Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Ireland's budget leak to Germany brings home some harsh realities



Loss of sovereignty may be an abstract notion, but this week Irish people were confronted with what it means in reality. Revelations that draft proposals for the Irish December budget had been circulated in aGerman parliamentary committee were met with horror in Ireland. It has since emerged that they were sent to every finance minister in the EU.
Members of Irish opposition parties have been in uproar at the fact that parliamentarians in Berlin were privy to vital information, such as a proposed 2% hike in VAT. Meanwhile they and other elected members of the Dáil would have to wait with the rest of the population until budget day, 6 December, to learn where exactly the axe was to fall.

Περνάμε από μια μορφή καπιταλισμού σε μιαν άλλη


Είμαστε σε φάση μετάβασης από μια μορφή του καπιταλισμού σε μια άλλη μορφή του, γενικότερη και παγκοσμιοποιημένη. Περνάμε στον απόλυτο καπιταλισμό. Η Ελλάδα είναι μόνο ένας αδύναμος κρίκος, το καλύτερο πειραματόζωο πριν από την Ιταλία και την Ισπανία. Αυτό τονίζει ο Ιταλός μαρξιστής φιλόσοφος Κονστάντσο Πρέβε σε συνέντευξή του στην «Ε».
Σήμερα υπάρχει η προοπτική της εθνικής απελευθέρωσης, όπως έγινε στην περίοδο του Β' Παγκοσμίου, λέει ο ελληνομαθής Ιταλός φιλόσοφος Κονστάντσο Πρέβε
Σήμερα υπάρχει η προοπτική της εθνικής απελευθέρωσης, όπως έγινε στην περίοδο του Β' Παγκοσμίου, λέει ο ελληνομαθής Ιταλός φιλόσοφος Κονστάντσο Πρέβε
Υπογραμμίζει ότι ο ελληνικός λαός θα έπρεπε να αποδεχτεί το δημοψήφισμα και να ψηφίσει όχι, για να αντισταθεί σε μια Ευρώπη-τέρας. Τάσσεται υπέρ μιας ομοσπονδίας ευρωπαϊκών λαών και στηλιτεύει την απουσία των διανοούμενων.

**Κύριε Πρέβε, κατά την αντίληψή σας, τι είναι αυτό που βιώνουμε στην Ελλάδα τα δύο τελευταία χρόνια που ξέσπασε η κρίση;

Με το ευρώ η Γερμανία αύξησε το εμπορικό πλεόνασμά της κατά 265%


Το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, ύψους 109 δισ. ευρώ, το οποίο δρομολογήθηκε μόλις τον Ιούλιο σε σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., είναι ήδη παρωχημένο λόγω της εξέλιξης της κρίσης. Οι δοκιμαζόμενες οικονομίες καταρρέουν και οι λαοί πλήττονται από περικοπές μισθών και κοινωνικών παροχών. Οι τράπεζες, αντίθετα, θωρακίζονται ενάντια στις απώλειες, υποστηρίζει ο Μίκαελ Σλεχτ, μέλος της γερμανικής Βουλής, επικεφαλής οικονομολόγος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Die Linke
Ο Μίκαελ Σλεχτ μίλησε στη 10η Διάσκεψη του δικτύου συνδικαλιστών του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που πραγματοποιήθηκε στη ΓΣΕΕ το περασμένο Σάββατο.
Η Ελλάδα περιόρισε το αναπροσαρμοσμένο από τις κυκλικές διακυμάνσεις έλλειμμά της για το 2010 κατά 7,5%. Επιβλήθηκαν σκληρές περικοπές δαπανών που ανέρχονταν αρχικά στο 13% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Ο Μ. Σλεχτ λέει ότι ένα ανάλογο εγχείρημα στη Γερμανία θα σηματοδοτούσε περικοπές 300 δισ. ευρώ, τη διαγραφή δηλαδή ολόκληρου του προϋπολογισμού της Γερμανίας.

21η Νοεμβρίου: Eκδήλωση για τον Παναγιώτη Κονδύλη



Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γενική Διεύθυνση Μετάφρασης) και το Ινστιτούτο Γκαίτε διοργανώνουν την 21η Νοεμβρίου στην Αθήνα εκδήλωση για τον Παναγιώτη Κονδύλη (1943-1998): τον ιστορικό των ιδεών αλλά και τον μεταφραστή και επιμελητή της έκδοσης σημαντικών κειμένων της δυτικής παράδοσης στα ελληνικά.

Από μεταφραστικής πλευράς: ο Λ. Αναγνώστου θα παρουσιάσει τις ιδιαιτερότητες της μετάφρασης του έργου του ΠΚ από τα γερμανικά στα ελληνικά, ο Κ. Κουτσουρέλης θα αναφερθεί στη μετάφραση ως πολιτική και ο Μ. Παπανικολάου θα μιλήσει για τον Κονδύλη ως μεταφραστή των κειμένων του.

Σε μία ευρύτερη γλωσσική προοπτική: ο Π. Χριστιάς θα αναλύσει τη γραφή σε συνάρτηση με το υποκειμενικό αίσθημα ισχύος του Κονδύλη ενώ ο F. Horst θα εξετάσει τη γλώσσα σε συνδυασμό με τη αντίληψη της πραγματικότητας. Τέλος, ο Φ. Δημητρίου θα αναφερθεί στα κατάλοιπα του ΠΚ για την κοινωνική οντολογία.

