του 1974 μέχρι το ΠΑΣΟΚ του 2010 υπάρχει τεράστια απόσταση. Ή μήπως μας φαίνεται σήμερα έτσι;


Υπάρχει συνέχεια, υπάρχουν και μεγάλες διαφορές. Όταν το ΠΑΣΟΚ ξεκινάει την πορεία του, έχει τέσσερα θεμελιώδη συνθήματα, που εγγράφονται στο γενετικό του υλικό. Τα συνθήματα της λαϊκής κυριαρχίας, εθνικής ανεξαρτησίας, κοινωνικής δικαιοσύνης, δημοκρατικής διαδικασίας, που ήταν μεν γενικόλογα, συγκροτούσαν όμως, ένα εν δυνάμει αριστερό κίνημα. Αριστερό και μάλιστα της ανανεωτικής αριστεράς, με την έννοια ότι έθετε το ζήτημα της συμμετοχής...Λέγανε μάλιστα τότε ότι ο Παπανδρέου έκλεβε τα συνθήματα του ΚΚΕ Εσωτερικού. Μείωση εξοπλιστικών δαπανών


ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (11/9)


ΜΠΟΡΕΙ να έχει και την καλή πλευρά της η πίεση της τρόικας; Να που έχει. Υποχρεώνει τους κυβερνητικούς εγκεφάλους στην Αθήνα να αναζητήσουν λύσεις πραγματικά εναλλακτικές, οι οποίες δεν θα επιβαρύνουν κι άλλο το εισόδημα των πολιτών.
ΤΟ μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στην εφαρμογή του Προγράμματος Σταθεροποίησης είναι η υστέρηση των εσόδων. Η περικοπή των δαπανών αποδείχτηκε ευκολότερη. Η είσπραξη των προϋπολογισθέντων εσόδων, όμως, αρχίζει να γίνεται βραχνάς. Αναμενόμενη εξέλιξη σε μια χώρα όπου από τη μια κάνει πάρτι η φοροδιαφυγή και από την άλλη, μετά τα τελευταία μέτρα, η αγορά χειμάζεται.
ΟΙ ελεγκτές της τρόικας, όμως, που έρχονται ξανά στην Αθήνα, θέλουν να είναι σίγουροι ότι θα επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος. Γι' αυτό απαιτούν να αντισταθμιστεί η βέβαιη απώλεια εσόδων με την περικοπή κι άλλων δαπανών. Η πίεση αυτή οδήγησε τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στην αναζήτηση κάποιου σίγουρου κονδυλίου, το οποίο μπορεί να μειωθεί χωρίς νέες αντιδράσεις.Διότι περιθώρια νέας μείωσης των μισθών ή αύξησης των φόρων δεν υπάρχουν. Ηδη έχει δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα με τη σχεδιαζόμενη αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης.

Φωνές αγωνίας απ’ όλο τον κόσμοΗ γενικευμένη οικονομική κρίση που βιώνεται σε πολλά επίπεδα και σε όλο τον κόσμο βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων, των ανησυχιών και των αγώνων σε όλες τις χώρες, τους λαούς, τις κοινωνίες, τους ανθρώπους σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη.


Του Μπάμπη Μπίκα

Η Θεσσαλονίκη αυτές τις μέρες βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με την έναρξη της ΔΕΘ, την άνοδο της κυβέρνησης στην πόλη, μαζί με τους χιλιάδες εργαζόμενους - διαδηλωτές από όλη την Ελλάδα που συνέρευσαν αυτό το Σαββατοκύριακο, για να διαμαρτυρηθούν για την κυβερνητική πολιτική άγριας λιτότητας στο πλαίσιο του μνημονίου των ΔΝΤ - ΕΕ.
Ανάμεσα στις διάφορες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκε το πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ Άμεσης Δημοκρατίας στους χώρους της Θεολογικής σχολής και της Νομικής σχόλης του ΑΠΘ. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν η παγκόσμια οικονομική κρίση, οι αναλύσεις για τα αίτιά της, η συσχέτισή της με το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, αλλά και η αναζήτηση διεξόδων και εναλλακτικών λύσεων. Σε αυτό το πλαίσιο καταγράφηκαν ιδέες, σκέψεις, εμπειρίες, δράσεις, πρωτοβουλίες από καλεσμένους ακτιβιστές και διανοούμενους που ήρθαν από όλο τον κόσμο.

“Τράπεζα της Ελλάδος”: Μια ΙΔΙΩΤΙΚΗ εταιρία που χαράσσει και ασκεί πολιτική!

