Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Μέτωπο με μέτωπο δεν σμίγει



Πηγή: ΔΡΟΜΟΣ
Του Περικλή Κοροβέση 
Οι ενωτικές προτάσεις, το προσχηματικό και το πραγματικό.

Περιδιαβάζοντας την εφημερίδα Έθνος πέφτω σε έναν τίτλο που έβγαζε μάτι. Κάθε ώρα και 11 διακηρύξεις. Είναι αλήθεια πως μετά την αναστολή της έκδοσης της Ελευθεροτυπίας δεν έχω τι να διαβάσω. Αλλά όπως είμαι εξαρτημένος «εφημεριδάκιας», αναγκαστικά μπήκα σε ένα πρόγραμμα «μεθαδόνης του Τύπου», που είχε όμως πολλές παρενέργειες, λόγω υψηλών δόσεων Μνημονίου. Και έτσι περισσότερο τις ξεφυλλίζω, παρά τις διαβάζω. Και ό,τι αρπάξει το μάτι μου. Και αυτός ο τίτλος σήκωνε τσιγάρο. Αφήνω κατά μέρος την εφημερίδα και αρχίζω να διερωτώμαι: Είναι δυνατόν τόσες πολλές διακηρύξεις ενότητας; Έτσι το προσέλαβα, γιατί αν η Αριστερά είναι σε κάτι πολύ παραγωγική, είναι σε δηλώσεις, διακηρύξεις και μανιφέστα.
Ο Γλέζος είχε μετρήσει σχεδόν πενήντα οργανώσεις της Αριστεράς. Οι αναρχικές οργανώσεις να μην είναι άλλες τόσες; Και για λόγους ισοτιμίας ας υποθέσουμε πως οι οικολόγοι διαθέτουν και αυτοί στο στρατόπεδό τους άλλες πενήντα. Σύνολο εκατό πενήντα διακηρύξεις. Μικρό νούμερο που δεν αντιστοιχεί με τον αριθμό που έδινε η εφημερίδα και υποδήλωνε ένα μαζικό κίνημα διακηρύξεων. 

Ας φανταστούμε την «επόμενη μέρα», κι ας προετοιμαστούμε γι΄ αυτήν



ΠΗΓΗ: RedNotebook.gr
Στα πρόθυρα μεγάλων πολιτικών ανατροπών σε Ελλάδα και Ευρώπη

Του Πάνου Κοσμά

Τι θα συμβεί αν τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών προκαλέσουν αστάθεια, βραχυκυκλώσουν ή αποδυναμώσουν εξαιρετικά τη μνημονιακή διακυβέρνηση; Τι θα συμβεί αν η αδυναμία του πρώτου κόμματος να σχηματίσει κυβέρνηση στον πρώτο γύρο των διερευνητικών εντολών, φέρει την εντολή στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ; Τι θα σημάνει η -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- εκλογή του Ολάντ την ίδια μέρα με τις ελληνικές εκλογές; Πόσο προετοιμασμένοι είμαστε για τις πολιτικές διεργασίες την «επόμενη μέρα» σε Ελλάδα και Ευρώπη;  

100 χιλ. επιπλέον δημόσιοι υπάλληλοι & μαύρη τρύπα 40 δις ευρώ απ' το 2ο Μνημόνιο;



Πηγή: sofokleous 10
Πάνος Παναγιώτου
Στο σύντομο δελτίο τύπου που συνόδευσε την ανακοίνωση της έγκρισης του δανείου ύψους 30 δις ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προς την Ελλάδα, στις 2 Μαΐου 2010, δινόταν μεγάλη έμφαση στην ανάγκη μείωσης του δημοσίου τομέα, του λεγόμενου 'κράτους'. Η λογική ήταν πως το μεγάλο κράτος φέρνει μεγάλα δημόσια έξοδα, υψηλό δημόσιο έλλειμμα και αυξανόμενο κρατικό χρέος και προκειμένου η ελληνική οικονομία να αναδιαρθρωθεί ουσιαστικά και να βάλει τάξη στα δημοσιονομικά της θα έπρεπε να το μειώσει.
Στην αυγή του 2011 πληροφορίες που διέρρεαν απ' τις Βρυξέλλες έκαναν λόγο για αίτημα της Τρόικας για απόλυση 100 χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων στο οποίο η τότε κυβέρνηση φημολογούνταν πως είχε συμφωνήσει μυστικά. Μερικούς μήνες αργότερα η “ανάγκη” για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων είχε αρχίσει να εκφράζεται ανοιχτά από πολλές πλευρές και η σιωπή της κυβέρνησης είχε εκληφθεί απ' τους περισσότερους ως σιωπηρή αποδοχή αυτής της προοπτικής.

