Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

VIDEO: Συζήτηση για την κρίση με τον Δημήτρη Πατέλη

Συζήτηση για την κρίση με τον Δημήτρη Πατέλη (επίκουρο καθηγητή φιλοσοφίας στο Πολυτεχνείο Κρήτης, και μέλος της Διεθνούς σχολής «Λογική της Ιστορίας») στον όμιλο μελέτης της Επαναστατικής Θεωρίας Θεσσαλονίκης (12/06/2010):




Συζήτηση με τον Δημήτρη Πατέλη  part 1 from OmilosThes on Vimeo.

Το μανιφέστο του τζάμπα


Πηγή: Radical Desire

1. Η αρχή έγινε στη δεκαετία του 90, περίοδο έκρηξης της "ιδιωτικής" ενημέρωσης, δηλαδή, εκτός εισαγωγικών, της ιδιωτικοποίησης της ενημέρωσης. Δωρεάν cd, dvd, βιβλία, t-shirt, εγκυκλοπαίδειες, χύτρες, κατσαρόλες, τηγάνια, συνταγολόγια, λεξικά, παρεό, φρίσμπι, μπρελόκ, μπάλες θαλάσσης, μπρατσάκια, σωσίβια, μαγιό, κρέμες ενυδατώσεως, κρέμες μαυρίσματος. Ποτέ πριν δεν έμοιαζαν τόσο φτηνά τα καταναλωτικά είδη. Ποτέ άλλοτε δεν έμοιαζε τόσο φυσική η συγκατοίκηση Ίνγκμαρ Μπέργκμαν και λαχανί τάγκα, Ζοζέ Σαραμάγκου και μίνι αποσμητικών Axe. Μία χαρούμενη ισοπέδωση των πάντων, ο εγκλωβισμός του κόσμου πίσω από αεροστεγείς συσκευασίες σελοφάν.

Η πορεία προς το τέλειο εγκλημα κατα της εργασίας



ΑΥΓΗ 20/6/2010
Του Γιάννη Κουζή*

Τα τελευταία μέτρα που υιοθετούνται στο Π.Δ. για τα εργασιακά και αποτελούν τις μεγαλύτερες ανατροπές στο πεδίο των ατομικών και συλλογικών εργασιακών σχέσεων που έχουν ιστορικά καταγραφεί στον ελληνικό χώρο, δεν είναι δυστυχώς κεραυνός εν αιθρία. Είναι το αποτέλεσμα μιας μακράς και μεθοδικά συντονισμένης πορείας για αλλαγές στο περιεχόμενο του εργασιακού προτύπου στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, με αυτουργούς και συνεργούς πολυσύνθετους διεθνείς και γηγενείς κύκλους. Αποσκοπούν στην πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων κατεδαφίζοντας δύο βασικούς πυλώνες του ατομικού (προστασία από τις απολύσεις) και του συλλογικού εργατικού δικαίου (συλλογικές συμβάσεις).

Στις περιφερειακές εκλογές της Αττικής μπορει να καταγραφεί ο νέος πολιτικός χάρτης-Α.Αλαβάνος στην ΑΥΓΗ


ΑΥΓΗ 20/6/2010

“Θα πέσουν πολλοί σπόροι - και από τυχοδιώκτες και από υπηρέτες αφεντικών”, τονίζει ο Αλέκος Αλαβάνος στην “Αυγή της Κυριακής” διαβλέποντας ότι από την πολιτική κρίση μπορεί η αριστερά να αναδειχθεί σε “ηγετική δύναμη της χώρας, που σημαίνει ικανότητα για πλατύτατη μετωπική δράση”. Το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής αποτελεί την κεντρική πολιτική αναφορά του. Υποστηρίζει ότι το Μέτωπο “υπερβαίνει κατά πολύ τον ΣΥΡΙΖΑ”, για τον οποίο διαπιστώνει “πολιτικό και ηγετικό έλλειμμα”.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του ότι “το Μέτωπο επιμένει πως στις περιφερειακές εκλογές στην Αττική είναι δυνατό να καταγραφεί ο νέος πολιτικός χάρτης της χώρας” και προτείνει να μην πάρει η μάχη αυτή “νόημα κομματικής αναμέτρησης”, αλλά “χαρακτήρα δημοψηφίσματος”. Αν και αποφεύγει να επαναλάβει το αίτημά του για βουλευτικές εκλογές, αναφέρει ότι “ο μόνος λόγος για πρόωρες εκλογές είναι να μη φύγει ο Παπανδρέου με ελικόπτερο”.

Για την ευρωπαϊκή κρίση ο Αλ. Αλαβάνος ξεκαθαρίζει ότι για τον ίδιο δεν τίθεται θέμα αποδέσμευσης της Ελλάδας από την Ε.Ε., ωστόσο εκτιμά ότι “μια λαϊκή κυβέρνηση μεθαύριο οφείλει να θέσει με σαφήνεια το δίλημμα μεταξύ ευρώ και κοινωνικού κράτους”, προσθέτοντας ότι “η ευρωζώνη θα δώσει την απάντηση”.
 
ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ  ΕΔΩ

Η Ισπανία και ο νέος κύκλος της ευρωπαικής κρίσης


ΑΥΓΗ 20/6/2010
Του Γιώργου Σταθάκη*

Στα 110 δισ. που δανείζεται η Ελλάδα είναι πολύ πιθανόν να προστεθούν 250 δισ. για την Ισπανία. Μία ακόμα χώρα θα αρχίσει να δανείζεται “εκτός των διεθνών αγορών”, από τη νέα “απομονωμένη αγορά” δανειακών κεφαλαίων. Οι Βρυξέλλες και το ΔΝΤ, όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας, θα προσφέρουν για ένα διάστημα δανειακούς πόρους.

Η Ισπανία δεν έχει πρόβλημα δημόσιου χρέους. Είναι μόλις 50% του ΑΕΠ, ενώ έχει λογικό έλλειμμα προϋπολογισμού (8%). Όποτε και τα μέτρα περικοπών είναι ανούσια. Έχει πρόβλημα ιδιωτικού χρέους. Τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια μπορεί να φθάνουν το 120% του ΑΕΠ. Το χειρότερο είναι ότι περίπου 29% του ΑΕΠ είναι τα επιχειρηματικά δάνεια, τα οποία έχουν δοθεί για την κατασκευή παραθεριστικών και άλλων κατοικιών που έμειναν ημιτελείς ή παραμένουν απούλητες. Η κατασκευή τους έχει χρηματοδοτηθεί από ειδικευμένες τοπικές ισπανικές τράπεζες -συνεταιριστικές συνήθως- που ελέγχονται από τα κόμματα και τις τοπικές ελίτ.

Πληθαίνουν οι αντιστάσεις σε ολη την Ελλάδα



Απο το you pay your crisis δημοσιεύονται ολες οι αναγγελίες πρωτοβουλιών που παίρνουν πολιτες ενάντια στα μετρα της κυβέρνησης. Επισης στη δεξιά μπάρα του blog άναρτώνται τα links ομάδων,κινημάτων,σωματείων,ετσι ωστε οι αναγνώστες του να βρίσκουν αυτο που τους ενδιαφερει και να ενημερώνονται για τη δράση τους
Επειδή νομιζουμε πως ειναι χρήσιμο να πληροφορούμαστε όλοι για τη  συνέχεια αυτων των πρωτοβουλιών,πανελλαδικά,αναδημοσιεύουμε  σχετικο ρεπορτάζ απο την εφημερίδα ''ΔΡΟΜΟΣ''.
και καλουμε ομάδες,πολιτες,κινήσεις να μας δίνουν το δικο τους ΄΄ρεπορτάζ''  για το αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών τους,τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αλλά και τις πρωτότυπες ιδέες τους που ισως ειναι χρήσιμες και σε άλλους.
ευχαριστούμε
Εκ της Κεντρικής Επιτροπής του "you pay your crisis"

Απο το ''ΔΡΟΜΟ'',19/6/2010
Ρεπορτάζ: Μάριος Διονέλλης.

Το πιο δυνατό μήνυμα αντίστασης και ελπίδας στέλνουν, αυτή την περίοδο, οι επιτροπές αγώνα και οι πρωτοβουλίες πολιτών, που στήνονται τόσο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη όσο και σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας. Άνθρωποι κάθε ηλικίας βρίσκονται σε πάρκα και πλατείες και αποφασίζουν κοινή δράση ενάντια στα μέτρα του ΔΝΤ και της κυβέρνησης. Κατεβάζουν ιδέες για πρωτότυπες κινητοποιήσεις. Αποκτούν κοινή συνείδηση, ότι σε αυτή τη συγκυρία απαιτείται συντονισμός για να αποτραπεί η επίθεση εις βάρος της ζωής και του μέλλοντός τους.

Ο Δρόμος επιχειρεί μια κατά το δυνατόν αναλυτική καταγραφή όλων των επιτροπών και κινήσεων ανά τη χώρα καθώς και των δραστηριοτήτων που αυτές αναπτύσσουν ή προγραμματίζουν. Μιλά με τους ανθρώπους που ρίχνουν τον πρώτο σπόρο και αναζητά τους πρώτους καρπούς. Είναι βέβαιο πως από την καταγραφή αυτή ξεχάστηκαν πολλά. Είναι φυσικό, όμως, και θετικό, αφού εκ των πραγμάτων η οργή και η αγωνία των ανθρώπων ποτέ δεν περιορίστηκε στους αριθμούς των λέξεων που επιβάλλει το κασέ μιας εφημερίδας.