Στο άρθρο 2 του καταστατικού της Τράπεζας της Ελλάδος, αναφέρονται αρμοδιότητές της:
α. Χαράσσει και ασκεί νομισματική πολιτική.
β. Ασκεί την πολιτική συναλλαγματικής ισοτιμίας.
γ. Κατέχει και διαχειρίζεται τα επίσημα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας στα οποία περιλαμβάνονται τα σε συνάλλαγμα και χρυσό διαθέσιμα της Τράπεζας Ελλάδος και του Ελληνικού Δημοσίου.
δ. Ασκεί την εποπτεία των πιστωτικών ιδρυμάτων και άλλων επιχειρήσεων…
ε. …
στ. Έχει το αποκλειστικό προνόμιο της εκδόσεως τραπεζικών γραμματίων τα οποία κυκλοφορούν ως νόμιμο χρήμα σε όλη την Ελλάδα.
ζ. Ενεργεί ως ταμίας και εντολοδόχος του Δημοσίου.
Στο άρθρο 3, αναφέρεται ότι το κράτος δεν μπορεί να εκδώσει άλλα τραπεζογραμμάτια.

Παράδεισος κερδοσκοπικής αγυρτείας η ΕλλάδαΠΗΓΗ: Ποντίκι
Του Δημήτρη Καζάκη
οικονομολόγου - αναλυτή
Πρέπει να ξεχάσετε το χρέος. Μην ασχολείστε με αυτό. Η ουσία βρίσκεται στο μνημόνιο. 
Πρέπει να υλοποιηθεί κατά γράμμα ή μήπως πρέπει να το επαναδιαπραγματευτούμε για κάτι καλύτερο; Το όλο ζήτημα είναι να καλύψουμε τις «μαύρες τρύπες» του κρατικού προϋπολογισμού, μας διαβεβαιώνει η κυβέρνηση.
Η Ν.Δ. με τη σειρά της έχει αναγάγει τα πάντα στο μνημόνιο, την επιβολή του οποίου αντιμετωπίζει ως μια λίγο πολύ σκοτεινή συνωμοσία της κυβέρνησης και προσωπικά του ίδιου του πρωθυπουργού. Μάλιστα σε δήλωσή του σχετικά με τη διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη ο κ. Σαμαράς δήλωσε: «Τα σοσιαλιστικά οράματα του ΠΑΣΟΚ το 1974 “πνίγηκαν” στο νεοφιλελεύθερο μνημόνιο του 2010 συμπαρασύροντας μισθούς, συντάξεις και εισοδήματα. Παγκόσμια πρωτοτυπία ο καταστροφικός για την ελληνική κοινωνία “νεοφιλελεύθερος σοσιαλισμός” του κ. Γ. Παπανδρέου».
Τιμητής των «σοσιαλιστικών οραμάτων» του ΠΑΣΟΚ του ’74 ο κ. Σαμαράς! Είναι κι αυτό από τα πολλά ευτράπελα της σημερινής κατάστασης. Βέβαια η μεγάλη αγωνία του κ. Σαμαρά είναι να χρεωθεί το μνημόνιο αποκλειστικά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, λες και δεν υπάρχει ΔΝΤ ούτε Ε.Ε. Το παραμύθι ότι στην Ελλάδα επιβλήθηκε το μνημόνιο γιατί το ήθελαν ο Παπανδρέου και κάποιοι σκοτεινοί διεθνείς κύκλοι έχει πολλούς θιασώτες. Είναι η εύκολη λύση προκειμένου να αφήσουμε στο απυρόβλητο τις σχέσεις εξάρτησης και υποταγής της χώρας, αλλά και το συνολικό «μοντέλο ανάπτυξης» που μας οδήγησε στη χρεοκοπία.

Take a walk on the wild side
Tου Nικου Γ. Ξυδακη

πηγη: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ζητιάνοι, πρεζάκια, πλανόδιοι πωλητές, φυλές των φαναριών. Ανάμεσά τους, με το φως της μέρας, κυκλοφορούν και μικρομεσαίοι Ελληνες, από ανάγκη, επειδή πρέπει να βρίσκονται εκεί, επειδή περνούν απ’ εκεί, επειδή ξέμειναν οι δουλειές τους εκεί. 
Οταν πέσει η νύχτα, οι μικρομεσαίοι εξαφανίζονται, εκτός από όσους έχουν τα σπίτια τους εκεί: είναι αυτοί που ζουν εκτός πολιτεύματος, όπως περιγράφει τον εαυτό του φίλος, κάτοικος Πατησίων.
Κάθε περιγραφή της παρούσας κατάστασης στο ιστορικό κέντρο υπολείπεται της πραγματικότητας· κάθε περιγραφή είναι πιο ζοφερή από την προηγούμενη. Καθώς σωρεύονται οι περιγραφές, αποσπασματικές και περιπτωσιολογικές, μετατρέπονται ακαριαία σε κοινοτοπία, καταντάνε αναμενόμενη μικροφρίκη.