Νορβηγία: Πούλησε Ιρλανδία - Πορτογαλία το SWF



Πηγή: euro2day

Το sovereign wealth fund της Νορβηγίας πούλησε όλα τα κρατικά ομόλογα τηςΙρλανδίας και της Πορτογαλίας που είχε στο χαρτοφυλάκιό του, λίγο διάστημα αφότου αρνήθηκε να συμμετάσχει στο ελληνικό swap χρέους και προειδοποίησε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει ποικίλους κινδύνους. 


Το νορβηγικό SWF που διαθέτει υπό διαχείριση 610 δισ. δολάρια, είχε απόδοση 7,1% ή 234 δισ. κορόνες (41 δισ. δολ.) στο α΄ τρίμηνο. Τα μετοχικά ενεργητικά του ενισχύθηκαν 11% στο εξεταζόμενο διάστημα και οι επενδύσεις σταθερού εισοδήματος 1,6%. 



Η ακύρωση των κρατικών ομολόγων Ιταλίας και Ισπανίας εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική μείωσης των επενδύσεων στην Ευρώπη. Αντιθέτως, το κρατικό επενδυτικό ταμείο αύξησε τα κρατικά ομόλογα αναδυόμενων αγορών όπως η Βραζιλία, το Μεξικό και η Ινδία. 

Στάθης Κουβελάκης «Αυτό που φοβάται η Αριστερά είναι τον ίδιο της τον εαυτό» – Στην Βασιλική Σιούτη


ΠΗΓΗ: ΜΟΝΟ

Διαβάστε τι δήλωσε ο καθηγητής Στάθης Κουβελάκης στο ΜΟΝΟ πρίν την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Στάθης Κουβελάκης μένει στο Λονδίνο και διδάσκει Πολιτική Φιλοσοφία στο King’s College. Έχει ζήσει, ωστόσο, τα περισσότερα χρόνια στο Παρίσι, μοιράζοντας πλέον τον χρόνο του σε αυτό και στην Αθήνα, όταν καταφέρνει να δραπετεύει από τη Γηραιά Αλβιώνα. Τα βιβλία του αριστερού διανοούμενου, που έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τον Σλαβόι Ζίζεκ και τον Τόνι Νέγκρι, κυκλοφορούν σε οκτώ γλώσσες, αλλά όχι στα ελληνικά. Στην Ελλάδα έχει γίνει γνωστός τα τελευταία χρόνια μετά την οικονομική κρίση. Η αντιμετώπιση της κρίσης είναι από τα θέματα που τον απασχολούν ιδιαιτέρως και όποτε μιλάει στην Αθήνα σε αμφιθέατρα, δεν πέφτει καρφίτσα.

Η ΕΕ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ



Πηγή: ΕΘΝΟΣ
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Αναμφίβολα οι εκλογές της Κυριακής στην Ελλάδα είναι οισημαντικότερες μετά από εκείνες του 1974, αφού θα αναδείξουν το νέο πολιτικό σκηνικό που θα αντικαταστήσει μετά από σχεδόν σαράντα (!) ολόκληρα χρόνια την αδιατάρακτη παντοδυναμία των δύο κομμάτων - πυλώνων του μεταπολιτευτικού συστήματος, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Είναι η πρώτη φορά επίσης που ελληνικές βουλευτικές εκλογές έχουνπανευρωπαϊκή σημασία, πράγμα εντελώς ασυνήθιστο για μια τόσο μικρή χώρα όπως η δική μας.
Στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης που συγκλονίζει την Ευρώπη και οδηγεί παντού σε ήττες στις εκλογές όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις που εφαρμόζουν πολιτικές ευρω-λιτότητας, μνημονιακής ή όχι, τα ποσοστά των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης στην Ελλάδα θα στείλουν την Κυριακή τη νύχτα σήμα ανησυχίας ή εφησυχασμού προς το Βερολίνο και τα υπόλοιπα κέντρα ευρωπαϊκών αποφάσεων.

Krugman: Η Ελλάδα είτε θα αποχωρήσει οικειοθελώς από την Ευρωζώνη, είτε θα εκδιωχθεί βιαίως! - Ιδεολογική υστερία και κούφια νίκη... η εμμονή της Ευρώπης στη λιτότητα!