Συντονίζει ο καθηγητής Α. Καϊσης
.
Χώρος: Ινστιτούτο Γκαίτε, Ομήρου 14, Αθήνα
Ημερομηνία: Δευτέρα 21 Νοεμβρίου, 7 μ.μ. 

Δραχμή; Του Γιάννη Βαρουφάκη


Το ευρώ πεθαίνει. Για αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία. Οι λόγοι έχουν εξηγηθεί πολλές φορές και δεν χρειάζεται να τους επανα-εξηγήσουμε εδώ .
Ευρώ-δρυός πεσούσης, πολλοί είναι εκείνοι που τείνουν στο λογικοφανές συμπέρασμα: Μια ψυχή που είναι να βγει, ας βγει. Αν η κατάρρευση του ευρώ είναι σχεδόν αναπόφευκτη, και δεδομένου ότι το ισχυρό ευρώ συνθλίβει την ασθενική ελληνική οικονομία, μήπως ήρθε η ώρα της επιστροφής σε εθνικό νόμισμα; Επιστρέψτε μου να απαντήσω άμεσα και κατηγορηματικά: Όχι, δεν έχει έρθει αυτή η ώρα! Και δεν θα έρθει όσο υπάρχει το ευρώ.
ΠΗΓΗ: tvxs
Ας εξηγηθώ. Στις δύσκολες αυτές ώρες καλούμαστε να απαντήσουμε σε δύο ερωτήματα: Πρώτον, τι θέλουμε να συμβεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο; Δεύτερον, τι πρέπει να κάνουμε εμείς, εδώ στην Ελλάδα, δεδομένων όχι αυτών που θέλουμε να γίνουν στην Ευρώπη αλλά δεδομένων αυτών που γίνονται. Αυτά τα δύο καίρια ερωτήματα πρέπει να τα απαντήσουμε ξεχωριστά.

Χρήμα εκ του μηδενός



Πηγή: ΑΥΓΗ
Τρίκκας Μιχάλης
Ημερομηνία δημοσίευσης: 17/11/2011
Η μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση στην ιστορία έχει συμβεί εδώ και χρόνια και πέρασε απαρατήρητη, υποστηρίζει ο Μπεν Ντάισον, Βρετανός οικονομολόγος και εμπνευστής της καμπάνιας "θετικό χρήμα" (positivemoney.org.uk). Την ώρα που το οργανωμένο έγκλημα τυπώνει κάθε χρόνο πλαστά χαρτονομίσματα αξίας 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να δημιουργούν από το τίποτε περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια ευρώ χωρίς να παραβιάζουν κανένα νόμο.
Το κέρδος τους είναι το επιτόκιο που επιβάλλουν σε κάθε ευρώ που δανείζουν. Και το κόστος για όλους τους υπόλοιπους είναι μια ζωή βυθισμένη στο χρέος. Το νέο χρήμα που δημιουργούν οι τράπεζες δεν έχει υλική μορφή. Πρόκειται για ηλεκτρονικό χρήμα, τα ψηφία που βλέπει κανείς στην οθόνη ενός μηχανήματος αυτόματης ανάληψης όταν ελέγχει τον τραπεζικό λογαριασμό του. Σύμφωνα με τον Ντάισον, το ηλεκτρονικό χρήμα αποτελεί σήμερα το 97% του συνολικού χρήματος στην οικονομία.

Περί παραλόγου, ομιλία Ευάγγελου Παπαχρήστου, 16/11/2011






Ευάγγελος Καλλίμαχου Παπαχρήστος, βουλευτής Ν. Πρέβεζας, 2004 και 2007.
Επάγγελμα: Οικονομολόγος
Σπουδές: Οικονομολόγος με ερευνητική και διδακτική εμπειρία, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Essex με Master στα Οικονομικά και επιπλέον μεταπτυχιακές σπουδές στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών της Μόσχας.
κλπ


Δάνειο από Ροδιά

ΣΟΚ: Η κυβέρνηση Παπανδρέου ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ το δίκαιο των ελληνικών ομολόγων στο PSI του 21%



ΠΗΓΗ: xrimanews.gr
Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για το PSI+ βρίσκονται σε εξέλιξη με μία επίκαιρη ερώτηση στον Έλληνα ΥΠΟΙΚ για το δίκαιο των ελληνικών ομολόγων να παραμένει αναπάντητη, το XrimaNews.gr αποκαλύπτει πως στο PSI του 21% υπήρχε όρος για παραχώρηση του μεγαλύτερου διαπραγματευτικού χαρτιού της Ελλάδας στους τραπεζίτες, δηλαδή τη μετατροπή του δικαίου που ρυθμίζει τα ελληνικά ομόλογα από το ελληνικό στο αγγλικό. Σύμφωνα με πληροφορίες των New York Times που δημοσιεύτηκαν την 1η Σεπτεμβρίου του 2011, η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε στη μετατροπή του δικαίου των ελληνικών ομολόγων προκειμένου να συμμετάσχει στο PSI του 21%, χωρίς ποτέ να ενημερώσει σχετικά τη Βουλή και τους Έλληνες πολίτες για το ποιο ακριβώς δικαίωμα παραχωρούσε και τί θα μπορούσε να σήμαινε αυτό για την ιστορία της Ελλάδας στην περίπτωση που στα επόμενα χρόνια το πρόγραμμα δεν πετύχαινε και η χώρα αναγκαζόταν να πτωχεύσει.