Πηγή: bankingnews.gr

Στην αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη στοιχηματίζει ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος Paul Krugman, εκτιμώντας μάλιστα πως η εξέλιξη αυτή είναι αναπόφευκτη, με όποιον τρόπο κι αν συμβεί....
"Η Ελλάδα είτε θα επιλέξει να αποχωρήσει οικειοθελώς από την Ευρωζώνη, είτε θα εκδιωχθεί βιαίως", τονίζει χαρακτηριστικά, δηλώνοντας με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τη χώρα μας πέραν εκείνον της δραχμής.
Μάλιστα, κατά τον ίδιο, αυτό θα συμβεί, όταν η ανεργία - η οποία έχει ήδη χτυπήσει κόκκινο - φτάσει σε ποσοστά που προκαλούν ίλιγγο!
Εστιάζοντας στο σύνολο των ευρωπαϊκών εξελίξεων, ο Krugman ασκεί εκ νέου σφοδρή κριτική στους Ευρωπαίους ηγέτες για την εμμονή τους στη λιτότητα.
"Η πεποίθηση των Ευρωπαίων πως μέσω της εφαρμογής μέτρων λιτότητας θα έρθει η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας αποτελεί μια... κούφια νίκη", δηλώνει χαρακτηριστικά.
"Ελπίζω να κάνω λάθος για το καλό του κόσμου", προσθέτει με νόημα.
Για τον Krugman, στάσεις όπως εκείνης του Βερολίνου και της Γερμανίδας Καγκελαρίου Angela Merkel, μεταφράζονται ως "ιδεολογική υστερία". Τι εννοεί;
Πως χωρίς να έχουν αντιληφθεί οι Ευρωπαίοι ηγέτες τα πραγματικά προβλήματα της Ευρωζώνης, ήτοι την πραγματική ρίζα... του κακού, επιχειρούν να την αποτρέψουν από την "οικονομική της αυτοκτονία!".
"Επιθετική εφαρμογή μέτρων λιτότητας συνιστά ήττα αν δεν υπάρχει ανάπτυξη", δήλωνε πρόσφατα και στο ίδιο μήκος κύματος ο Andrew Balls, επικεφαλής του χαρτοφυλακίου της Ευρώπης της Pimco, του μεγαλύτερου fund διαχείρισης ομολόγων παγκοσμίως.

Δρόμους «φαντάσματα» αφήνει πίσω της η κρίση - Έκλεισαν 56.664 επιχειρήσεις στο πρώτο 4μηνο του 2012 - Στην τριετία 2009 – 2011 έβαλαν λουκέτο 486.000 εταιρίες σε ολόκληρη την χώρα



ΠΗΓΗ: bankingnews.gr

Δρόμους – «φαντάσματα» αφήνει πίσω της η ύφεση στην δίνη της οποίας συνεχίζουν να στροβιλίζονται χιλιάδες, μικρές και μεγάλες, επιχειρήσεις.
Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν  ότι το επιχειρηματικό κλίμα σημείωσε νέα επιδείνωση στους πρώτους τέσσερις μήνες του 2012, αφού η οικονομική κρίση κατάφερε να εξαφανίσει από την αγορά 56.664 επιχειρήσεις.
Πρόκειται για εταιρίες οι οποίες προχώρησαν σε αναστολή της λειτουργίας τους μη μπορώντας ν’ αντέξουν τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που έχει δημιουργήσει η παντελής  έλλειψη ρευστότητας από την αγορά.
Σε αυτό συνέβαλαν και τα επώδυνα φορολογικά μέτρα που έχουν επιβάλλει κυβέρνηση και Τρόικα τα τελευταία δύο χρόνια.
Μόνο από τα μέτρα του Μνημονίου το πλήγμα που έχει υποστεί η επιχειρηματική κοινότητα είναι τεράστιο. Οι περικοπές που έγιναν σε μισθούς και συντάξεις περιόρισαν σημαντικά την κατανάλωση και  έριξαν αισθητά τον τζίρο στην αγορά.
Η ύφεση με την σειρά της, που κινείται πέρα από κάθε επίσημη πρόβλεψη και για φέτος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 5%, μείωσε περαιτέρω την εμπορική δραστηριότητα και συνέβαλε στο να εξαπλωθούν τα λουκέτα στις μικρές και τις  μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τα ρεφλέξ της Αριστεράς



ΠΗΓΗ: βλεμμα
του Ν. Ξυδάκη

Ποιος καταλαμβάνει το πολιτικό-λειτουργικό κενό που καταλείπει ο παραδοσιακός δικομματισμός; Καθώς η μέση λυγίζει έως ρήξεως, θα υπέθετε κανείς ότι τα άκρα θα συμπλήρωναν το κενό. Αυτό συμβαίνει εν μέρει, αλλά μόνο ποσοτικά και μόνο προσωρινά. Στην πραγματικότητα, κανένα από τα μικρότερα, «αντιμνημονιακά» κόμματα δεν μπορεί να διεκδικήσει ηγεμονικό ρόλο για το μέλλον. Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ πρόβαλε με αξιώσεις ηγεμονίας και κυβερνητική ρητορική· κι αυτός το έπραξε τις τελευταίες εβδομάδες, ωθούμενος και από τις δημοσκοπικές καταγραφές. Η ηγεμονική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει βαρύνουσα σημασία, αφενός, διότι για πρώτη φορά, από την εποχή της Βάρκιζας και την έναρξη του Ψυχρού Πολέμου, η Αριστερά αποκολλάται από την εσωτερικευμένη ήττα και την κλαψιάρικη διαμαρτυρία, αποκολλάται δηλαδή από το πεδίο του κομπάρσου ή του τρίτου ρόλου και αυτοπροτείνεται ως πόλος εξουσίας.